Kujdes i Dedikuar

Shëndetësor

Staf i Kualifikuar

Ndërkombëtar

Teknologji bashkëkohore

Në Shqipëri

Rr. Ali Demi tek ish kombinati Poligrafik

Infeksioni nga Salmonela: Shpërthimi, shkaqet, simptomat dhe trajtimi

Tabela e kontentit

Infeksioni nga Salmonela

Infeksioni i salmonelës (salmoneloza) është një sëmundje e zakonshme bakteriale që prek traktin e zorrëve. Bakteret e salmonelës zakonisht jetojnë në zorrët e kafshëve dhe njerëzve dhe derdhen përmes jashtëqitjes (feces). Njerëzit infektohen më shpesh përmes ujit ose ushqimit të kontaminuar.

Disa njerëz me infeksion të salmonelës nuk kanë simptoma. Shumica e njerëzve zhvillojnë diarre, ethe dhe ngërçe në stomak (bark) brenda 8 deri në 72 orë pas ekspozimit. Shumica e njerëzve të shëndetshëm shërohen brenda disa ditësh deri në një javë pa trajtim specifik.

Në disa raste, diarreja mund të shkaktojë dehidrim të rëndë dhe kërkon kujdes të menjëhershëm mjekësor. Komplikime kërcënuese për jetën gjithashtu mund të zhvillohen nëse infeksioni përhapet përtej zorrëve. Rreziku i infektimit nga salmonela është më i lartë me udhëtimet në vende pa ujë të pijshëm të pastër dhe asgjësim të duhur të ujërave të zeza.

Si diagnostikohet infeksioni me salmonelë?

Infeksioni me salmonelë diagnostikohet kur një test laboratorik zbulon bakteret Salmonela në jashtëqitje, indet e trupit ose lëngjet e një personi.

Si trajtohet infeksioni?

Shumica e njerëzve shërohen nga infeksioni i Salmonelës brenda katër deri në shtatë ditë pa antibiotikë. Njerëzit që janë të sëmurë me një infeksion Salmonela duhet të pinë lëngje shtesë për aq kohë sa zgjat diarreja.

Trajtimi me antibiotikë rekomandohet për:

 • Njerëzit me sëmundje të rënda
 • Njerëzit me një sistem imunitar të dobësuar, si për shembull nga infeksioni HIV ose trajtimi me kimioterapi
 • Të rriturit mbi 50 vjeç që kanë probleme mjekësore, si sëmundje të zemrës
 • Foshnjat (fëmijët më të vegjël se 12 muaj)
 • Të rriturit 65 vjeç e lart

A mund të shkaktojë infeksioni probleme afatgjata shëndetësore?

Shumica e njerëzve me diarre të shkaktuar nga Salmonela shërohen plotësisht, megjithëse zakonet e jashtëqitjes së disa njerëzve (frekuenca dhe konsistenca e jashtëqitjes) mund të mos kthehen në normale për disa muaj.

Disa njerëz me infeksion Salmonela zhvillojnë dhimbje në kyçet e tyre, të quajtur artriti reaktiv, pasi infeksioni ka përfunduar. Artriti reaktiv mund të zgjasë me muaj ose vite dhe mund të jetë i vështirë për t’u trajtuar. Disa njerëz me artrit reaktiv zhvillojnë acarim të syve dhe dhimbje gjatë urinimit.

Si infektohen njerëzit?

Salmonelat jetojnë në zorrët e njerëzve dhe kafshëve. Njerëzit mund të marrin infeksion nga Salmonela nga një sërë burimesh, duke përfshirë:

 • Ngrënia e ushqimit të kontaminuar ose pirja e ujit të kontaminuar.
 • Prekja e kafshëve të infektuara, feçeve të tyre ose mjedisit të tyre.

Çfarë duhet të di për rezistencën ndaj antibiotikëve dhe salmonelën?

Rezistenca ndaj antibiotikëve thelbësorë po rritet tek Salmonela, e cila mund të kufizojë opsionet e trajtimit për njerëzit me infeksione të rënda. Një mënyrë për të ngadalësuar zhvillimin e rezistencës ndaj antibiotikëve është përdorimi i duhur i antibiotikëve.

Çfarë mund të bëhet për të parandaluar rezistencën ndaj antibiotikëve dhe bakteret rezistente?

Përdorimi i duhur i antibiotikëve te njerëzit dhe kafshët (përdorimi vetëm kur është e nevojshme dhe saktësisht siç përshkruhet) mund të ndihmojë në parandalimin e rezistencës ndaj antibiotikëve dhe përhapjen e baktereve rezistente.

Parandalimi

Pesë fakte të shpejta

Hapat e Sigurisë Ushqimore

Mos harroni të ndiqni udhëzimet për Pastrim, Veçim, Gatim dhe Ftohje për t’ju ndihmuar të mbani ju dhe familjen tuaj të sigurt nga Salmonela. Jini veçanërisht të kujdesshëm për të ndjekur udhëzimet kur përgatitni ushqim për fëmijët e vegjël, njerëzit me sistem imunitar të dobësuar dhe të rriturit e moshuar.

Mos lejoni që Salmonela t’ju sëmurë ju ose të dashurit tuaj. Hidhini një sy këtyre pesë fakteve dhe këshillave për të ulur mundësinë tuaj për të marrë një infeksion Salmonela.

 1. Ju mund të merrni një infeksion Salmonela nga një shumëllojshmëri ushqimesh. Salmonela mund të gjendet në shumë ushqime, duke përfshirë lakër dhe perime të tjera, vezë, pulë, mish derri, fruta dhe madje edhe ushqime të përpunuara, të tilla si gjalpë me arra, byrekë, copëza pule dhe ushqime të mbushura me pulë. Ushqimet e kontaminuara zakonisht duken dhe kanë aromë normale, prandaj është e rëndësishme të dini se si të parandaloni infeksionin.
 2. Salmonela gjithashtu mund të përhapet nga kafshët te njerëzit dhe nga njerëzit te njerëzit. Lani gjithmonë duart pas kontaktit me kafshët. Lani duart gjithashtu pasi keni përdorur tualetin, ndërroni pelenat ose ndihmoni dikë me diarre të pastrohet pas përdorimit të tualetit. Nëse keni një infeksion Salmonela, nuk duhet të përgatisni ushqim ose pije për të tjerët derisa të mos keni më diarre.
 3. Sëmundja e salmonelës është më e zakonshme në verë. Moti më i ngrohtë dhe ushqimet pa frigorifer krijojnë kushte ideale për rritjen e salmonelës. Sigurohuni që të vendosni në frigorifer ose ngrini ushqimet që prishen (ushqimet që mund të prishen shpejt), ushqimet e përgatitura dhe mbetjet brenda 2 orëve (ose 1 orë nëse temperatura jashtë është 32°C ose më e nxehtë).
 4. Sëmundja e salmonelës mund të jetë serioze dhe është më e rrezikshme për disa njerëz. Çdokush mund të marrë një infeksion Salmonela, por disa njerëz kanë më shumë gjasa të zhvillojnë një sëmundje serioze, duke përfshirë fëmijët më të vegjël se 5 vjeç, të rriturit më të vjetër dhe njerëzit me sistem imunitar të dobësuar nga një gjendje mjekësore, si diabeti, sëmundjet e mëlçisë ose veshkave dhe kanceri.
 5. Salmonela shkakton shumë më tepër sëmundje sesa mund të dyshoni. Për çdo person me një sëmundje Salmonela të konfirmuar nga një test laboratorik, ka rreth 30 persona të tjerë me sëmundje Salmonela që nuk raportohen. Shumica e njerëzve që helmohen nga ushqimi nuk shkojnë te mjeku ose nuk dorëzojnë një mostër në laborator, kështu që ne kurrë nuk mësojmë se cilin mikrob ka i sëmuri.

Luaj i Sigurt Rreth Kafshëve

Kafshët shtëpiake dhe kafshët e tjera të shëndetshme, duke përfshirë ato në kopshtet zoologjike, ferma, panaire, madje edhe shkolla dhe çerdhe, mund të bartin Salmonela dhe mikrobe të tjera që i bëjnë njerëzit të sëmurë. Këshillat e mëposhtme do t’ju ndihmojnë të qëndroni të sigurt kur bëhet fjalë për miqtë tanë me pupla, gëzof dhe luspa.

 • Lani duart tërësisht me ujë të rrjedhshëm dhe sapun pasi prekni kafshët shtëpiake dhe kafshët e tjera, ose ushqimin, ujin, jashtëqitjen, sendet e tyre (si lodrat dhe tasat) ose habitatet (si shtretërit, kafazet, rezervuarët, stallat dhe hambarët e tyre.)
 • Mos i vendosni duart në gojë pasi të keni përkëdhelur ose duke luajtur me kafshët. Mbani jashtë gojës sendet e tjera që kanë rënë në kontakt me kafshët.
 • Mos i puthni macet, qentë, pulat, breshkat, hardhucat ose kafshët shtëpiake ose kafshët e tjera.
 • Mos lejoni që fëmijët më të vegjël se 5 vjeç, njerëzit me sistem imunitar të dobësuar ose të rriturit e moshuar të prekin kafshët me rrezik të lartë (si breshkat, bretkosat, pulat ose rosat) ose sendet ose habitatet e tyre.
 • Asnjëherë mos hani ose pini pranë kafshëve me rrezik të lartë ose në zonat ku ato jetojnë dhe enden.
 • Pastroni shtratin, kafazin, terrarin ose akuariumin e kafshës tuaj shtëpiake dhe përmbajtjen e tij (si p.sh. tasat me ushqim dhe ujë) jashtë. Nëse duhet të pastroni habitatin e kafshës suaj brenda, përdorni një vaskë ose lavaman të madh që mund të pastrohet dhe dezinfektohet. Shmangni përdorimin e një lavaman kuzhine, nëse është e mundur.
 • Merrni rregullisht kafshën tuaj tek veterineri. Duke e mbajtur kafshën tuaj të shëndetshme, ju gjithashtu ndihmoni për të mbajtur veten dhe familjen tuaj të shëndetshme.

Simptomat

Infeksioni me salmonelë zakonisht shkaktohet nga ngrënia e mishit të papërpunuar ose të papjekur, shpendëve dhe vezëve ose produkteve të vezëve ose nga pirja e qumështit të papasterizuar. Periudha e inkubacionit – koha ndërmjet ekspozimit dhe sëmundjes – mund të jetë nga 6 orë deri në 6 ditë. Shpesh, njerëzit që kanë infeksion nga salmonela mendojnë se kanë probleme në stomak.

Shenjat dhe simptomat e mundshme të infeksionit me salmonelë përfshijnë:

 • Diarreja
 • Ngërçe në stomak (bark).
 • Ethe
 • Nauze
 • Të vjella
 • Të dridhura
 • Dhimbje koke
 • Gjak në jashtëqitje

Shenjat dhe simptomat e infeksionit të salmonelës në përgjithësi zgjasin nga disa ditë deri në një javë. Diarreja mund të zgjasë deri në 10 ditë, por mund të duhen disa muaj para se zorrët të kthehen në zakonet e zakonshme të jashtëqitjes.

Disa lloje të baktereve të salmonelës rezultojnë në ethe tifoide, një sëmundje ndonjëherë vdekjeprurëse që është më e zakonshme në vendet në zhvillim.

Kur të shihni një mjek

Shumica e njerëzve nuk kanë nevojë të kërkojnë kujdes mjekësor për infeksionin e salmonelës, sepse ai pastrohet vetë brenda pak ditësh.

Megjithatë, nëse personi i prekur është një foshnjë, fëmijë i vogël, i rritur në moshë ose dikush me sistem imunitar të dobësuar, telefononi një mjek nëse sëmundja juaj:

 • Zgjat më shumë se disa ditë
 • Shoqërohet me temperaturë të lartë ose jashtëqitje të përgjakshme
 • Duket se po shkakton dehidrim, me shenja të tilla si urinimi më pak se zakonisht, urinë me ngjyrë të errët dhe gojë dhe gjuhë të thatë

Diagnoza dhe trajtimi

Infeksioni me salmonelë diagnostikohet kur një test laboratorik zbulon bakteret Salmonela në jashtëqitjen (jashtëqitje), indet e trupit ose lëngjet e një personi.

Shumica e njerëzve shërohen pa trajtim specifik. Antibiotikët zakonisht përdoren vetëm për të trajtuar njerëzit me sëmundje të rënda. Pacientët duhet të pinë lëngje shtesë për aq kohë sa zgjat diarreja. Në disa raste, diarreja mund të jetë aq e rëndë saqë personi duhet të shtrohet në spital.

Në raste të rralla, infeksioni mund të përhapet nga zorrët në qarkullimin e gjakut dhe më pas në pjesë të tjera të trupit. Tek këta njerëz, Salmonella mund të shkaktojë vdekjen nëse personi nuk trajtohet menjëherë me antibiotikë.

Serotipet e salmonelës

Salmonelat ndahen në serotipe sipas strukturës në sipërfaqen e tyre.

Disa serotipe gjenden vetëm në një lloj kafshe ose në një vend të vetëm. Të tjera gjenden në shumë kafshë të ndryshme dhe në të gjithë botën. Disa serotipe mund të shkaktojnë sëmundje veçanërisht të rënda; më zakonisht shkaktojnë sëmundje më të lehta.

Serotipizimi ka luajtur një rol të rëndësishëm për dekada në kuptimin e karakterizimit epidemiologjik dhe molekular të Salmonelës. Sot, metodat moderne të nëntipit gjenetik u ofrojnë shkencëtarëve informacion shtesë që përdoret për të përcaktuar serotipet dhe për të identifikuar, hetuar dhe gjurmuar shpërthimet.

Mënyra e jetesës dhe mjetet juridike në shtëpi

Edhe nëse nuk keni nevojë për kujdes mjekësor për infeksionin tuaj me salmonelë, duhet të kujdeseni që të mos dehidratoheni, një shqetësim i zakonshëm me diarre dhe të vjella.

Shumica e të rriturve me dehidrim të lehtë deri të moderuar nga diarreja, të vjellat ose ethet mund të përmirësojnë gjendjen e tyre duke pirë më shumë ujë ose lëngje të tjera. Diarreja mund të përkeqësohet nga lëngjet e frutave dhe pijet joalkoolike.

Për foshnjat dhe fëmijët që janë dehidratuar nga diarreja, të vjellat ose ethet, përdorni solucione rehidratuese orale që mund t’i blini pa recetë. Këto solucione përmbajnë ujë dhe kripëra në përmasa specifike për të rimbushur si lëngjet ashtu edhe elektrolitet.

Informacion për profesionistët dhe laboratorët e kujdesit shëndetësor

Tendencat

Krahasuar me 2010-2012, incidenca e infeksionit jo-tifoidal Salmonela tregoi një rënie prej 9% në vitin 2013.

Faktorët e rrezikut

 • Infeksioni nga salmonela është më i zakonshëm në muajt e verës (qershor, korrik dhe gusht) sesa në dimër.
 • Fëmijët nën 5 vjeç kanë më shumë gjasa për t’u prekur nga një infeksion Salmonela.
 • Foshnjat që nuk ushqehen me gji kanë më shumë gjasa të marrin një infeksion Salmonela.
 • Fëmijët 5 vjeç e lart, të rriturit mbi 65 vjeç dhe personat me sistem imunitar të dobësuar kanë më shumë gjasa të kenë infeksione të rënda.
 • Disa medikamente (për shembull, medikamente për reduktimin e acidit në stomak) mund të rrisin rrezikun e infeksionit nga Salmonela.

Shpërthimet

Në vitin 2012, 831 shpërthime të shkaktuara nga ushqimi u raportuan në CDC. Ato u shkaktuan nga një sërë patogjenësh dhe 106 prej tyre u konfirmuan nga Salmonela. Salmonela përbënte shumicën e shtrimeve në spital (64%) në shpërthimet me një shkak të konfirmuar. Në shpërthimin më të madh të kohëve të fundit, midis marsit 2013 dhe korrikut 2014, mbi 600 individë në 29 shtete dhe në Puerto Riko u infektuan me shtatë shtame shpërthimi të Salmonella Heidelberg. Ky shpërthim u shoqërua me një markë pule, që çoi në tërheqjen e një kompanie prej mbi 46,000 euro produkte pule dhe përfundoi pasi kompania vendosi masa të reja kontrolli për të reduktuar infektimin.

Keni të njëjtat shqetësime?

Kontaktoni Spitalin CONTINENTAL në një nga format e kontaktit

Tabela e kontentit

Shperndaj:

Poste te tjera

NA KONTAKTONI

Kontakto

Telefononi ne numrat tane te kontaktit +355 69 700 4000  / +355 69 700 1000 ose plotesoni formen dhe merrni pergjigje profesionale ne nje kohe te shkurter

Duke shtypur butonin "Dergo" une pranoj qe nje nga specialistet e Spital Kontanental do te me kontaktoj ne nje nga format e kontaktit te lena nga une ne lidhje me problematiken e kerkuar.

Kontakto

Duke shtypur butonin "Dergo" une pranoj qe nje nga specialistet e Spital Kontanental do te me kontaktoj ne nje nga format e kontaktit te lena nga une ne lidhje me problematiken e kerkuar.