Kujdes i Dedikuar

Shëndetësor

Staf i Kualifikuar

Ndërkombëtar

Teknologji bashkëkohore

Në Shqipëri

Rr. Ali Demi tek ish kombinati Poligrafik

Sëmundja E Alzheimerit: Shenjat E Hershme Dhe Trajtimi

Tabela e kontentit

Foto qe ilustron nje pacient me semundjen e Alzheimerit.

Sëmundja e Alzheimerit shkakton një rënie në memorie, aftësitë e të menduarit, të të mësuarit dhe organizimit me kalimin e kohës. Është shkaku më i zakonshëm i demencës dhe zakonisht prek njerëzit mbi moshën 65 vjeç. Nuk ka kurë për Alzheimerin, por disa medikamente dhe terapi mund të ndihmojnë në menaxhimin e simptomave, përkohësisht.

Foto qe ilustron semundjen e Alzheimerit.

Çfarë Është Sëmundja E Alzheimerit?

Sëmundja e Alzheimerit është një gjendje e trurit që shkakton një rënie progresive të kujtesës, të të menduarit, të të mësuarit dhe aftësive organizuese. Përfundimisht ndikon në aftësinë e një personi për të kryer aktivitetet bazë të përditshme. Sëmundja e Alzheimerit (AD) është shkaku më i zakonshëm i demencës.

Simptomat e Alzheimerit përkeqësohen me kalimin e kohës. Studiuesit besojnë se procesi i sëmundjes mund të fillojë 10 vite ose shumë më përpara se të shfaqen simptomat e para. AD më së shpeshti prek njerëzit mbi 65 vjeç.

Cili Është Ndryshimi Midis Alzheimerit Dhe Demencës?

Demenca përshkruan gjendjen e funksionit mendor të një personi. Nuk është një sëmundje specifike. Është një rënie në funksionin mendor nga një nivel më i lartë i mëparshëm që është e rëndë mjaftueshëm për të ndërhyrë në jetën e përditshme.

Një person demencë ka dy ose më shumë nga këto vështirësi specifike, duke përfshirë një ndryshim ose rënie në:

 • Kujtesë.
 • Arsyetim dhe trajtim të detyrave komplekse.
 • Të folur.
 • Kuptim të formës vizuale dhe marrëdhënies së hapësirës.
 • Sjellje dhe personalitet.

Demenca varion në ashpërsi. Në fazën më të butë, mund të vëreni një rënie të lehtë në funksionimin tuaj mendor dhe të kërkoni ndihmë në detyrat e përditshme. Në fazën më të rëndë, një person varet plotësisht nga të tjerët për ndihmë me detyra të thjeshta ditore.

Demenca zhvillohet kur infeksionet ose sëmundjet ndikojnë në pjesët e trurit tuaj që lidhen me të mësuarit, kujtesën, vendimmarrjen ose të folurit. Sëmundja e Alzheimerit është shkaku më i zakonshëm i demencës, që përbën të paktën dy të tretat e rasteve të demencës tek njerëzit 65 vjeç e lart.

Shkaqe të tjera të zakonshme të demencës përfshijnë:

 • Demenca vaskulare.
 • Demenca me trupat Lewy.
 • Demenca frontotemporale.
 • Demenca për shkak të sëmundjes së Parkinsonit.
Foto qe ilustron shenjat e semundjes se Alzheimerit.

Kë Prek Sëmundja E Alzheimerit?

Sëmundja e Alzheimerit prek kryesisht njerëzit mbi 65 vjeç. Sa më e lartë të jetë mosha juaj, aq më shumë ka gjasa që të zhvilloni Alzheimer.

Disa njerëz zhvillojnë sëmundjen e Alzheimerit para moshës 65 vjeç – zakonisht në të 40-at ose 50-at e tyre. Kjo quhet sëmundja e Alzheimerit me fillim të hershëm.

Sa E Zakonshme Është Sëmundja E Alzheimerit?

Sëmundja e Alzheimerit është mjaft e zakonshme. Prek rreth 24 milionë njerëz në mbarë botën. Një në 10 njerëz më të vjetër se 65 vjeç dhe gati një e treta e njerëzve më të vjetër se 85 vuajnë nga kjo gjendje.

Cilat Janë Fazat E Sëmundjes Së Alzheimerit?

Organizatat e sëmundjes Alzheimer dhe mjekët përdorin terma të ndryshëm për të përshkruar fazat e sëmundjes Alzheimer bazuar në simptoma.

Ndërsa termat ndryshojnë, fazat ndjekin të njëjtin model – simptomat e AD përkeqësohen në mënyrë progresive me kalimin e kohës.

Megjithatë, dy njerëz nuk e përjetojnë asnjëherë AD në të njëjtën mënyrë. Çdo person me sëmundjen Alzheimer do të përparojë nëpër faza me shpejtësi të ndryshme. Dhe jo të gjitha ndryshimet do të ndodhin tek çdo person. Ndonjëherë mund të jetë e vështirë për mjekët të përcaktojnë një person me AD në një fazë specifike pasi fazat mund të mbivendosen.

Disa organizata dhe mjekë përcaktojnë fazat e sëmundjes së Alzheimerit si:

 • Sëmundja paraklinike e Alzheimerit.
 • Dëmtim i lehtë njohës (MCI) për shkak të sëmundjes së Alzheimerit.
 • Demenca e lehtë për shkak të sëmundjes së Alzheimerit.
 • Demenca e moderuar për shkak të sëmundjes së Alzheimerit
 • Demenca e rëndë për shkak të sëmundjes së Alzheimerit.

Organizatat dhe mjekët e tjerë shpjegojnë më gjerësisht fazat si:

 • E lehtë.
 • E moderuar.
 • E rëndë.

Ose:

 • E hershme.
 • E mesme.
 • E vonshme.

Mos kini frikë të pyesni mjekun tuaj ose mjekun e të dashurit tuaj se çfarë nënkuptojnë kur përdorin fjalë të caktuara për të përshkruar fazat e Alzheimerit.

Çfarë Është Sëmundja Paraklinike E Alzheimerit?

Mjekët zakonisht referojnë vetëm fazën paraklinike në kërkimin mbi sëmundjen e Alzheimerit. Njerëzit me AD në fazën paraklinike zakonisht nuk kanë simptoma (janë asimptomatikë). Megjithatë, në trurin e tyre po ndodhin ndryshime. Kjo fazë mund të zgjasë për vite apo edhe dekada. Njerëzit në këtë fazë zakonisht nuk diagnostikohen ende me Alzheimer sepse ata funksionojnë në një nivel të lartë.

Në ditët e sotme ekzistojnë teste imazherike të trurit që mund të zbulojnë depozitat e një proteine në trurin tuaj të quajtur amiloid që ndërhyjnë në sistemin e komunikimit të trurit tuaj përpara se të fillojnë simptomat.

foto qe ilustron humbjen e kujteses nga semundja e Alzheimerit.

Cilat Janë Shenjat Dhe Simptomat E Sëmundjes Së Alzheimerit?

Shenjat dhe simptomat e sëmundjes së Alzheimerit (AD) ndryshojnë në bazë të fazës së sëmundjes. Në përgjithësi, simptomat e AD përfshijnë një rënie graduale në disa, shumicën ose të gjitha sa vijon:

 • Kujtesë.
 • Arsyetim dhe trajtim i detyrave komplekse.
 • Të folurit.
 • Kuptim i formës vizuale dhe marrëdhënies së hapësirës.
 • Sjellje dhe personalitet.

Njerëzit me humbje të kujtesës ose shenja të tjera të Alzheimerit mund të kenë vështirësi të njohin rënien e tyre mendore. Këto shenja mund të jenë më të dukshme tek të dashurit. Kushdo që përjeton simptoma të ngjashme me demencën duhet të vizitojë një mjek sa më shpejt të jetë e mundur.

Simptomat E Fazës Së Lehtë Të Demencës Së Alzheimerit

Simptomat e AD bëhen të dukshme në fazën e butë. Simptoma më e zakonshme e hershme është harrimi i informacionit të mësuar rishtazi, veçanërisht ngjarjeve, vendeve dhe emrave të fundit. Shenjat dhe simptomat e tjera të Alzheimerit të butë përfshijnë:

 • Vështirësi në gjetjen e fjalëve të duhura për të shprehur mendimet.
 • Humbja ose vendosja e objekteve në vende të gabuara më shumë se zakonisht.
 • Vështirësi për të bërë plane ose organizim.
 • Vështirësi në zgjidhjen e problemeve.
 • Nevojë për më shumë kohë për të përfunduar detyrat rutinë të përditshme.

Shumica e njerëzve në fazën e butë të AD nuk e kanë problem të njohin fytyrat e njohura dhe zakonisht mund të udhëtojnë në vende të njohura.

Foto qe ilustron trajtimin per semundjen e Alzheimerit.

Simptomat E Fazës Së Moderuar Të Alzheimerit

Sëmundja e fazës së moderuar të Alzheimerit është zakonisht faza më e gjatë dhe mund të zgjasë shumë vite. Njerëzit në fazën e moderuar të Alzheimerit shpesh kërkojnë kujdes dhe ndihmë.

Njerëzit në këtë fazë mund të:

 • Kenë rritje të humbjes së kujtesës dhe konfuzionit, shpesh duke harruar ngjarje ose detaje rreth jetës së tyre, si numrin e tyre të telefonit ose vendin ku kanë shkuar në shkollë.
 • Kenë një konfuzion në rritje se cila ditë e javës është, në cilën stinë janë dhe ku janë.
 • Kenë memorie të dobët afatshkurtër.
 • Kenë disa vështirësi në njohjen e miqve dhe familjes.
 • Përsërisin histori, mendime ose ngjarje që janë në mendjen e tyre.
 • Kenë vështirësi me matematikën e thjeshtë.
 • Kenë nevojë për ndihmë me kujdesin ndaj vetes, si larja, pastrimi, dushi dhe përdorimi i banjës.
 • Përjetojnë më shumë ndryshime të personalitetit, duke përfshirë të qenit i shqetësuar ose të aktruarit. Ata mund të shfaqin depresion, apati ose ankth ndërsa sëmundja përparon.
 • Zhvillojnë dyshime të pabaza për familjen, miqtë dhe kujdestarët (iluzione).
 • Zhvillojnë mosmbajtje urinare dhe/ose mosmbajtje fekale (zorrë).
 • Kenë shqetësime të gjumit.
 • Fillojnë të enden nga zona e tyre e jetesës.

Simptomat E Fazës Së Rëndë Të Alzheimerit

Në fazën përfundimtare të Alzheimerit, simptomat e demencës janë të rënda. Njerëzit në këtë fazë kanë nevojë për kujdes të gjerë.

Në fazën e rëndë të sëmundjes së Alzheimerit, personi shpesh:

 • Ka humbje pothuajse totale të kujtesës.
 • Nuk është në dijeni të rrethinës së tij/ saj.
 • Ka nevojë për ndihmë me të gjitha aktivitetet bazë të jetës së përditshme, si ngrënia, ulja dhe ecja.
 • Humb aftësinë për të komunikuar. Fjalimi bëhet i kufizuar në disa fjalë ose fraza.
 • Bëhet i prekshëm ndaj infeksioneve, veçanërisht pneumonisë dhe infeksioneve të lëkurës.
Foto qe ilustron shqetesimet e semundjes se Alzheimerit.

Çfarë E Shkakton Sëmundjen E Alzheimerit?

Një grumbullim jonormal i proteinave në trurin tuaj shkakton sëmundjen e Alzheimerit. Ndërtimi i këtyre proteinave – proteina amiloide dhe proteina tau – bën që qelizat e trurit të vdesin.

Truri i njeriut përmban mbi 100 miliardë qeliza nervore dhe qeliza të tjera. Qelizat nervore punojnë së bashku për të përmbushur të gjitha komunikimet e nevojshme për të kryer funksione të tilla si të menduarit, të mësuarit, kujtimi dhe planifikimi.

Shkencëtarët besojnë se proteina amiloide grumbullohet në qelizat e trurit tuaj, duke formuar masa më të mëdha të quajtura pllaka. Fijet e përdredhura të një proteine tjetër të quajtur tau formojnë ngatërresa. Këto pllaka dhe ngatërrime bllokojnë komunikimin midis qelizave nervore, gjë që i pengon ata të kryejnë proceset e tyre.

Vdekja e ngadaltë dhe e vazhdueshme e qelizave nervore rezulton në simptomat e sëmundjes së Alzheimerit. Vdekja e qelizave nervore fillon në një zonë të trurit tuaj (zakonisht në zonën e trurit që kontrollon kujtesën – hipokampus) dhe më pas përhapet në zona të tjera.

Pavarësisht nga kërkimet e vazhdueshme, shkencëtarët ende nuk e dinë se çfarë e shkakton saktësisht ndërtimin e këtyre proteinave. Deri më tani, ata besojnë se një mutacion gjenetik mund të shkaktojë fillimin e hershëm të Alzheimerit. Ata mendojnë se Alzheimeri i vonshëm ndodh për shkak të një serie komplekse ndryshimesh të trurit që mund të ndodhin gjatë dekadave. Një kombinim i faktorëve gjenetikë, mjedisorë dhe të stilit të jetesës ka të ngjarë të kontribuojë në shkakun.

Foto qe ilustron diagnostikimin e semundjes se Alzheimerit.

Si Diagnostikohet Sëmundja E Alzheimerit?

Mjekët përdorin disa metoda për të përcaktuar nëse një person me probleme të kujtesës ka sëmundjen e Alzheimerit. Kjo është për shkak se shumë kushte të tjera, veçanërisht kushtet neurologjike, mund të shkaktojnë demencë dhe simptoma të tjera të Alzheimerit.

Në hapat fillestarë të diagnozës së Alzheimerit, një mjek do të bëjë pyetje për të kuptuar më mirë shëndetin dhe jetën tuaj të përditshme. Mjeku juaj mund të kërkojë gjithashtu dikë të afërt me ju, si një anëtar i familjes ose kujdestar, për njohuri mbi simptomat tuaja. Ata do të pyesin për:

 • Shëndetin e përgjithshëm.
 • Medikamentet aktuale.
 • Historinë mjekesore.
 • Aftësinë për të kryer aktivitete të përditshme.
 • Ndryshimet në humor, sjellje dhe personalitet.

Një mjek gjithashtu do të:

 • Kryejë një ekzaminim fizik dhe një ekzaminim neurologjik.
 • Kryejë një test të statusit mendor, i cili përfshin teste për të vlerësuar kujtesën, zgjidhjen e problemeve, vëmendjen, matematikën bazë dhe gjuhën.
 • Urdhërojë teste standarde mjekësore, të tilla si analizat e gjakut dhe urinës, për të përjashtuar shkaqe të tjera të mundshme të simptomave.
 • Porosisë teste imazherike të trurit, të tilla si CT e trurit, MRI truri ose tomografi me emetim pozitron, për të mbështetur diagnozën e Alzheimerit ose për të përjashtuar kushte të tjera të mundshme.
Foto qe ilustron nje paciente me semundjen e Alzheimerit.

Cili Është Trajtimi Për Sëmundjen E Alzheimerit?

Nuk ka kurë për sëmundjen e Alzheimerit, por disa ilaçe mund të ngadalësojnë përkohësisht përkeqësimin e simptomave të demencës. Medikamentet dhe ndërhyrjet e tjera mund të ndihmojnë gjithashtu me simptomat e sjelljes.

Fillimi i trajtimit sa më shpejt të jetë e mundur për Alzheimer mund të ndihmojë në ruajtjen e funksionimit të përditshëm për një kohë. Megjithatë, medikamentet aktuale nuk do të ndalojnë ose të ndryshojnë AD.

Meqenëse AD prek të gjithë ndryshe, trajtimi është shumë i individualizuar. Mjekët punojnë me njerëzit me Alzheimer dhe kujdestarët e tyre për të përcaktuar planin më të mirë të trajtimit.

Administrata Amerikane e Ushqimit dhe Medikamenteve (FDA) ka miratuar dy lloje medikamentesh për trajtimin e simptomave të sëmundjes Alzheimer:

 • Frenuesit e kolinesterazës.
 • Antagonistët e NMDA.

Frenuesit E Kolinesterazës

Frenuesit e mëposhtëm të kolinesterazës mund të ndihmojnë në trajtimin e simptomave të sëmundjes së Alzheimerit të butë deri të moderuar:

 • Donepezil. Ky është gjithashtu i miratuar nga FDA për të trajtuar AD të moderuar deri në të rëndë.
 • Rivastigmine.
 • Galantamina.

Këto medikamente funksionojnë duke bllokuar veprimin e acetilkolinesterazës, enzimës përgjegjëse për shkatërrimin e acetilkolinës. Acetilkolina është një nga kimikatet që ndihmon qelizat nervore të komunikojnë. Studiuesit besojnë se nivelet e reduktuara të acetilkolinës shkaktojnë disa nga simptomat e sëmundjes së Alzheimerit.

Këto medikamente mund të përmirësojnë disa probleme të kujtesës dhe të zvogëlojnë disa simptoma të sjelljes së sëmundjes Alzheimer.

Këto medikamente nuk shërojnë sëmundjen e Alzheimerit ose ndalojnë përparimin e sëmundjes.

Antagonistët E NMDA

Memantina është e aprovuar nga FDA për trajtimin e sëmundjes së moderuar deri në të rëndë të Alzheimerit. Ndihmon në mbajtjen e qelizave të caktuara të trurit më të shëndetshme.

Studimet kanë treguar se njerëzit me Alzheimer që marrin memantinë performojnë më mirë në aktivitetet e zakonshme të jetës së përditshme si ushqimi, ecja, tualeti, larja dhe veshja.

Foto qe ilustron kujdesin mjekesor per semundjen e Alzheimerit.

A Mund Të Zvogëloj Rrezikun E Zhvillimit Të Sëmundjes Alzheimer?

Ndërsa ka disa faktorë rreziku për Alzheimer që nuk mund t’i ndryshoni, si mosha dhe gjenetika, ju mund të jeni në gjendje të menaxhoni faktorë të tjerë për të ndihmuar në uljen e rrezikut.

Faktorët e rrezikut për sëmundjen e Alzheimerit përfshijnë:

 • Moshën (rritja e moshës është faktori kryesor i rrezikut).
 • Gjenetikën.
 • Lëndimin traumatik i kokës.
 • Depresionin.
 • Sëmundjet kardiovaskulare dhe sëmundjet cerebrovaskulare.
 • Presionin e lartë i gjakut.
 • Kolesterolin e larte.
 • Diabetin.
 • Pirjen e duhanit.
 • Obezitetin.

Hulumtimet tregojnë se të kesh një mënyrë jetese të shëndetshme ndihmon në mbrojtjen e trurit nga rënia e aftësive njohëse. Strategjitë e mëposhtme mund të ndihmojnë në uljen e rrezikut të zhvillimit të sëmundjes Alzheimer:

 • Qëndroni mendërisht aktiv: Luani lojëra në tavolinë, lexoni, plotësoni fjalëkryqe, luani një instrument muzikor ose kërkoni hobi të tjera që kërkojnë “fuqi të trurit”.
 • Bëhuni fizikisht aktiv: Aktiviteti fizik rrit rrjedhjen e gjakut dhe oksigjenin në trurin tuaj, gjë që mund të ndikojë në shëndetin e qelizave të trurit. Vini kapelë mbrojtëse nëse jeni duke marrë pjesë në aktivitete që rrisin rrezikun e një dëmtimi në kokë.
 • Qëndroni aktiv në mjedise sociale: Flisni rregullisht me miqtë dhe familjen dhe bashkohuni në aktivitete në grup, të tilla si shërbimet fetare, klubet e librave ose puna vullnetare në komunitet.
 • Ushqehuni shëndetshëm: Ndiqni dietën mesdhetare ose DASH, ose qoftë dhe një dietë tjetër të shëndetshme që përfshin antioksidantë. Konsumoni pije alkoolike me moderim.
Foto qe ilustron nevojen e mbeshtetjes per personat me semundjen e Alzheimerit.

Sa Kohë Jetojnë Njerëzit Me Alzheimer?

Prognoza (perspektiva) për sëmundjen e Alzheimerit është përgjithësisht e dobët. Ecuria e sëmundjes ndryshon nga personi në person. Por mesatarisht, njerëzit me AD mbi 65 vjeç vdesin brenda katër deri në tetë vjet pas përcaktimit të diagnozës. Megjithatë, disa njerëz mund të jetojnë deri në 20 vjet pas shfaqjes së simptomave të para.

Shkaqet e zakonshme të vdekjes përfshijnë:

 • Pneumoninë.
 • Kequshqyerjen dhe dehidratimin.
 • Infeksione të tjera.

Një Shënim Nga Spitali Continental

Të mësuarit se një i dashur ka sëmundjen e Alzheimerit mund të jetë dërrmuese. Dije se ekipi i tyre i kujdesit shëndetësor do t’i ndihmojë ata dhe ju gjatë procesit dhe do të ofrojë mundësi të individualizuara për kujdes. Është e rëndësishme të kujdeseni edhe për veten. Merrni parasysh t’u bashkoheni grupeve mbështetëse ose të krijoni rrjetin tuaj mbështetës për t’ju ndihmuar.

Keni të njëjtat shqetësime?

Kontaktoni Spitalin CONTINENTAL në një nga format e kontaktit

Tabela e kontentit

Shperndaj:

Poste te tjera

NA KONTAKTONI

Kontakto

Telefononi ne numrat tane te kontaktit +355 69 700 4000  / +355 69 700 1000 ose plotesoni formen dhe merrni pergjigje profesionale ne nje kohe te shkurter

Duke shtypur butonin "Dergo" une pranoj qe nje nga specialistet e Spital Kontanental do te me kontaktoj ne nje nga format e kontaktit te lena nga une ne lidhje me problematiken e kerkuar.

Kontakto

Duke shtypur butonin "Dergo" une pranoj qe nje nga specialistet e Spital Kontanental do te me kontaktoj ne nje nga format e kontaktit te lena nga une ne lidhje me problematiken e kerkuar.