Kujdes i Dedikuar

Shëndetësor

Staf i Kualifikuar

Ndërkombëtar

Teknologji bashkëkohore

Në Shqipëri

Rr. Ali Demi tek ish kombinati Poligrafik

Humbja e dëgjimit: Shkaqet, Simptomat, Trajtimi dhe Parandalimi

Tabela e kontentit

Foto që ilustron humbjen e dëgjimit.

Humbja e dëgjimit ndodh kur ju nuk jeni në gjendje të dëgjoni pjesërisht ose plotësisht tinguj në një ose të dy veshët tuaj. Humbja e dëgjimit zakonisht ndodh gradualisht me kalimin e kohës. Humbja e dëgjimit është një problem i zakonshëm i shkaktuar nga zhurma, plakja, sëmundjet dhe trashëgimia gjenetike. 

Njerëzit me humbje dëgjimi mund ta kenë të vështirë të bisedojnë me miqtë dhe familjen. Ky problem shëndetësor mund të sjellë vështirësi dhe shqetësim në jetën e çdokujt, por me trajtimet e duhura ju mund të përmirësoni gjendjen tuaj. Në këtë artikull do të gjeni gjithçka duhet ëtë dini rreth humbjes së dëgjimit. 

Çfarë e shkakton humbjen e dëgjimit?

Ekzistojnë tre lloje themelore të humbjes së dëgjimit, secila e shkaktuar nga faktorë të ndryshëm. Tre shkaqet më të zakonshme të problemeve me dëgjimit janë humbja e dëgjimit përçues, humbja e dëgjimit sensorineural (SNHL) dhe humbja e përzier e dëgjimit.

Humbja e dëgjimit përçues

Humbja e dëgjimit përçues ndodh kur tingujt nuk janë në gjendje të udhëtojnë nga veshi i jashtëm në daullen e veshit dhe kockat e veshit të mesëm. Kur ndodh ky lloj i humbjes së dëgjimit, mund ta keni të vështirë të dëgjoni tinguj të butë ose të mbytur. Humbja e dëgjimit përçues nuk është gjithmonë e përhershme. Ndërhyrjet mjekësore mund ta trajtojnë atë. Trajtimi mund të përfshijë antibiotikë ose ndërhyrje kirurgjikale, të tilla si një implanti koklear. Një implant koklear është një makinë e vogël elektrike e vendosur nën lëkurën tuaj pas veshit. Ai i përkthen dridhjet e zërit në sinjale elektrike që truri juaj më pas mund t’i interpretojë si tinguj kuptimplotë.

Humbja përcjellëse e dëgjimit mund të jetë rezultat i:

 • infeksioneve të veshit
 • alergjive
 • grumbullimit të dyllit në vesh

Një objekt i huaj i ngecur në vesh, tumoret beninje ose dëmtimet e kanalit të veshit për shkak të infeksioneve të përsëritura janë të gjitha shkaqe të mundshme të humbjes së dëgjimit.

Humbja e dëgjimit sensorineural (SNHL)

Humbja e dëgjimit sensorineural ndodh kur ka dëmtime në strukturat e veshit të brendshëm ose në rrugët nervore të trurit. Ky lloj i humbjes së dëgjimit është zakonisht i përhershëm. Humbja e dëgjimit sensorineural bën që edhe tingujt e dallueshëm, normal ose të lartë të duken të mbytur ose të paqartë.

Humbja e dëgjimit sensorineural mund të rezultojë nga:

 • defekte të lindjes që ndryshojnë strukturën e veshit
 • plakja
 • puna rreth zhurmave të forta
 • trauma në kokë ose kafkë
 • Sëmundja Meniere, e cila është një çrregullim i veshit të brendshëm që mund të ndikojë në dëgjim dhe ekuilibër
 • neuroma akustike, e cila është një tumor jo kanceroz që rritet në nervin i cili lidh veshin me trurin, i quajtur “nervi koklear vestibular”

Infeksionet

Infeksionet e mëposhtme mund të dëmtojnë gjithashtu nervat e veshit dhe të bëhen shkak për humbjen e dëgjimit sensorineural:

 • fruthi
 • meningjiti
 • shytat

Ilaçet ototoksike

Disa medikamente, të quajtura medikamente ototoksike, mund të shkaktojnë gjithashtu humbjen e dëgjimit sensorineural. Ekzistojnë mbi 200 medikamente pa recetë dhe me recetë që mund të shkaktojnë humbje të dëgjimit. Nëse jeni duke marrë medikamente për kancerin, sëmundjet e zemrës ose një infeksion serioz, bisedoni me mjekun tuaj për rreziqet e dëgjimit që lidhen me secilin mjekim.

Cilat janë simptomat e humbjes së dëgjimit?

Humbja e dëgjimit zakonisht ndodh me kalimin e kohës. Në fillim, mund të mos vini re ndonjë ndryshim në dëgjimin tuaj. Megjithatë, nëse përjetoni ndonjë nga simptomat e mëposhtme, duhet të kontaktoni mjekun tuaj:

 • humbje dëgjimi që ndërhyn në aktivitetet tuaja të përditshme
 • humbja e dëgjimit që përkeqësohet ose që nuk largohet
 • humbja e dëgjimit që është më e keqe në njërin vesh
 • humbje e papritur e dëgjimit
 • kumbimi në vesh
 • humbje e rëndë e dëgjimit
 • dhimbje veshi së bashku me probleme me dëgjimin
 • dhimbje koke
 • mpirje
 • dobësi

Ju duhet të kërkoni trajtim mjekësor urgjent nëse keni dhimbje koke, mpirje ose dobësi së bashku me ndonjë nga simptomat e mëposhtme:

 • të dridhura
 • frymëmarrje të shpejtë
 • ngurtësim të qafës
 • të vjella
 • ndjeshmëri ndaj dritës

Cilat janë opsionet e trajtimit për humbjen e dëgjimit?

Nëse keni humbje të dëgjimit për shkak të grumbullimit të dyllit në kanalin e veshit, ju mund ta hiqni dyllin në shtëpi. Medikamentet pa recetë, duke përfshirë zbutësin e dyllit, mund të jenë të dobishme. Shiringat gjithashtu mund të shtyjnë ujin e ngrohtë përmes kanalit të veshit për të hequr dyllin. Konsultohuni me mjekun tuaj përpara se të përpiqeni të hiqni çdo objekt të ngecur në veshin tuaj për të shmangur dëmtimin e veshëve.

Për shkaqe të tjera të humbjes së dëgjimit, do t’ju duhet të vizitoni mjekun tuaj. Nëse humbja e dëgjimit është rezultat i një infeksioni, mjeku juaj mund të ketë nevojë t’ju japë një recetë me antibiotikë. Nëse humbja e dëgjimit vjen për shkak të problemeve të tjera të dëgjimit përçues, mjeku juaj mund t’ju referojë te një specialist për të marrë një aparat dëgjimi ose një implant koklear.

Cilat janë komplikimet që lidhen me humbjen e dëgjimit?

Humbja e dëgjimit ndikon negativisht në cilësinë e jetës së njerëzve dhe gjendjen e tyre mendore. Nëse keni humbje të dëgjimit, mund të keni vështirësi të kuptoni të tjerët. Kjo mund të rrisë nivelin tuaj të ankthit ose të shkaktojë depresion. Trajtimi për humbjen e dëgjimit mund të përmirësojë ndjeshëm jetën tuaj. Mund t’ju rikthehet vetëbesimi, duke përmirësuar gjithashtu aftësinë tuaj për të komunikuar me njerëzit e tjerë.

Si mund ta parandaloj humbjen e dëgjimit?

Jo të gjitha rastet e humbjes së dëgjimit janë të parandalueshme. Megjithatë, ka disa hapa që mund të merrni për të mbrojtur aftësinë tuaj për të dëgjuar siç duhet:

 • Përdorni pajisje sigurie nëse punoni në zona me zhurma të larta dhe vendosni tapa veshësh kur notoni dhe shkoni në koncerte. 
 • Kryeni teste të rregullta për dëgjimin nëse punoni rreth zhurmave të larta, notoni shpesh ose shkoni në koncerte rregullisht.
 • Shmangni ekspozimin e zgjatur ndaj zhurmave dhe muzikës.
 • Kërkoni trajtim mjekësor në rast të infeksioneve të veshit, pasi ato mund të shkaktojnë dëme të përhershmenëse nuk trajtohen.

Keni të njëjtat shqetësime?

Kontaktoni Spitalin CONTINENTAL në një nga format e kontaktit

Tabela e kontentit

Shperndaj:

Poste te tjera

NA KONTAKTONI

Kontakto

Telefononi ne numrat tane te kontaktit +355 69 700 4000  / +355 69 700 1000 ose plotesoni formen dhe merrni pergjigje profesionale ne nje kohe te shkurter

Duke shtypur butonin "Dergo" une pranoj qe nje nga specialistet e Spital Kontanental do te me kontaktoj ne nje nga format e kontaktit te lena nga une ne lidhje me problematiken e kerkuar.

Kontakto

Duke shtypur butonin "Dergo" une pranoj qe nje nga specialistet e Spital Kontanental do te me kontaktoj ne nje nga format e kontaktit te lena nga une ne lidhje me problematiken e kerkuar.