Kujdes i Dedikuar

Shëndetësor

Staf i Kualifikuar

Ndërkombëtar

Teknologji bashkëkohore

Në Shqipëri

Rr. Ali Demi tek ish kombinati Poligrafik

Laringiti- Kur duhet të vizitoheni?

Tabela e kontentit

Çfarë është laringiti

Pjesë e Spitalit Continental është një ekip i specializur në fushën e laringitit. Çfarë është laringiti? Laringiti është një inflamacion i kutisë suaj të zërit (laringut) nga mbipërdorimi, acarimi ose infeksioni. Brenda laringut janë kordat tuaja vokale – dy palosje të mukozës që mbulon muskujt dhe kërcet. Normalisht, kordat tuaja vokale hapen dhe mbyllen pa probleme, duke formuar tinguj përmes lëvizjes dhe dridhjeve të tyre. Por me laringit, kordat tuaja vokale inflamohen ose irritohen. Kjo bën që kordat vokale të fryhen, gjë që shtrembëron tingujt e prodhuar nga ajri që kalon mbi to. Si rezultat, zëri juaj tingëllon i ngjirur. Në disa raste të laringitit, zëri juaj mund të bëhet pothuajse i pazbulueshëm. Laringiti mund të jetë jetëshkurtër (akut) ose afatgjatë (kronik). Shumica e rasteve të laringitit shkaktohen nga një infeksion viral i përkohshëm dhe nuk janë serioze. Ngjirja e zërit e vazhdueshme ndonjëherë mund të sinjalizojë një gjendje mjekësore më serioze.

Simptomat

Në shumicën e rasteve, simptomat e laringitit zgjasin më pak se dy javë dhe shkaktohen nga diçka e vogël, siç është një virus. Më rrallë, simptomat e laringitit shkaktohen nga diçka më serioze ose afatgjatë. Shenjat dhe simptomat e laringitit mund të përfshijnë:

 • Ngjirjen e zërit
 • Zërin e dobët ose humbjen e zërit
 • Ndjesi gudulisjeje dhe vrazhdësi në fytin tuaj
 • Dhimbje të fytit
 • Tharje të fytit
 • Kollë të thatë

Kur të vizitoheni?

Ju mund të menaxhoni rastet më akute të laringitit me hapa të vetë-kujdesit, të tilla si pushimi i zërit dhe pirja e shumë lëngjeve. Përdorimi i zellshëm i zërit tuaj gjatë një episodi të laringitit akut mund të dëmtojë kordat tuaja vokale.

Lini një takim me një mjek nëse simptomat tuaja të laringitit zgjasin më shumë se dy javë.

Kërkoni kujdes të menjëhershëm mjekësor nëse:

 • Keni probleme me frymëmarrjen
 • Kollisni gjak
 • Keni një temperaturë që nuk largohet
 • Keni dhimbje në rritje gjatë javëve

Kërkoni kujdes të menjëhershëm mjekësor nëse fëmija juaj:

 • Bën tinguj të zhurmshëm të frymëmarrjes me zë të lartë kur thith ajër
 • Ka probleme me gëlltitjen
 • Ka vështirësi në frymëmarrje
 • Ka temperaturë

Këto shenja dhe simptoma mund të tregojnë krup – inflamacion të laringut dhe rrugëve të frymëmarrjes poshtë tij. Megjithëse krupa zakonisht mund të trajtohet në shtëpi, simptomat e rënda kërkojnë kujdes mjekësor. Këto simptoma mund të tregojnë gjithashtu epiglotitis, një inflamacion i indit që vepron si një kapak (epiglottis) për të mbuluar grykën (trakenë), e cila mund të jetë kërcënuese për jetën për fëmijët dhe të rriturit.

Shkaqet

Laringit akut

Shumica e rasteve të laringitit janë të përkohshme dhe përmirësohen pasi shkaku themelor përmirësohet. Shkaqet e laringitit akut përfshijnë:

 • Infeksionet virale të ngjashme me ato që shkaktojnë një ftohje
 • Tendosje vokale, e shkaktuar nga bërtitja ose përdorimi i tepërt i zërit
 • Infeksionet bakteriale, edhe pse këto janë më pak të zakonshme

Laringit kronik

Laringiti që zgjat më shumë se tre javë njihet si laringiti kronik. Ky lloj laringiti në përgjithësi shkaktohet nga ekspozimi ndaj irrituesve me kalimin e kohës. Laringiti kronik mund të shkaktojë tendosje të kordave vokale dhe lëndime ose ënjtje në kordat vokale (polipe ose nyje). Laringiti kronik mund të shkaktohet nga:

 • Ngacmues të thithur, të tillë si tymrat kimikë ose alergjenët
 • Refluksi i acidit, i quajtur edhe sëmundja e refluksit gastroezofageal
 • Sinusiti kronik
 • Përdorimi i tepërt i alkoolit
 • Përdorimi i përhershëm i zërit (si p.sh. te këngëtarët ose nxitësit e tifozëve)
 • Pirja e duhanit

Shkaqet më pak të zakonshme të laringitit kronik përfshijnë:

 • Infeksione bakteriale ose kërpudhore
 • Infeksionet parazitare

Shkaqe të tjera të zërit të zërit kronik përfshijnë:

 • Kanceri
 • Paraliza e kordave vokale, e cila mund të rezultojë nga dëmtimi i nervit për shkak të operacionit, dëmtimi në gjoks ose qafë, kanceri, çrregullime nervore ose kushte të tjera shëndetësore
 • Përkulja e kordave vokale

Faktorët e rrezikut

Faktorët e rrezikut për laringit përfshijnë:

 • Prania e një infeksioni të rrugëve të frymëmarrjes, të tilla si ftohje, bronkit ose sinusit
 • Ekspozimi ndaj substancave irrituese, si tymi i cigares, pirja e tepërt e alkoolit, acidi i stomakut ose kimikatet e thithura
 • Përdorimi i tepërt i zërit, duke folur shumë, duke folur me zë të lartë, duke bërtitur ose duke kënduar

Komplikimet

Në disa raste të laringitit të shkaktuar nga infeksioni, infeksioni mund të përhapet në pjesë të tjera të traktit respirator.

Parandalimi

Për të parandaluar tharjen ose acarimin e kordave tuaja vokale:

 • Shmangni duhanin dhe qëndroni larg tymit të dorës së dytë. Tymi ju than fytin. Gjithashtu mund të shkaktojë që kordat tuaja vokale të irritohen.
 • Kufizoni alkoolin dhe kafeinën. Këto ju bëjnë të humbni ujin total të trupit.
 • Pini shumë ujë. Lëngjet ndihmojnë në mbajtjen e mukusit në fyt dhe pastrimin e tij.
 • Mbani jashtë dietës ushqimet pikante. Ushqimet pikante mund të shkaktojnë që acidi i stomakut të shkojë në fyt ose ezofag. Kjo mund të çojë në urth ose sëmundje të refluksit gastroezofageal.
 • Përfshini një shumëllojshmëri ushqimesh të shëndetshme në dietën tuaj. Hani fruta, perime dhe drithëra. Këto kanë disa vitamina, të tilla si vitaminat A, E dhe C, që janë të rëndësishme për shëndetin e përgjithshëm. Këto ushqime gjithashtu mund të ndihmojnë në mbajtjen e shëndetshme të mukozës në fyt.
 • Shmangni pastrimin e fytit. Kjo bën më shumë dëm sesa mirë, sepse shkakton një dridhje jonormale të kordave tuaja vokale dhe mund të rrisë ënjtjen. Pastrimi i fytit gjithashtu bën që fyti juaj të sekretojë më shumë mukozë dhe të ndihet më i irrituar, duke ju bërë të dëshironi të pastroni përsëri fytin tuaj.
 • Shmangni infeksionet e rrugëve të sipërme të frymëmarrjes. Lani duart shpesh dhe shmangni kontaktin me personat që kanë infeksione të rrugëve të sipërme të frymëmarrjes si ftohja.

Diagnoza

Shenja më e zakonshme e laringitit është ngjirja e zërit. Ndryshimet në zërin tuaj mund të ndryshojnë me shkallën e infeksionit ose acarimit, duke filluar nga ngjirurit e zërit të lehtë deri në humbje pothuajse totale të zërit. Nëse keni ngjirje të zërit kronik, mjeku juaj mund të rishikojë historinë tuaj mjekësore dhe simptomat. Ai ose ajo mund të dëshirojë të dëgjojë zërin tuaj dhe të ekzaminojë kordat tuaja vokale dhe mund t’ju referojë te një specialist i veshit, hundës dhe fytit.

Këto janë teknikat që përdoren për të ndihmuar në diagnostikimin e laringitit:

 • Laringoskopia. Në një procedurë të quajtur laringoskopi, mjeku juaj mund të ekzaminojë vizualisht kordat tuaja vokale duke përdorur një dritë dhe një pasqyrë të vogël për të parë në pjesën e pasme të fytit tuaj. Ose mund të përdorë laringoskopinë me fibër optike. Kjo përfshin futjen e një tubi të hollë, fleksibël (endoskop) me një kamerë të vogël dhe dritë përmes hundës ose gojës tuaj dhe në pjesën e pasme të fytit tuaj. Pastaj mjeku juaj mund të shikojë lëvizjen e kordave tuaja vokale ndërsa flisni.
 • Biopsi. Nëse mjeku juaj sheh një zonë të dyshimtë, ai ose ajo mund të bëjë një biopsi – duke marrë një mostër indi për ekzaminim nën një mikroskop.

Mjekimi

Laringiti akut shpesh përmirësohet vetë brenda një jave ose më shumë. Masat e vetë-kujdesit, të tilla si pushimi i zërit, pirja e lëngjeve dhe lagështimi i ajrit, gjithashtu mund të ndihmojnë në përmirësimin e simptomave.

Trajtimet e laringitit kronik kanë për qëllim trajtimin e shkaqeve themelore, të tilla si urthi, pirja e duhanit ose përdorimi i tepruar i alkoolit.

Medikamentet e përdorura në disa raste përfshijnë:

 • Antibiotikët. Pothuajse në të gjitha rastet e laringitit, një antibiotik nuk do të bëjë asgjë, sepse shkaku është zakonisht viral. Por nëse keni një infeksion bakterial, mjeku juaj mund të rekomandojë një antibiotik.
 • Kortikosteroidet. Ndonjëherë, kortikosteroidet mund të ndihmojnë në reduktimin e inflamacionit të kordave vokale. Megjithatë, ky trajtim përdoret vetëm kur ka një nevojë urgjente për të trajtuar laringitin – si për shembull në disa raste kur një foshnjë ka laringit të shoqëruar me krup.

Ju gjithashtu mund të bëni terapi zëri për të mësuar të pakësoni sjelljet që përkeqësojnë zërin tuaj.

Keni të njëjtat shqetësime?

Kontaktoni Spitalin CONTINENTAL në një nga format e kontaktit

Tabela e kontentit

Shperndaj:

Poste te tjera

NA KONTAKTONI

Kontakto

Telefononi ne numrat tane te kontaktit +355 69 700 4000  / +355 69 700 1000 ose plotesoni formen dhe merrni pergjigje profesionale ne nje kohe te shkurter

Duke shtypur butonin "Dergo" une pranoj qe nje nga specialistet e Spital Kontanental do te me kontaktoj ne nje nga format e kontaktit te lena nga une ne lidhje me problematiken e kerkuar.

Kontakto

Duke shtypur butonin "Dergo" une pranoj qe nje nga specialistet e Spital Kontanental do te me kontaktoj ne nje nga format e kontaktit te lena nga une ne lidhje me problematiken e kerkuar.