Kujdes i Dedikuar

Shëndetësor

Staf i Kualifikuar

Ndërkombëtar

Teknologji bashkëkohore

Në Shqipëri

Rr. Ali Demi tek ish kombinati Poligrafik

Rezonanca Magnetike MRI në Spitalin CONTINENTAL

Tabela e kontentit

Imazheria pas rezonances magnetike ne Spital Continental duke treguar rezultatet.

Imazhe me rezonancë magnetike (MRI) është një mënyrë tjetër për të marrë imazhe të qarta të zemrës dhe enëve të gjakut që e rrethojnë atë dhe për të matur funksionin e zemrës. MRI përdor valë magnetike pa dhimbje për të vlerësuar, analizuar zemrën dhe enët e gjakut që lidhen me zemrën dhe mushkëritë. Një “serum” i vogël në shumë raste do të duhet të vendoset në dorë, për të dhënë substanca që tregojnë rrjedhjen e gjakut në zemër ose për të dhënë ilaçe për qetësimin.

Rezonanca Magnetike ne Spitalin CONTINENTAL, ne Tirane. Ne foto eshte nje pajisje per skaner.

Çfarë Është Imazheria e Rezonancës Magnetike dhe si Funksionon ajo?

Imazhet e rezonancës magnetike (MRI) funksionojnë njësoj si rrezet X, përveç faktit që bëjnë fotografi të organeve të brendshme dhe indeve të buta, ndërsa rrezet X tregojnë sistemin skeletor. Imazhe me rezonancë magnetike (MRI) është një metodë e fuqishme e imazhit të organeve të trupit.

MRI është një metodë imazherike që prodhon imazhe të trupit duke përdorur një magnet si dhe valët e radios. Duke përdorur antena speciale, makineria e cila përdoret (e quajtur “skaner MRI”) merr valë radio nga trupi dhe përpunon sinjalet në kompjuteri në mënyrë që të krijojë imazhe shumë të qarta të anatomisë.

Nga ana tjetër, një skaner me rezonancë magnetike kërkon shumë më shumë kohë sesa një rreze X. Kjo ndodh sepse kërkohet një teknikë komplekse imazherike për të prodhuar imazhet që duhet t’i tregohen mjekut.

Sa i Sigurt Është Imazhi i Rezonancës Magnetike (MRI)?

Imazhet e Rezonancës Magnetike nuk paraqesin ndonjë rrezik për pacientin mesatar, nëse ndiqen udhëzimet e duhura të sigurisë.

Pamje e kraharorit pas skanimit te trupin ne rezonance magnetike.

Pacientët me pajisjet mjekësore të mëposhtme mund të ekzaminohen në mënyrë të sigurt me MRI:

 • Kapëse kirurgjikale ose qepje
 • Nyje artificiale
 • Kapëse kirurgjikale
 • Zëvendësimet e valvulave të zemrës
 • Pompat e drogës të shkëputura
 • Filtrat e vena cava (pas 6 javësh për disa lloje)
 • Tubat e degëzimit të trurit për Hydrocephalus
 • Stentet metalike

Disa nga kushtet mund ta bëjnë skanimin MRI të papërshtatshëm.

Informoni mjekun tuaj nëse keni ndonjë nga gjendjet e mëposhtme:

 • Stimulues kardiak
 • Kapëse për aneurizmin e trurit (klipe metalike në një enë gjaku në tru)
 • Shtatzënia
 • Pompë insuline e implantuar (për trajtimin e diabetit), pompë qetësuese (për ilaçe kundër dhimbjeve) ose stimulues nervor të implantuar (“TENS”) për dhimbjen e shpinës
 • Metal në sklerën dhe kornean e syrit
 • Implant koklear (veshi) për problemet e dëgjimit
 • Pesha më shumë se 136 kg (300 lbs.)
 • Pamundësia për të shtrirë në shpinë (me shpinë) për 30-60 minuta
 • Klaustrofobia (frika nga hapësirat e mbyllura ose të ngushta). Ju lutemi vini re: Nëse kjo gjendje vlen për ju, disa pacientë mund të jenë kandidatë për qetësim, për sa kohë që rregullimet e testit janë bërë paraprakisht.

Imazhe me Rezonancë Magnetike dhe Radiografi

MRI nuk përdor rrezatim jonizues siç janë rrezet X të cilat përdoren për tomografi të kompjuterizuar (CT scan), radiografi rutinë dhe angiografi. 

Për këtë arsye, ato nuk e ngarkojnë trupin me energji nga rrezatimi jonizues që mund të shkaktojë dëmtim të qelizave së ADN-së, veçanërisht kur pacientëve u jepen doza të larta rrezatimi.

Funksionimi i Imazhit të Rezonancës Magnetike

MRI përdor energjinë e radiofrekuencës dhe nivele të ndryshme të fushave magnetike të cilat përpunohen nga kompjuterë shumë të fuqishëm dhe të sofistikuar. Gjithashtu krijohen imazhe të detajuara dhe të qarta të pjesëve të ekzaminuara të trupit. 

Ndonjëherë një ilaç i veçantë kontrasti jepet në mënyrë intravenoze. Kjo substancë lejon marrjen e imazheve më të mira të strukturave të caktuara të trupit që shfaqen në imazhet e krijuara nga ekzaminimi. 

Këto imazhe interpretohen nga radiologë të cilët janë të trajnuar posaçërisht për ekzaminimet MRI.

pamje nga skaneri i dores pas rezonances magnetike ne spital.

Cilat Janë Përdorimet e Tjera të MRI-së?

Vitet e fundit ka pasur përparim të dukshëm në diagnostikimin e sëmundjeve të sistemit nervor. Këto janë teste të kryera në skanimet moderne të MRI-së me softuer special:

 • Angiografia magnetike (MRA): skicohen enët e sistemit nervor 
 • Imazhe me rezonancë magnetike (MRS): për të dalluar nëse, për shembull, një lezion i trurit është një absces ose një tumor i trurit 
 • Imazhe me rezonancë magnetike (DTI ose Traktografi): tregon rrugët nervore brenda trurit 
 • MRI funksionale (MRI funksionale): tregon se cilat qendra ose zona të trurit aktivizohen, p.sh., kur pacienti flet, lëviz një gisht, etj. 
 • Studimi i Lëvizjes së Lëngut Cerebrospinal (MRI-GILD), e kështu me radhë.

Sa Kohë Zgjat një Imazh i Rezonancës Magnetike (MRI)?

Ju duhet të keni 2 orë në dispozicion për një ekzaminim MRI. 

Në shumicën e rasteve, procesi zgjat 40-80 minuta, gjatë të cilit mund të merren disa dhjetëra imazhe.

Para ekzaminimit

Sendet personale si ora juaj, portofoli juaj, etj. p.sh., çdo kartë krediti me shirita magnetikë (do të fshihet nga magneti i MRI-së) dhe bizhuteritë duhet të lihen në shtëpi nëse është e mundur ose të hiqen përpara skanimit MRI. 

Dollape janë të disponueshëm për ruajtjen e sendeve personale.

Gjatë ekzaminimit 

Do t’ju kërkohet të vishni një pardesy spitali gjatë skanimit MRI. 

Sapo të fillojë skanimi MRI, do të dëgjoni pajisjen të lëshojë një tingull të fort i cili do të zgjasë për disa minuta. 

Përveç zërit, nuk duhet të ndjeni ndonjë situatë të pazakontë gjatë skanimit. Disa skanime MRI kërkojnë një injeksion të mediumit të kontrastit të quajtur gadolinium. Kjo ndihmon në identifikimin e strukturave të caktuara anatomike në imazhet e skanuara. 

Mos hezitoni të bëni pyetje. Njoftoni mjekun tuaj nëse keni ndonjë shqetësim.

Pas ekzaminimit

Në përgjithësi, ju mund të rifilloni menjëherë aktivitetet tuaja normale dhe dietën e rregullt. Rezultatet e MRI-së duhet të jenë të disponueshme për mjekun tuaj brenda 24 orëve nga ekzaminimi juaj, nga e hëna në të premte.

Mjeku juaj do të diskutojë rezultatet e testit me ju dhe do t’ju japë çdo informacion të mëtejshëm.

Cilat Janë Avantazhet e Ekzaminimit të MRI-së?

 1. Ekzaminim më i saktë në shumicën (por jo në të gjitha) e sëmundjeve të sistemit nervor 
 2. Nuk ka rreze X kështu që është testi më i sigurt për gratë shtatzëna. Megjithatë, nëse është e mundur, testi duhet të bëhet pas tremujorit të parë të shtatzënisë. 
 3. Nuk e ekspozon pacientin ndaj rrezatimit jonizues. 
 4. Është i sigurt, pa gjak dhe jo invaziv. 
 5. Lejon imazhe 3D në çdo drejtim, pavarësisht akseve të paracaktuara anatomike. 

Vështirësitë e Ekzaminimit me Rezonancë Magnetike

MRI është një metodë pa dhimbje, e cila nuk kërkon përdorimin e anestezisë. 

Disa njerëz mendojnë se të qenit brenda makinerive të rezonancës magnetike i bën ata të ndihen jo rehat për shkak të hapësirës së kufizuar të tunelit. Kjo njihet si klaustrofobia. 

Nëse kjo ndodh, njoftoni stafin pasi ka shumë mënyra të ndryshme që ata mund t’ju ndihmojnë. 

Rrallëherë, mund të nevojiten mjekime për t’ju ndihmuar të përfundoni ekzaminimin skanues. Nëse keni nevojë për mjekim për ekzaminimin e MRI-së, ju lutemi kontrolloni procedurën me stafin e rezonancës magnetike.

Cili Është Procesi i Përgatitjes për Ekzaminimin?

Për fëmijët, do të jetë e dobishme ta shpjegoni në një mënyrë të përshtatshme për moshën pse ata kanë nevojë për një ekzaminim MRI dhe çfarë të presin prej këtij ekzaminimi. Informoni fëmijën tuaj se do të jeni afër gjatë ekzaminimit. Sillni librin ose lodrën e tij/saj të preferuar për periudhën e pritjes.

Përpara se të fillojë ekzaminimi. Pasi t’u përgjigjeni disa pyetjeve, një teknolog ose mjek do t’ju shpjegojë procesin e ekzaminimit, mjeku do t’ju përgjigjet të gjitha pyetjeve tuaja dhe do t’ju tregojë nëse duhet të vishni një përparëse spitalore. Ju ose fëmijës suaj do t’ju kërkohet të hiqni orën, kartat e kreditit dhe pothuajse të gjitha bizhuteritë.

Më pas, një infermiere ose teknolog do të vendosë elektroda EKG (“ngjitës”) në gjoksin ose shpinën tuaj ose në atë të fëmijës suaj. Në të gjithë pacientët që do të përdorin gadolinium (anestetik), anestezi apo test medikamentoz do të vendoset “serumi” (linja intravenoze).

Mbani të informuar mjekun tuaj nëse jeni alergjik ose keni dështim të veshkave.

Po Kerkoni Nje Spital në Tirane?

Nëse jeni duke kërkuar për një spital të pajisur mirë dhe me përvojë shumëvjeçare, atëherë Spital Continental-i është zgjedhja e duhur për të bërë. Spitali ynë ka mjekë të trajnuar dhe të certifikuar dhe një staf të kualifikuar si dhe me përvojë shumëvjeçare.

Spitali Continental vjen me aparaturat moderne dhe një staf mjekësor të profesionalizuar. Në Spitalin Continental do t’ju ofrohen opsionet më të mira të trajtimit dhe ekzaminimit që mund të gjeni ndonjëherë në fushën mjekësore, në Tiranë.

Mund të na kontaktoni tani në +355 69 700 4000 / +355 69 700 1000 dhe të lini një datë takimi, sa më shpejt të jetë e mundur. Përndryshe, mund të na dërgoni një e-mail në info@spitalicontinental.com ose madje të lini një mesazh në formularin e pyetësorit në faqen tonë të internetit.

Pyetjet e Bëra Më Shpesh

Cili Është Udhëzimi që Mund të më Jepni për Frymëmarrjen?

Udhëzimi që do të dëgjoni nga kufjet është: “Merr frymë, nxirre dhe mbaje frymën”. Më pas për 6-12 sekonda do të dëgjoni një zhurmë ndërsa skaneri CT bën fotografi dhe ju vazhdoni të mbani frymën. Veshët tuaj mbrohen nga zhurma kur mbani kufje. Kur imazhet përfundojnë, zhëurma ndalet dhe operatori ju informon: ‘Merr Frymë lirisht’.

A Është Tomografia Magnetike një Ekzaminim i Sigurt?

MRI është një ekzaminim shumë i sigurt. Nuk njihen efekte anësore apo rreziqe nga MRI e cila ndryshe nga testet e tjera diagnostikuese nuk përdor rrezatim jonizues. Megjithatë, për shkak se përdoret një magnet shumë i fortë për të kryer testin, merren masa paraprake të veçanta për të siguruar që njerëzit me implante metalike dhe objekte të përgjithshme metalike të mos hyjnë në skanimin CT.

A Nevojitet Ndonjë Përgatitje e Veçantë për Ekzaminimin e MRI-së?

Nuk keni nevojë për ndonjë përgatitje të veçantë para ekzaminimit, përveç faktit që është e nevojshme të mos keni ngrënë të paktën 4 orë para ekzaminimit. Lëngjet lejohen lirisht deri në 1 orë para testit.

A Ka Ndonjë Komplikacion?

MRI zakonisht konsiderohet një ekzaminim i sigurt, prandaj kryhet tek gratë shtatzëna; megjithatë, rekomandohet të shmanget – nëse është e mundur – në tremujorin e parë të shtatzënisë.

Keni të njëjtat shqetësime?

Kontaktoni Spitalin CONTINENTAL në një nga format e kontaktit

Tabela e kontentit

Shperndaj:

Poste te tjera

NA KONTAKTONI

Kontakto

Telefononi ne numrat tane te kontaktit +355 69 700 4000  / +355 69 700 1000 ose plotesoni formen dhe merrni pergjigje profesionale ne nje kohe te shkurter

Duke shtypur butonin "Dergo" une pranoj qe nje nga specialistet e Spital Kontanental do te me kontaktoj ne nje nga format e kontaktit te lena nga une ne lidhje me problematiken e kerkuar.

Kontakto

Duke shtypur butonin "Dergo" une pranoj qe nje nga specialistet e Spital Kontanental do te me kontaktoj ne nje nga format e kontaktit te lena nga une ne lidhje me problematiken e kerkuar.