Kujdes i Dedikuar

Shëndetësor

Staf i Kualifikuar

Ndërkombëtar

Teknologji bashkëkohore

Në Shqipëri

Rr. Ali Demi tek ish kombinati Poligrafik

Artriti: Këshilla Për Menaxhimin E Dhimbjes Së Nyjeve

Tabela e kontentit

Foto qe ilustron diagnostikimin e artritit prane mjekut reumatolog.

Artriti është një çrregullim i zakonshëm që prek nyjet tuaja. Mund të shkaktojë dhimbje dhe inflamacion, duke e bërë të vështirë lëvizjen ose qëndrimin aktiv. Ka shumë lloje të artritit. Çdo formë e tij shkakton simptoma të ndryshme dhe mund të ketë nevojë për trajtime të ndryshme. Ndërsa artriti zakonisht prek të rriturit e moshuar, ai mund të zhvillohet tek burrat, gratë dhe fëmijët e çdo moshe.

Foto qe ilustron dhimbjen e kyceve nga artriti.

Çfarë Është Artriti?

Artriti është një sëmundje që prek nyjet tuaja (zonat ku kockat tuaja takohen dhe lëvizin). Artriti zakonisht përfshin inflamacion ose degjenerim (prishje) të nyjeve tuaja. Këto ndryshime mund të shkaktojnë dhimbje kur përdorni kyçin.

Artriti është më i zakonshëm në zonat e mëposhtme të trupit:

 • Këmbët.
 • Duart.
 • Ijet.
 • Gjunjët.
 • Pjesa e poshtme e shpinës.

Cilat Janë Llojet E Ndryshme Të Artritit?

Artriti është një term i gjerë që përshkruan më shumë se 100 kushte të ndryshme të nyjeve. Llojet më të zakonshme të artritit përfshijnë:

 • Osteoartriti, ose artriti “i konsumuar”, i cili zhvillohet kur kërci i nyjeve degjeneron nga stresi i përsëritur. Është forma më e zakonshme e artritit.
 • Spondiliti ankilozant, ose artriti i shtyllës kurrizore (që prek zakonisht pjesën e poshtme të shpinës).
 • Artriti juvenil (JA), një çrregullim ku sistemi imunitar sulmon indet rreth nyjeve. JA zakonisht prek fëmijët 16 vjeç ose më të vegjël.
 • Përdhesë, një sëmundje që shkakton formimin e kristaleve të forta të acidit urik në nyjet tuaja.
 • Artriti psoriatik, inflamacion i nyjeve që zhvillohet te njerëzit me psoriasis (çrregullim autoimun që shkakton acarim të lëkurës).
 • Artriti reumatoid, një sëmundje që shkakton sistemin imunitar të sulmojë membranat sinoviale në nyjet tuaja.
Foto qe ilustron simptomat e artritit.

Çfarë E Shkakton Artritin?

Llojet e ndryshme të artritit kanë shkaqe të ndryshme. Për shembull, “përdhesë” është rezultat i acidit urik të tepërt në trupin tuaj. Por për llojet e tjera të artritit, shkaku i saktë nuk dihet. Ju mund të zhvilloni artrit nëse:

 • Keni një histori familjare të artritit.
 • Keni një punë ose luani një sport që ushtron stres të përsëritur në nyjet tuaja.
 • Keni disa sëmundje autoimune ose infeksione virale.

Cilët Janë Faktorët E Rrezikut Për Artritin?

Disa faktorë ju bëjnë më të prirur për të zhvilluar artrit, duke përfshirë:

 • Mosha: Rreziku i artritit rritet me rritjen e moshës.
 • Mënyra e jetesës: Pirja e duhanit ose mungesa e stërvitjes mund të rrisë rrezikun e artritit.
 • Gjinia: Shumica e llojeve të artritit janë më të zakonshme tek gratë.
 • Pesha: Obeziteti ngarkon nyjet tuaja, gjë që mund të çojë në artrit.

Cilat Janë Simptomat E Artritit?

Llojet e ndryshme të artritit kanë simptoma të ndryshme. Ato mund të jenë të lehta në disa njerëz dhe të rënda në të tjerët. Mund të ndjeni siklet në nyje që mund të vijë dhe të shkojë, ose mund të qëndrojë konstant. Simptomat e zakonshme përfshijnë:

 • Dhimbje.
 • Skuqje.
 • Ngurtësi.
 • Ënjtje.
 • Butësi.
 • Ngrohtësi.
Foto qe ilustron konsulten me mjekun reumatolog per artritin.

Si Diagnostikohet Artriti?

Nëse mendoni se mund të keni artrit, shkoni për një kontroll te mjeku juaj. Ai ose ajo do të pyesë mbi simptomat tuaja dhe do të mësojë se si dhimbja e nyjeve ndikon në jetën tuaj. Mjeku juaj do të kryejë një ekzaminim fizik, i cili mund të përfshijë:

 • Vlerësimi i lëvizshmërisë dhe diapazonit të lëvizjes në nyjet tuaja.
 • Kontrollimi i zonave me butësi ose ënjtje rreth nyjeve tuaja.
 • Vlerësimi i shëndetit tuaj të përgjithshëm për të përcaktuar nëse një gjendje e ndryshme mund të shkaktojë simptomat tuaja.

A Mundet Që Ekzaminimet Imazherike Të Zbulojnë Artritin?

Ekzaminimet imazherike mund të ndihmojnë mjekun tuaj të krijojë një ide të qartë të kockave, nyjeve dhe indeve të buta. Rrezet X, MRI ose ultratingujt mund të zbulojnë:

 • Fraktura të kockave ose dislokime që mund t’ju shkaktojnë dhimbje nyjesh.
 • Degjenerim të kërcit rreth nyjeve tuaja.
 • Lëndime të muskujve, ligamenteve ose tendinave pranë nyjeve tuaja.
 • Inflamacion të indeve të buta.

A Mundet Që Një Test Gjaku Të Zbulojë Artritin?

Nuk ka asnjë test gjaku që mund të zbulojë në mënyrë të drejtpërdrejtë artritin. Por nëse mjeku dyshon për përdhesë ose artrit reumatoid, ai mund të sugjerojë të merret gjak për të kërkuar praninë e acidit urik ose proteinave inflamatore.

Foto qe ilustron trajtimin per artritin dhe dhimbjen e nyjeve.

Si Trajtohet Artriti?

Nuk ka kurë për artritin, por ka trajtime që mund t’ju ndihmojnë të menaxhoni gjendjen. Plani juaj i trajtimit do të varet nga ashpërsia e artritit, simptomat e tij dhe shëndeti juaj i përgjithshëm.

Trajtimet konservative (jokirurgjikale) përfshijnë:

 • Ilaçet: Medikamentet anti-inflamatore dhe kundër dhimbjes mund të ndihmojnë në lehtësimin e simptomave të artritit. Disa medikamente, të quajtura biologjike, synojnë përgjigjen inflamatore të sistemit tuaj imunitar. Një mjek mund të rekomandojë ilaçe biologjike për artritin tuaj reumatoid ose psoriatik.
 • Terapia fizike: Rehabilitimi mund të ndihmojë në përmirësimin e forcës, gamës së lëvizjes dhe lëvizshmërisë së përgjithshme. Terapistët mund t’ju mësojnë se si të rregulloni aktivitetet tuaja të përditshme për të zvogëluar dhimbjen e artritit.
 • Injeksione terapeutike: Injeksionet e kortizonit mund të ndihmojnë në lehtësimin e përkohshëm të dhimbjes dhe inflamacionit në nyjet tuaja. Artriti në nyje të caktuara, si gjuri, mund të përmirësohet me një trajtim të quajtur viskosuplementim. Mjeku injekton lubrifikant për të ndihmuar nyjet të lëvizin pa probleme.

Mënyrat Për Të Menaxhuar Artritin

Ka shumë gjëra që mund të bëni për të menaxhuar artritin tuaj. Gjërat e përditshme që zgjidhni të bëni për të menaxhuar gjendjen tuaj dhe për të qëndruar të shëndetshëm janë strategji dhe aktivitete të “vetë-menaxhimit”. Programi i Menaxhimit të Artritit dhe Mirëqenies njeh pesë strategji të vetë-menaxhimit për menaxhimin e artritit dhe simptomave të tij.

Praktikoni këto strategji të thjeshta për të reduktuar simptomat dhe për tu lehtësuar, në mënyrë që të mund të ndiqni aktivitetet që janë të rëndësishme për ju. Këto strategji madje mund t’ju ndihmojnë të menaxhoni gjendje të tjera kronike që mund të keni, të tilla si diabeti, sëmundjet e zemrës ose obeziteti.

Mësoni Aftësi Të Reja Të Vetë-Menaxhimit.

Bëhuni pjesë e një seminari vetë-menaxhimi, i cili mund t’ju ndihmojë të mësoni aftësitë për të menaxhuar artritin tuaj dhe për të marrë vendime të mira mbi shëndetin tuaj.

Si mund të më ndihmojë një seminar për vetë-menaxhimin?

Të mësuarit e strategjive për të menaxhuar më mirë artritin tuaj mund t’ju ndihmojnë të:

 • Ndjeheni më në kontroll të shëndetit tuaj.
 • Menaxhoni dhimbjen dhe simptomat e tjera.
 • Planifikoni dhe kryeni aktivitete të vlefshme, si puna dhe kalimi i kohës me të dashurit.
 • Ulni stresin.
 • Përmirësoni disponimin tuaj.
 • Komunikoni më mirë me mjekun (mjekët) tuaj.
Foto qe ilustron aktivitetin fizik per parandalimin dhe menaxhimin e artritit.

Jini Aktiv.

Aktiviteti fizik është një mënyrë e thjeshtë dhe efektive, pa ilaçe për të lehtësuar dhimbjen e artritit. Të qenit fizikisht aktiv mund të zvogëlojë dhimbjen, të përmirësojë funksionin, disponimin dhe cilësinë e jetës për të rriturit me artrit. Aktiviteti i rregullt fizik mund të kontribuojë në përmirësimin e gjumit dhe të mbështesë shëndetin e kockave, shëndetin e trurit dhe kontrollin e peshës. Aktiviteti fizik gjithashtu mund të zvogëlojë rrezikun e zhvillimit të sëmundjeve të tjera kronike, të tilla si sëmundjet e zemrës dhe diabeti, dhe t’ju ndihmojë të menaxhoni këto kushte nëse i keni ato tashmë.

Qëndroni aq aktiv sa ua lejon shëndeti. Pak aktivitet fizik është gjithmonë më të mirë se asnjë.

Flisni Me Mjekun Tuaj.

Bisedoni me mjekun tuaj nëse keni dhimbje nyjesh dhe simptoma të tjera të artritit. Është e rëndësishme që të caktohet një diagnozë e saktë sa më shpejt që të jetë e mundur në mënyrë që të mund të filloni trajtimin. Trajtimi i hershëm dhe efektiv është i rëndësishëm për të minimizuar simptomat dhe për të parandaluar përkeqësimin e sëmundjes, veçanërisht për forma të caktuara të artritit, si lupusi dhe artriti reumatoid.

Fokusi i trajtimit të artritit është:

 • Zvogëlimi i dhimbjes.
 • Minimizimi i dëmtimit të nyjeve.
 • Përmirësimi ose ruajtja e funksionit dhe cilësisë së jetës.

Ju mund të luani një rol aktiv në kontrollin e artritit tuaj duke marrë pjesë në takime të rregullta me mjekun tuaj dhe duke ndjekur planin tuaj të rekomanduar të trajtimit. Kjo është veçanërisht e rëndësishme nëse keni edhe kushte të tjera kronike, si diabeti ose sëmundjet e zemrës.

Menaxhoni Peshën Tuaj.

Humbja e peshës së tepërt dhe qëndrimi në një peshë të shëndetshme është veçanërisht e rëndësishme për njerëzit me artrit. Për njerëzit që janë mbipeshë ose obezë, humbja e peshës redukton presionin në nyje, veçanërisht nyjet që mbajnë peshë përsipër, të tilla si ijet dhe gjunjët. Në fakt, humbja e 10 deri në 12 kilogramë mund të zvogëlojë dhimbjen dhe të përmirësojë funksionin fizik për njerëzit me artrit. Në çdo moshë, aktiviteti fizik i përshtatshëm për artritin (për shembull, ecja) i kombinuar me ndryshime të shëndetshme diete mund t’ju ndihmojë të humbni peshë.

Foto qe ilustron dhimbjen e kockave nga mbipesha.

Mbroni Nyjet Tuaja.

Lëndimet e nyjeve mund të shkaktojnë ose përkeqësojnë artritin. Zgjidhni aktivitete që janë të lehta për nyjet si ecja, çiklizmi dhe noti. Këto aktivitete me ndikim të ulët kanë një rrezik të ulët lëndimi dhe nuk deformojnë ose ushtrojnë shumë presion mbi nyjet.

Lëndimet e nyjeve nga aksidentet sportive, punës ose automjeteve mund të rrisin rrezikun e zhvillimit të osteoartritit. Merrni hapa për të parandaluar ose minimizuar dëmtimet e nyjeve për të zvogëluar rrezikun e zhvillimit ose përkeqësimit të osteoartritit. Veprimet përfshijnë vënien e pajisjeve mbrojtëse, rripat e sigurimit dhe shmangien e dëmtimit të nyjeve me lëvizje të përsëritura.

Një Shënim Nga Spitali Continental

Artriti është një sëmundje që prek kyçet. Ka shumë lloje të artritit, të cilat të gjitha mund të shkaktojnë dhimbje dhe të ulin lëvizshmërinë. Disa forma të artritit rezultojnë nga konsumimi natyral. Llojet e tjera vijnë nga sëmundje autoimune ose gjendje inflamatore. Ka një shumëllojshmëri trajtimesh për artritin, duke filluar nga terapia fizike ose profesionale, deri te operacioni i nyjeve. Mjeku juaj do të vlerësojë simptomat tuaja dhe do të rekomandojë planin e duhur të trajtimit për nevojat tuaja. Shumica e njerëzve mund ta menaxhojnë me sukses artritin dhe të kryejnë ende aktivitetet që iu interesojnë.

Keni të njëjtat shqetësime?

Kontaktoni Spitalin CONTINENTAL në një nga format e kontaktit

Tabela e kontentit

Shperndaj:

Poste te tjera

NA KONTAKTONI

Kontakto

Telefononi ne numrat tane te kontaktit +355 69 700 4000  / +355 69 700 1000 ose plotesoni formen dhe merrni pergjigje profesionale ne nje kohe te shkurter

Duke shtypur butonin "Dergo" une pranoj qe nje nga specialistet e Spital Kontanental do te me kontaktoj ne nje nga format e kontaktit te lena nga une ne lidhje me problematiken e kerkuar.

Kontakto

Duke shtypur butonin "Dergo" une pranoj qe nje nga specialistet e Spital Kontanental do te me kontaktoj ne nje nga format e kontaktit te lena nga une ne lidhje me problematiken e kerkuar.