Kujdes i Dedikuar

Shëndetësor

Staf i Kualifikuar

Ndërkombëtar

Teknologji bashkëkohore

Në Shqipëri

Rr. Ali Demi tek ish kombinati Poligrafik

Difteria: Shkaqet, Simptomat, Trajtimi dhe Parandalimi

Tabela e kontentit

Difteria, shkaqet, simptomat, trajtimi dhe parandalimi

Difteria është një infeksion serioz bakterial që zakonisht prek mukozën e hundës dhe të fytit. Difteria është jashtëzakonisht e rrallë falë vaksinimit të përhapur kundër sëmundjes. Megjithatë, shumë vende me mundësi të kufizuara të kujdesit shëndetësor ose vaksinimit ende përjetojnë shkallë të lartë të difterisë.

Difteria mund të trajtohet me medikamente. Por në faza të avancuara, difteria mund të dëmtojë zemrën, veshkat dhe sistemin nervor. Edhe me trajtim, difteria mund të jetë vdekjeprurëse, veçanërisht te fëmijët.

Ku gjendet difteria?

Në shumë zona të botës, difteria konsiderohet ende një endemike (një shpërthim që është i kufizuar në një rajon të caktuar). Kjo përfshin Azinë, Republikën Domenikane, Evropën Lindore, Haitin, Paqësorin Jugor dhe Lindjen e Mesme.

Cilat janë llojet e ndryshme të difterisë?

Ekzistojnë dy lloje kryesore të difterisë, duke përfshirë atë klasike të frymëmarrjes dhe atë të lëkurës:

 • Difteria klasike e frymëmarrjes: Lloji më i zakonshëm i difterisë, difteria respiratore klasike mund të prekë hundën, fytin, bajamet ose laringun (kutinë e zërit). Simptomat mund të ndryshojnë në varësi të vendit ku ndodhen membranat e prekura në trupin tuaj. Disa njerëz e quajnë këtë gjendje difteria faringeale (difteria e fytit).
 • Difteria e lëkurës: Lloji më i rrallë i difterisë, difteria lëkurore karakterizohet nga skuqje të lëkurës, plagë ose flluska, të cilat mund të shfaqen kudo në trupin tuaj. Difteria e lëkurës është më e zakonshme në klimat tropikale ose në vendet e mbushura me njerëz ku njerëzit jetojnë në kushte jo të shëndetshme.

Si sëmureni nga difteria?

Ju mund ta merrni difterinë përmes pikave ajrore që përmbajnë baktere (të përhapura duke teshtitur, kollitur dhe pështyrë) ose duke prekur diçka që ka baktere mbi të. Është gjithashtu e mundur që një person i infektuar mund ta transmetojë sëmundjen përmes një plage të hapur të prekur nga dikush tjetër, ose duke prekur rrobat që dikush tjetër i prek. Difteria është e mundur më shumë se një herë.

Shkaqet

Difteria shkaktohet nga bakteri Corynebacterium diphtheriae. Bakteri zakonisht shumohet në ose afër sipërfaqes së fytit ose lëkurës. C. diphtheriae përhapet përmes:

 • Pikave ajrore. Kur teshtitja ose kolla e një personi të infektuar lëshon një mjegull pikash të kontaminuara, njerëzit afër mund të thithin C. diphtheriae. Difteria përhapet lehtësisht në këtë mënyrë, veçanërisht në vende të mbushura me njerëz.
 • Sendeve të kontaminuara personale ose shtëpiake. Njerëzit ndonjëherë kapin difterinë nga trajtimi i gjërave të një personi të infektuar, si p.sh. shamitë e përdorura ose peshqirët e duarve, që mund të jenë të kontaminuara me bakteret.

Prekja e një plage të infektuar gjithashtu mund të transferojë baktere që shkaktojnë difterinë.

Njerëzit që janë infektuar nga bakteret e difterisë dhe që nuk janë trajtuar, mund të infektojnë njerëzit që nuk kanë bërë vaksinën e difterisë – edhe nëse nuk shfaqin simptoma.

Faktorët e rrezikut

Njerëzit të cilët janë në rrezik të shtuar për t’u prekur nga difteria përfshijnë:

 • Fëmijët dhe të rriturit që nuk kanë vaksinime të përditësuara
 • Njerëzit që jetojnë në vende të mbushura me njerëz ose josanitare
 • Kushdo që udhëton në një zonë ku infeksionet e difterisë janë më të zakonshme
 • Difteria rrallë ndodh në vendet ku fëmijët janë vaksinuar kundër sëmundjes për dekada të tëra. Megjithatë, difteria është ende e zakonshme në vendet në zhvillim ku shkalla e vaksinimit është e ulët.

Në zonat ku vaksinimi i difterisë është standard, sëmundja është kryesisht një kërcënim për njerëzit e pavaksinuar ose të vaksinuar në mënyrë joadekuate që udhëtojnë ndërkombëtarisht ose kanë kontakte me njerëz nga vende më pak të zhvilluara.

Komplikimet

Nëse nuk trajtohet, difteria mund të çojë në:

 • Probleme me frymëmarrjen. Bakteret që shkaktojnë difterinë mund të prodhojnë një toksinë. Kjo toksinë dëmton indet në zonën e menjëhershme të infeksionit – zakonisht, hundën dhe fytin. Në atë vend, infeksioni prodhon një membranë të fortë gri të përbërë nga qeliza të vdekura, baktere dhe substanca të tjera. Kjo membranë mund të pengojë frymëmarrjen.
 • Dëmtimi i zemrës. Toksina e difterisë mund të përhapet përmes qarkullimit të gjakut dhe të dëmtojë indet e tjera në trup. Për shembull, mund të dëmtojë muskulin e zemrës, duke shkaktuar komplikime të tilla si inflamacioni i muskujve të zemrës (miokarditi). Dëmtimi i zemrës nga miokarditi mund të jetë i lehtë ose i rëndë. Në rastin më të keq, miokarditi mund të çojë në dështim të zemrës dhe vdekje të papritur.
 • Dëmtimi i nervit. Toksina gjithashtu mund të shkaktojë dëmtim nervor. Objektivat tipike janë nervat në fyt, ku përçueshmëria e dobët nervore mund të shkaktojë vështirësi në gëlltitje. Nervat e krahëve dhe këmbëve gjithashtu mund të inflamohen, duke shkaktuar dobësi të muskujve.

Nëse toksina e difterisë dëmton nervat që ndihmojnë në kontrollin e muskujve të përdorur në frymëmarrje, këta muskuj mund të paralizohen. Në atë moment, mund t’ju duhet ndihmë mekanike për të marrë frymë.

Me trajtim, shumica e njerëzve me difteri u mbijetojnë këtyre komplikimeve, por shërimi shpesh është i ngadalshëm. Difteria është fatale rreth 5% deri në 10% të rasteve. Normat e vdekjeve janë më të larta tek fëmijët nën moshën 5 vjeç ose të rriturit më të vjetër se 40 vjeç.

Parandalimi

Përpara se antibiotikët të ishin në dispozicion, difteria ishte një sëmundje e zakonshme tek fëmijët e vegjël. Sot, sëmundja nuk është vetëm e trajtueshme, por edhe e parandalueshme me një vaksinë.

Vaksina e difterisë zakonisht kombinohet me vaksinat për tetanozin dhe kollën e mirë (pertusis). Vaksina tre në një njihet si vaksina e difterisë, tetanozit dhe pertusisit. Versioni i fundit i kësaj vaksine njihet si vaksina DTaP për fëmijët dhe vaksina Tdap për adoleshentët dhe të rriturit.

Vaksina e difterisë, tetanozit dhe pertusisit është një nga vaksinat e fëmijërisë që mjekët rekomandojnë gjatë foshnjërisë. Vaksinimi përbëhet nga një seri prej pesë vaksinash, të administruara zakonisht në krah ose kofshë, që u jepen fëmijëve në këto mosha:

 • 2 muaj
 • 4 muaj
 • 6 muaj
 • 15 deri në 18 muaj
 • 4 deri në 6 vjet

Vaksina e difterisë është efektive në parandalimin e difterisë. Por mund të ketë disa efekte anësore. Disa fëmijë mund të përjetojnë një temperaturë të lehtë, shqetësim, përgjumje ose ndjeshmëri në vendin e injektimit pas një vaksine DTaP. Pyesni mjekun tuaj se çfarë mund të bëni për fëmijën tuaj për të minimizuar ose lehtësuar këto efekte.

Komplikimet janë shumë të rralla. Në raste të rralla, vaksina DTaP shkakton komplikime serioze, por të trajtueshme tek një fëmijë, të tilla si një reaksion alergjik (urtikarie ose një skuqje e lëkurës zhvillohet brenda disa minutave nga injektimi).

Disa fëmijë – të tillë si ata me epilepsi ose një gjendje tjetër të sistemit nervor – mund të mos jenë në gjendje të marrin vaksinën DTaP.

Vaksina përforcuese

Pas serisë fillestare të vaksinimeve në fëmijëri, keni nevojë për vaksina përforcuese të difterisë për t’ju ndihmuar të ruani imunitetin tuaj. Kjo për shkak se imuniteti ndaj difterisë zbehet me kalimin e kohës.

Fëmijët që kanë marrë të gjitha vaksinat e rekomanduara para moshës 7 vjeç duhet të marrin vaksinën e tyre të parë përforcuese rreth moshës 11 ose 12 vjeç. Vaksinimi tjetër përforcues rekomandohet 10 vjet më vonë, pastaj përsëritet në intervale 10-vjeçare. Injeksionet përforcuese janë veçanërisht të rëndësishme nëse udhëtoni në një zonë ku difteria është e zakonshme.

Përforcuesi jepet si një vaksinë Tdap ose si përforcues i difterisë i kombinuar me përforcuesin e tetanozit – vaksina e tetanozit-difterisë (Td). Kjo vaksinë e kombinuar jepet me injeksion, zakonisht në krah ose kofshë.

Tdap është një vaksinë alternative për adoleshentët e moshës 11 deri në 18 vjeç dhe të rriturit që nuk kanë pasur më parë një përforcues Tdap. Gjithashtu rekomandohet një herë gjatë shtatzënisë, pavarësisht nga vaksinat e mëparshme.

Flisni me mjekun tuaj për vaksinat dhe vaksinat përforcuese nëse nuk jeni të sigurt për statusin tuaj të vaksinimit. Një vaksinë Tdap mund të rekomandohet gjithashtu si pjesë e serisë Td për fëmijët e moshës 7 deri në 10 vjeç, të cilët nuk janë të përditësuar me orarin e vaksinave.

Diagnoza

Mjekët mund të dyshojnë për difterinë tek një fëmijë i sëmurë, i cili ka dhimbje të fytit me një membranë gri që mbulon bajamet dhe fytin. Rritja e C. diphtheriae në një kulturë laboratorike të materialit nga membrana e fytit konfirmon diagnozën. Mjekët gjithashtu mund të marrin një mostër indi nga një plagë e infektuar dhe ta testojnë atë në një laborator për të kontrolluar llojin e difterisë që prek lëkurën (difteria e lëkurës).

Nëse mjeku dyshon për difterinë, trajtimi fillon menjëherë, edhe para se të jenë të disponueshme rezultatet e analizave bakteriale.

Mjekimi

Difteria është një sëmundje e rëndë. Mjekët e trajtojnë atë menjëherë dhe në mënyrë agresive. Mjekët fillimisht sigurojnë që rrugët e frymëmarrjes të mos bllokohen ose reduktohen. Në disa raste, ata mund të kenë nevojë të vendosin një tub frymëmarrjeje në fyt për të mbajtur rrugët e frymëmarrjes të hapura derisa rruga e frymëmarrjes të jetë më pak e përflakur. Trajtimet përfshijnë:

Antibiotikët, si penicilina ose eritromicina, ndihmojnë në vrasjen e baktereve në trup, duke pastruar infeksionet. Antibiotikët pakësojnë kohën që dikush me difteri është ngjitës.

Një antitoksin. Nëse një mjek dyshon për difterinë, ai ose ajo do të kërkojë një ilaç që kundërshton toksinën e difterisë në trup. Ky medikament vjen nga Qendrat për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve. I quajtur antitoksin, ky ilaç injektohet në një venë ose muskul.

Para dhënies së një antitoksine, mjekët mund të kryejnë teste alergjie të lëkurës. Këto bëhen për t’u siguruar që personi i infektuar të mos ketë alergji ndaj antitoksinës. Nëse dikush ka një alergji, mjeku ka të ngjarë të rekomandojë që ai ose ajo të mos marrë antitoksinën.

Fëmijët dhe të rriturit që kanë difteri shpesh duhet të jenë në spital për trajtim. Ata mund të izolohen në një njësi të kujdesit intensiv, sepse difteria mund të përhapet lehtësisht te këdo që nuk është vaksinuar kundër sëmundjes.

Mënyra e jetesës dhe mjetet juridike në shtëpi

Shërimi nga difteria kërkon shumë pushim në shtrat. Shmangia e çdo tendosjeje fizike është veçanërisht e rëndësishme nëse zemra juaj është prekur. Ju mund t’ju duhet të merrni ushqimin tuaj përmes lëngjeve dhe ushqimeve të buta për një kohë për shkak të dhimbjes dhe vështirësisë në gëlltitje.

Izolimi i rreptë ndërsa jeni ngjitës ndihmon në parandalimin e përhapjes së infeksionit. Larja e kujdesshme e duarve nga të gjithë në shtëpinë tuaj është e rëndësishme për kufizimin e përhapjes së infeksionit.

Pasi të shëroheni nga difteria, do t’ju duhet një kurs i plotë i vaksinës së difterisë për të parandaluar një përsëritje. Ndryshe nga disa infeksione të tjera, difteria nuk garanton imunitet gjatë gjithë jetës. Ju mund të merrni difterinë më shumë se një herë nëse nuk jeni plotësisht të vaksinuar kundër saj.

Çfarë mund të pres nëse kam difteri?

Trajtimi për difterinë mund të jetë efektiv. Por, edhe me trajtim, afërsisht 1 në 10 njerëz mund të vdesin. Për ata pa trajtim, një në dy pacientë mund të vdesë. Vaksinimi është zgjidhja më e mirë. Nëse nuk jeni vaksinuar, lini një takim me mjekun tuaj.

Sa zgjat difteria?

Për njerëzit me difteri, zakonisht duhen rreth dy deri në tre javë që trajtimi të jetë efektiv. Çdo ulçerë e lëkurës mund të marrë dy ose tre muaj për t’u shëruar plotësisht, megjithëse cikatricet mund të jenë të përhershme.

A është difteria e shërueshme?

Po. Kur trajtohet menjëherë, difteria menaxhohet me sukses me antitoksina dhe antibiotikë. Vaksinimi mund të parandalojë plotësisht difterinë.

Pse pjesa e pasme e fytit tim është gri?

Vetëm për shkak se pjesa e pasme e fytit tuaj është gri, nuk do të thotë domosdoshmërisht se keni difteri. Gjendje të tjera mund të shkaktojnë njolla gri në pjesën e pasme të fytit tuaj, duke përfshirë faringitin akut (dhimbje fyti) dhe bajamet. Nëse keni njolla gri në pjesën e pasme të fytit tuaj, telefononi dhe caktoni një takim me mjekun tuaj. Ata mund të përcaktojnë shkakun dhe të hartojnë një plan trajtimi të personalizuar për të përmbushur nevojat tuaja.

Shënim

Difteria është një sëmundje serioze, kërcënuese për jetën, e cila duhet të trajtohet menjëherë. Nëse nuk jeni vaksinuar tashmë kundër difterisë, ose nëse nuk jeni të sigurt se vaksinat tuaja janë të përditësuara, caktoni menjëherë një takim me mjekun tuaj.

Keni të njëjtat shqetësime?

Kontaktoni Spitalin CONTINENTAL në një nga format e kontaktit

Tabela e kontentit

Shperndaj:

Poste te tjera

NA KONTAKTONI

Kontakto

Telefononi ne numrat tane te kontaktit +355 69 700 4000  / +355 69 700 1000 ose plotesoni formen dhe merrni pergjigje profesionale ne nje kohe te shkurter

Duke shtypur butonin "Dergo" une pranoj qe nje nga specialistet e Spital Kontanental do te me kontaktoj ne nje nga format e kontaktit te lena nga une ne lidhje me problematiken e kerkuar.

Kontakto

Duke shtypur butonin "Dergo" une pranoj qe nje nga specialistet e Spital Kontanental do te me kontaktoj ne nje nga format e kontaktit te lena nga une ne lidhje me problematiken e kerkuar.