Kujdes i Dedikuar

Shëndetësor

Staf i Kualifikuar

Ndërkombëtar

Teknologji bashkëkohore

Në Shqipëri

Rr. Ali Demi tek ish kombinati Poligrafik

Infeksionet e traktit urinar (UTI): Shkaqet, simptomat dhe trajtimi

Tabela e kontentit

Infeksioni i Traktit Urinar (UTI)

Infeksionet e traktit urinar (UTI) janë infeksione në çdo pjesë të sistemit urinar. Sistemi urinar përfshin veshkat, ureterët, fshikëzën dhe uretrën. Shumica e infeksioneve përfshijnë traktin e poshtëm urinar – fshikëzën dhe uretrën.

Gratë janë në rrezik më të madh për të zhvilluar një infeksion të traktit urinar sesa burrat. Nëse një infeksion është i kufizuar në fshikëz, ai mund të jetë i dhimbshëm dhe i bezdisshëm. Por probleme serioze shëndetësore mund të rezultojnë nëse një UTI përhapet në veshka.

Mjekët shpesh i trajtojnë infeksionet e traktit urinar me antibiotikë. Ju gjithashtu mund të ndërmerrni hapa për të ulur mundësinë e marrjes së një UTI.

Çfarë është trakti urinar?

Trakti urinar prodhon dhe ruan urinën, një nga produktet e mbeturinave të lëngshme të trupit. 

Trakti urinar përfshin pjesët e mëposhtme:

 • Veshkat: Këto organe të vogla janë të vendosura në pjesën e pasme të trupit tuaj, pikërisht mbi ijet. Ata janë filtrat e trupit tuaj – duke hequr mbeturinat dhe ujin nga gjaku juaj. Kjo mbetje bëhet urinë.
 • Uretrat: Uretrat janë tuba të hollë që bartin urinën nga veshkat në fshikëzën tuaj.
 • Fshikëza: Një enë e ngjashme me qeskën, fshikëza ruan urinën tuaj përpara se të largohet nga trupi.
 • Uretra: Ky tub bart urinën nga fshikëza juaj në pjesën e jashtme të trupit.

Faktorët e rrezikut

Disa njerëz janë në rrezik më të lartë për t’u prekur nga një infeksion i traktit urinar. UTI-të janë më të zakonshme tek femrat sepse uretrat e tyre janë më të shkurtra dhe më afër rektumit. Kjo e bën më të lehtë hyrjen e baktereve në traktin urinar.

Faktorë të tjerë që mund të rrisin rrezikun e UTI:

 • Probleme me traktin urinar. Foshnjat e lindura me probleme me traktin urinar mund të kenë probleme me urinimin. Urina mund të grumbullohet në uretër, gjë që mund të shkaktojë UTI.
 • Bllokime në traktin urinar. Gurët në veshka ose prostata e zmadhuar mund të bllokojnë urinën në fshikëz. Si rezultat, rreziku i UTI është më i lartë.
 • Një sistem imunitar i shtypur. Diabeti dhe sëmundje të tjera mund të dëmtojnë sistemin imunitar – mbrojtjen e trupit kundër mikrobeve. Kjo mund të rrisë rrezikun e një infeksioni të traktit urinar.
 • Përdorimi i kateterit. Njerëzit që nuk mund të urinojnë shpesh vetë duhet të përdorin një tub, të quajtur kateter, për të urinuar. Përdorimi i një kateteri rrit rrezikun e UTI. Kateterët mund të përdoren nga njerëzit që janë në spital. Ato mund të përdoren gjithashtu nga njerëz që kanë probleme neurologjike që e bëjnë të vështirë kontrollin e urinimit ose që janë të paralizuar.
 • Një procedurë urinare e kohëve të fundit. Kirurgjia urinare ose një ekzaminim i traktit tuaj urinar që përfshin instrumente mjekësore mund të rrisë rrezikun e zhvillimit të një UTI.

Simptomat

Infeksionet e traktit urinar nuk shkakton gjithmonë simptoma. Kur bëjnë, ato mund të përfshijnë:

 • Një dëshirë të fortë për të urinuar që nuk largohet
 • Një ndjenjë djegieje gjatë urinimit
 • Urinim të shpeshtë dhe nxjerrje të sasive të vogla të urinës
 • Urinë që duket e turbullt
 • Urinë që duket e kuqe, rozë e ndezur – shenja gjaku në urinë
 • Urinë me erë të fortë
 • Dhimbje e legenit, tek gratë – veçanërisht në qendër të legenit dhe rreth zonës së kockës pubike

Në të rriturit e moshuar, UTI-të mund të anashkalohen ose të ngatërrohen për kushte mjekësore të tjera.

Llojet e infeksioneve të traktit urinar

Çdo lloj i UTI mund të rezultojë në simptoma më specifike. Simptomat varen nga ajo pjesë e traktit urinar që është prekur.

Veshkat: 

 • Dhimbje shpine
 • Temperaturë e lartë
 • Dridhje dhe të dridhura
 • Nauze
 • Të vjella

Fshikëza urinare:

 • Presion i legenit
 • Siklet në pjesën e poshtme të barkut
 • Urinim i shpeshtë, i dhimbshëm
 • Gjak në urinë

Uretra:

 • Djegie gjatë urinimit

Shkaqet

Infeksionet e traktit urinar zakonisht ndodhin kur bakteret hyjnë në traktin urinar përmes uretrës dhe fillojnë të përhapen në fshikëz. Sistemi urinar është krijuar për të mbajtur jashtë bakteret. Por mbrojtjet ndonjëherë dështojnë. Kur kjo ndodh, bakteret mund të zënë vend dhe të rriten në një infeksion të plotë në traktin urinar.

UTI-të më të zakonshme ndodhin kryesisht tek gratë dhe prekin fshikëzën dhe uretrën.

 • Infeksioni i fshikëzës. Ky lloj UTI zakonisht shkaktohet nga Escherichia coli (E. coli). E. coli është një lloj bakteri që gjendet zakonisht në traktin gastrointestinal (GI). Por ndonjëherë shkaktarë janë edhe baktere të tjera.

Kryerja e seksit gjithashtu mund të çojë në një infeksion të fshikëzës, por nuk duhet të jesh seksualisht aktiv për ta zhvilluar një të tillë. Të gjitha gratë janë të rrezikuara nga infeksionet e fshikëzës për shkak të anatomisë së tyre. Tek gratë, uretra është afër anusit. Dhe hapja e uretrës është afër fshikëzës. Kjo e bën më të lehtë që bakteret rreth anusit të hyjnë në uretrën dhe të udhëtojnë në fshikëz.

 • Infeksioni i uretrës. Ky lloj UTI mund të ndodhë kur bakteret gastrointestinale përhapen nga anusi në uretër. Një infeksion i uretrës mund të shkaktohet edhe nga infeksionet seksualisht të transmetueshme. Ato përfshijnë herpesin, gonorrenë, klamidia dhe mikoplazmën. Kjo mund të ndodhë sepse uretrat e grave janë afër vaginës.

Diagnoza

Testet dhe procedurat e përdorura për të diagnostikuar infeksionet e traktit urinar përfshijnë:

 • Duke analizuar një mostër të urinës. Mjeku juaj mund të kërkojë një mostër të urinës. Urina do të shikohet në laborator për të kontrolluar për qelizat e bardha të gjakut, qelizat e kuqe të gjakut ose bakteret. Mund t’ju thuhet që fillimisht të fshini zonën gjenitale me një jastëk antiseptik dhe të mblidhni urinën në mes. Procesi ndihmon në parandalimin e kontaminimit të mostrës.
 • Rritja e baktereve të traktit urinar në një laborator. Analiza laboratorike e urinës ndonjëherë pasohet nga një kulturë e urinës. Ky test i tregon mjekut tuaj se cilat baktere po shkaktojnë infeksionin. Mund t’i bëjë të ditur mjekut tuaj se cilat medikamente do të jenë më efektive.
 • Krijimi i imazheve të traktit urinar. UTI-të e përsëritura mund të shkaktohen nga një problem strukturor në traktin urinar. Mjeku juaj mund të përdorë ultratinguj, një skanim CT ose MRI për të gjetur këtë problem. Një ngjyrë kontrasti mund të përdoret për të theksuar strukturat në traktin tuaj urinar.
 • Përdorimi i një objektivi për të parë brenda fshikëzës. Nëse keni UTI të përsëritura, mjeku juaj mund të kryejë një cistoskopi. Testi përfshin përdorimin e një tubi të gjatë dhe të hollë me një lente, të quajtur cistoskop, për të parë brenda uretrës dhe fshikëzës. Cistoskopi futet në uretër dhe kalon në fshikëz.

Mjekimi

Ekzistojnë dy lloje të infeksionesh të traktit urinar: të thjeshta dhe të komplikuara. UTI-të e thjeshta janë infeksione që ndodhin tek njerëzit e shëndetshëm me trakte urinare normale.

UTI-të e komplikuara ndodhin në rrugët urinare jonormale ose kur shumica e antibiotikëve nuk mund të trajtojnë bakteret që shkaktojnë infeksionin. Shumica e grave kanë UTI të thjeshta, ndërsa UTI-të tek burrat dhe fëmijët duhet të konsiderohen si të ndërlikuara.

UTI e thjeshtë

Një UTI e thjeshtë mund të trajtohet me një kurs të shkurtër të barnave antibiotike. Një kurs i shkurtër 3-ditor i një antibiotiku të përshtatshëm shpesh do të trajtojë shumicën e UTI-ve të pakomplikuara. Megjithatë, disa infeksione mund të kenë nevojë të trajtohen më gjatë. Dhimbja dhe dëshira për të urinuar shpesh largohen pas disa dozave, por ju duhet të merrni kursin e plotë të antibiotikut për të siguruar që të gjitha UTI të trajtohen, edhe nëse ndiheni më mirë. Nëse UTI-të nuk trajtohen plotësisht, ato mund të rikthehen. Ju gjithashtu duhet të pini shumë lëngje, veçanërisht gjatë kohës së një UTI.

Gratë në postmenopauzë me UTI mund të ndihmohen nga zëvendësimi i hormoneve lokale (vaginale) me estrogjen. Meqenëse disa pacientë mund të kenë probleme të tjera mjekësore që i pengojnë ata të përdorin estrogjen, duhet të flisni me mjekun tuaj përpara se të filloni ndonjë trajtim.

UTI i komplikuar

Nëse UTI është një UTI i komplikuar, atëherë jepet një kurs më i gjatë i antibiotikëve. 

Ndonjëherë terapia me antibiotikë mund të fillohet në mënyrë intravenoze (IV) në spital. Pas një periudhe të shkurtër të antibiotikëve IV, antibiotikët jepen nga goja deri në 2 javë. Infeksionet e veshkave shpesh trajtohen si një UTI i komplikuar.

Antibiotikët zakonisht janë trajtimi i parë për infeksionet e traktit urinar. Shëndeti juaj dhe lloji i baktereve që gjenden në urinë përcaktojnë se cili ilaç përdoret dhe sa kohë ju duhet ta merrni atë.

Ilaçet që përdoren zakonisht për UTI të thjeshta përfshijnë:

 • Trimethoprim dhe sulfametoksazol (Bactrim, Bactrim DS)
 • Fosfomycin (Monurol)
 • Nitrofurantoin (Macrodantin, Macrobid, Furadantin)
 • Cefaleksina
 • Ceftriaxone

Grupi i antibiotikëve i njohur si fluoroquinolones nuk rekomandohet zakonisht për UTI-të e thjeshta. Këto barna përfshijnë ciprofloxacin (Cipro), levofloxacin dhe të tjerë. Rreziqet e këtyre barnave në përgjithësi tejkalojnë përfitimet për trajtimin e UTI-ve të pakomplikuara.

Në rastet e një infeksioni të komplikuar UTI ose veshkave, mjeku juaj mund të përshkruajë një ilaç fluoroquinolone nëse nuk ka mundësi të tjera trajtimi.

Shpesh, simptomat e UTI pastrohen brenda pak ditësh nga fillimi i trajtimit. Por mund t’ju duhet të vazhdoni antibiotikët për një javë ose më shumë. Merrni të gjithë ilaçin siç është përshkruar nga mjeku.

Për një UTI të pakomplikuar që ndodh kur jeni ndryshe i shëndetshëm, mjeku juaj mund të rekomandojë një kurs më të shkurtër trajtimi. Kjo mund të nënkuptojë marrjen e një antibiotiku për 1 deri në 3 ditë. Nëse një kurs i shkurtër trajtimi është i mjaftueshëm për të trajtuar infeksionin tuaj varet nga simptomat dhe historia juaj mjekësore.

Gjërat që mund t’i bëni vetë

Për të ndihmuar në lehtësimin e simptomave të një infeksioni të traktit urinar (UTI):

 • Merrni paracetamol deri në 4 herë në ditë për të reduktuar dhimbjen dhe temperaturën e lartë – për njerëzit me UTI, paracetamoli zakonisht rekomandohet mbi NSAID-të si ibuprofeni ose aspirina. Ju mund t’u jepni fëmijëve paracetamol të lëngshëm.
 • Pushoni dhe pini mjaft lëngje në mënyrë që të keni një urinë të zbehtë rregullisht gjatë ditës.
 • Shmangni marrëdhëniet seksuale.
 • Disa njerëz përdorin pije dhe produkte me boronicë çdo ditë për të parandaluar shfaqjen e UTI-ve, gjë që mund të ndihmojë. Por nuk ka asnjë provë që ato ndihmojnë në lehtësimin e simptomave ose trajtimin e një UTI nëse infeksioni ka filluar tashmë.

Si të parandaloni ri-infeksionin e traktit urinar

Ndjekja e disa këshillave mund t’ju ndihmojë të shmangni marrjen e një UTI tjetër:

 • Zbrazni fshikëzën tuaj shpesh sapo të ndjeni nevojën për urinim; mos nxitoni dhe sigurohuni që e keni zbrazur plotësisht fshikëzën.
 • Fshihuni nga përpara mbrapa pasi të keni përdorur tualetin.
 • Pini shumë ujë.
 • Qëndroni larg produkteve të banjës me aromë; ata vetëm do të rrisin acarimin.
 • Pastroni zonën gjenitale para dhe pas seksit.
 • Urinoni pas seksit për të shpëlarë çdo bakter që mund të ketë hyrë në uretrën tuaj.
 • Nëse përdorni një diafragmë, prezervativë të palubrifikuar ose ilaçe për kontrollin e lindjes, mund të dëshironi të kaloni në një metodë tjetër. Diafragmat mund të rrisin rritjen e baktereve, ndërsa kondomët e palubrifikuar dhe spermicidet mund të irritojnë traktin tuaj urinar. Të gjithë mund t’i bëjnë simptomat UTI më të mundshme.
 • Mbani zonën tuaj gjenitale të thatë duke veshur të brendshme pambuku dhe rroba të gjera. Mos vishni xhinse të ngushta dhe të brendshme najloni; ato mund të bllokojnë lagështinë, duke krijuar mjedisin perfekt për rritjen e baktereve.

Keni të njëjtat shqetësime?

Kontaktoni Spitalin CONTINENTAL në një nga format e kontaktit

Tabela e kontentit

Shperndaj:

Poste te tjera

NA KONTAKTONI

Kontakto

Telefononi ne numrat tane te kontaktit +355 69 700 4000  / +355 69 700 1000 ose plotesoni formen dhe merrni pergjigje profesionale ne nje kohe te shkurter

Duke shtypur butonin "Dergo" une pranoj qe nje nga specialistet e Spital Kontanental do te me kontaktoj ne nje nga format e kontaktit te lena nga une ne lidhje me problematiken e kerkuar.

Kontakto

Duke shtypur butonin "Dergo" une pranoj qe nje nga specialistet e Spital Kontanental do te me kontaktoj ne nje nga format e kontaktit te lena nga une ne lidhje me problematiken e kerkuar.