Kujdes i Dedikuar

Shëndetësor

Staf i Kualifikuar

Ndërkombëtar

Teknologji bashkëkohore

Në Shqipëri

Rr. Ali Demi tek ish kombinati Poligrafik

Depresioni pas lindjes (post-partum): Simptomat dhe shkaqet

Tabela e kontentit

Foto qe ilustron nje femer shtatzene dhe rrezikun e depresionit pas lindjes.

Lindja e një fëmije mund të fillojë një sërë emocionesh të fuqishme, nga eksitimi dhe gëzimi te frika dhe ankthi. Por gjithashtu mund të rezultojë në diçka që nuk mund ta prisni – depresion. Shumica e nënave të reja përjetojnë “baby blues” pas lindjes, të cilat zakonisht përfshijnë luhatje humori, të qara, ankth dhe vështirësi për të fjetur. Baby blues zakonisht fillon brenda 2 deri në 3 ditëve të para pas lindjes dhe mund të zgjasë deri në dy javë.

Por disa nëna të reja përjetojnë një formë më të rëndë dhe afatgjatë të depresionit të njohur si depresioni pas lindjes. Ndonjëherë quhet depresion peripartum sepse mund të fillojë gjatë shtatzënisë dhe të vazhdojë pas lindjes. Rrallëherë, një çrregullim ekstrem i humorit i quajtur psikozë pas lindjes gjithashtu mund të zhvillohet pas lindjes. Depresioni pas lindjes nuk është një e metë karakteri apo dobësi. Ndonjëherë është thjesht një ndërlikim i lindjes. Nëse keni depresion pas lindjes, trajtimi i menjëhershëm mund t’ju ndihmojë të menaxhoni simptomat dhe t’ju ndihmojë të lidheni me fëmijën tuaj.

Simptomat

Simptomat e depresionit pas lindjes ndryshojnë dhe ato mund të variojnë nga të lehta në të rënda.

Simptomat e baby blues

Simptomat e baby blues – të cilat zgjasin vetëm disa ditë deri në një javë ose dy pas lindjes së fëmijës suaj – mund të përfshijnë:

 • Luhatje humori
 • Ankth
 • Trishtim
 • Nervozizëm
 • Ndjenja të mbingarkuara
 • Qarje
 • Përqëndrim të reduktuar
 • Probleme me oreksin
 • Probleme me gjumin

Simptomat e depresionit pas lindjes

Depresioni pas lindjes në fillim mund të ngatërrohet me baby blues – por simptomat janë më intensive dhe zgjasin më gjatë. Këto mund të ndërhyjnë në aftësinë tuaj për t’u kujdesur për fëmijën tuaj dhe për të trajtuar detyra të tjera të përditshme. Simptomat zakonisht zhvillohen brenda javëve të para pas lindjes. Por ato mund të fillojnë më herët – gjatë shtatzënisë – ose më vonë – deri në një vit pas lindjes.

Simptomat e depresionit pas lindjes mund të përfshijnë:

 • Humor në depresion ose ndryshime të rënda të humorit
 • Qarje
 • Vështirësi në lidhjen me fëmijën tuaj
 • Tërheqje nga familja dhe miqtë
 • Humbje të oreksit ose ngrënie shumë më tepër se zakonisht
 • Pamundësi për të fjetur, e quajtur pagjumësi, ose gjumi i tepërt
 • Lodhje e madhe ose humbje e energjisë
 • Më pak interes dhe kënaqësi në aktivitetet që keni pasur më parë
 • Irritim dhe zemërim i fortë
 • Frika se nuk je nënë e mirë
 • Pashpresa
 • Ndjenjat e pavlefshmërisë, turpit, fajit
 • Aftësia e reduktuar për të menduar qartë, për t’u përqëndruar ose për të marrë vendime
 • Shqetësim
 • Ankth i rëndë dhe sulme paniku
 • Mendime për të dëmtuar veten ose fëmijën tuaj
 • Mendime të përsëritura të vdekjes ose vetëvrasjes

Depresioni pas lindjes i patrajtuar mund të zgjasë për shumë muaj ose më gjatë.

Psikozë pas lindjes

Me psikozën pas lindjes – një gjendje e rrallë që zakonisht zhvillohet brenda javës së parë pas lindjes – simptomat janë të rënda. Simptomat mund të përfshijnë:

 • Ndjeheni e hutuar dhe ie humbur
 • Mendime obsesive për fëmijën tuaj
 • Halucinacione dhe deluzione
 • Probleme me gjumin
 • Të kesh shumë energji dhe të ndihesh e mërzitur
 • Ndjeheni paranojake
 • Përpjekjet për të dëmtuar veten ose fëmijën tuaj

Psikoza pas lindjes mund të çojë në mendime ose sjellje kërcënuese për jetën dhe kërkon trajtim të menjëhershëm.

Depresioni pas lindjes tek prindi tjetër

Studimet tregojnë se baballarët e rinj mund të përjetojnë gjithashtu depresion pas lindjes. Ata mund të ndihen të trishtuar, të lodhur, të mbingarkuar, të shqetësuar ose të kenë ndryshime në modelet e tyre të zakonshme të ngrënies dhe gjumit. Këto janë të njëjtat simptoma që përjetojnë nënat me depresion pas lindjes.

Baballarët që janë të rinj, kanë një histori depresioni, kanë probleme në marrëdhënie ose janë në vështirësi financiare janë më të rrezikuar nga depresioni pas lindjes. Depresioni pas lindjes tek baballarët – nganjëherë i quajtur depresioni pas lindjes nga babai – mund të ketë të njëjtin efekt negativ në marrëdhëniet me partnerin dhe zhvillimin e fëmijës siç mund të ketë depresioni pas lindjes tek nënat.

Nëse jeni partner i një nëne të re dhe keni simptoma depresioni ose ankthi gjatë shtatzënisë së partnerit ose pas lindjes së fëmijës tuaj, bisedoni me mjekun tuaj. Trajtime dhe mbështetje të ngjashme që u ofrohen nënave me depresion pas lindjes mund të ndihmojnë në trajtimin e depresionit pas lindjes tek prindi tjetër.

Kur duhet të konsultoheni me një mjek?

Nëse ndiheni të dëshpëruar pas lindjes së foshnjës tuaj, mund të hezitoni ose të keni turp ta pranoni këtë. Por nëse përjetoni ndonjë simptomë të dëshpërimit të foshnjës pas lindjes ose depresionit pas lindjes, telefononi mjekun tuaj të familjes ose mjekun tuaj obstetër ose gjinekolog dhe caktoni një takim. Nëse keni simptoma që sugjerojnë se mund të keni psikozë pas lindjes, kërkoni ndihmë menjëherë.

Është e rëndësishme të telefononi mjekun tuaj sa më shpejt të jetë e mundur nëse simptomat e depresionit kanë ndonjë nga këto karakteristika:

 • Po përkeqësohen.
 • E bëjnë të vështirë për ju që të kujdeseni për fëmijën tuaj.
 • E bëjnë të vështirë kryerjen e detyrave të përditshme.
 • Përfshini mendimet për të dëmtuar veten ose fëmijën tuaj.

Shkaqet

Nuk ka asnjë shkak të vetëm të depresionit pas lindjes, por gjenetika, ndryshimet fizike dhe çështjet emocionale mund të luajnë një rol.

 • Gjenetika. Studimet tregojnë se të kesh një histori familjare të depresionit pas lindjes – veçanërisht nëse ishte i madh – rrit rrezikun e përjetimit të depresionit pas lindjes.
 • Ndryshimet fizike. Pas lindjes, një rënie dramatike e hormoneve të estrogjenit dhe progesteronit në trupin tuaj mund të kontribuojë në depresionin pas lindjes. Hormonet e tjera të prodhuara nga gjëndra tiroide gjithashtu mund të bien ndjeshëm – gjë që mund t’ju bëjë të ndiheni të lodhura, të plogështa dhe të dëshpëruara.
 • Çështje emocionale. Kur jeni të privuara nga gjumi dhe e stërmbushur, mund të keni probleme me trajtimin edhe të problemeve të vogla. Ju mund të jeni në ankth për aftësinë tuaj për t’u kujdesur për një të porsalindur. Ju mund të ndiheni më pak tërheqëse, të luftoni me ndjenjën tuaj të identitetit ose të ndjeni se keni humbur kontrollin mbi jetën tuaj. Secila nga këto çështje mund të kontribuojë në depresionin pas lindjes.

Faktorët e rrezikut

Çdo nënë e re mund të përjetojë depresion pas lindjes dhe mund të zhvillohet pas lindjes së çdo fëmije, jo vetëm të parit. Megjithatë, rreziku juaj rritet nëse:

 • Ju keni një histori depresioni, qoftë gjatë shtatzënisë ose në raste të tjera.
 • Ju keni çrregullim bipolar.
 • Keni pasur depresion pas lindjes pas një shtatzënie të mëparshme.
 • Ju keni anëtarë të familjes që kanë pasur depresion ose çrregullime të tjera të humorit.
 • Ju keni përjetuar ngjarje stresuese gjatë vitit të kaluar, të tilla si komplikime të shtatzënisë, sëmundje ose humbje pune.
 • Fëmija juaj ka probleme shëndetësore ose nevoja të tjera të veçanta.
 • Ju keni binjakë, trenjakë ose lindje të tjera të shumëfishta.
 • Keni vështirësi në ushqyerjen me gji.
 • Ju keni probleme në marrëdhëniet me bashkëshortin ose partnerin.
 • Ju keni një sistem të dobët mbështetjeje.
 • Keni probleme financiare.
 • Shtatzënia ishte e paplanifikuar ose e padëshiruar.

Komplikimet

Nëse nuk trajtohet, depresioni pas lindjes mund të ndërhyjë në lidhjen nënë-fëmijë dhe të shkaktojë probleme familjare.

 • Për nënat. Depresioni pas lindjes i patrajtuar mund të zgjasë me muaj ose më gjatë, ndonjëherë duke u bërë një çrregullim depresiv i vazhdueshëm. Nënat mund të ndalojnë ushqyerjen me gji, të kenë probleme në lidhjen dhe kujdesin për foshnjat e tyre dhe të jenë në rrezik të shtuar për vetëvrasje. Edhe kur trajtohet, depresioni pas lindjes rrit rrezikun e një gruaje për episodet e ardhshme të depresionit madhor.
 • Për prindin tjetër. Depresioni pas lindjes mund të ketë një efekt të valëzuar, duke shkaktuar tendosje emocionale për këdo që është afër një foshnjeje të re. Kur një nënë e re është në depresion, rreziku i depresionit tek prindi tjetër i foshnjës mund të rritet gjithashtu. Dhe këta prindër të tjerë tashmë mund të kenë një rrezik në rritje të depresionit, pavarësisht nëse partneri i tyre është i prekur apo jo.
 • Per fëmijët. Fëmijët e nënave që kanë depresion të patrajtuar pas lindjes kanë më shumë gjasa të kenë probleme emocionale dhe të sjelljes, të tilla si vështirësi në gjumin dhe të ngrënit, të qarat e tepërta dhe vonesa në zhvillimin e gjuhës.

Parandalimi

Nëse keni një histori depresioni – veçanërisht depresionin pas lindjes – tregoni mjekut tuaj nëse po planifikoni të mbeteni shtatzënë ose sapo të zbuloni se jeni shtatzënë.

 • Gjatë shtatzënisë, mjeku juaj mund t’ju monitorojë nga afër për simptomat e depresionit. Ju mund të plotësoni një pyetësor për shqyrtimin e depresionit gjatë shtatzënisë dhe pas lindjes. Ndonjëherë depresioni i lehtë mund të menaxhohet me grupe mbështetëse, këshillim ose terapi të tjera. Në raste të tjera, mund të rekomandohen ilaçet kundër depresionit – edhe gjatë shtatzënisë.
 • Pasi fëmija juaj të lindë, mjeku juaj mund të rekomandojë një kontroll të hershëm pas lindjes për të kontrolluar simptomat e depresionit pas lindjes. Sa më herët të zbulohet, aq më herët mund të fillojë trajtimi. Nëse keni një histori të depresionit pas lindjes, mjeku juaj mund të rekomandojë trajtim antidepresiv ose terapi bisede menjëherë pas lindjes. Shumica e antidepresantëve janë të sigurt për t’u marrë gjatë ushqyerjes me gji.

Diagnoza

Mjeku juaj zakonisht do të flasë me ju për ndjenjat, mendimet dhe shëndetin tuaj mendor për të ndihmuar në përcaktimin nëse keni një rast afatshkurtër të depresionit pas lindjes ose një formë më të rëndë depresioni. Mos kini turp – depresioni pas lindjes është i zakonshëm. Ndani simptomat tuaja me mjekun tuaj në mënyrë që ju dhe mjeku juaj të krijoni një plan të dobishëm trajtimi.

Si pjesë e vlerësimit tuaj, mjeku juaj mund të bëjë një ekzaminim të depresionit, duke përfshirë plotësimin e një pyetësori. Mjeku juaj mund të urdhërojë teste të tjera, nëse është e nevojshme, për të përjashtuar shkaqe të tjera për simptomat tuaja.

Mjekimi

Koha e trajtimit dhe e rikuperimit ndryshon, në varësi të sa i rëndë është depresioni juaj dhe cilat janë nevojat tuaja individuale. Nëse keni një tiroide joaktive ose një sëmundje themelore, mjeku juaj mund t’i trajtojë ato kushte ose t’ju referojë te specialisti përkatës. Mjeku juaj mund t’ju referojë gjithashtu te një profesionist i shëndetit mendor.

Baby blues

Baby blues zakonisht zbehet vetë brenda disa ditësh deri në 1 deri në 2 javë. Ndërkohë:

 • Pushoni sa më shumë që të mundeni.
 • Pranoni ndihmën e familjes dhe miqve.
 • Lidhu me nënat e tjera të reja.
 • Krijoni kohë për t’u kujdesur për veten.
 • Shmangni alkoolin dhe drogat rekreative, të cilat mund të përkeqësojnë ndryshimet e humorit.
 • Pyesni mjekun tuaj për marrjen e ndihmës nga një profesionist shëndetësor i quajtur konsulent laktacioni nëse keni probleme me prodhimin e qumështit ose ushqyerjen me gji.

Depresioni pas lindjes

Depresioni pas lindjes shpesh trajtohet me psikoterapi – e quajtur edhe terapi bisede ose këshillim për shëndetin mendor – mjekësi ose të dyja.

 • Psikoterapia. Mund të ndihmojë të flisni për shqetësimet tuaja me një psikiatër, psikolog ose profesionist tjetër të shëndetit mendor. Nëpërmjet terapisë, ju mund të gjeni mënyra më të mira për të përballuar ndjenjat tuaja, për të zgjidhur problemet, për të vendosur qëllime realiste dhe për t’iu përgjigjur situatave në një mënyrë pozitive. Ndonjëherë terapia familjare ose e marrëdhënieve gjithashtu ndihmon. Shembuj të terapive të përdorura për depresionin pas lindjes përfshijnë terapi njohëse-sjellëse (CBT) dhe psikoterapi ndërpersonale.
 • Ilaçet kundër depresionit. Mjeku juaj mund të rekomandojë një antidepresant. Nëse jeni duke ushqyer me gji, çdo ilaç që merrni do të hyjë në qumështin tuaj të gjirit. Megjithatë, shumica e antidepresantëve mund të përdoren gjatë ushqyerjes me gji me pak rrezik për efekte anësore për fëmijën tuaj. Punoni me mjekun tuaj për të peshuar rreziqet dhe përfitimet e mundshme të antidepresantëve specifikë.
 • Ilaçe të tjera. Kur është e nevojshme, ilaçe të tjera mund t’i shtohen trajtimit tuaj. Për shembull, nëse keni depresion pas lindjes që përfshin ankth të rëndë ose pagjumësi, një ilaç kundër ankthit mund të rekomandohet për një kohë të shkurtër.

Brexanolone (Zulresso) është ilaçi i parë i miratuar nga Administrata e Ushqimit dhe Barnave  posaçërisht për depresionin pas lindjes tek gratë e rritura. Brexanolone ngadalëson rënien e shpejtë të disa hormoneve pas lindjes që mund të çojë në depresion pas lindjes. Efektet anësore të mundshme serioze kërkojnë qëndrim në një institucion shëndetësor dhe monitorim nga një mjek gjatë marrjes së ilaçit përmes venës mbi 60 orë. Për shkak të kësaj, trajtimi nuk është ende gjerësisht i disponueshëm.

Kërkimet vazhdojnë për një ilaç oral për depresionin pas lindjes me rezultate premtuese. Ilaçi që studiohet funksionon në një mënyrë të ngjashme me brexanolonin. Por mund të merret çdo ditë si pilulë dhe mund të mos ketë të njëjtat efekte anësore serioze.

Me trajtimin e duhur, simptomat e depresionit pas lindjes zakonisht përmirësohen. Në disa raste, depresioni pas lindjes mund të vazhdojë dhe të bëhet afatgjatë, i cili quhet depresion kronik. Është e rëndësishme të vazhdoni trajtimin pasi të filloni të ndiheni më mirë. Ndërprerja e trajtimit shumë herët mund të çojë në një rikthim.

Psikozë pas lindjes

Psikoza pas lindjes kërkon trajtim të menjëhershëm, zakonisht në spital. Trajtimi mund të përfshijë:

 • Barna. Trajtimi mund të kërkojë një kombinim ilaçesh – të tilla si antidepresivë, ilaçe antipsikotike, stabilizues të humorit dhe benzodiazepina – për të kontrolluar shenjat dhe simptomat tuaja.
 • Terapia elektrokonvulsive (ECT). Nëse depresioni juaj pas lindjes është i rëndë dhe ju përjetoni psikozë pas lindjes, ECT mund të rekomandohet nëse simptomat nuk i përgjigjen ilaçit. ECT është një procedurë në të cilën rryma të vogla elektrike kalojnë nëpër tru, duke filluar qëllimisht një konfiskim të shkurtër. ECT duket se shkakton ndryshime në kiminë e trurit që mund të zvogëlojë simptomat e psikozës dhe depresionit, veçanërisht kur trajtimet e tjera kanë qenë të pasuksesshme.

Qëndrimi në spital gjatë trajtimit për psikozë pas lindjes mund të sfidojë aftësinë e nënës për të ushqyer me gji. Kjo ndarje nga foshnja e bën të vështirë ushqyerjen me gji. Mjeku juaj mund të rekomandojë mbështetje për laktacionin – procesin e prodhimit të qumështit të gjirit – ndërsa jeni në spital.

Keni të njëjtat shqetësime?

Kontaktoni Spitalin CONTINENTAL në një nga format e kontaktit

Tabela e kontentit

Shperndaj:

Poste te tjera

NA KONTAKTONI

Kontakto

Telefononi ne numrat tane te kontaktit +355 69 700 4000  / +355 69 700 1000 ose plotesoni formen dhe merrni pergjigje profesionale ne nje kohe te shkurter

Duke shtypur butonin "Dergo" une pranoj qe nje nga specialistet e Spital Kontanental do te me kontaktoj ne nje nga format e kontaktit te lena nga une ne lidhje me problematiken e kerkuar.

Kontakto

Duke shtypur butonin "Dergo" une pranoj qe nje nga specialistet e Spital Kontanental do te me kontaktoj ne nje nga format e kontaktit te lena nga une ne lidhje me problematiken e kerkuar.