Kujdes i Dedikuar

Shëndetësor

Staf i Kualifikuar

Ndërkombëtar

Teknologji bashkëkohore

Në Shqipëri

Rr. Ali Demi tek ish kombinati Poligrafik

Fruthi: Simptomat, shkaqet dhe vaksinimi

Tabela e kontentit

Fruthi

Fruthi është një infeksion i fëmijërisë i shkaktuar nga një virus. Dikur mjaft i zakonshëm, tani fruthi pothuajse gjithmonë mund të parandalohet me një vaksinë.

E quajtur edhe rubeola, fruthi përhapet lehtësisht dhe mund të jetë serioz dhe madje fatal për fëmijët e vegjël. Ndërsa normat e vdekjeve kanë rënë në mbarë botën pasi më shumë fëmijë marrin vaksinën e fruthit, sëmundja ende vret më shumë se 200,000 njerëz në vit, kryesisht fëmijë.

Si rezultat i shkallës së lartë të vaksinimit në përgjithësi, fruthi nuk ka qenë i përhapur në rreth dy dekada. Shumica e rasteve të fundit të fruthit e kanë origjinën jashtë vendit dhe kanë ndodhur në njerëz që ishin të pavaksinuar ose që nuk e dinin nëse ishin apo jo të vaksinuar.

Simptomat

Shenjat dhe simptomat e fruthit shfaqen rreth 10 deri në 14 ditë pas ekspozimit ndaj virusit. 

Shenjat dhe simptomat e fruthit zakonisht përfshijnë:

 • Ethe
 • Kolle e thate
 • Rrjedhje nga hunda
 • Dhimbje të fytit
 • Sytë e përflakur (konjuktiviti)
 • Njolla të vogla të bardha me qendra të bardha kaltërosh në një sfond të kuq të gjetura brenda gojës në rreshtimin e brendshëm të faqes – të quajtura gjithashtu njollat ​​e Koplikut
 • Një skuqje e lëkurës e përbërë nga njolla të mëdha, të sheshta që shpesh rrjedhin në njëra-tjetrën

Infeksioni ndodh në faza mbi 2 deri në 3 javë.

 • Infeksioni dhe inkubacioni. Për 10 deri në 14 ditët e para pas infektimit, virusi i fruthit përhapet në trup. Nuk ka shenja apo simptoma të fruthit gjatë kësaj kohe.
 • Shenjat dhe simptomat jo specifike. Fruthi zakonisht fillon me një temperaturë të lehtë deri në mesatare, shpesh me një kollë të vazhdueshme, rrufë, sy të përflakur (konjuktivit) dhe dhimbje fyti. Kjo sëmundje relativisht e lehtë mund të zgjasë 2 deri në 3 ditë.
 • Sëmundje akute dhe skuqje. Skuqja përbëhet nga njolla të vogla të kuqe, disa prej të cilave janë pak të ngritura. Njollat ​​dhe gungat në grupe të ngushta i japin lëkurës një pamje të kuqe me njolla. Fytyra shpërthen së pari.
 • Gjatë ditëve të ardhshme, skuqja përhapet poshtë krahëve, gjoksit dhe shpinës, pastaj mbi kofshët, pjesën e poshtme të këmbëve dhe këmbët. Në të njëjtën kohë, ethet ngrihen ndjeshëm, shpesh deri në 40 deri në 41°C.
 • Rimëkëmbja. Skuqja e fruthit mund të zgjasë rreth shtatë ditë. Skuqja gradualisht zbehet fillimisht nga fytyra dhe së fundi nga kofshët dhe këmbët. Ndërsa simptomat e tjera të sëmundjes largohen, kolla dhe errësimi ose qërimi i lëkurës ku ndodhej skuqja mund të qëndrojnë për rreth 10 ditë.

Kur një person mund të përhapë virusin e fruthit?

Një person me fruth mund ta përhapë virusin te të tjerët për rreth tetë ditë, duke filluar katër ditë para shfaqjes së skuqjes dhe duke përfunduar kur skuqja ka qenë e pranishme për katër ditë.

Kur të shihni një mjek

Telefononi mjekun tuaj nëse mendoni se ju ose fëmija juaj mund të keni qenë të ekspozuar ndaj fruthit ose nëse ju ose fëmija juaj keni një skuqje që duket si fruthi.

Shkaqet

Fruthi është një sëmundje shumë ngjitëse. Kjo do të thotë se përhapet shumë lehtë te të tjerët. Fruthi shkaktohet nga një virus që gjendet në hundën dhe fytin e një fëmije ose të rrituri të infektuar. Kur dikush me fruth kollitet, teshtin ose flet, pikat infektive spërkaten në ajër, ku njerëzit e tjerë mund t’i thithin ato. Pikat infektive mund të qëndrojnë në ajër për rreth një orë.

Pikat infektive gjithashtu mund të zbresin në një sipërfaqe, ku mund të jetojnë dhe të përhapen për disa orë. Ju mund ta merrni virusin e fruthit duke vendosur gishtat në gojë ose në hundë ose duke fërkuar sytë pasi të keni prekur sipërfaqen e infektuar.

Fruthi është shumë ngjitës nga rreth katër ditë para deri në katër ditë pas shfaqjes së skuqjes. Rreth 90% e njerëzve që nuk kanë pasur fruth ose nuk janë vaksinuar kundër fruthit do të infektohen kur ekspozohen ndaj dikujt me virusin e fruthit.

Faktorët e rrezikut

Faktorët e rrezikut për fruthin përfshijnë:

 • Të qenit i pavaksinuar. Nëse nuk e keni bërë vaksinën e fruthit, ka shumë më shumë gjasa të merrni fruthin.
 • Udhëtimi ndërkombëtar. Nëse udhëtoni në vende ku fruthi është më i zakonshëm, jeni në rrezik më të lartë për t’u prekur nga fruthi.
 • Duke pasur mungesë të vitaminës A. Nëse nuk keni mjaftueshëm vitaminë A në dietën tuaj, ka më shumë gjasa të keni simptoma dhe komplikime më të rënda të fruthit.

Komplikimet

Komplikimet e fruthit mund të përfshijnë:

 • Diarre dhe të vjella. Diarreja dhe të vjellat mund të rezultojnë në humbjen e tepërt të ujit nga trupi (dehidratim).
 • Infeksion veshi. Një nga ndërlikimet më të zakonshme të fruthit është një infeksion bakterial i veshit.
 • Bronkit, laringit ose krup. Fruthi mund të çojë në acarim dhe ënjtje (inflamacion) të rrugëve të frymëmarrjes. Mund të çojë gjithashtu në inflamacion të mureve të brendshme që rreshtojnë rrugët kryesore të ajrit të mushkërive (bronkit). Fruthi gjithashtu mund të shkaktojë inflamacion të kutisë së zërit (laringiti).
 • Pneumoni. Fruthi zakonisht mund të shkaktojë një infeksion në mushkëri (pneumoni). Njerëzit me sistem imunitar të dobësuar mund të zhvillojnë një lloj pneumonie veçanërisht të rrezikshme që ndonjëherë mund të çojë në vdekje.
 • Encefaliti. Rreth 1 në 1000 njerëz me fruth mund të zhvillojnë një ndërlikim të quajtur encefalit. Encefaliti është acarim dhe ënjtje (inflamacion) i trurit. Gjendja mund të jetë veçanërisht e rrezikshme për njerëzit me sistem imunitar të dobësuar. Encefaliti mund të ndodhë menjëherë pas fruthit, ose mund të ndodhë vetëm disa muaj më vonë. Encefaliti mund të shkaktojë dëmtim të përhershëm të trurit.
 • Problemet e shtatzënisë. Nëse jeni shtatzënë, duhet të bëni kujdes të veçantë për të shmangur fruthin, sepse sëmundja mund të shkaktojë lindje të parakohshme, peshë të ulët në lindje dhe vdekje të fetusit.

Parandalimi

Vaksina e fruthit tek fëmijët

Vaksina e fruthit zakonisht jepet si një vaksinë e kombinuar fruthi-shytat-rubeolë (MMR). Kjo vaksinë mund të përfshijë gjithashtu vaksinën e lisë së dhenve (varicellës) – vaksinën MMRV. Mjekët rekomandojnë që fëmijët të marrin vaksinën MMR midis moshës 12 dhe 15 muajsh dhe përsëri midis moshës 4 dhe 6 vjeç – përpara se të hyjnë në shkollë.

Dy dozat e vaksinës MMR janë 97% efektive në parandalimin e fruthit dhe mbrojtjen kundër tij gjatë gjithë jetës. Në numrin e vogël të njerëzve që marrin fruthin pasi janë vaksinuar, simptomat janë përgjithësisht të lehta.

Foshnjat e lindura nga gratë që kanë marrë vaksinën ose që janë tashmë të imunizuara për shkak se kanë pasur fruth zakonisht mbrohen nga fruthi për rreth 6 muaj pas lindjes. Nëse një fëmijë ka nevojë për mbrojtje nga fruthi para moshës 12 muajsh – për shembull, për udhëtime jashtë vendit – vaksina mund të bëhet që në moshën 6 muajshe. Por fëmijët që vaksinohen herët duhet ende të vaksinohen në moshat e rekomanduara më vonë.

Sigurimi i një fëmije me vaksinën MMR si një kombinim i vaksinave të rekomanduara mund të parandalojë vonesën e fëmijës në mbrojtjen kundër infeksionit nga fruthi, shytat dhe rubeola – dhe me më pak injeksione. Vaksina e kombinuar është po aq e sigurt dhe efektive sa vaksinat e dhëna veçmas. Efektet anësore janë përgjithësisht të lehta dhe mund të përfshijnë një dhimbje të krahut ku është bërë vaksina dhe temperaturë.

Vaksina e fruthit tek të rriturit

Ju mund të keni nevojë për vaksinën e fruthit nëse jeni një i rritur që nuk keni prova të imunitetit dhe:

 • Ka një rrezik në rritje të fruthit, të tilla si ndjekja e kolegjit, udhëtimi ndërkombëtar jashtë SHBA-së ose puna në një mjedis spitalor.
 • Ka lindur në vitin 1957 ose më vonë. Nëse tashmë keni patur fruth, trupi juaj ka ndërtuar sistemin e tij imunitar për të luftuar infeksionin dhe nuk mund të merrni përsëri fruthin. Shumica e njerëzve të lindur para vitit 1957 janë imun ndaj fruthit, thjesht sepse e kanë pasur tashmë atë.

Dëshmia e imunitetit – mbrojtja nga infeksioni i fruthit – përfshin:

 • Dokumentacioni me shkrim i vaksinimeve të duhura kundër fruthit
 • Testet laboratorike që tregojnë dëshmi të imunitetit
 • Testet laboratorike që tregojnë se keni pasur fruth në të kaluarën

Nëse nuk jeni të sigurt nëse keni nevojë për vaksinën e fruthit, bisedoni me mjekun tuaj.

Parandalimi i fruthit gjatë një shpërthimi ose infeksioni të njohur

Nëse dikush në familjen tuaj ka fruth, merrni këto masa paraprake për të mbrojtur familjen dhe miqtë pa imunitet:

Izoloni. Për shkak se fruthi është shumë ngjitës nga rreth katër ditë para deri në katër ditë pas shfaqjes së skuqjes, njerëzit me fruth duhet të qëndrojnë në shtëpi dhe të mos kthehen në aktivitetet ku ndërveprojnë me njerëz të tjerë gjatë kësaj periudhe.

Njerëzit që nuk janë të vaksinuar – për shembull vëllezërit e motrat – duhet gjithashtu të qëndrojnë larg personit të infektuar.

Vaksinoni. Sigurohuni që kushdo që është në rrezik të preket nga fruthi, i cili nuk është vaksinuar plotësisht, ta marrë vaksinën e fruthit sa më shpejt të jetë e mundur. Këtu përfshihen foshnjat më të vjetra se 6 muaj dhe kushdo i lindur në 1957 ose më vonë që nuk ka prova të imunitetit.

Parandalimi i infeksioneve të reja

Vaksinimi me vaksinën e fruthit është i rëndësishëm për:

 • Promovimi dhe ruajtja e imunitetit të përhapur. Që nga prezantimi i vaksinës së fruthit, fruthi është eliminuar praktikisht, edhe pse jo të gjithë janë vaksinuar. Ky efekt quhet imuniteti i tufës.

Por imuniteti i tufës tani mund të jetë duke u dobësuar pak, me gjasë për shkak të një rënie në normat e vaksinimit. Incidenca e fruthit kohët e fundit është rritur ndjeshëm.

 • Parandalimi i rishfaqjes së fruthit. Normat e qëndrueshme të vaksinimit janë të rëndësishme sepse menjëherë pas rënies së shkallës së vaksinimit, fruthi fillon të kthehet.

Ja një shembull. Në vitin 1998, u publikua një studim tashmë i diskredituar që lidh gabimisht autizmin me vaksinën e fruthit-shytave-rubeolës (MMR). Në Mbretërinë e Bashkuar, ku filloi studimi, shkalla e vaksinimit ra në nivelin më të ulët historik prej rreth 80% të të gjithë fëmijëve në 2003-2004. Në vitin 2008, kishte rreth 1,400 raste të konfirmuara nga laboratori të fruthit në Angli dhe Uells.

Asnjë lidhje e provuar midis vaksinës MMR dhe autizmit

Pas studimit të MMR në 1998, disa rënie në numrin e vaksinave u gjetën në MB dhe gjetkë, dhe disa njerëz besuan se ekzistonte një lidhje e mundshme. Që atëherë, shqetësimet e përhapura janë ngritur për një lidhje të mundshme midis vaksinës MMR dhe autizmit. Megjithatë, raporte të gjera nga Akademia Amerikane e Pediatrisë, Akademia Kombëtare e Mjekësisë dhe CDC përfundojnë se nuk ka asnjë lidhje të provuar shkencërisht midis vaksinës MMR dhe autizmit.

Këto organizata theksojnë se autizmi shpesh identifikohet tek të vegjlit midis moshës 18 dhe 30 muajsh, që është koha kur fëmijëve u jepet vaksina e parë MMR. Por kjo koincidencë në kohë nuk duhet të ngatërrohet me një marrëdhënie shkak-pasojë.

Diagnoza

Mjeku juaj zakonisht mund të diagnostikojë fruthin bazuar në skuqjen karakteristike të sëmundjes, si dhe një njollë të vogël, të bardhë-kaltërosh në një sfond të kuq të ndezur – njolla Koplik – në rreshtimin e brendshëm të faqes. Mjeku juaj mund të pyesë nëse ju ose fëmija juaj keni marrë vaksina kundër fruthit, nëse keni udhëtuar ndërkombëtarisht kohët e fundit dhe nëse keni pasur kontakte me këdo që ka skuqje ose temperaturë.

Megjithatë, shumë ofrues nuk kanë parë kurrë fruth. Skuqja mund të ngatërrohet edhe me shumë sëmundje të tjera. Nëse është e nevojshme, një test gjaku mund të konfirmojë nëse skuqja është fruthi. Virusi i fruthit mund të konfirmohet edhe me një test që në përgjithësi përdor një shtupë fyti ose mostër të urinës.

Mjekimi

Nuk ka asnjë trajtim specifik për infeksionin e fruthit sapo të shfaqet. Trajtimi përfshin sigurimin e masave rehati për të lehtësuar simptomat, të tilla si pushimi, dhe trajtimin ose parandalimin e komplikimeve.

Megjithatë, mund të merren disa masa për të mbrojtur individët që nuk kanë imunitet ndaj fruthit pasi janë ekspozuar ndaj virusit.

 • Vaksinimi pas ekspozimit. Personave pa imunitet ndaj fruthit, përfshirë foshnjat, mund t’u jepet vaksina e fruthit brenda 72 orëve nga ekspozimi ndaj virusit të fruthit për të siguruar mbrojtje kundër tij. Nëse fruthi vazhdon të zhvillohet, ai zakonisht ka simptoma më të lehta dhe zgjat për një kohë më të shkurtër.
 • Globulina e serumit imunitar. Gratë shtatzëna, foshnjat dhe njerëzit me sistem imunitar të dobësuar të cilët janë të ekspozuar ndaj virusit mund të marrin një injeksion të proteinave (antitrupave) të quajtur globulina serum imun. Kur jepen brenda gjashtë ditëve nga ekspozimi ndaj virusit, këto antitrupa mund të parandalojnë fruthin ose t’i bëjnë simptomat më pak të rënda.

Medikamentet

Trajtimi për një infeksion të fruthit mund të përfshijë:

 • Reduktuesit e temperaturës. Nëse temperatura ju bën ju ose fëmijën tuaj të ndiheni jo rehat, mund të përdorni medikamente pa recetë si acetaminofen (Tylenol, të tjerë), ibuprofen (Advil, Motrin IB, Motrin për Fëmijë, të tjerë) ose naproksen sodium (Aleve) për të ndihmuar në sjelljen uljen e temperaturës që shoqëron fruthin. Lexoni me kujdes etiketat ose pyesni mjekun tuaj ose farmacistin për dozën e duhur.
 • Kini kujdes kur u jepni aspirinë fëmijëve ose adoleshentëve. Megjithëse aspirina është miratuar për përdorim te fëmijët më të vjetër se 3 vjeç, fëmijët dhe adoleshentët që shërohen nga lija e dhenve ose simptomat e ngjashme me gripin nuk duhet të marrin aspirinë. Kjo është për shkak se aspirina ka qenë e lidhur me sindromën Reye, një gjendje e rrallë, por potencialisht kërcënuese për jetën, te fëmijët e tillë.
 • Antibiotikët. Nëse një infeksion bakterial, si pneumonia ose një infeksion i veshit, zhvillohet ndërsa ju ose fëmija juaj keni fruth, mjeku juaj mund të përshkruajë një antibiotik.
 • Vitamina A. Fëmijët me nivele të ulëta të vitaminës A kanë më shumë gjasa të kenë një rast më të rëndë të fruthit. Dhënia e një fëmije vitaminë A mund të zvogëlojë ashpërsinë e infeksionit të fruthit. Në përgjithësi jepet si një dozë e madhe prej 200,000 njësive ndërkombëtare (IU) për fëmijët më të vjetër se një vit. Doza më të vogla mund t’u jepen fëmijëve më të vegjël.

Mënyra e jetesës dhe mjetet juridike në shtëpi

Nëse ju ose fëmija juaj keni fruth, mbani kontakte me mjekun tuaj ndërsa monitoroni përparimin e sëmundjes dhe shikoni për komplikime. Provoni gjithashtu këto masa komforti:

 • Merre me qetësi. Pushoni dhe shmangni aktivitetet e zëna.
 • Pini shumë lëngje. Pini shumë ujë, lëng frutash dhe çaj bimor për të zëvendësuar lëngjet e humbura nga ethet dhe djersitja. Nëse është e nevojshme, mund të blini solucione rihidratimi pa recetë. Këto solucione përmbajnë ujë dhe kripëra në përmasa specifike për të zëvendësuar si lëngjet ashtu edhe elektrolitet.
 • Lagni ajrin. Përdorni një lagështues për të lehtësuar kollën dhe dhimbjen e fytit. Shtimi i lagështisë në ajër mund të ndihmojë në lehtësimin e shqetësimit. Zgjidhni një lagështues me mjegull të ftohtë dhe pastroni atë çdo ditë, sepse bakteret dhe myku mund të lulëzojnë në disa lagështues.
 • Lagni hundën. Sprajet e kripura të hundës mund të qetësojnë irritimin duke e mbajtur të lagësht pjesën e brendshme të hundës.
 • Pusho sytë. Nëse ju ose fëmija juaj ju duket irrituese drita e fortë, ashtu si shumë njerëz me fruth, mbajini dritat të ulëta ose mbani syze dielli. Gjithashtu shmangni leximin ose shikimin e televizorit nëse drita nga një llambë leximi ose nga televizori është shqetësuese.

Përgatitja për takimin tuaj

Nëse dyshoni se ju ose fëmija juaj keni fruth, duhet të kontaktoni mjekun tuaj. Kur të regjistroheni për takimin, sigurohuni që t’i tregoni zyrës së kontrollit se dyshoni për një sëmundje infektive. Juve dhe fëmijës suaj mund t’ju kërkohet të mbani një maskë për fytyrën ose t’ju tregohet menjëherë në një dhomë provimi.

Çfarë mund të bëni?

Përpara takimit, bëni një listë të:

 • Çdo simptomë që ju ose fëmija juaj po përjetoni, duke përfshirë çdo simptomë që mund të duket e palidhur me arsyen për të cilën keni caktuar takimin.
 • Informacioni kryesor personal, duke përfshirë çdo udhëtim të fundit ose kontakt me dikë që ishte i sëmurë.
 • Të gjitha medikamentet, vitaminat ose suplementet që ju ose fëmija juaj po merrni.
 • Pyetje që duhet t’i bëni mjekut tuaj.

Çfarë të prisni nga mjeku juaj

Mjeku juaj mund t’ju kërkojë të hyni para ose pas orarit të punës për të zvogëluar rrezikun e ekspozimit të të tjerëve ndaj fruthit. Përveç kësaj, nëse ofruesi beson se ju ose fëmija juaj keni fruth, ofruesi duhet t’i raportojë këto gjetje në departamentin lokal të shëndetit.

Mjeku juaj ka të ngjarë t’ju bëjë një numër pyetjesh, të tilla si:

 • A jeni vaksinuar ju apo fëmija juaj kundër fruthit? Nëse po, a e dini kur?
 • Keni udhëtuar kohët e fundit jashtë?
 • A jeton dikush tjetër në shtëpinë tuaj? Nëse po, a janë vaksinuar kundër fruthit?

Çfarë mund të bëni ndërkohë?

Ndërsa jeni duke pritur për të parë mjekun tuajr:

 • Qëndroni të hidratuar mirë
 • Ulni temperaturën në mënyrë të sigurt
 • Izoluar nga të tjerët

Keni të njëjtat shqetësime?

Kontaktoni Spitalin CONTINENTAL në një nga format e kontaktit

Tabela e kontentit

Shperndaj:

Poste te tjera

NA KONTAKTONI

Kontakto

Telefononi ne numrat tane te kontaktit +355 69 700 4000  / +355 69 700 1000 ose plotesoni formen dhe merrni pergjigje profesionale ne nje kohe te shkurter

Duke shtypur butonin "Dergo" une pranoj qe nje nga specialistet e Spital Kontanental do te me kontaktoj ne nje nga format e kontaktit te lena nga une ne lidhje me problematiken e kerkuar.

Kontakto

Duke shtypur butonin "Dergo" une pranoj qe nje nga specialistet e Spital Kontanental do te me kontaktoj ne nje nga format e kontaktit te lena nga une ne lidhje me problematiken e kerkuar.