Kujdes i Dedikuar

Shëndetësor

Staf i Kualifikuar

Ndërkombëtar

Teknologji bashkëkohore

Në Shqipëri

Rr. Ali Demi tek ish kombinati Poligrafik

Reumatizma – Simptomat, Llojet, Shkaqet dhe Trajtimi

Tabela e kontentit

dhimbje kycesh

Çfarë është Reumatizma?

Termi reumatizëm i referohet sëmundjeve kronike dhe akute të cilat karakterizohen nga inflamacioni, butësia e muskujve, dhimbjet e kyçeve. Përveç kësaj, këtu janë disa simptoma të tjera që përfshihen në sëmundjen e reumatizmit.

 • Artriti inflamator
 • Artrit i shkaktuar nga ethet reumatike ose të traumave
 • Sëmundje degjenerative të kyçeve
 • Artropati neurogjenike
 • Mioziti
 • Bursiti
 • Fibromialgjia

Simptomat që Manifestohen nga Sëmundja e Reumatizmës

Simptomat kryesore të reumatizmit janë:

 • Inflamacion
 • Ngurtësi
 • Dhimbje kyçesh
 • Ndjeshmëria e muskujve

Disa simptoma të tjera që do t’ju drejtojnë tek mjeku reumatolog janë:

Artralgji

Ky term i referohet dhimbjes së kyçeve dhe mund të zgjasë më shumë se 6 javë.

Artriti

– Kjo është një lloj sëmundjeje që prek kyçet tuaja me rritje lokale të temperaturës, edemë, ënjtje dhe ndoshta ndonjëherë skuqje.

– Artriti i artikulacionit falangial proksimal 3-4

Ngurtësia e Mëngjesit

Acarimi i simptomave në mëngjes përfshin mungesën e aftësisë për të kryer çdo lloj aktiviteti të përditshëm të mëngjesit. Kjo rritet në intensitet, gjatë ditës dhe përsëritet nëse personi qëndron palëvizur për një orë.

Lumbago

Kjo përkeqësohet me shtrirjen, zgjon pacientin në orët e hershme të mëngjesit dhe përmirësohet me lëvizjen.

Osteoartriti i Mesit

Ky është një lloj artriti përkeqësues në pjesën e poshtme të shpinës, i cili do të shkaktojë dhimbje, ngurtësi dhe inflamacion në nyjet midis rruazave.

Skuqja e Artritit Psoriatik

Ky lloj artriti, zakonisht shfaqet tek njerëzit që kanë psoriasis. Së bashku me dhimbjen, ngurtësimin dhe ënjtjen e kyçeve, ky lloj artriti shkakton edhe një skuqje të kuqe, të frikshme.

Skuqja e Psoriazës së Buzëve të Duarve

Disa nga simptomat që përfshin psoriasis e duarve janë njolla të lëkurës. Nga ana tjetër, ato gjithashtu mund të shkaktojnë thonj me vrima, të trasha ose të zbardhura.

Artriti së Bashku me Sytë e Thatë

Simptomat e sëmundjeve shoqëruese të syve që mund të përjetoni, përfshijnë simptoma të tilla si skuqje e syve, dhimbje syri, tharje sysh, shikim të paqartë, ndjesi të thatë, ndjeshmëri ndaj dritës.

Dhimbje Muskulore

Një faktor tjetër, është dhimbja e muskujve dhe humbja graduale e forcës së muskujve.

Çngjyrosja e Gishtit

Reumatizma mund të shkaktojë zbardhjen e gishtit (ngjyrë të bardhë-cijan-kuqe) me çdo lloj ekspozimi ndaj të ftohtit.

Faktorët Kryesorë të Rrezikut që Mund të Shkaktojnë Reumatizëm

Ekzistojnë mbi 100 lloje të ndryshme të çrregullimit të reumatizmit. Megjithatë, fenomeni i shkaqeve të reumatologjisë mbetet i panjohur. Ka shumë faktorë që mund të jenë përgjegjës për shkakun e reumatizmit, por asgjë nuk është vërtetuar ende.

Pavarësisht kësaj, ka disa faktorë që mund të përkeqësojnë gjendjen e reumatizmës dhe që janë identifikuar me kalimin e viteve. Më poshtë, mund të gjeni një listë të këtyre faktorëve:

Shtimi në Peshë

Çdo lloj shtimi në peshë, mund të rrisë rrezikun e osteoartritit. Kjo ka të bëjë me gjurin, kofshën, por edhe gishtat.

Mënyra Sedentare e Jetesës 

Aktiviteti fizik është një element thelbësor, gjatë kohës që ndihmon në forcimin e muskujve rreth kyçit dhe është një mënyrë e mirë për të kufizuar shtimin në peshë.

Gjene

Është konstatuar se disa gjene mund të rrisin rrezikun e artritit reumatoid.

Duhanpirja

Pirja e duhanit është një tjetër faktor që mund të ndikojë në përkeqësimin e gjendjes tuaj aktuale.

Ekspozimi Silikat

Silikati është kategorizuar si një kancerogjen i mushkërive të njeriut, i cili mund të shkaktojë sëmundje të rëndësishme të mushkërive apo edhe kancer të mushkërive.

Sëmundjet Kronike Periodontale

Ky komponent mund të rrisë rrezikun e përkeqësimit të sëmundjeve reumatoidale.

Hormonet

Artriti reumatoid shfaqet më shpesh tek femrat sesa tek meshkujt. Kjo mund të ndodh për shkak të efekteve të hormonit estrogjen. Megjithatë, kjo ende nuk është vërtetuar.

Si Trajtohet Reumatizma?

Trajtimi i reumatizmit përdoret për të lehtësuar pacientin nga simptomat, për të përmirësuar cilësinë e jetesës së tij, për të pakësuar sëmundjen, por edhe për të parandaluar zhvillimin e saj. Sa më herët që një reumatolog të diagnostikojë sëmundjen, aq më efektiv do të jetë trajtimi i tij ose i saj.

Sëmundjet reumatizmale mund të trajtohen ose me ilaçe ose me kirurgji, ndonjëherë mund të rekomandohet edhe fizioterapia. Mjeku reumatolog do të informojë pacientin, në varësi të gjendjes që ndodhet, për trajtimet ekzistuese që janë të përshtatshme për rastin e tij.

Trajtimi konvencional është në thelb faza e trajtimit përpara zhveshjes së plotë të kyçit. Kjo realizohet me përdorimin e medikamenteve antiinflamatore josteroide, analgjezikëve, medikamenteve speciale antireumatike dhe përbërjeve kortizonike, si dhe me fizioterapi dhe kinesioterapi.

Në kushte të avancuara, zëvendësimi kirurgjik i kyçeve (artroplastika e plotë) është zgjidhja e fundit për trajtimin e vështirësive të lëvizshmërisë.

Karakteristikat e Sëmundjeve Reumatizmale

Një numër i madh i çrregullimeve muskuloskeletore mund të shkaktojnë ndotje të pakthyeshme të kyçeve dhe në një sasi të caktuar rastesh, ky dëm mund të trajtohet vetëm në mënyrë kirurgjikale. Një karakteristikë shtesë jashtëzakonisht e rëndësishme, është se një sërë sëmundjesh të sistemit muskuloskeletal janë shumësistemike.

Kjo do të thotë se ato mund të ushtrojnë ndikim në shumë sisteme të tjera të trupit tonë, duke përfshirë, për shembull, sytë, traktin respirator, zemrën, lëkurën, veshkat, madje edhe trurin si dhe shtyllën kurrizore. Diagnoza dhe trajtimi i hershëm në raste të tilla, mund të shpëtojë jetën e pacientit.

Diagnoza e Sëmundjeve Reumatizmale

Diagnoza e një sëmundjeje reumatizmale nuk është një proces i lehtë. Kjo ndodh sepse nuk ka një tregues specifik që lidhet drejtpërdrejt me një sëmundje. Kjo duhet bërë nga një mjek i specializuar, i cili në këtë rast quhet Reumatolog dhe është i trajnuar për ato raste.

Diagnoza e kësaj sëmundjeje bazohet në anamnezën, një ekzaminim klinik të drejtë dhe të përshtatur mirë, testet laboratorike, gjetjet imazherike, si rrezet X, skanimet MRI dhe përpjekjet e kombinuara adekuate mjek-pacient.

Përsa i përket testit imunologjik, i cili është pjesë e analizës së gjakut, shfaqja e vetëm disa antitrupave nuk është pikë referimi për sëmundjen. Pra, prania e faktorit reumatoid ose antitrupave antinuklear pa simptoma nga ekzaminimi klinik, nuk vendos një diagnozë të sëmundjes dhe për rrjedhojë nuk kërkon ndonjë trajtim.

Ne e vërejmë këtë duke pasur parasysh faktin se zbulimi i një autoantitrupi në një ekzaminim të rastësishëm zakonisht i panikon pacientët dhe i shtyn ata të kërkojnë trajtim me këmbëngulje.

Ushtrime Fizioterapie

Qëllimi i kësaj terapie është ruajtja e asortimentit të lëvizjes progresive, zgjidhjes së spazmës së dhimbshme të muskujve dhe krijimit të grupeve të muskujve. Pacienti duhet të mësojë një sekuencë ushtrimesh shtrënguese që do t’i vendosë vetë në një aplikacion. Si pasojë, ai do të lehtësojë trupin e tij, ndërsa nëse i kryen ato në mesditë, do të zvogëlojë shkallën kohore të ngurtësimit të mëngjesit.

Duhet një pikëpamje e lehtë ose e moderuar e ushtrimeve aerobike për të forcuar muskujt tuaj. Një grup më i fortë muskujsh do të thotë më pak stres në nyjen e prekur, që do të thotë dhimbje në një shkallë më të vogël.

Një përfitim tjetër i ushtrimeve aerobike, është të udhëheqni peshën tuaj trupore, të rrisni disponimin dhe të përmirësoni besimin me të cilin mund të përballet një jetë normale.

Ushtrimet aerobike mund të përfshijnë ecje, not, një rutine në palestër, çiklizëm bazuar në aftësitë dhe dëshirën e secilit, ndërsa shtrirjet mund të jenë në një program Pilates, Yoga ose fitnes suedez.

Informacion që Duhet të Keni për Reumatizmën

Qasjet për masat paraprake dhe trajtimin efikas të çrregullimeve muskuloskeletore përfshijnë disa hapa. E gjithë popullata duhet të ketë dije për to, përveç faktit që tani mund të trajtohen me përfundime të jashtëzakonshme. Mjekët duhet të dinë se kush është në rrezik jashtëzakonisht të zhvillimit të sëmundjeve të tilla dhe t’i monitorojnë ato, të zbulojnë sa më shpejt nisjen e tyre, në mënyrë që profesionistët t’i trajtojnë ato në mënyrë funksionale dhe në të njëjtën kohë, si çështje. Sigurisht, mjekët nuk harrojnë se të gjithë njerëzit që tashmë kanë sëmundje muskuloskeletore mund të ndihmohen shumë nga trajtimet moderne.

Një pjesë e mirë e strategjive parandaluese për popullatën e zakonshme përmbajnë sforcim, ruajtjen e një peshe të idealizuar, një regjim të stabilizuar diete dhe përmbahen nga pirja e duhanit dhe konsumimi i sasive të mëdha të alkoolit. Për më tepër, për punonjësit, është e dobishme të stimulohen dhe formohen zakone për të hequr në profesion dhe për të përshkallëzuar detajet dhe informacionet në nivel intensiteti publik dhe individual. Këto janë padiskutim të mira jo vetëm për sistemin muskuloskeletor, por edhe për shëndetin e përgjithshëm të çdo personi.

Më tej, duhet të kemi parasysh se nëse kemi simptoma që lidhen me sistemin muskuloskeletor, nuk duhet thjesht të përshtatemi me to dhe t’i shpërfillim ato, por të drejtohemi te mjeku i specializuar, në mënyrë që të ekzaminohemi dhe nëse është e nevojshme të marrim një trajtim efektiv në kohën e duhur.

Pasojat e Sëmundjes së Reumatizmit

Ne nuk duhet të fshehim se këto sëmundje kanë efekte të tjera jashtëzakonisht të rëndësishme për pacientin. Këto nuk lidhen vetëm me simptoma të tilla si dhimbje, ngurtësim dhe ënjtje të kyçeve, por përveç kësaj, humbje energjie, peshë, madje edhe shfaqjen e anemisë dhe temperaturës. Këto sëmundje mund të kenë efekte të rëndësishme mendore dhe sociale te pacienti dhe të ndikojnë në aftësitë e tij/saj. Këto pasoja mund të kenë ndikim në jetën e tij personale, familjare, profesionale dhe shoqërore.

Siç ndodh, studimet tregojnë se çrregullimet muskulo-skeletore kanë një ndikim më të konsiderueshëm në standardin e jetesës se çdo sëmundje tjetër, duke përfshirë psikiatrike, kardiovaskulare, endokrine, respiratore dhe nefrologjike, madje edhe kancerin. Sa për ilustrim, pacienti i zakonshëm me artrit reumatoid, nëse situata e tij nuk kontrollohet në mënyrën e duhur, ai do të ketë rreth një javë në muaj aktivitet të pakësuar dhe rreth tre ditë në muaj nuk do të mund të shkojë në punë. Për më tepër, rreth 20% e pacientëve me këtë sëmundje, përpara se trajtimet të bëheshin po aq efektive sa aktualisht, humbën punën brenda vitit të parë, ndërsa gati 80% në pesë vitet e para.

Nëse jetoni me një sëmundje reumatizmale, ose mendoni se keni një nga sëmundjet reumatizmale por nuk jeni të sigurt, megjithatë, mund të vini në Spitalin Continental dhe të bëni një ekzaminim të plotë për të pasur një mënyrë jetese të shëndetshme dhe pa probleme. Ne mund të dallojmë nëse simptomat që keni, janë pjesë e sëmundjeve reumatizmale.

Pyetjet e Bëra më Shpesh

Cila Është një gjë që Njerëzit Duhet të Dinë, mbi të Gjitha, në Lidhje me Sëmundjet Reumatike

Çdo person që ka ndonjë sëmundje reumatizmale, mund të ketë një jetë produktive, të kënaqshme dhe të lumtur. Mjekët reumatologë tanë i ndihmojnë pacientët e spitalit tonë, të jetojnë të qetë dhe të bëjnë shumë nga gjërat që kanë bërë përpara diagnozës. Kjo realizohet duke punuar me orë të zgjatura, në mënyrë që të sigurohet që pacientët të kenë akses në trajtimin e tyre gjatë “dritares” së mundësive të jetës.

Çfarë Mund të Bëjë një Person, në Mënyrë që të Mbrojë çdo Individ që Jeton me Artrit dhe Sëmundje Reumatike?

Nëse jeni të interesuar të keni ndonjë informacion në lidhje me mbrojtjen e artritit, atëherë ju kërkojmë të vizitoni Qendrën tonë të Veprimit. Në të njëjtën kohë, ju mund të ndani historinë tuaj me ne dhe të gjeni çdo informacion shtesë, se si mund të mbroheni nëse jetoni me artrit dhe sëmundje reumatike.

Cilat Janë Keqkuptimet më të Zakonshme për Sëmundjen Reumatizmale?

Një keqinterpretim i zakonshëm për artritin dhe sëmundjet reumatizmale është se ato janë vetëm “dhimbjet dhe dhimbjet” që shkojnë së bashku me plakjen. Në fakt, 2/3 e njerëzve që jetojnë me sëmundje reumatizmale janë nën moshën 65 vjeç. Këto sëmundje shpesh prekin njerëzit në pjesën më të madhe të jetës së tyre dhe mund të jenë paaftë që të ndryshojnë jetën si dhe të rrezikshme për jetën.

Sëmundjet reumatizmale prekin gjithashtu fëmijët dhe ato sjellin të njëjtin shpërthim shkatërrues për shëndetin dhe mirëqenien e një fëmije si për një të rritur. Në fakt, vlerësohet se një fëmijë në çdo 1000 do të zhvillojë një formë të sëmundjes reumatizmale.

Një keqkuptim tjetër për sëmundjet reumatizmale, është se ato thjesht prekin gratë. Edhe pse gratë dhe minoritetet janë të prekura në mënyrë jo të barabartë. Burrat kanë shumë më shumë gjasa se gratë të përjetojnë diagnozën e përdhes.

Keni të njëjtat shqetësime?

Kontaktoni Spitalin CONTINENTAL në një nga format e kontaktit

Tabela e kontentit

Shperndaj:

Poste te tjera

NA KONTAKTONI

Kontakto

Telefononi ne numrat tane te kontaktit +355 69 700 4000  / +355 69 700 1000 ose plotesoni formen dhe merrni pergjigje profesionale ne nje kohe te shkurter

Duke shtypur butonin "Dergo" une pranoj qe nje nga specialistet e Spital Kontanental do te me kontaktoj ne nje nga format e kontaktit te lena nga une ne lidhje me problematiken e kerkuar.

Kontakto

Duke shtypur butonin "Dergo" une pranoj qe nje nga specialistet e Spital Kontanental do te me kontaktoj ne nje nga format e kontaktit te lena nga une ne lidhje me problematiken e kerkuar.