Kujdes i Dedikuar

Shëndetësor

Staf i Kualifikuar

Ndërkombëtar

Teknologji bashkëkohore

Në Shqipëri

Rr. Ali Demi tek ish kombinati Poligrafik

Prolapsi I Mitrës: Shkaqet, Simptomat Dhe Trajtimi

Tabela e kontentit

prolapsi i mitres, shkaqet dhe trajtimi

Prolapsi gjenital ose prolapsi i mitrës është një gjendje e zakonshme që mund të ndodhë me kalimin e moshës. Me kalimin e kohës dhe me lindjet vaginale, muskujt dhe ligamentet rreth mitrës tuaj fillojnë të dobësohen. Kur kjo strukturë mbështetëse fillon të dështojë, mitra juaj mund të bjerë nga pozicioni. Trajtimi për prolapsin gjenital ose të mitrës përfshin opsione kirurgjikale dhe jokirurgjikale bazuar në ashpërsinë e problemit.

Vizita gjinekologjike per prolapsin e mitres

Çfarë Është Prolapsi I Mitrës?

Prolapsi i mitrës është një gjendje ku muskujt dhe indet rreth mitrës tuaj dobësohen. Kjo bën që mitra juaj të ulet ose të bjerë në vaginë. Ky shqetësim mund t’i ndodhë çdo femre, por është më e zakonshme pas menopauzës dhe te njerëzit që kanë pasur më shumë se një lindje vaginale.

Muskujt, ligamentet dhe indet në legenin tuaj quhen muskujt e dyshemesë së legenit. Këta muskuj mbështesin mitrën, rektumin, vaginën, fshikëzën dhe organet e tjera të legenit. Prolapsi ndodh kur muskujt tuaj të legenit dëmtohen ose dobësohen deri në pikën ku nuk mund të ofrojnë më mbështetje. Kjo bën që organet tuaja të legenit të bien brenda ose jashtë vaginës.

Prolapsi i mitrës mund të jetë i lehtë ose i rëndë në varësi të asaj se sa të dobët janë bërë muskujt mbështetës të mitrës tuaj. Në një prolaps jo të plotë, mitra juaj mund të ketë rrëshqitur mjaftueshëm sa të jetë pjesërisht në vaginë tuaj. Kjo krijon një gungë ose fryrje. Në një rast më të rëndë, mitra juaj mund të rrëshqasë aq shumë sa të dalë nga vagina. Ky quhet prolaps i plotë.

Cilat Janë Fazat E Prolapsit Të Mitrës?

Ofruesi juaj i kujdesit shëndetësor mund të përdorë një sistem për të klasifikuar prolapsin e mitrës. Fazat e prolapsit të mitrës janë:

 • Faza I: mitra juaj bie në pjesën e sipërme të vaginës.
 • Faza II: Mitra juaj bie në pjesën e poshtme të vaginës.
 • Faza III: Mitra del nga vagina.
 • Faza IV: E gjithë mitra rrëshqet jashtë vaginës.

Kur Ndodh Prolapsi I Mitrës?

Prolapsi i mitrës ka më shumë gjasa të ndodhë tek njerëzit që:

 • Kanë pasur një ose më shumë lindje vaginale.
 • Kanë arritur menopauzën.
 • Kanë një histori familjare të prolapsit të mitrës.
 • Kanë pasur operacione të mëparshme në legen.

Menopauza ndodh kur vezoret tuaja ndalojnë së prodhuari hormonet që rregullojnë periudhën tuaj mujore menstruale. Një nga këto hormone është estrogjeni. Ky hormon i veçantë ndihmon në mbajtjen e muskujve të legenit tuaj të fortë. Pa të, ju jeni në një rrezik më të lartë për të zhvilluar një prolaps.

Shenjat e prolapsit te mitres

Simptomat Dhe Shkaqet

Simptomat E Prolapsit Të Mitrës?

Nëse keni një rast të lehtë të prolapsit të mitrës, mund të mos keni simptoma të dukshme. Por ndërsa mitra juaj rrëshqet më larg nga pozicioni, ajo mund të ushtrojë presion mbi organet e tjera të legenit – si fshikëza ose zorrët – dhe të shkaktojë simptoma si:

 • Një ndjenjë e rëndimit, ngopjes ose presionit në legen.
 • Dhimbje në legen, bark ose në pjesën e poshtme të shpinës.
 • Dhimbje gjatë seksit marrëdhënies seksuale.
 • Indet e mitrës që bien përmes hapjes së vaginës tuaj.
 • Probleme me futjen e tamponëve ose aplikuesve të tjerë në vaginë.
 • Kapsllëk.
 • Problemet e urinimit duke përfshirë rrjedhjen e urinimit (mosmbajtjeje), nevojën për urinim të shpeshtë (frekuencë urinimi) ose dëshirën e papritur për urinim (urgjenca urinare).

Simptomat mund të përkeqësohen kur qëndroni në këmbë, ecni për periudha të gjata kohore ose kur kolliteni dhe teshtitni pasi në këto pozicione, graviteti ushtron presion shtesë në muskujt tuaj të legenit.

Çfarë E Shkakton Prolapsin E Mitrës?

Mitra juaj mbahet në vend brenda legenit tuaj nga një grup muskujsh dhe ligamentesh (muskujt e dyshemesë së legenit). Kur këto struktura dobësohen, ato bëhen të paaftë për të mbajtur mitrën tuaj në pozicion dhe ajo fillon të bie. Disa faktorë mund të kontribuojnë në dobësimin e muskujve të legenit, duke përfshirë:

 • Humbja e muskujve si rezultat i menopauzës.
 • Shtatzënia.
 • Lindja vaginale, veçanërisht nëse keni pasur bebe ose foshnja në pesha të mëdha.
 • Obeziteti.
 • Kollë kronike ose tendosje.
 • Kapsllëk kronik.
 • Ngritja e peshave të rënda.

Diagnostikimi i prolapsit te mitres

Diagnoza Dhe Analizat

Si Diagnostikohet Prolapsi I Mitrës?

Gjinekologu juaj do të kryejë një ekzaminim të legenit për të përcaktuar nëse mitra juaj është ulur nga pozicioni i saj normal. Gjatë një ekzaminimi të legenit, ofruesi juaj i kujdesit shëndetësor fut një spekulum (një instrument që i lejon ata të shohin brenda vaginës suaj) dhe ekzaminon vaginën dhe mitrën tuaj. Doktori juaj do të ndjejë çdo fryrje të shkaktuar nga rënia e mitrës në kanalin tuaj vaginal. Ata gjithashtu mund t’ju kërkojnë të kolliteni, të tendoseni ose të silleni sikur po mbani urinimin tuaj. Kjo mund t’i ndihmojë ata të kuptojnë se sa të dobët janë muskujt tuaj.

Menaxhimi Dhe Trajtimi

Si Trajtohet Prolapsi I Mitrës?

Ekzistojnë opsione kirurgjikale dhe jokirurgjikale për trajtimin e prolapsit të mitrës. Doktori juaj do të zgjedhë trajtimin e duhur bazuar në ashpërsinë e prolapsit tuaj, shëndetin tuaj të përgjithshëm, moshën dhe nëse doni apo jo fëmijë në të ardhmen. Trajtimi është përgjithësisht efektiv për shumicën e njerëzve dhe disa prej opsioneve mund të përfshijnë:

Opsionet Jokirurgjikale

 • Ushtrimi: Ushtrimet speciale, të quajtura ushtrime Kegel, mund të ndihmojnë në forcimin e muskujve të legenit. Ky mund të jetë i vetmi trajtim i nevojshëm në rastet e lehta të prolapsit të mitrës. Për të bërë ushtrimet Kegel, shtrëngoni muskujt e legenit sikur po përpiqeni të mbani urinën. Mbajini muskujt të shtrënguar për disa sekonda dhe më pas lëshojini. Përsëriteni 10 herë. Ju mund t’i bëni këto ushtrime kudo dhe në çdo kohë (deri në katër herë në ditë).
 • Pesari vaginal: Pesari është një pajisje gome ose plastike në formë rrethore që përshtatet rreth ose nën pjesën e poshtme të mitrës tuaj (qafën e mitrës). Kjo pajisje ndihmon në mbrojtjen e mitrës dhe mbajtjen e saj në vend. Doktori juaj do të vendosë pesarin, i cili duhet të pastrohet shpesh dhe të hiqet para seksit.
 • Dieta dhe mënyra e jetesës: Ndryshimet në dietën tuaj dhe mënyrën e jetesës mund të jenë të dobishme në lehtësimin e simptomave si kapsllëku. Rritja e marrjes së ujit dhe fibrave mund të zvogëlojë sa shpesh tendosni të bëni jashtëqitjen. Mbajtja e një peshe të shëndetshme për llojin e trupit tuaj ushtron më pak presion në muskujt e legenit kur qëndroni në këmbë ose ecni.

Opsionet Kirurgjikale

 • Histerektomia dhe riparimi i prolapsit: Prolapsi i mitrës mund të trajtohet duke hequr mitrën tuaj në një procedurë kirurgjikale të quajtur histerektomi. Kjo mund të bëhet përmes një prerjeje (prerjeje) të bërë në vaginë (histerektomi vaginale) ose përmes barkut (histerektomi abdominale). Histerektomia është një operacion i madh dhe heqja e mitrës suaj do të thotë që shtatzënia nuk është më e mundur.
 • Riparimi i prolapsit pa histerektomi: Kjo procedurë përfshin kthimin e mitrës në pozicionin e saj normal. Pezullimi i mitrës mund të bëhet duke rilidhur ligamentet e legenit në pjesën e poshtme të mitrës tuaj për ta mbajtur atë në vend. Kirurgjia mund të bëhet përmes vaginës ose barkut në varësi të teknikës që do të përdor doktori juaj.
Konsulta me nje mjek gjinekolog ne Tirane

Parandalimi

Si Mund Ta Zvogëloj Rrezikun E Prolapsit Të Mitrës?

Disa faktorë si lindjet e shumta vaginale ose përjetimi i menopauzës nuk mund të shmangen por ka mënyra për të reduktuar rrezikun e zhvillimit të një prolapsi. Disa këshilla për stilin e jetës që mund të zvogëlojnë rrezikun e prolapsit përfshijnë:

 • Mbani një peshë të shëndetshme dhe ushtrohuni rregullisht.
 • Bëni ushtrime Kegel për të forcuar muskujt e legenit.
 • Ndaloni duhanin. Kjo zvogëlon rrezikun e zhvillimit të një kolle kronike, e cila mund të sjellë tendosje shtesë në muskujt e legenit tuaj.
 • Përdorimi i teknikave të duhura të ngritjes kur mbani objekte të rënda.
 • Shmangni kapsllëkun ose tendosjen për jashtëqitjen.

Teknikat e duhura të ngritjes për të shmangur prolapsin e mitrës

Ka disa këshilla për ngritjen e objekteve të rënda që mund t’ju ndihmojnë të shmangni lëndimet, duke përfshirë:

 • Mos u përpiqni të ngrini objekte që kanë formë të çuditshme ose shumë të rënda për t’i ngritur vetëm. Gjithashtu, shmangni ngritjen e objekteve të rënda mbi nivelin e belit.
 • Para se të ngrini një objekt, sigurohuni që të keni një bazë të fortë.
 • Për të marrë një objekt që është më i ulët se niveli i belit, mbajeni shpinën drejt dhe përkuluni në gjunjë dhe ijë. Mos u përkulni përpara në bel me gjunjë të drejtë.
 • Qëndroni me një qëndrim të gjerë pranë objektit që po përpiqeni të kapni dhe mbajini këmbët të forta në tokë. Shtrëngoni muskujt e barkut dhe ngrini objektin duke përdorur muskujt e këmbës. Drejtoni gjunjët në një lëvizje të qëndrueshme. Mos e shtyni objektin deri në trupin tuaj.
 • Qëndroni plotësisht drejt pa u përdredhur. Gjithmonë lëvizni këmbët përpara kur ngrini një objekt.
 • Nëse jeni duke ngritur një objekt nga një tavolinë, rrëshqisni atë në skajin e tryezës në mënyrë që ta mbani afër trupit tuaj. Përkulni gjunjët në mënyrë që të jeni afër objektit. Përdorni këmbët për të ngritur objektin dhe për të ardhur në pozicionin e duhur.
 • Mbajini paketat afër trupit me krahët e përkulur dhe mbani të shtrënguar muskujt e stomakut. Bëni hapa të vegjël dhe ecni ngadalë.
 • Për të ulur objektin, vendosni këmbët ashtu siç keni bërë për të ngritur, shtrëngoni muskujt e barkut dhe përkulni ijet dhe gjunjët.

Konkluzioni 

Prolapsi i mitrës është një gjendje e zakonshme tek gratë që kanë pasur disa lindje vaginale ose kanë kaluar menopauzën. Simptomat ndryshojnë në varësi të asaj se sa larg ka rrëshqitur mitra nga vendi juaj, por mund të jetë mjaft e pakëndshme. Flisni me mjekun tuaj nëse keni simptoma të një prolapsi të mitrës si fryrje nga vagina ose presion në zonën e legenit. Ka trajtime për t’ju ndihmuar të ndiheni më mirë përpara se të preken organet e tjera.

Pyetjet E Bëra Më Shpesh

Sa I Shpeshtë Është Prolapsi I Mitrës?

Prolapsi i mitrës është një gjendje mjaft e zakonshme. Rreziku juaj për të zhvilluar këtë gjendje rritet me moshën. Ju jeni gjithashtu në një rrezik më të lartë të prolapseve të mitrës nëse keni pasur disa lindje vaginale.

Çfarë Ndodh Nëse Prolapsi I Mitrës Lihet I Patrajtuar?

Varet nga ashpërsia e prolapsit. Në rastet e lehta kur cilësia e jetës suaj nuk ndikohet, ofruesi juaj i kujdesit shëndetësor mund të mos rekomandojë trajtim. Por prolapsi i mitrës mund të prekë edhe organe të tjera në zonën e legenit të trupit tuaj (si fshikëza dhe rektumi). Gjinekologët dhe ekspertët e kësaj fushe zakonisht rekomandojnë trajtim kur prolapsi i mitrës bëhet shqetësues.

Sa Serioz Është Prolapsi I Mitrës?

Prolapsi i mitrës mund të prishë aktivitetet e përditshme dhe të jetë i pakëndshëm. Rastet shumë të lehta mund të mos kërkojnë trajtim ose të shkaktojnë ndonjë shqetësim por rastet më të rënda mund ta bëjnë të vështirë urinimin ose lëvizjen normale të zorrëve. 

A Mund Të Ndodhë Përsëri Prolapsi I Mitrës?

Në shumicën e rasteve, trajtimi për prolapsin e mitrës është shumë efektiv por ndonjëherë, edhe mund të rikthehet. Zakonisht kjo ndodh sepse:

 • Keni një prolaps shumë të rëndë.
 • Vuani nga obeziteti.
 • Jeni më të rinj se 60 vjec.

Kur Duhet Të Caktojë Një Vizitë Me Doktorin Tim?

Kontaktoni ofruesin tuaj të kujdesit shëndetësor nëse keni ndonjë nga shenjat e mëposhtme të prolapsit të mitrës:

 • Ndiheni sikur diçka ka ngecur ose del nga vagina juaj.
 • Është e dhimbshme të urinosh ose të bësh jashtëqitjen.
 • Ju keni dhimbje kronike të mesit ose presion të legenit që nuk është shkaktuar nga një problem tjetër shëndetësor.

Cili Është Prolapsi Gjenital Që Ndodh Më Shpesh?

Lloji më i zakonshëm i prolapsit të organeve të legenit është prolapsi i fshikëzës (i quajtur edhe cistocele): Këtu, fshikëza shtyhet poshtë dhe kundër murit të vaginës. Por për shkak se organet janë të lidhura me njëri-tjetrin, ato shpesh bien së bashku

A Mund T’ju Bëjë Prolapsi Të Ndiheni Sëmurë?

Jo të gjithë me prolaps përjetojnë të njëjtat simptoma. Megjithatë, përveç simptomave të zakonshme si fryrja, është gjithashtu e mundur që të ndiheni të sëmurë nga simptoma të tjera, të tilla si vështirësitë e urinës ose lëvizjes së zorrëve. 

A Mund Të Rregullohet Natyrshëm Prolapsi?

Masat e vetë-kujdesit mund të ofrojnë lehtësim nga simptomat ose të ndihmojnë në parandalimin e përkeqësimit të prolapsit por jo në trajtimin e tij.

Keni të njëjtat shqetësime?

Kontaktoni Spitalin CONTINENTAL në një nga format e kontaktit

Tabela e kontentit

Shperndaj:

Poste te tjera

NA KONTAKTONI

Kontakto

Telefononi ne numrat tane te kontaktit +355 69 700 4000  / +355 69 700 1000 ose plotesoni formen dhe merrni pergjigje profesionale ne nje kohe te shkurter

Duke shtypur butonin "Dergo" une pranoj qe nje nga specialistet e Spital Kontanental do te me kontaktoj ne nje nga format e kontaktit te lena nga une ne lidhje me problematiken e kerkuar.

Kontakto

Duke shtypur butonin "Dergo" une pranoj qe nje nga specialistet e Spital Kontanental do te me kontaktoj ne nje nga format e kontaktit te lena nga une ne lidhje me problematiken e kerkuar.