Kujdes i Dedikuar

Shëndetësor

Staf i Kualifikuar

Ndërkombëtar

Teknologji bashkëkohore

Në Shqipëri

Rr. Ali Demi tek ish kombinati Poligrafik

Herpesi gjenital: Shkaqet, simptomat dhe diagnoza

Tabela e kontentit

Foto qe ilustron herpesin gjenital.

Herpesi gjenital është një infeksion seksualisht i transmetueshëm që mund të shkaktojë flluska dhe plagë të hapura (lezione) në zonën gjenitale, por mund të jetë edhe asimptomatik, që do të thotë se një person nuk shfaq simptoma.

Përmbledhje e herpesit gjenital

Ndërsa nuk ka kurë për herpesin, ashpërsia e virusit ndryshon gjatë gjithë jetës së një personi të infektuar. Në fakt, disa njerëz me këtë sëmundje nuk përjetojnë asnjë simptomë për periudha të gjata. Megjithatë, ata ende mund ta largojnë virusin, edhe kur nuk ka simptoma.

Cilat janë llojet e ndryshme të herpesit?

Ekzistojnë dy lloje të virusit herpes simplex: HSV I dhe HSV II. HSV I zakonisht shkakton herpes oral, ose plagë të ftohta. Ky virus mund të shfaqet si një infeksion i traktit të sipërm respirator gjatë fëmijërisë së hershme. HSV II është shkaku i shumicës së rasteve të herpesit gjenital. Megjithatë, është e mundur që HSV I të shkaktojë herpes gjenital dhe HSV II të shkaktojë herpes oral.

Klinikët nuk mund të bëjnë dallimin midis dy llojeve vetëm me ekzaminim fizik, por ka dallime midis dy viruseve. Për shembull, herpesi gjenital i shkaktuar nga HSV II ka shumë më shumë gjasa të përsëritet. Kjo diagnozë mund të jetë e dobishme në krijimin e një plani të kujdesit shëndetësor.

Çfarë e shkakton herpesin gjenital?

Ju mund të merrni herpesin gjenital duke bërë seks vaginal, anal ose oral me dikë që ka këtë sëmundje.

Ku jeton virusi herpes në trup?

Viruset herpes simplex janë latente, që do të thotë se mund të jetojnë në trup pa shkaktuar simptoma. Pas infeksionit fillestar, virusi futet në rrënjët nervore dhe përhapet në ganglione nervore shqisore, kryqëzimet ku bashkohen nervat nga pjesë të ndryshme të trupit. Për zonën gjenitale, ganglionet janë ngjitur me palcën kurrizore në pjesën e poshtme të shpinës. Për herpesin orofacial (plagët e ftohta), gangliat janë të vendosura prapa kockës së faqes.

Sa i shpeshtë është herpesi gjenital?

Infeksioni HSV II është më i zakonshëm tek gratë dhe tek njerëzit që kanë pasur më shumë se pesë partnerë seksualë. Shumica e njerëzve me HSV II nuk e dinë se e kanë atë, sepse jo gjithmonë shkakton simptoma.

Si duket herpesi gjenital?

Ndërsa disa njerëz me herpes gjenital nuk do të kenë kurrë asnjë simptomë, njerëzit e tjerë mund të zhvillojnë simptoma brenda disa javësh nga infektimi.

Shumica e njerëzve vërejnë një grup flluskash ose ulçerash (lezione). Këto lezione digjen dhe mund të jenë të dhimbshme. Ato mund të shfaqen në mollaqe, anus ose kofshë, në vulvë ose vaginë tek gratë dhe në penis ose skrotum tek burrat.

Shpesh, përpara se të shfaqen lezionet, pacientët përshkruajnë një prodrom, të karakterizuar nga një ndjesi shpimi gjilpërash ose djegieje në zonën ku do të zhvillohen lezionet që mund të vërehen gjatë urinimit, së bashku me kruajtjen ose shqetësimin në zonën gjenitale.

Ju gjithashtu mund të keni simptomat e mëposhtme:

 • Flluska në gojë ose buzë
 • Ethe, dhimbje koke ose dhimbje në kyçe
 • Probleme me urinimin

Simptomat e herpesit gjenital shpesh largohen dhe kthehen si shpërthime të përsëritura. Për shumicën e njerëzve, shpërthimi i parë është më i keqi dhe mund të zgjasë nga dy deri në tre javë. Shpërthimet e ardhshme janë shpesh më pak të rënda dhe nuk zgjasin aq gjatë. Shkaktarët e mëposhtëm mund të bëjnë që shpërthimet të ndodhin më shumë:

 • Infeksionet virale ose bakteriale
 • Periudhat menstruale
 • Stresi

Herpesi gjenital i përsëritur është më i zakonshëm në vitin e parë pas infeksionit fillestar dhe zvogëlohet me kalimin e kohës.

Në shumë raste, ilaçet kundër herpesit mund t’i ndihmojnë pacientët. Kur një person përjeton një prodrom dhe dyshon se do të ndodhë një përsëritje, ai fillon të marrë medikamente kundër herpesit që pakësojnë simptomat dhe shkurtojnë kohën e shpërthimit.

Po sikur të mos kem lezione?

Shumica e njerëzve me herpes gjenital nuk kanë lezione. Shumë njerëz nuk e kuptojnë se kanë herpes gjenital derisa një test gjaku të zbulojë se kanë antitrupa ndaj virusit.

Si përhapet herpesi gjenital?

Herpesi mund të përhapet kur një person i infektuar ka lezione – flluska dhe plagë të hapura – në trupin e tij ose kur nuk keni asnjë simptomë. Marrja e ilaçeve antivirale mund t’ju ndihmojë të zvogëloni rrezikun e përhapjes së herpesit gjenital te partnerët tuaj seksualë. Ju gjithashtu mund të:

 • Informoni partnerin tuaj seksual se keni herpes gjenital.
 • Përdorni një prezervativ sa herë që bëni seks.
 • Përmbahuni nga seksi kur keni simptoma.
 • Përmbahuni nga kryerja e seksit oral nëse keni flluska ose plagë të hapura rreth gojës.

Pse rikthehet herpesi gjenital?

Herpesi gjenital shkaktohet nga një virus i quajtur herpes simplex. Pasi të keni virusin, ai qëndron në trupin tuaj.

Nuk do të përhapet në trupin tuaj për të shkaktuar flluska diku tjetër. Ai qëndron në një nerv afër dhe shkakton flluska në të njëjtën zonë.

Nëse mundeni, shmangni gjërat që shkaktojnë simptomat tuaja.

Shkaktarët mund të përfshijnë:

 • rrezet ultravjollcë – për shembull gjatë plazhit
 • fërkimi në zonën tuaj gjenitale – për shembull, nga seksi (lubrifikuesi mund të ndihmojë) ose veshje të ngushta
 • pirja e duhanit
 • pirja e alkoolit

Disa shkaktarë janë të pashmangshëm, duke përfshirë:

 • të qënit i sëmurë
 • stresi
 • cikli menstrual
 • kirurgji në zonën tuaj gjenitale
 • një sistem imunitar i dobësuar – për shembull, nga kimioterapia për kancerin

A ndihmojnë prezervativët në parandalimin e përhapjes së herpesit gjenital?

Po. Për të parandaluar transmetimin e herpesit, rekomandojmë përdorimin e prezervativëve në 100% të rasteve. Shumë pacientë do të largojnë virusin dhe do të jenë ngjitës kur nuk kanë simptoma. Studimet kanë treguar se derdhja asimptomatike ndodh midis 1% dhe 3% të rasteve në pacientët me infeksione gjenitale HSV II. Shumë infeksione të reja herpesike ndodhin nga partnerët që po e largojnë virusin në mënyrë asimptomatike, kështu që rekomandohen shumë prezervativët.

Prezervativët mund të mos jenë një opsion tërheqës për çiftet monogame ose për çiftet që dëshirojnë të mbeten shtatzënë. Çiftet mund të zgjedhin të bëjnë teste serologjike për të përcaktuar nëse njëri nga partnerët ka një infeksion asimptomatik. Në marrëdhëniet e ngushta monogame, rreziqet e transmetimit mund të peshohen kundrejt çështjeve të tjera të marrëdhënieve, si intimiteti dhe shtatzënia.

Nëse tashmë keni herpes gjenital, a mund të përhapet në pjesë të tjera të trupit, si krahët apo këmbët?

Jo. Herpesi gjenital nuk mund të transmetohet në një pjesë tjetër të trupit tuaj si krahu, këmba ose dora pas infeksionit të parë. Nëse keni HSV II të organit gjenital, nuk do të merrni HSV II në një vend tjetër në trupin tuaj. Sistemi imunitar prodhon antitrupa që mbrojnë pjesët e tjera të trupit tuaj nga infeksioni. Megjithatë, ka raste kur një person ka infeksione të shumta në vend nga i njëjti virus. Kjo zakonisht fitohet në kohën e infeksionit të parë. Për shembull, nëse dikush nuk ka pasur kurrë herpes, por më pas ka seks oral dhe gjenital me një partner të infektuar, ai mund të marrë infeksionin në të dy vendet.

A mund të transmetohet herpesi gjenital nga seksi oral?

Po: Herpesi gjenital (tipi I ose II) mund të transmetohet nga seksi oral. Një person me herpes mund të jetë ngjitës edhe nëse nuk ka lezione ose simptoma, kjo është arsyeja pse popullata e pacientëve me herpes gjenital të shkaktuar nga HSV I mendohet se po rritet.

Kam plagë të ftohta në gojë. A mund të marr ende herpes gjenital?

Po. Ftohjet zakonisht shkaktohen nga HSV I. Njerëzit që kanë HSV I janë të ndjeshëm ndaj infektimit me HSV II, shkaku i zakonshëm i herpesit gjenital.

Si diagnostikohet herpesi gjenital?

Nëse keni flluska në rajonin tuaj gjenital, mjeku juaj mund të urdhërojë një test për të përcaktuar nëse keni herpes gjenital. Mjeku juaj mund të marrë një mostër të qelizave nga lëngu brenda flluskës ose të urdhërojë një test gjaku.

Unë kisha lezione kur u vlerësova, por kultura ime ishte negative. A do të thotë kjo që nuk kam herpes?

Jo domosdoshmërisht. Megjithëse lezionet mund të shkaktohen nga diçka tjetër përveç herpesit, testet e rreme negative të herpesit mund të ndodhin nëse mostrat nuk merren siç duhet, nëse ka një kohë të gjatë transporti midis klinikës dhe laboratorit, ose nëse kulturat janë marrë me vonesë gjatë rrjedhës së lezioneve. Lezionet që ndodhin herët në rrjedhën e një shpërthimi të herpesit kanë shumë më tepër gjasa të kenë kultura pozitive sesa kulturat e marra pasi lezionet mbulohen.

A mund të trajtohet herpesi gjenital?

Mjeku juaj mund të përshkruajë medikamente të ndryshme për të ndihmuar në uljen e simptomave dhe përshpejtimin e shërimit të një shpërthimi. Këto ilaçe funksionojnë më mirë kur i filloni menjëherë pas shpërthimit të një epidemie.

Për të reduktuar dhimbjen gjatë një shpërthimi:

 • Uluni në ujë të ngrohtë në një banjë ose vaskë portative për rreth 20 minuta. Shmangni banjot me flluska.
 • Mbani zonën tuaj gjenitale të pastër dhe të thatë dhe shmangni rrobat e ngushta.
 • Merrni medikamente pa recetë, të tilla si acetaminofen ose ibuprofen. Shmangni aspirinën.

Njoftoni mjekun tuaj nëse jeni të shqetësuar për herpesin tuaj gjenital. Ai ose ajo mund të rekomandojë një grup mbështetës për t’ju ndihmuar të përballeni me virusin.

A mund të trajtohem për të parandaluar transmetimin e herpesit gjenital te partneri im?

Po. Një studim i madh tregoi se nëse njëri partner ka herpes dhe partneri tjetër është i painfektuar, trajtimi i partnerit të infektuar me terapi shtypëse mund të parandalojë transmetimin e herpesit simptomatik në mbi 90% të rasteve. Ky është një opsion për çiftet që janë të interesuar të bëjnë seks të pambrojtur ose që planifikojnë të mbeten shtatzënë.

Nëse jeni duke hyrë në një lidhje të re dhe jeni të vetëdijshëm se keni infeksion herpes simplex, i detyroheni partnerit tuaj që ta njoftoni atë përpara se të kryeni marrëdhënie.

A mund të ndihmojë trajtimi në parandalimin e shpërthimeve të shumta të herpesit gjenital?

Terapia shtypëse mund të adresojë shpërthimet e shpeshta. Marrja e një doze të vogël të ilaçeve kundër herpesit çdo ditë mund të zvogëlojë numrin e shpërthimeve me mbi 90%. Ju mund të merrni terapi shtypëse për periudha të gjata kohore, ose gradualisht të zvogëloni.

A ka ndonjë efekt anësor nga medikamentet e herpesit gjenital?

Ilaçet e përdorura për trajtimin e herpesit kanë efekte anësore jashtëzakonisht të ulëta. Nuk ka komplikime të mëdha që lidhen me këto ilaçe.

A ka ndonjë rezistencë ndaj mjekimit të herpesit gjenital?

Rezistenca ndaj barnave që trajtojnë herpesin gjenital – edhe pas 20 vitesh përdorimi – është shumë e rrallë. Ilaçet kundër herpesit mund të mos funksionojnë aq mirë tek pacientët që janë shumë të imunosupresionuar dhe që janë trajtuar me këto barna për një kohë të gjatë. Përgjigja e secilit individ ndaj trajtimit mund të ndryshojë. Në disa raste, pacientët mund të kenë nevojë për më shumë ilaçe për të shtypur shpërthimet e tyre virale se të tjerët.

Herpesi gjenital dhe shtatzënia

Është e rëndësishme të shmangni kontraktimin e herpesit gjatë shtatzënisë. Një episod i parë gjatë shtatzënisë mund të krijojë një rrezik më të madh të transmetimit tek një i porsalindur.

Për fat të mirë, është e rrallë që gratë me herpes gjenital të infektojnë foshnjat e tyre. Nëse e dini se keni herpes gjenital përpara se të mbeteni shtatzënë, mjeku juaj do të monitorojë gjendjen tuaj gjatë gjithë shtatzënisë. Nëse keni një shpërthim aktiv në momentin e lindjes, mund të rekomandohet një seksion cezarian. 

A ka lidhje herpesi gjenital me herpesin?

Herpes, i quajtur edhe herpes zoster, shkaktohet nga virusi varicella zoster (VZV), i cili shkakton linë e dhenve më herët në jetë. Historia natyrore e infeksionit me variçela zoster është e ngjashme me infeksionin e herpesit gjenital në atë që VZV gjithashtu bëhet latente në rrënjët nervore shqisore. Më vonë në jetë, virusi mund të dalë, duke shkaktuar herpes.

Përsëritjet e herpesit shkaktojnë lezione flluskash në një zonë të vetme të lëkurës të quajtur dermatome. Herpesi nuk është një infeksion seksualisht i transmetueshëm dhe është i pavarur nga herpesi gjenital.

A është infeksioni i herpesit gjenital i lidhur me HIV?

Herpesi gjenital dhe HIV shkaktohen nga viruse të ndryshme. Por pacientët e infektuar me këto viruse kanë më shumë gjasa t’ia transmetojnë secilën sëmundje partnerëve të tyre seksualë. Pacientët me herpes gjenital janë më të prekshëm ndaj infeksionit HIV. Personat e sapo diagnostikuar me herpes gjenital duhet të testohen për infeksion HIV dhe infeksione të tjera seksualisht të transmetueshme.

Pacientët që janë të infektuar me herpes gjenital dhe HIV gjithashtu mund të kenë një përqendrim më të lartë të viruseve HIV në trupin e tyre për shkak të ndërveprimit midis virusit herpes gjenital dhe virusit HIV. Kur HIV dëmton sistemin imunitar të një personi, personi mund të ketë më shumë gjasa të largojë virusin herpes simplex në mënyrë asimptomatike.

Keni të njëjtat shqetësime?

Kontaktoni Spitalin CONTINENTAL në një nga format e kontaktit

Tabela e kontentit

Shperndaj:

Poste te tjera

NA KONTAKTONI

Kontakto

Telefononi ne numrat tane te kontaktit +355 69 700 4000  / +355 69 700 1000 ose plotesoni formen dhe merrni pergjigje profesionale ne nje kohe te shkurter

Duke shtypur butonin "Dergo" une pranoj qe nje nga specialistet e Spital Kontanental do te me kontaktoj ne nje nga format e kontaktit te lena nga une ne lidhje me problematiken e kerkuar.

Kontakto

Duke shtypur butonin "Dergo" une pranoj qe nje nga specialistet e Spital Kontanental do te me kontaktoj ne nje nga format e kontaktit te lena nga une ne lidhje me problematiken e kerkuar.