Kujdes i Dedikuar

Shëndetësor

Staf i Kualifikuar

Ndërkombëtar

Teknologji bashkëkohore

Në Shqipëri

Rr. Ali Demi tek ish kombinati Poligrafik

Sëmundjet e Zemrës – Simptomat, Llojet, Shkaqet dhe Trajtimi

Tabela e kontentit

problemet ne zemer ilustruar me nje grafik qe tregon rrahjet e zemres.

Çfarë Përkufizohet si Sëmundje e Zemrës?

Zemra është organi vital i trupit të njeriut. Çrregullimet e zemrës çojnë në sëmundje të zemrës si dhe në sëmundje kardiovaskulare dhe përmenden si shkaku i parë i vlerësuar i vdekjeve në mbarë botën.

Shumë çrregullime kanë të bëjnë me zemrën në vetvete, ndërsa pjesa tjetër lidhen me patologjinë e enëve të mëdha të gjakut, të cilat lidhen drejtpërdrejt me të, si dhe lidhjen e saj me gjendje të tjera patologjike.

Si sëmundje kongjenitale të zemrës, karakterizohen keqformimet strukturore të zemrës ose anomalitë e enëve të mëdha të gjakut që ndodhin gjatë lindjes. Këto janë deformimet më të zakonshme kongjenitale.

Shkaku i sëmundjes kongjenitale të zemrës mund të jetë gjenetik, mjedisor apo edhe një kombinim i të dyjave.

Indikacionet dhe simptomat e sëmundjes kongjenitale të zemrës janë të lidhura me llojin dhe ashpërsinë e kësaj sëmundjeje. Fëmijët që kanë një sëmundje kongjenitale të zemrës mund të përjetojnë gulçim, cianozë, të fikët, dështim të zemrës, infeksione të frymëmarrjes dhe çrregullime progresive.

Llojet e Sëmundjeve të Zemrës

Aritmia

Aritmia është një anomali e ritmit të zemrës. Ky term i referohet çdo ritmi të zemrës që nuk është si një ritëm normal i sinusit të zemrës. Me fjalë të tjera, bëhet fjalë për një mosritmizëm në tkurrjen e zemrës ose në ndonjë ritëm që ndryshon në mënyrë të pajustifikueshme nga frekuenca normale e zemrës – 60-100 pulsime në minutë (Bradikardi – Takikardi).

Ateroskleroza

Me këtë term, mjekët e specializuar përshkruajnë ngurtësimin e mureve të enëve të gjakut të cilat transportojnë oksigjen dhe lëndë ushqyese duke filluar nga zemra e deri në pjesën tjetër të trupit. Këto enë gjaku quhen arterie. Me fjalë të tjera, ateroskleroza është forcimi i arterieve.

Kardiomiopatia

Kjo gjendje shkakton forcimin dhe dobësimin e muskujve të zemrës. Kardiomiopatia është një sëmundje progresive e miokardit (muskulit të zemrës).

Defektet Kongjenitale të Zemrës

Defektet kongjenitale të zemrës janë anomalitë e zemrës të cilat janë të pranishme gjatë lindjes. Pacientët që kanë sëmundje të lindura të zemrës, përjetojnë vështirësi të gjata neurozhvillimore.

Sëmundje Koronare e Zemrës

Sëmundja koronare e zemrës shkaktohet nga zhvillimi i pllakës aterosklerotike brenda mureve të arterieve të zemrës. Kjo ndodh nga akumulimi i pllakave në arteriet e zemrës.

Infeksionet e Zemrës

Infeksionet e zemrës mund të shkaktohen nga bakteret, kimikatet, viruset ose parazitët. Nëse këta faktorë arrijnë muskulin tuaj të zemrës, atëherë ju ndiheni të prekur nga sëmundjet e infeksionit të zemrës.

Simptomat e Sëmundjeve të Zemrës

Sëmundjet e zemrës njihen si shkaku numër një, që çon në vdekje, si për femrat ashtu edhe për meshkujt, në nivel global. Një nga arsyet më të rëndësishme që kjo sëmundje konsiderohet kaq vdekjeprurëse, është sepse njerëzit injorojnë simptomat e para që shfaqen tek secili prej tyre.

Simptomat e problemeve të zemrës nuk janë gjithmonë aq të dukshme. Për më tepër, ato mund të ndryshojnë nga personi në person. Në pjesën e poshtme, do të gjeni disa nga simptomat e problemeve të zemrës.

Ankthi

Shumë pacientë që i kanë mbijetuar një ataku kardiak, kanë theksuar se kishin një ndjenjë të fortë të “shkatërrimit të pashmangshëm”.

Shtrëngim në Kraharor

Dhimbja në gjoks, kraharor dhe gulçimi, janë simptoma të zakonshme të sëmundjes së zemrës. Dhimbja shkaktohet nga mungesa e oksigjenit. Mund të ndjeni një presion në gjoks. Nëse keni ndonjë nga këto simptoma, rekomandohet të vizitoni mjekun tuaj.

Kollë

Marrja e frymës me vështirësi ose kolla e vazhdueshme mund të jetë një simptomë e dështimit të zemrës. Ky është një rezultat i akumulimit të lëngjeve në mushkëri.

Pandjeshmëria e Duarve dhe Këmbëve

Këto mund të jenë simptoma të qarkullimit të dobët të gjakut apo edhe të mungesës së oksigjenit. Ndërsa koha kalon, qarkullimi i dobët i gjakut mund të çojë në dëmtimin e nervave dhe efektet që pasojnë janë të rëndësishme.

Marramendje

Nëse keni përjetuar një atak në zemër, atëherë mund t’ju ketë shkaktuar marramendje ose humbje të vetëdijes.

Nauze ose Humbje e Oreksit

Gjatë një ataku kardiak njerëzit zakonisht ndihen të sëmurë në stomak ose kanë tendencë për të vjella. Kjo gjithashtu mund të ndikojë në oreksin e një personi.

Lodhja

Gjatë një ataku kardiak mund të keni një lodhje të pazakontë. Kjo mund të vazhdojë në ditët dhe javët që do të paraprijnë. Si rregull i përgjithshëm, nëse ndiheni të rraskapitur gjatë gjithë kohës, kjo mund të jetë një simptomë e dështimit të zemrës.

Dhimbje në Pjesë të Tjera të Trupit

Mund të keni dhimbje në stomak, në nofull apo edhe në qafë. Dhimbja mund të fillojë në gjoks dhe më pas të përhapet në pjesë të tjera të trupit (krahët, shpatullat, shpina, qafa, bërrylat, nofullën apo edhe barkun). Ndonjëherë, mund të mos përjetoni dhimbje në gjoks, por vetëm një lloj dhimbjeje që përmendëm në pjesën e sipërme.

Cilat janë Shkaqet e Sëmundjeve më të Zakonshme të Zemrës

Shkaqet e sëmundjeve të zemrës ndryshojnë, në varësi të llojit të sëmundjes së zemrës.

Shkaqet e Aritmisë

Disa nga aspektet që mund të ndikojnë në aritminë e zemrës janë: ankthi, stresi, mjekimi i përdorur pa recetë (bimore ose kimike), suplementet dietike, përdorimi i tepërt i alkoolit ose kafeinës, si dhe përdorimi i drogës.

Në të njëjtën kohë, ka disa sëmundje të zemrës që mund të shkaktojnë aritmi. Në veçanti, një sëmundje e lindur e zemrës, sëmundja koronare e zemrës, diabeti, dhe dëmtimi i valvulës së zemrës.

Shkaqet e Dështimit Kongjenital të Zemrës

Dëmtimet e zemrës mund të zhvillohen ndërsa zemra rritet në brëndësi duke ndryshuar rrjedhjen e gjakut në zemër. Disa rrethana mjekësore, disa patologji amënore, ilaçe dhe gjene të zemrës mund të kontribuojnë në zhvillimin e dëmtimit të zemrës.

Shkaqet e Kardiomiopatisë (Trashje ose Zmadhim i Muskujve të Zemrës)

Kardiomiopatia e zgjeruar, mund të shkaktohet nga fluksi i reduktuar i gjakut në zemër, infeksionet, toksinat dhe barnat e caktuara ose madje mund të trashëgohet.

Kardiomiopatia Hipertrofike, mund të shkaktohet nga çrregullimet e indit lidhës ose hekuri i tepërt i akumuluar në trup ose nga disa trajtime të kancerit.

Shkaqet e Infeksionit të Zemrës

Infeksionet e zemrës mund të shkaktohen nga bakteret, viruset ose parazitët.

Shkaqet e Sëmundjeve Ventrikulare të Zemrës 

Faktorët që mund të ndikojnë ose shkaktojnë në krijimin e sëmundjeve të zemrës ventrikulare janë ethet reumatizmale, infeksionet (endokarditi infektiv) dhe çrregullimet e indit lidhor.

Faktorët e Rrezikut të Sëmundjeve të Zemrës

 • Mosha e madhe
 • Gjinia – sidomos meshkujt
 • Historiku mjekësor i familjes
 • Pirja e duhanit
 • Keq-ushqyerja
 • Tensioni i lartë i gjakut
 • Nivele të larta të kolesterolit në gjak
 • Diabeti
 • Obeziteti
 • Stresi
 • Mungesa e ushtrimeve
 • Higjiena e dobët

Mënyrat që Mund t’ju Ndihmojnë të Parandaloni Sëmundjet e Zemrës

Nëse jeni duke kërkuar mënyra për të përmirësuar ose për të parandaluar krijimin e sëmundjeve të zemrës, thjesht duhet të ndryshoni disa nga zakonet dhe mënyrat e jetesës tuaj aktual. Më poshtë do të gjeni një listë të gjërave që duhet të ndryshoni, në mënyrë që të parandaloni situatat kërcënuese për jetën e sëmundjeve të zemrës.

 • Lënja e duhanit
 • Kryerja e matjes së presionit të gjakut rregullisht (duhet të jetë deri në 120 i lartë dhe deri në 80 i ulët)
 • Kontrolli i kolesterolit tuaj në mënyrë të rregullt (te njerëzit e shëndetshëm është deri në 130 mg)
 • Mbani nën kontroll nivelet e sheqerit në gjak
 • Mbani një peshë të shëndetshme
 • Kryeni rregullisht aktivitet fizik
 • Lehtësoni dhe kontrolloni çdo stres që keni
 • Nëse jeni në Depresion, gjeni çfarëdolloj mënyre për ta luftuar atë
 • Kujdesuni për higjienën tuaj të përgjithshme – shmangni njerëzit me sëmundje infektive, vaksinohuni, lani duart tërësisht, etj.

Pyetjet e Bëra më Shpesh

Çfarë Janë Valvulat e Zemrës?

Ka katër valvula që kontrollojnë rrjedhën e gjakut, përmes zemrës. Të gjitha ato përbëhen nga dy ose tre ndarje të cilat zhbllokojnë dhe e lënë gjakun të qarkullojë në çdo cikël të zemrës dhe më pas vazhdojnë të mbyllen, në mënyrë që gjaku të mos kthehet në drejtim të pasaktë.

Gjaku i deoksigjenuar që kthehet nga trupi, mblidhet në atriumin e djathtë. Ai derdhet në barkushen e djathtë përmes “valvulës trikuspidale”. Pastaj kalon përmes “valvulës pulmonare” në arterien pulmonare të drejtuar në mushkëri. Gjaku i oksigjenuar që kthehet nga mushkëritë mblidhet në atriumin e majtë dhe rrjedh përmes “valvulës mitrale” në barkushen e majtë. Pas kësaj, ajo pompohet përmes “valvulës së aortës” në aortë dhe në trup.

Çfarë Është Goditja në Zemër?

Është një tingull që dëgjohet përmes stetoskopit dhe dallon nga rrahjet normale të zemrës. Pediatri zakonisht e dëgjon fillimisht ose në foshnjëri ose edhe më vonë. Mund të jetë ose për shkak të një komunikimi patologjik (“hapësira”) midis dy zgavrave të zemrës, ose nga një ngushtim i një valvule, e cila kërkon monitorim ose trajtim kronik. Edhe pse zakonisht nuk është për shkak të asnjërës prej këtyre dhe është një konstatim i zakonshëm. Në këtë rast, ajo quhet zhurmë e paqortueshme ose e praktikueshme dhe nuk kërkohet asnjë trajtim apo monitorim.

Si Mund të Dalloj Nëse po Kaloj një Atak në Zemër?

Zakonisht është një dhimbje shumë e fortë që pozicionohet në mënyrë difuze në zonën e gjoksit, kryesisht në pjesën e pasme me pika të mundshme reflektimi në ekstremitetet e sipërme dhe zakonisht në sipërfaqen e brendshme të dorës së majtë, në rajonin lumbal medial të shpinës, qafës dhe nofullën e poshtme epigastrium (mesi i të tretës së sipërme të barkut). Kjo dhimbje nuk preket nga lëvizjet e frymëmarrjes, ndërsa nuk riprodhohet nga palpimi apo mërzia. Më e dyshimta, është dhimbja që lëshohet ose paraqitet në përpjekje, ndërsa ajo përmbushet duke pushuar. Kohëzgjatja zakonisht rritet dhe bie, por zgjat rreth 15-20 minuta.

Keni të njëjtat shqetësime?

Kontaktoni Spitalin CONTINENTAL në një nga format e kontaktit

Tabela e kontentit

Shperndaj:

Poste te tjera

NA KONTAKTONI

Kontakto

Telefononi ne numrat tane te kontaktit +355 69 700 4000  / +355 69 700 1000 ose plotesoni formen dhe merrni pergjigje profesionale ne nje kohe te shkurter

Duke shtypur butonin "Dergo" une pranoj qe nje nga specialistet e Spital Kontanental do te me kontaktoj ne nje nga format e kontaktit te lena nga une ne lidhje me problematiken e kerkuar.

Kontakto

Duke shtypur butonin "Dergo" une pranoj qe nje nga specialistet e Spital Kontanental do te me kontaktoj ne nje nga format e kontaktit te lena nga une ne lidhje me problematiken e kerkuar.