Kujdes i Dedikuar

Shëndetësor

Staf i Kualifikuar

Ndërkombëtar

Teknologji bashkëkohore

Në Shqipëri

Rr. Ali Demi tek ish kombinati Poligrafik

Gonorrea: Shkaqet, Simptomat dhe Trajtimi

Tabela e kontentit

Gonorrea, është një sëmundje seksualisht e transmetueshme (STD). Disa njerëz mund të kenë gonorre pa shfaqur asnjë simptomë. Gjithashtu, simptomat e gonorresë tek femrat mund të jenë të ndryshme në krahasim me ato që shfaqen tek meshkujt. Nëse mendoni se keni gonorre, është e këshillueshme të vizitoni mjekun tuaj Trajtimi i menjëhershëm ndihmon në shmangien e problemeve afatgjata. Një kurs i antibiotikëve zakonisht shëron gonorrenë.

Këtu do të flasim gjërësisht për gjendjen shëndetësore të quajtur Gonorre.

Çfarë është Gonorrea?

Gonorrea, një infeksion bakterial, i cili gjithashtu njihet si “duartrokitje” ose “pikim”, është një sëmundje e zakonshme seksualisht e transmetueshme (STD). Ju mund të prekeni nga gonorreja duke kryer marrëdhënie seksuale me një person të infektuar me të.

Një person mund të preket gjithashtu nga gonorreja pas një akt përdhunimi. Nëse keni përjetuar përdhunim ose sulm seksual, vizitoni në një dhomë urgjence ose telefononi ofruesin tuaj të kujdesit shëndetësor. Një alternativë tjetër është të telefononi Rrjetin Kombëtar të Përdhunimit, Abuzimit dhe Incestit për t’u lidhur me një anëtar të stafit të trajnuar nga një ofrues i shërbimit të sulmeve seksuale në zonën tuaj.

Si Transmetohet Gonorrea?

Ju mund të kontraktoni ose transmetoni gonorrenë duke kryer seks oral, anal ose vaginal.

Përdorimi i një prezervativi ose metodave të tjera penguese kur përfshiheni në aktivitet seksual mund të ndihmojë shumë drejt reduktimit të shanseve tuaja për të transmetuar ose kontraktuar IST si gonorreja. Vetëm kini parasysh se këto metoda penguese jo gjithmonë do ta eliminojnë plotësisht rrezikun tuaj, veçanërisht nëse nuk i përdorni ato siç duhet.

Kush mund të Preket nga Gonorrea?

Njerëzit të cilët janë seksualisht aktivë, të çdo moshe apo gjinie, mund të preken nga gonorrea pasi është një infeksion që përhapet lehtësisht. Gonorrea shfaqet më shpesh tek njerëzit që kanë shumë partnerë seksualë si dhe ata që nuk përdorin prezervativë. Mund të mos shfaqni ose përjetoni simptoma të gonorresë, kështu që mund të përhapni gonorrenë pa e ditur.

Çfarë janë Shkaqet e Gonorresë?

Gonorrea është një infeksion bakterial nga i cili mund të infektoheni kur bakteret hyjnë në trupin tuaj nëpërmjet penisit, anusit, vaginës ose gojës, shpesh gjatë marrëdhënies të pambrojtur seksuale. Ju gjithashtu mund të prekeni ose kaloni gonorrenë nëpërmjet përdorimit të lodrave seksuale të cilat nuk janë larë ose mbuluar me një prezervativ të ri. Nëse një grua shtatzënë ka gonorre, ajo mund t’ia kalojë fëmijës së saj gjatë lindjes.

Tek gratë, vendi më i zakonshëm i infeksionit është qafa e mitrës. Qafa e mitrës është hapja nga vagina në mitër.

Tek meshkujt, infeksioni tenton të fillojë në uretrën, tubin që ndihmon urinën të dalë nga trupi.

A është Gonorrea Sëmundje Ngjitëse?

Gonorrea është ngjitëse dhe përhapet lehtësisht gjatë aktivitetit seksual.

Megjithatë, ju nuk mund ta përhapni gonorrenë nëpërmjet prekjeve të rastësishme, të tilla si puthja ose përqafimi. Ju gjithashtu nuk e përhapni atë përmes banjove të përbashkëta ose pjatave dhe takëmeve.

Cilat janë Simptomat e Gonorresë tek Femrat?

Gratë mund të mos kenë simptoma të gonorresë. Megjithatë, kur simptomat janë të pranishme, ato mund të përfshijnë:

 • Shkarkim i pazakontë vaginal (i bardhë ose i verdhë).
 • Dhimbje në pjesën e poshtme të barkut ose legenit.
 • Dhimbje ose djegie gjatë urinimit.
 • Gjakderdhje midis periodave.
 • Infeksion dhe dhimbje në fyt (kur infektohet për shkak të seksit oral).

Cilat janë Simptomat e Gonorresë tek Meshkujt?

Tek meshkujt, simptomat e  gonorres përfshijnë:

 • Shkarkim i bardhë ose i verdhë nga penisi.
 • Dhimbje ose djegie (ndoshta e rëndë) gjatë urinimit.
 • Infeksion dhe dhimbje në fyt.

Si ta Dalloni nëse Keni Gonorre?

Mund të shfaqni ose jo simptoma të gonorresë. Nëse keni kryer marrëdhënie seksuale pa përdorur prezervativ, mund të shqetësoheni se keni një infeksion, edhe nëse nuk keni simptoma.

Nëse mendoni se keni gonorre ose ndonjë STD, kontaktoni ofruesin tuaj të kujdesit shëndetësor. Ai / ajo do t’ju ekzaminojnë dhe do të kryejë çdo test të nevojshëm për të kuptuar nëse keni një STD.

Si Diagnostikohet Gonorrea?

Ofruesi juaj i kujdesit shëndetësor do t’ju bëjë pyetje në lidhje me simptomat dhe historikun tuaj seksual. Një analizë e urinës shpesh mund të diagnostikojë gonorrenë.

Gjatë ekzaminimit fizik, mjeku juaj mund të:

 • Kryejë një ekzaminim të legenit, duke marrë një mostër lëngu nga qafa e mitrës për të testuar.
 • Marr një mostër lëngu nga penisi juaj.
 • Kryejë një kulturë fyti ose anale për të parë nëse infeksioni është në ato zona.

Mjeku juaj do të diskutojë se cila metodë e ekzaminimit është më e mira në situatën tuaj. Mund t’ju duhet të prisni disa ditë që rezultatet e analizave të kthehen nga laboratori. Ju gjithashtu mund të keni klamidia, një tjetër gjendje e STDs. Këto dy infeksione shpesh ndodhin së bashku. Mjeku juaj mund t’ju testojë për të dyja.

Si Trajtohet Gonorrea?

Ju do të keni nevojë për antibiotikë për të trajtuar gonorrenë. Mjeku juaj do t’ju tregojë nëse keni nevojë për ilaçin me një injeksion ose me përdorim nga goja. Së pari përshkruhen IM Ceftriaxone dhe azitromicina orale. Sigurohuni që të merrni mjekimin tuaj sipas udhëzimeve, edhe nëse simptomat përmirësohen dhe ju filloni të ndiheni më mirë.

Asnjëherë mos merrni ilaçet e dikujt tjetër për të trajtuar sëmundjen tuaj. Kjo e bën infeksionin tuaj më të vështirë për t’u trajtuar.

A mund të Shërohet Gonorreja?

Trajtimi i menjëhershëm mund të shërojë gonorrenë. Merrni medikamentet siç udhëzon mjeku juaj.

Si mund ta Parandaloj Gjendjen e Gonorresë?

Mënyra e vetme për të shmangur patjetër gonorrenë dhe sëmundjet e tjera seksualisht të transmetueshme është të mos kryeni marrëdhënie seksuale (vaginale, orale ose anale).

Nëse jeni seksualisht aktiv, mund të ndërmerrni hapa për të mbrojtur veten nga gonorrea:

 • Mos kryeni marrëdhënie seksuale me dikë që e dini se është i infektuar.
 • Përdorni gjithmonë një prezervativ ose dam dentare gjatë marrëdhënies tuaj seksuale.
 • Përveç prezervativit, përdorni një spermicid që përmban nonoxynol-9.
 • Kufizoni partnerët seksualë dhe kryeni analiza mjekësore.

Cila është Perspektiva për Njerëzit me Gonorre?

Njerëzit që marrin trajtim të menjëhershëm dhe ndjekin me kujdes udhëzimet e tyre të trajtimit mund të kthehen në aktivitetin normal. Megjithatë, gonorrea e patrajtuar mund të çojë në komplikime shëndetësore por madje edhe në vdekje.

A mund të Kurohet Gonorreja?

Trajtimi është i mundur të shërojë gonorrenë. Megjithatë, kjo sëmundje ka filluar të bëhet rezistente ndaj antibiotikëve, duke e bërë më të vështirë trajtimin. Është më e rëndësishme se kurrë të konsideroni këshilla për të parandaluar infeksionin.

Çfarë Ndodh nëse Gonorrea nuk Trajtohet?

Gonorrea e patrajtuar mund të shkaktojë disa probleme shëndetësore afatgjata.

Tek femrat, gonorrea e patrajtuar mund të:

 • Përhapet në organet e tjera riprodhuese, duke përfshirë mitrën dhe tubat fallopiane, dhe shkakton sëmundje inflamatore të legenit. PID mund të shkaktojë infertilitet dhe shtatzëni tubale, të cilat mund të jenë kërcënuese për jetën e nënës dhe foshnjës.
 • Shkakton probleme me sytë tek foshnjat e lindura nga nëna të patrajtuara, duke çuar deri në verbëri.
 • Përhapet në pjesë të tjera të trupit, duke shkaktuar nyje të fryra dhe të dhimbshme, inflamacion të mëlçisë dhe dëmtim të valvulës së zemrës dhe trurit.

Tek meshkujt, gonorrea e patrajtuar mund të shkaktojë:

 • Plagë në uretër.
 • Inflamacion në testikuj.
 • Sterilitet.
 • Dhimbje dhe inflamacion të prostatës.
 • Probleme të tjera nëse përhapet në të gjithë trupin, duke përfshirë nyjet e fryra dhe të dhimbshme, inflamacionin e mëlçisë dhe dëmtimin e valvulave të zemrës dhe trurit.

Komplikimet e Gonorresë

Nëse keni një vaginë, keni një mundësi më të lartë për të përjetuar komplikime afatgjata të gonorresë së patrajtuar.

IST-të e patrajtuara si gonorreja dhe klamidia mund të lëvizin në traktin riprodhues dhe të prekin mitrën, tubat fallopiane dhe vezoret. Kjo mund të çojë në një gjendje të njohur si sëmundje inflamatore e legenit (PID). PID mund të shkaktojë dhimbje të forta, kronike dhe dëmtim të organeve riprodhuese.

Bllokimi ose dhëmbëzimi i tubave fallopiane, një ndërlikim tjetër i mundshëm, mund të:

 • e bëjnë më të vështirë të mbeteni shtatzënë
 • shkaktojnë shtatzëni ektopike, e cila ndodh kur një vezë e fekonduar implantohet jashtë mitrës

Gonorreja mund të kalojë edhe tek një foshnjë e porsalindur gjatë lindjes.

Nëse keni penis, gonorrea e patrajtuar mund të çojë në:

 • dhëmbëza e uretrës
 • një absces të dhimbshëm brenda penisit tuaj, i cili mund të ndikojë në fertilitetin tuaj
 • epididymitis, ose inflamacion i tubacioneve të spermës pranë testikujve tuaj

Një infeksion i patrajtuar gjithashtu mund të përhapet në qarkullimin e gjakut, ku mund të shkaktojë komplikime të rralla por serioze si artriti dhe dëmtimi i valvulave të zemrës.

Parandalimi i Gonorresë

Studiuesit po punojnë për të zhvilluar një vaksinë e cila mund të përdoret për të parandaluar transmetimin e gonorresë. Megjithatë, deri më sot, asnjë vaksinë nuk mund të parandalojë infeksionin.

Mënyra më e sigurt për të parandaluar gonorrenë dhe IST të tjera është përmes abstinencës. Gjithashtu, sigurisht, përdorimi i një prezervativi ose metodave të tjera penguese çdo herë që kryeni marrëdhënie seksuale orale, anale ose vaginale mund të ndihmojë gjithashtu në uljen e rrezikut të kontraktimit të shumë IST.

Një tjetër hap i rëndësishëm drejt parandalimit të transmetimit të IST-së? Gjithmonë bëni një bisedë të hapur me partnerë të rinj përpara se të filloni një marrëdhënie seksuale.

Është gjithashtu një ide e mirë që të kontrolloni me partnerin(ët) tuaj aktual për statusin dhe testimin e IST-së dhe sigurohuni që të testoheni rregullisht vetë.

Si të Kujdeseni për Veten Tuaj

Nëse jeni seksualisht aktiv, kini parasysh ndjekjen e ekzaminimit të rregullt të STD. Meqenëse shumë sëmundje seksualisht të transmetueshme, përfshirë gonorrenë, nuk shkaktojnë simptoma, ju mund ta bartni dhe ta kaloni infeksionin pa e kuptuar. Bisedoni me ofruesin tuaj të kujdesit shëndetësor për testimin vjetor të STD dhe gonorresë nëse jeni seksualisht aktiv.

Çfarë të Pyesni Mjekun Tuaj?

Nëse keni gonorre, mund të pyesni mjekun tuaj:

 • Cili mjekim është më i miri për mua?
 • Sa kohë duhet ta vazhdoj ilaçin?
 • Kur mund të rifilloj marrëdhënien seksuale?
 • Si mund ta shmang përsëri gonorrenë?
 • Çfarë tjetër duhet të di për të qëndruar i sigurt?

Për të Përfunduar

Nëse mendoni se mund të jeni prekur nga gonorreja, është e sugjeruar të kryeni një analizë menjëherë. Mbani në mend se ky infeksion është shumë i zakonshëm – dhe nuk ka asgjë për t’u turpëruar apo ndjer keq.

Ju mund të ndërmerrni hapa për të shmangur transmetimin ose kontraktimin e gonorresë duke përdorur metoda penguese për të gjithë aktivitetin seksual, duke u testuar rregullisht për IST dhe duke komunikuar me partnerin(ët) tuaj për IST-të përpara se të filloni një marrëdhënie seksuale.

Gjithashtu, mund të kontaktoni stafin profesional dhe të mirë-trajnuar të Spitalit Continental për të rezervuar një konsultë ose vizitë mjekësore me një nga mjekët specialist të spitalit, sa më shpejtë të jetë e mundur.

Keni të njëjtat shqetësime?

Kontaktoni Spitalin CONTINENTAL në një nga format e kontaktit

Tabela e kontentit

Shperndaj:

Poste te tjera

NA KONTAKTONI

Kontakto

Telefononi ne numrat tane te kontaktit +355 69 700 4000  / +355 69 700 1000 ose plotesoni formen dhe merrni pergjigje profesionale ne nje kohe te shkurter

Duke shtypur butonin "Dergo" une pranoj qe nje nga specialistet e Spital Kontanental do te me kontaktoj ne nje nga format e kontaktit te lena nga une ne lidhje me problematiken e kerkuar.

Kontakto

Duke shtypur butonin "Dergo" une pranoj qe nje nga specialistet e Spital Kontanental do te me kontaktoj ne nje nga format e kontaktit te lena nga une ne lidhje me problematiken e kerkuar.