Kujdes i Dedikuar

Shëndetësor

Staf i Kualifikuar

Ndërkombëtar

Teknologji bashkëkohore

Në Shqipëri

Rr. Ali Demi tek ish kombinati Poligrafik

Si të Menaxhoni Astmën Kur Jetoni Vetëm?

Tabela e kontentit

Duke qën dikush që jeton me astmë, ka mundësi që tashmë të merrni masa paraprake shtesë për të parandaluar gjendjet e papritura. Kjo mund të përfshijë shmangien e shkaktarëve dhe marrjen e medikamenteve tuaja sipas udhëzimeve. Astma e rëndë mund të marrë një kohë më të madhe në aktivitetet tuaja të përditshme, me simptoma kronike që ndërhyjnë në rutinën tuaj.

Këto simptoma përfshijnë:

 • Marrje fryme me vështirësi
 • Kollitje
 • Gulçim
 • Shtrëngimi në gjoks

Astma e rëndë mund t’ju vendosë në një rrezik më të madh për të përjetuar një atak astme. Ataket e astmës mund ta bëjnë të vështirë frymëmarrjen dhe madje mund të kërkojnë kujdes urgjent mjekësor.

Nëse jetoni vetëm, mund të jeni të stresuar për mundësinë e të përjetuari një atak astme me pak ndihmë në dispozicionin tuaj.

Marrja e masave paraprake shtesë mund të ndihmojë shumë në menaxhimin e astmës tuaj të rëndë. Ju mund të përjetoni më pak gjendje emergjence dhe të arrini një cilësi më të mirë të jetës.

Mbani Larg Faktorët që Nxisin Astmën Tuaj

Një nga mënyrat më të mira për të parandaluar ataket e rënda të astmës është të shmangni sa më shumë që të jetë e mundur faktorët që i nxisin dhe i shkaktojnë.

Ndër faktorët mund të zbulojmë:

 • pemët, barit dhe poleni (alergji sezonale)
 • myku
 • pezmatim i kafshëve
 • marimangat e pluhurit
 • parfume dhe aroma të tjera të forta
 • ndotja e ajrit
 • tymi i cigares
 • ushtrimet fizike
 • mot i ftohtë, i thatë
 • viruset e ftohjes dhe gripit

Ndonjëherë është e pamundur të shmangni të gjithë faktorët shkaktarë e mësipërm. Por ajo që mund të bëni është të mbani pastër shtëpinë dhe ambientin tuaj të punës.

Lani duart shpesh për të mos u sëmurur. Gjithashtu, shmangni daljet gjatë gjendjes kulminante të polenit, mykut dhe ndotjes së ajrit. Gjithashtu, mund të kontrolloni motin në zonën tuaj për këto sinjalizime.

Mbani një Kuti Urgjence të Vogël për Astmën

Ndonjëherë, astma e rëndë mund të jetë e paparashikueshme. Pa dyshim që nuk dëshironi të mbeteni pa zgjidhje në momentin kur zhvillohet një atak astme.

Për këtë arsye, është e rëndësishme të kuti urgjence të vogël në rast të një atak astme. Këto artikuj duhet të përfshijnë çdo medikament lehtësim ose qetësimi të shpejtë, të tilla si një inhalator shpëtimi dhe ndarës, si dhe medikamente të tjera të rekomanduara nga mjeku juaj.

Gjithashtu nuk është e pazakontë që astma e rëndë të përkeqësohet gjatë stinëve të motit të ftohtë ose të thatë. Kur sëmureni, gjëja e fundit që dëshironi të bëni është të dilni dhe të merrni gjërat të cilat ju nevojiten nga farmacia. Mbani gjithmonë në shtëpi sende të tilla si supa, pika për kollën, peceta dhe çaj.

Kërkoni dhe Pranoni Ndihmë nga të Afërmit tuaj

Kur jetoni vetëm, është e rëndësishme të mbani kontakte me njerëzit tuaj të dashur në baza të rregullta. Kjo mund t’i ndihmojë ata të dinë se kur duhet t’ju kontaktojnë nëse dyshojnë se mund të mos ndiheni mirë.

Në të njëjtën kohë, mos hezitoni të njoftoni miqtë dhe njerëzit tuaj të dashur se po përjetoni një atak astme. Në momentin që i mbani ata të përditësuar për gjendjen tuaj do të përfitoni disa avantazhe si në planin afatshkurtër ashtu edhe në atë afatgjatë. Nëse shfaqen ndonjë ndërlikim dhe keni nevojë për ndihmë, mund t’i njoftoni.

Është gjithashtu e rëndësishme të pranoni ndihmën kur familja dhe miqtë tuaj ua ofrojnë. Gjithashtu, edhe gjestet të cilat duken të vogla, të tilla si furnizimi, shëtitja e qenit ose shoqërimi në vizitat tuaja mjekësore mund të jenë avantazh për ju.

Sa më pak energji të keni për të shpenzuar për detyra, aq më shumë mund të përqendroheni në kalimin e atakut të astmës.

Ruani Numra Telefoni të Rëndësishme Mjekësorë

Në rastin e një urgjence të astmës, pa dyshim që nuk dëshironi të përpiqeni të gjeni numrin e mjekut tuaj në moment të fundit në internet ose të shënuar diku në telefonin tuaj. Mbani numra të rëndësishëm mjekësorë në thirrje të shpejtë, si dhe një listë në një zonë të dukshme të shtëpisë tuaj, siç është dera e frigoriferit.

Përveç mjekut tuaj kryesor, është gjithashtu e rëndësishme që të keni në gjendje numrat e telefonit për profesionistët dhe ambientet e mëposhtme mjekësore:

 • alergologu ose pulmonologu juaj
 • ambientet e kujdesit urgjent në lagjen tuaj
 • urgjenca mjekësore
 • farmacisti juaj
 • mjekë virtualë të rekomanduar nga mjeku juaj i kujdesit parësor, sipas nevojës

Flisni me Mjekun tuaj për Trajtime të Reja

Në përgjithësi, astma juaj është “mirë e kontrolluar” nëse keni simptoma vetëm 2 ditë në javë ose më pak, dhe nëse përdorni ilaçe për lehtësim të shpejtë për të njëjtën frekuencë.

Mbajtja e një ditari të astmës mund të jetë e dobishme për të gjurmuar se sa mirë jeni duke ecur. Ju mund të shënoni simptomat tuaja, shpeshtësinë e mjekimit dhe ndikimin e përgjithshëm në aktivitetet tuaja të përditshme.

Simptomat kronike që kërkojnë një inhalator shpëtimi shumë herë në javë kanë nevojë për vlerësim shtesë nga mjeku juaj. Ata mund të rekomandojnë një lloj tjetër të mjekimit kontrollues afatgjatë. Një tjetër opsion është një steroid inhalator me dozë më të lartë, i cili mund të merret në baza afatshkurtër.

Gjithashtu, mund të dëshironi të flisni me mjekun tuaj për lloje të ndryshme të astmës. Është e mundur që të keni astmë eozinofile ose alergjike, e cila shpesh është më e rëndë. Mjeku juaj mund t’i bëjë këto diagnoza me analiza gjaku dhe alergjie.

Trajtimet specifike të quajtura biologjike mund të ndihmojnë në trajtimin e këtyre formave të astmës. Bisedoni me mjekun tuaj për këto trajtime në mënyrë që të mund të menaxhoni astmën tuaj dhe të parandaloni ataket e ardhshme kur jeni vetëm në shtëpi.

Nëse trajtimet tradicionale farmakologjike nuk po bëjnë mjaftueshëm punë për të menaxhuar simptomat tuaja, kini parasysh të flisni me mjekun tuaj për termoplastikën bronkiale. Kjo është një procedurë ambulatore që funksionon duke përdorur valët e radiofrekuencës të shpërndara nëpërmjet kateterit për të hapur muskujt e rrugëve të frymëmarrjes. Megjithatë, termoplastika bronkiale përdoret vetëm në astmën e rëndë që nuk mund të menaxhohet ndryshe me medikamente me doza të larta.

Përfundimi

Ndërsa astma është një gjendje e përjetshme, astma e rëndë paraqet shqetësimet më të mëdha për shkak të rrezikut më të lartë të shpërthimeve dhe atakëve. Disa forma të astmës së rëndë mund të konsiderohen gjithashtu rezistente ndaj trajtimit.

Pavarësisht se cila është gjendja juaj e jetesës, është e rëndësishme të merrni sa më shumë masa parandaluese kundër shpërthimeve. Pajisuni me mjetet dhe furnizimet që ju nevojiten në shtëpi dhe bisedoni me mjekun tuaj nëse këto artikuj nuk po bëjnë mjaftueshëm punë në mënyrë për të ofruar lehtësim afatgjatë të astmës.

Keni të njëjtat shqetësime?

Kontaktoni Spitalin CONTINENTAL në një nga format e kontaktit

Tabela e kontentit

Shperndaj:

Poste te tjera

NA KONTAKTONI

Kontakto

Telefononi ne numrat tane te kontaktit +355 69 700 4000  / +355 69 700 1000 ose plotesoni formen dhe merrni pergjigje profesionale ne nje kohe te shkurter

Duke shtypur butonin "Dergo" une pranoj qe nje nga specialistet e Spital Kontanental do te me kontaktoj ne nje nga format e kontaktit te lena nga une ne lidhje me problematiken e kerkuar.

Kontakto

Duke shtypur butonin "Dergo" une pranoj qe nje nga specialistet e Spital Kontanental do te me kontaktoj ne nje nga format e kontaktit te lena nga une ne lidhje me problematiken e kerkuar.