Kujdes i Dedikuar

Shëndetësor

Staf i Kualifikuar

Ndërkombëtar

Teknologji bashkëkohore

Në Shqipëri

Rr. Ali Demi tek ish kombinati Poligrafik

Kanceri Oral: Faktorët e Rrezikut dhe Diagnoza

Tabela e kontentit

Foto që ilustron kancerin oral.

Kanceri oral është kanceri që zhvillohet në indet e gojës ose të fytit. I përket një grupi më të madh kanceresh të quajtur kanceri i kokës dhe qafës. Shumica zhvillohen në qelizat skuamoze që gjenden në gojë, gjuhë dhe buzë.

Kanceret e gojës zbulohen më shpesh pasi janë përhapur në nyjet limfatike të qafës. Zbulimi i hershëm është çelësi për të mbijetuar kancerin oral. Mësoni për atë që rrit rrezikun tuaj, fazat e tij dhe më shumë.

Llojet e kancerit oral

Kanceret e gojës përfshijnë:

 • kancerin e buzës
 • kancerin e gjuhës
 • rreshtimin e brendshëm të faqes
 • mishrat e dhëmbëve
 • dyshemenë e gojës
 • qiellzën e fortë dhe e butë

Dentisti juaj është shpesh ofruesi i parë i kujdesit shëndetësor që vëren shenja të kancerit oral. Marrja e kontrolleve dentare dy herë në vit mund ta mbajë dentistin tuaj të përditësuar për shëndetin e gojës suaj.

Foto që ilustron kontrollin e rregullt oral i cili mund të identifikojë kancerin oral në kohë.

Faktorët e rrezikut për zhvillimin e kancerit oral

Një nga faktorët më të mëdhenj të rrezikut për kancerin oral është përdorimi i duhanit. Kjo përfshin pirjen e cigareve, purove dhe llullave, si dhe përtypjen e duhanit.

Njerëzit që konsumojnë sasi të mëdha alkooli dhe duhani janë në një rrezik edhe më të madh, veçanërisht kur të dy produktet përdoren rregullisht.

Foto që ilustron duhanin si një ndër faktorët kryesorë të kancerit oral.

Faktorë të tjerë rreziku përfshijnë:

 • infeksion nga papillomavirusi i njeriut (HPV).
 • ekspozimi kronik i fytyrës në diell
 • një diagnozë e mëparshme e kancerit oral
 • një histori familjare e kancerit oral ose të llojeve të tjera
 • një sistem imunitar i dobësuar
 • të ushqyerit e dobët
 • sindromat gjenetike
 • të qenurit mashkull

Burrat kanë dy herë më shumë gjasa të preken nga kanceri oral sesa gratë.

Cilat janë simptomat e kancerit oral?

Simptomat e kancerit oral përfshijnë:

 • një plagë në buzë ose në gojë që nuk do të shërohet
 • një masë ose rritje kudo në gojën tuaj
 • gjakderdhje nga goja juaj
 • dhëmbë të lirshëm
 • dhimbje ose vështirësi në gëlltitje
 • probleme me mbajtjen e protezave
 • një gungë në qafën tuaj
 • një dhimbje veshi që nuk largohet
 • humbje dramatike në peshë
 • mpirje e buzës së poshtme, fytyrës, qafës ose mjekrës
 • njolla të bardha, të kuqe dhe të bardha ose të kuqe në gojë ose në buzët tuaja
 • dhimbje fyti
 • dhimbje ose ngurtësi e nofullës
 • dhimbje gjuhe

Disa nga këto simptoma, si dhimbja e fytit ose veshi, mund të tregojnë kushte të tjera. Megjithatë, nëse vëreni ndonjë nga këto simptoma, veçanërisht nëse ato nuk largohen ose keni më shumë se një në të njëjtën kohë, vizitoni dentistin ose mjekun tuaj sa më shpejt të jetë e mundur. 

Foto që ilustron kancerin oral te njeriu.

Si diagnostikohet kanceri oral?

Së pari, mjeku ose dentisti juaj do të kryejë një ekzaminim fizik. Kjo përfshin ekzaminimin nga afër të çatisë dhe dyshemesë së gojës, pjesës së pasme të fytit, gjuhës dhe faqeve, si dhe nyjeve limfatike në qafë. Nëse mjeku juaj nuk mund të përcaktojë pse keni simptomat tuaja, ju mund të referoheni te një specialist i veshit, hundës dhe fytit.

Nëse mjeku juaj gjen ndonjë tumor, rritje ose lezione të dyshimta, ai do të kryejë një biopsi me furçë ose një biopsi të indeve. Një biopsi me furçë është një test pa dhimbje që mbledh qelizat nga tumori duke i pastruar ato në një rrëshqitje. Një biopsi e indeve përfshin heqjen e një pjese të indit në mënyrë që të mund të ekzaminohet nën një mikroskop për qelizat kancerogjene.

Përveç kësaj, mjeku juaj mund të kryejë një ose më shumë nga testet e mëposhtme:

 • Rrezet X për të parë nëse qelizat e kancerit janë përhapur në nofull, gjoks ose mushkëri;
 • Një skanim CT për të zbuluar ndonjë tumor në gojë, fyt, qafë, mushkëri ose diku tjetër në trupin tuaj;
 • Një skanim PET për të përcaktuar nëse kanceri ka udhëtuar në nyjet limfatike ose organe të tjera;
 • Një skanim MRI për të treguar një imazh më të saktë të kokës dhe qafës dhe për të përcaktuar shtrirjen ose fazën e kancerit;
 • Një endoskopi për të ekzaminuar pasazhet e hundës, sinuset, fytin e brendshëm, grykën dhe trakenë.
Foto që ilustron një nga metodat e diagnostikimit të kancerit oral me anë të skanimit MRI.

Si trajtohet kanceri oral?

Trajtimi për kancerin oral do të ndryshojë në varësi të llojit, vendndodhjes dhe fazës së kancerit në diagnozë.

Kirurgjia

Trajtimi për fazat e hershme zakonisht përfshin kirurgji për të hequr tumorin dhe nyjet limfatike kanceroze. Përveç kësaj, mund të nxirren inde të tjera rreth gojës dhe qafës.

Terapia me rrezatim

Një tjetër mundësi është terapia me rrezatim. Kjo përfshin një mjek që drejton rrezet e rrezatimit në tumor një ose dy herë në ditë, pesë ditë në javë, për dy deri në tetë javë. Trajtimi për fazat e avancuara zakonisht përfshin një kombinim të kimioterapisë dhe terapisë rrezatuese.

Kimioterapia

Kimioterapia është një trajtim me ilaçe që vrasin qelizat e kancerit. Ilaçi ju jepet ose nga goja ose nëpërmjet një linje intravenoze (IV). Shumica e njerëzve marrin kimioterapi mbi baza ambulatore, megjithëse disa kërkojnë shtrimin në spital.

Terapia e shënjestruar

Terapia e shënjestruar është një formë tjetër trajtimi. Mund të jetë efektiv si në fazat e hershme ashtu edhe në ato të avancuara të kancerit. Ilaçet lidhen me proteina specifike në qelizat e kancerit dhe ndërhyjnë në rritjen e tyre.

Të ushqyerit

Ushqyerja është gjithashtu një pjesë e rëndësishme e trajtimit tuaj të kancerit oral. Shumë trajtime e bëjnë të vështirë ose të dhimbshme ngrënien dhe gëlltitjen, dhe oreksi i dobët dhe humbja e peshës janë të zakonshme. Sigurohuni që të diskutoni dietën tuaj me mjekun tuaj.

Marrja e këshillave të një dietologu mund t’ju ndihmojë të planifikoni një menu ushqimore që do të jetë e butë për gojën dhe fytin tuaj dhe do t’i sigurojë trupit tuaj kaloritë, vitaminat dhe mineralet që i nevojiten për t’u shëruar.

Mbajtja e gojës të shëndetshme

Së fundi, mbajtja e gojës tuaj të shëndetshme gjatë trajtimeve të kancerit është një pjesë thelbësore e trajtimit. Sigurohuni që të mbani gojën me lagështi dhe dhëmbët dhe mishrat e dhëmbëve të pastër.

Keni të njëjtat shqetësime?

Kontaktoni Spitalin CONTINENTAL në një nga format e kontaktit

Tabela e kontentit

Shperndaj:

Poste te tjera

NA KONTAKTONI

Kontakto

Telefononi ne numrat tane te kontaktit +355 69 700 4000  / +355 69 700 1000 ose plotesoni formen dhe merrni pergjigje profesionale ne nje kohe te shkurter

Duke shtypur butonin "Dergo" une pranoj qe nje nga specialistet e Spital Kontanental do te me kontaktoj ne nje nga format e kontaktit te lena nga une ne lidhje me problematiken e kerkuar.

Kontakto

Duke shtypur butonin "Dergo" une pranoj qe nje nga specialistet e Spital Kontanental do te me kontaktoj ne nje nga format e kontaktit te lena nga une ne lidhje me problematiken e kerkuar.