Kujdes i Dedikuar

Shëndetësor

Staf i Kualifikuar

Ndërkombëtar

Teknologji bashkëkohore

Në Shqipëri

Rr. Ali Demi tek ish kombinati Poligrafik

Qepallë e Rënë (Ptosis): Shkaqet, Faktorët e Rrezikut dhe Trajtimi

Tabela e kontentit

Nëse sytë tuaj janë të varur, kjo mund të jetë shenjë e ptozës, ose qepallave të varura. Kjo mund të shkaktohet nga dëmtimi nervor, sëmundjet themelore mjekësore ose faktorë më seriozë si goditje në tru ose çrregullime neurologjike.

Çfarë është Ptoza?

Rënia e qepallës patologjike, e quajtur edhe ptoza, mund të ndodhë për shkak të traumës, moshës ose çrregullimeve të ndryshme mjekësore. Kjo gjendje quhet ptozë e njëanshme kur prek njërin sy dhe ptozë dypalëshe kur prek të dy sytë.

Mund të jetë një gjendje e qëndrueshme përkohësisht ose në mënyrë të përhershme. Mund të jetë i pranishëm në lindje, ku njihet si ptozë kongjenitale, ose mund ta zhvilloni më vonë në jetë, e cila njihet si ptozë e fituar.

Në varësi të ashpërsisë së gjendjes, qepallat e sipërme të varura mund të bllokojnë ose zvogëlojnë shumë shikimin, në varësi të asaj se sa pengon bebëzën. Në shumicën e rasteve, gjendja do të zgjidhet, ose natyrshëm ose përmes ndërhyrjes mjekësore.

Cilat janë Shkaqet e një Qepallë Syri të Rënë?

Ptoza kongjenitale është e pranishme që nga lindja dhe mund të ketë shkaqe gjenetike. Mund të prekë njërën ose të dyja qepallat. Ptoza kongjenitale mund të dëmtojë shikimin dhe të shkaktojë ambliopi, e cila është e njohur dhe si syri dembel.

Në një studim të vitit 2013 me 107 fëmijë me ptozë të syrit, studiuesit vunë re përtacinë e syrit në rreth 1 në 7 Burimi i Besuar i pjesëmarrësve. Njerëzit gjithashtu mund të përjetojnë ptozë më vonë gjatë jetës së tyre.

Një shkak i zakonshëm është tendosja ose shkëputja aksidentale e aponeurozës së levatorit, e cila është një mbështjellës i ngjashëm me tendinin që lejon qepallën të lëvizë.

Dëmi mund të ndodhë nga:

 • fërkim i tepruar i syve
 • përdorimi i lenteve të ngurtë të kontaktit
 • kirurgjia e syve

Sytë dhe qepallat janë delikate, dhe ka shumë shkaqe të tjera të mundshme të ptozës së fituar, duke përfshirë:

 • tumoret e qepallave, cistat ose ënjtjet
 • sindroma Horner
 • probleme muskulare
 • dëmtimi i nervave në muskujt e syrit
 • gjendjet neurologjike
 • trauma e syve
 • Injeksione të krijuara nga botox-i

Faktorët e Rrezikut

Faktorët e mundshëm të rrezikut për ptozën përfshijnë:

 • mosha
 • lentet e kontaktit
 • fërkim i tepruar i syve
 • kirurgjia e syve
 • sindroma Horner
 • myasthenia gravis

Parandalimi i Qepallave të Rëna të Syrit

Është e vështirë të ndalosh zhvillimin e ptozës, veçanërisht nëse është e lindur. Ptoza e fituar mund të ketë shkaqe që nuk janë të parandalueshme. Një shembull i ptozës së fituar është kur proceset natyrore të plakjes dobësojnë muskujt e qepallave.

Faktorë të tjerë, si trauma e syrit, operacioni ose zhvillimi i dëmtimit muskulor dhe nervor, mund të jenë gjithashtu të vështira për t’u shmangur. Një studim i vitit 2015 nga Revista e Kirurgjisë Estetike vëren se nuk ka asnjë lidhje me faktorët e stilit të jetesës duke përfshirë duhanin, përdorimin e alkoolit ose indeksin e masës trupore.

Sidoqoftë, shmangia e përdorimit të lenteve të kontaktit dhe fërkimi i tepërt i syve mund të zvogëlojë rrezikun e ptozës së fituar.

Cilat janë Simptomat e Rënies së Qepallës së Syve?

Simptoma kryesore e ptozës është vetë qepalla e varur. Kjo rënie është e padukshme në shumë raste dhe nuk shkakton dhimbje. Në raste të tjera, një person mund të konsiderojë se gjendja ka një ndikim negativ në pamjen e tyre dhe mund të ndikojë në mirëqenien psikologjike.

Qepalla mund të mbulojë mjaft pjesë të syrit për të dëmtuar shikimin në disa raste, gjë që mund të jetë më e keqe kur lexoni ose shikoni poshtë.

Kjo gjendje, mund të shkaktojë gjithashtu ngritjen e vetullave për të kompensuar bllokimin vizual, i cili mund të lodhë muskujt e fytyrës.

Ptroublesome Ptosis

Si Diagnostikohet Rënia e Qepallës së Syve (Ptoza)?

Mjeku ka mundësi të kryejë një ekzaminim fizik dhe t’ju pyesë për historikun tuaj mjekësore. Pasi të keni shpjeguar se sa shpesh ulen qepallat tuaja dhe për sa kohë po ndodh kjo gjendje, mjeku juaj do të bëjë disa teste për të gjetur shkakun.

Ata mund të kryejnë një ekzaminim me llambë në mënyrë që mjeku juaj të mund të shikojë nga afër syrin tuaj me ndihmën e dritës me intensitet të lartë. Sytë tuaj mund të zgjerohen për këtë ekzaminim, kështu që mund të përjetoni një shqetësim të lehtë në sy.

Një tjetër ekzaminim që mund të përdoret për të diagnostikuar çështje të tilla si qepalla e rënë është ekzaminimi Tensilon. Mjeku juaj mund të injektojë një ilaç të quajtur Tensilon, i njohur përgjithësisht si edrophonium, në një nga venat tuaja. Mund t’ju kërkohet të kryqëzoni dhe zhbllokoni këmbët ose të ngriheni dhe të uleni disa herë.

Mjeku juaj do t’ju monitorojë për të parë nëse Tensilon përmirëson forcën tuaj të muskujve. Kjo do t’i ndihmojë ata të përcaktojnë nëse një gjendje e quajtur myasthenia gravis po shkakton rënien e qepallës.

Patient 53591904 | Ptosis Repair Before & After Photos | Flora Levin MD

Është e Mundur të Parandalohet Ptoza?

Nuk ka asnjë mënyrë për të parandaluar rënien e qepallave. Vetëm njohja e simptomave dhe marrja e një ekzaminimi të rregullt të syve mund t’ju ndihmojë të luftoni këtë çrregullim.

Nëse vëreni se fëmija juaj duket se ka një qepallë të rënë, çojeni menjëherë tek mjekut për t’u trajtuar dhe ekzaminuar.

Meqenëse ptoza mund të ndikojë në shikimin tuaj, duhet ta merrni seriozisht. Ju mund të jeni në gjendje ta ndaloni atë nga përkeqësimi duke vizituar menjëherë një mjek.

Trajtimi i Ptozës së Syrit

Trajtimi për ptozën do të varet nga ashpërsia e gjendjes. Ptoza rrallë herë shkakton siklet ose probleme të tjera shëndetësore, kështu që trajtimi shpesh nuk është i nevojshëm. Trajtimi mund të jetë i dëshirueshëm për qëllime kozmetike ose për të rregulluar dëmtimet e shikimit.

Kirurgjia mund të përdoret për të trajtuar ptozën në raste specifike. Qëllimi i këtij operacioni është zakonisht të shtrëngojë muskulin ngritës ose të riparojë aponeurozën e ngritjes, e cila mund të ndihmojë në ngritjen e qepallës.

Procedura është e sigurt, por komplikimet janë rrallë herë të mundshme. Në shumicën e rasteve, operacioni mund ta zgjidhë problemin.

Korrigjimi i tepërt është gjithashtu një ndërlikim i mundshëm. Kjo e lë qepallën ose shumë të hapur ose shumë të ulët dhe kërkon kirurgji të mëtejshme.

Trajtimi i ptozës së qepallave të shkaktuar nga injeksionet Botox mund të përfshijë stimulimin e muskujve me anën e pasme të një furçe dhëmbësh elektrike, aplikimin e pikave të syve ose thjesht duke lënë kohë për të marrë rrjedhën e saj, pasi kjo ptozë zakonisht korrigjohet nga 3 deri në 4 javë.

Eyelid Ptosis Repair | Palm Beach Gardens, Jupiter FL | OOC

Përfundimi

Ptosis nuk ka gjasa të ketë një ndikim të rëndësishëm në shëndet. Ptoza është pak e dallueshme në shumicën e rasteve dhe nuk ka një efekt të lartë në jetën e përditshme.

Mund të prishë shikimin ose të ketë një ndikim më të dukshëm në pamjen e jashtme në raste të tjera. Trajtimi, duke përfshirë kirurgjinë, është i disponueshëm në raste të tilla.

Nuk është e mundur të kurohet ptoza nëse shkaku nuk është një injeksion Botox, por trajtimi mund ta menaxhojë lehtësisht gjendjen.

Keni të njëjtat shqetësime?

Kontaktoni Spitalin CONTINENTAL në një nga format e kontaktit

Tabela e kontentit

Shperndaj:

Poste te tjera

NA KONTAKTONI

Kontakto

Telefononi ne numrat tane te kontaktit +355 69 700 4000  / +355 69 700 1000 ose plotesoni formen dhe merrni pergjigje profesionale ne nje kohe te shkurter

Duke shtypur butonin "Dergo" une pranoj qe nje nga specialistet e Spital Kontanental do te me kontaktoj ne nje nga format e kontaktit te lena nga une ne lidhje me problematiken e kerkuar.

Kontakto

Duke shtypur butonin "Dergo" une pranoj qe nje nga specialistet e Spital Kontanental do te me kontaktoj ne nje nga format e kontaktit te lena nga une ne lidhje me problematiken e kerkuar.