Kujdes i Dedikuar

Shëndetësor

Staf i Kualifikuar

Ndërkombëtar

Teknologji bashkëkohore

Në Shqipëri

Rr. Ali Demi tek ish kombinati Poligrafik

Diabeti: Gjithcka që duhet të dini!

Tabela e kontentit

Ne kete foto demonstrohet nje person duke matur diabetin tek doktori

Çfarë është Diabeti?

Diabeti klasifikohet si një çrregullim i zakonshëm metabolik. Karakterizohet nga nivelet e larta të glukozës (sheqernave) në gjak. Shumica e lëndëve ushqyese që konsumojmë ndahen kryesisht në glukozë. Glukoza është një formë e “sheqerit” e cila gjendet në gjakun tonë dhe është burimi kryesor i “karburantit” për trupin tonë.

Megjithatë, glukoza nuk mund të hyjë në qelizat tona pa praninë e një transportuesi të insulinës. Insulina është një hormon që prodhohet në pankreas. Në diabetin, pas konsumimit të ushqimit, trupi prodhon më pak ose aspak insulinë ose madje e përdor insulinën në mënyrë joefikase. Në këtë mënyrë, ajo shtyn glukozën aktuale të gjakut në qelizat e trupit. Për më tepër, kjo lëvizje ndihmon në uljen e niveleve të sheqerit (glukozës) në gjak.

Rritja e sheqerit në gjak (hiperglicemia) dhe ulja e metabolizmit të glukozës, shfaqen ose si rezultat i zvogëlimit të sekretimit të insulinës ose për shkak të zvogëlimit të ndjeshmërisë së qelizave të trupit ndaj veprimit të këtij hormoni (insulinës).

Një person me diabet ka një sasi mesatarisht të lartë të glukozës në gjakun e tij (hiperglicemia). Kjo do të thotë që ose pankreasi nuk prodhon mjaftueshëm ose aspak insulinë, ose sepse qelizat nuk reagojnë në mënyrë adekuate ndaj insulinës që prodhohet nga pankreasi. 

Si rezultat, kjo sasi e glukozës eliminohet nga trupi përmes urinimit. Në këtë mënyrë, nëse gjaku ka një sasi të mjaftueshme të glukozës, qelizat nuk mund ta pastrojnë atë, për të siguruar nevojat e trupit për energji.

Nje foto qe ilustron nje person duke matur diabetin e ulet me aparat

Llojet e Diabetit

Ekzistojnë tre lloje të diabetit. Ju mund t’i gjeni këto klasifikime në pozicionin më të ulët.

Tipi I i Diabetit (ose Diabeti i Fëmijërisë)

Ky lloj Diabeti, më parë quhej diabeti i varur nga insulina ose diabeti i të miturve. Karakterizohet nga shkatërrimi i qelizave b të pankreasit, të cilat janë përgjegjëse për riprodhimin e insulinës. Në këtë mënyrë rezulton në mungesë të plotë ose sekretim minimal të insulinës.

Ndjeshmëria e qelizave që ndodhen në insulinë është zakonisht një gjë normale – veçanërisht nëse është në fazat e hershme. Ky lloj, përbën shkakun kryesor të diabetit i cili zakonisht gjendet tek fëmijët. Në të njëjtën kohë, mund të prekë edhe të rriturit.

Shkatërrimi i qelizave b të pankreasit, në numrin më të madh të rasteve, ndodh me etiologji autoimune. Në përqindjen më të madhe të pacientëve me diabet të tipit 1, zbulohen një ose më shumë lloje të antitrupave që prodhohen nga sistemi imunitar, në circumvolucion. Këta pacientë, në të njëjtën kohë, shfaqin një paracaktim të shtuar për sëmundje të tjera autoimune.

Tipi 1 i diabetit, zakonisht shfaqet krejt papritur. Në shumë raste, vërehet fillimisht, me zhvillimin e ketozës dhe ketoacidozës diabetike, e cila kërkon shtrimin në spital.

Pacienti është totalisht i varur nga administrimi ekzogjen i insulinës, në mënyrë që të kontrollojë nivelet e sheqerit në gjak në një nivel standard.

Ne kete foto demonstrohet nje person duke bere dializen e diabetit

Tipi II i Diabetit

Ky lloj diabeti, më parë quhej diabeti mellitus jo i varur nga insulina. Ky lloj karakterizohet nga kombinimi i zvogëlimit të sekretimit të insulinës dhe uljes së ndjeshmërisë së qelizave ndaj veprimit të saj – një fenomen që quhet rezistencë ndaj insulinës. Në fazat e para të kësaj sëmundjeje, ndjeshmëria e reduktuar në insulinë është çrregullimi kryesor, ndërsa nivelet e insulinave që gjenden në gjak janë të rritura.

Diabeti i tipit të II, është shkaktari më i zakonshëm i diabetit i cili gjendet tek të rriturit. Një komponent i rëndësishëm predispozues për zhvillimin e diabetit të tipit II është obeziteti. Obeziteti e bën të ndjeshëm evolucionin e rezistencës ndaj insulinës, mundësisht për shkak të formimit nga indi dhjamor i substancave që pakësojnë ndjeshmërinë e qelizave ndaj insulinës. Komponentë të tjerë predispozues janë mosha dhe historia mjekësore familjare.

Simptomat e diabetit të tipit II janë më të lehta dhe në të njëjtën kohë, mundësia e përparimit të ketoacidozës diabetike është e ulët. Pavarësisht gjithçkaje, rreziku i komplikimeve të largëta dhe serioze mbetet në nivele të larta. Hapi i parë në terapinë e diabetit të tipit II është ndryshimi i stilit të jetesës së pacientit, me synim rënien në peshë, rritjen e ushtrimeve fizike dhe zakoneve të shëndetshme të të ushqyerit. Nëse do të jetë e nevojshme, do të përdoren barna antidiabetike. Në rast se terapia ndërpritet, do të jetë e këshillueshme që të jepet insulinë për të kontrolluar edhe këta pacientë.

Diabeti Gestacional (ose i Shtatzanisë)

Ka të bëjë me shfaqjen e parë të diabetit mellitus – për kohën paraprake gjatë shtatzënisë. Kjo nuk përfshin gratë që kanë një diabet të njohur përpara fillimit të shtatzënisë. Ky lloj diabeti është i ngjashëm me diabetin e tipit II.

Zhvillimi i diabetit gestacional, ka më shumë gjasa të ndodhë tek gratë obeze. Ky klasifikim, merr në konsideratë 3-5 përqind të shtatzënive. 30-40 përqind e grave me diabet të shtatzënisë, do të zhvillojnë diabetin e tipit II, në vazhdimësi të jetës së tyre. Diabeti gestacional është i kthyeshëm dhe largohet pas lindjes. Mund të shkaktojë gjithashtu vështirësi perinatale dhe pengesa shëndetësore për nënën dhe fëmijën e porsalindur.

Ne foto tregohet nje apar qe mate diabetin dhe nje liste e doktorit ne spital

Simptomat e Diabetit

Diabeti ka një sërë sinjalesh paralajmëruese, por ato mund të jenë aq të lehta sa mund të mos i vini re në momentin e duhur. Kjo vlen veçanërisht për diabetin e tipit II. Disa njerëz nuk e kuptojnë se e kanë atë përpara se të krijojnë komplikime me dëmtimin afatgjatë që shkaktohet nga sëmundja.

Me diabetin e tipit të I, simptomat zakonisht shfaqen shpejt, brenda disa ditësh ose disa javësh, dhe ato janë më serioze.

Simptomat e Zakonshme të Diabetit janë:

Uria dhe Lodhja

Trupi juaj e konverton ushqimin që ju konsumoni në glukozë, të cilën qelizat tuaja e përdorin për forcë dhe energji. Sidoqoftë, qelizat tuaja kanë nevojë për insulinë për të metabolizuar glukozën. Nëse trupi juaj nuk krijon substanca të mjaftueshme të insulinës, ose nëse qelizat tuaja i rezistojnë insulinës që trupi juaj prodhon, glukoza nuk mund të hyjë në të dhe ju nuk keni energji. Kjo mund t’ju bëjë të ndiheni më të uritur dhe më të lodhur se zakonisht.

Etje dhe Urinim i Shtuar

Një person mesatarisht urinon 4-7 herë brenda 24 orëve, por njerëzit me diabet mund të urinojnë më shpesh. Kjo ndodh sepse, në kushte normale, trupi thith glukozën ndërsa ajo kalon përmes veshkave. Nga ana tjetër, kur diabeti rrit sheqerin në gjakun tuaj, trupi juaj nuk mund të jetë në gjendje ta përthithë atë në mënyrë tërësore. Në këtë mënyrë, ai përpiqet ta asgjësojë atë përmes urinës dhe këtë e bën me një proces të shtuar.

Gojë e Thatë dhe Kruarja e Lëkurës

Duke pasur parasysh faktin se trupi juaj përdor lëngje për të prodhuar urinë, i mbetet më pak lagështi për gjëra të tjera. Diabeti, do ta bëjë një person të ndihet më i dehidratuar, të ndihet i thatë në gojë dhe të dëshirojë të pijë më shumë lëngje, gjatë gjithë kohës që lëkura e tij do të jetë më e thatë dhe do të ketë më shumë kruarje në lekurë.

Ne kete foto tregohet nje person qe i thot jo embelsirave perdersia ato rrisin nivelin e sheqerit ne gjak dhe jane te demshme kur nje person ka diabet

Shikim i Turbullt

Ndryshimi i niveleve të lëngjeve që ndodhen në trupin e njeriut, mund të shkaktojë ënjtje të thjerrëzave në sy. Si pasojë, sytë ndryshojnë formë dhe humbasin aftësinë e tyre të përqendrimit.

Humbje Peshe e Pashpjegueshme

Nëse trupi juaj nuk mund të marrë energjinë e nevojshme nga çdo lloj ushqimi, do të fillojë të djegë muskuj dhe yndyrë, për ta gjetur atë. Në këtë rast, ju mund të humbni peshë, edhe nëse nuk keni ndryshuar asgjë në dietën tuaj.

Nauze dhe të Vjella

Kur trupi juaj djeg yndyrë, ai krijon ‘ketone’. Ato mund të grumbullohen në gjak në nivele të rrezikshme, diçka që mund të evoluojë në një mënyrë jetese të rrezikshme të gjendjes së personit. Kjo gjendje quhet ketoacidozë diabetike. Ketonet mund ta bëjnë njeriun të ndihet i sëmurë në stomak.

Infeksionet e Majave

Burrat ose gratë, mund të kenë infeksione maja. Majatë ushqehen me glukozë. Në këtë rast, një trup që ka shumë glukozë është më dukundues ndaj tyre. Ky lloj infeksioni mund të zhvillohet në çdo vend të ngrohtë dhe në të njëjtën kohë në pjesë të lëngshme të lëkurës – në veçanti, midis gishtërinjve të dorës ose këmbës, nën gjoks dhe brenda ose rreth organeve gjenitale.

Shërimi i Ngadalsuar i Plagëve, ose Çarje në Lëkurë

Me kalimin e kohës, nivelet e larta të sheqerit në gjak ndikojnë në rrjedhën e tij dhe çojnë në dëmtime nervore, gjë që e bën të vështirë për trupin tuaj të shërojë plagët.

Dhimbje dhe Mpirje në Këmbë ose Shputë

Kjo është një tjetër pasojë e dëmtimeve nervore.

Ne photo demonstrohet nje vajze qe tregon se perdorimi i sheqerit nderkoh qe keni diabet eshte i keq

Diagnoza e Sëmundjes – Ekzaminimet

Diabeti mund të diagnostikohet me një test të thjeshtë të urinës në të cilin mund të gjendet një sasi e lartë e glukozës në të. Zakonisht këshillohet që ta shoqëroni me një analizë gjaku, për të kontrolluar nivelin e glukozës në gjak.

Nëse jeni të shqetësuar se një numër i madh i simptomave, që përmendëm në pjesën e mësipërme, mund të shfaqen tek ju, atëherë ju këshillojmë që të shkoni te mjeku dhe të bëni një ekzaminim.

Trajtimi i Diabetit

Pavarësisht llojit të diabetit, trajtimi synon të lehtësojë simptomat dhe në të njëjtën kohë të përmirësojë cilësinë e stilit të jetesës së pacientit. Të gjitha llojet e diabetit janë të trajtueshme, por trajtimi i tipit të I dhe të II të diabetit mund të zgjasë gjithë jetën.

Trajtimi arrihet duke korrigjuar hipergliceminë. Kjo arrihet për shkak të mungesës së insulinës – prodhimit të minimizuar ose mospëlqimit ndaj procedurës së saj. Në këtë mënyrë nuk shkakton hipoglicemi dhe e mban glukozën plazmatike brenda niveleve standarde.

Trajtimi i pacientëve me diabet të tipit të I është insulina me injeksion në kombinim me dietën dhe ushtrimet fizike.

Pacientët me diabet të tipit të II zakonisht marrin medikamente të kombinuara me dietë dhe ushtrime fizike. Megjithatë, kjo ndodh në varësi të korrespondencës, sepse ndonjëherë kërkohet që të ketë insulinë në mënyrë injektuese.

Trajtimi synon ruajtjen e shëndetit të përgjithshëm të personave me diabet dhe njëkohësisht zvogëlimin e shfaqjes së komplikimeve diabetike. Këto pika plotësohen nga hapat e mësipërm:

  • Kontrolli optimal i glukozës në gjak
  • Ndërgjegjësimi dhe Kontrolli i Hipertensionit dhe Hiperlipidemisë
  • Vlerësimi dhe kontrolli i përshtatshëm i regjimeve të terapisë kundër trombociteve
  • Kontrolli i vazhdueshëm për ndërlikime

Nëse jeni një person që jeton me sëmundjen e diabetit, mund të vizitoni spitalin tonë dhe të bëni një trajtim të plot për të pasur një jetes të shëndetshme dhe pa asnjë problem. Ne ofrojmë programe dhe trajtime të plota të diabetit, si dhe një diagnozë të plotë të të gjitha llojeve të diabetit.

Ne foto tregohet nje person qe sapo ka matur diabetin tek doktori dhe po pret rezultatin

Pyetjet e Bëra më Shpesh

Çfarë Rekomandohet për Diabetin Gestacional?

Diabeti mellitus gestacional është një lloj diabeti i cili shfaqet gjatë shtatzënisë.

Në këtë rast rekomandohet ushqimi i duhur për sa i përket cilësisë, sasisë dhe shpërndarjes kohore të vakteve. Më veçanërisht, kjo përfshin shmangien e karbohidrateve të absorbueshme, të tilla si sheqeri dhe derivatet e tij, dhe marrjen racionale të kalorive në baza ditore – gjithmonë në varësi të indeksit të masës trupore të gruas.

Çfarë Duhet të Hajë një Person me Diabet?

Nëse keni diabet, nuk do të thotë se duhet ta privoni veten nga kënaqësitë e vogla ushqyese të jetës. Mjafton të ndiqni planin tuaj të trajtimit që ju ka dhënë mjeku, bëni ushtrime fizike dhe kujdesuni për ekuilibrin e zakoneve tuaja të të ngrënit, pa ekzagjerime por edhe pa privime.

Keni të njëjtat shqetësime?

Kontaktoni Spitalin CONTINENTAL në një nga format e kontaktit

Tabela e kontentit

Shperndaj:

Poste te tjera

NA KONTAKTONI

Kontakto

Telefononi ne numrat tane te kontaktit +355 69 700 4000  / +355 69 700 1000 ose plotesoni formen dhe merrni pergjigje profesionale ne nje kohe te shkurter

Duke shtypur butonin "Dergo" une pranoj qe nje nga specialistet e Spital Kontanental do te me kontaktoj ne nje nga format e kontaktit te lena nga une ne lidhje me problematiken e kerkuar.

Kontakto

Duke shtypur butonin "Dergo" une pranoj qe nje nga specialistet e Spital Kontanental do te me kontaktoj ne nje nga format e kontaktit te lena nga une ne lidhje me problematiken e kerkuar.