Kujdes i Dedikuar

Shëndetësor

Staf i Kualifikuar

Ndërkombëtar

Teknologji bashkëkohore

Në Shqipëri

Rr. Ali Demi tek ish kombinati Poligrafik

Sindroma e Lodhjes Kronike (CFS): Simptomat, Shkaqet dhe Trajtimi

Tabela e kontentit

Vitet e fundit, gjithnjë e më shumë njerëz po vuajnë nga Sindroma e Lodhjes Kronike, një gjendje e karakterizuar nga lodhja dobësuese.

Sindroma e lodhjes kronike është një çrregullim kompleks. Karakterizohet nga lodhja e tepruar, e cila zgjat të paktën gjashtë muaj dhe nuk mund të shpjegohet plotësisht me një gjendje mjekësore themelore.

Çfarë Është Sindroma e Lodhjes Kronike?

Sindroma e lodhjes kronike është një çrregullim që përkufizohet nga lodhja e jashtëzakonshme fizike dhe mendore. Pacientët me sindromën e lodhjes kronike nuk ndiejnë lehtësim pasi pushojnë, por, përkundrazi, lodhja e tyre vazhdon të përkeqësohet. Gradualisht, këto simptoma të lodhjes kronike mund të bëhen dobësuese, duke e penguar pacientin të ketë një jetë normale.

Për një kohë të gjatë, sindroma e lodhjes kronike nuk u pranua nga fusha mjekësore. Mjekësia klasike mendonte se pacientët ishin të huaj ose pacientë imagjinarë, dhe për fat të keq disa mjekë (rrallë tani) ende besojnë se pacientët janë të gjymtuar. Për fat të mirë, për shumicën e mjekëve, sindroma e lodhjes kronike tashmë njihet dhe ka programe kërkimore për të kuptuar më mirë shkaqet e sëmundjes, për të përmirësuar diagnozën, për të lehtësuar simptomat, si dhe për të gjetur mënyra për të trajtuar simptomat. Ata që vuajnë nga lodhja në përditshmëri nuk mund të kujdesen për veten e tyre, dhe për më tepër për familjen apo edhe për përgjegjësitë e tyre profesionale.

Emërtimet dhe Terminologjitë e Sindromës së Lodhjes Kronike?

Sindroma e Lodhjes Kronike, derisa është përcaktuar kështu dhe e njohur ndërkombëtarisht, si një gjendje jashtëzakonisht e rëndë dhe e rrezikshme për shëndetin e njerëzve, si dhe një Sindromë tjetër Kronike që çon në pamjaftueshmëri – të sëmurët me aftësi të kufizuara të vetëkujdesit, ka kaluar shumë faza. Nga përqeshjet deri te konfliktet dhe mosmarrëveshjet.

Sistemi Kombëtar i Kujdesit Shëndetësor (NHS) i Britanisë së Madhe së bashku me të gjitha institucionet universitare të SHBA-s, tashmë e njohin atë dhe e quajnë sindromi i lodhjes kronike (CFS), që nga viti 2015.

Emërtime që gjithashtu janë përdorur dhe përdoren ende, janë:

  • Encefalomieliti Myalgic (ME) – Encefalomieliti Myalgic
  • Sëmundja e intolerancës ndaj sforcimeve sistemike (SEID) – Lodhja sistemike nga ushtrimet dhe mungesa e durimit.
  • Sindroma e lodhjes së veshkave – Sindroma e lodhjes së veshkave

Cilat Janë Simptomat e Sindromës së Lodhjes Kronike?

Sindroma e lodhjes kronike mund të ndodhë te të gjithë njerëzit, pavarësisht nga lloj apo statusi financiar, por gratë kanë katër herë më shumë gjasa të preken sesa burrat.

Rraskapitje dhe jo vetëm lodhje

Është normale të ndiheni të lodhur pas një dite të vështirë pune e cila ndiqet edhe nga detyrimet e shtëpisë. Megjithatë, lodhja kronike është diçka shumë më tepër: një rraskapitje e thellë që njeriu e ndjen deri në kockë dhe si rrjedhojë nuk mund të përballojë detyrimet e ditës. Personi që vuan nga sindroma ndihet sikur ka pesha në trup që e bëjnë të vështirë për të edhe të ecë.

Ju nuk mund të flini ose të qëndroni në gjumë

Rreth 80% e njerëzve me lodhje kronike kanë vështirësi për të fjetur. Sado i lodhur të jetë dikush, ai ose ajo nuk fle dot dhe kur arrin të flejë, zgjohet me gjën më të vogël dhe si pasojë nuk pushon dot.

Pamundësia për t’u përqendruar

Përveç lodhjes së përhershme, shumica e njerëzve të prekur përjetojnë simptomat e mëposhtme: harrojnë lehtë, kanë vështirësi në përqendrim, shpërqendrohen lehtësisht. Siç e përshkruajnë në mënyrë karakteristike, duket sikur po kalojnë një mjegull të thellë gri dhe mendja e tyre është po aq e lodhur sa trupi.

Ndiheni të rraskapitur pas çdo aktiviteti

Në rast se bëhet fjalë për një shëtitje të shkurtër ose një darkë, çdo stres fizik ose emocional shkakton sforcim të madh në trupin e njeriut.

Keni paqëndrueshmëri

Për çdo person që vuan nga sindroma e lodhjes kronike, qëndrimi në këmbë për një kohë të gjatë është një sfidë e vërtetë. Sipas ekspertëve, kjo ndodh për shkak të intolerancës ortostatike, domethënë, zvogëlimit të rrjedhjes së gjakut në tru kur dikush është në një pozicion vertikal.

Dhimbje fizike

Shumë të sëmurë raportojnë dhimbje në të gjithë trupin, si në kyçe, muskuj, madje edhe në qafë, dhe sigurisht dhimbje koke të shpeshta. Në shumicën e rasteve nuk ka acarim të jashtëm, ënjtje apo skuqje, por vetëm dhimbje që arrin thellë në kyçe dhe muskuj.

Kush mund të Preket nga Sindroma e Lodhjes Kronike?

Sindroma e lodhjes kronike (CFS) mund të prekë këdo. Zakonisht, shfaqet pak më shumë te femrat sesa te meshkujt. Në përgjithësi, prek njerëzit e moshës 20 deri në 50 vjeç. Fatkeqësisht, ajo mund të prekë edhe fëmijët, zakonisht midis moshës 13 dhe 15 vjeç.

Sindroma e lodhjes kronike manifestohet kryesisht pas stresit intensiv ose të zgjatur të trupit.

Cilat Janë Shkaqet e Sindromës së Lodhjes Kronike?

Shkaqet e sindromës së lodhjes kronike nuk dihen. Disa njerëz mund të lindin me një predispozicion ndaj çrregullimit, i cili më pas shkaktohet nga një kombinim faktorësh. Këta faktorë mund të jenë:

Infeksionet virale: Për shkak se disa njerëz zhvillojnë sindromën e lodhjes kronike pas një infeksioni viral, studiuesit po shqyrtojnë nëse disa viruse mund ta shkaktojnë atë. Viruset e dyshuar përfshijnë virusin Epstein-Barr dhe virusin e herpesit njerëzor. Nuk është gjetur ende lidhje përfundimtare.

Problemet imune: Sistemi imunitar i njerëzve me sindromën e lodhjes kronike duket se është paksa i dobësuar. Megjithatë nuk është e qartë nëse kjo është e mjaftueshme për të shkaktuar vërtet çrregullimin.

Pabarazitë hormonale: Njerëzit me sindromën e lodhjes kronike gjithashtu ndonjëherë kanë nivele jonormale të hormoneve në gjak, të cilat prodhohen në hipotalamus, gjëndrën e hipofizës ose gjëndrat mbiveshkore. Por rëndësia e këtyre anomalive është ende e panjohur.

Trauma fizike ose emocionale: Disa raportojnë se kanë pësuar një lëndim, operacion ose stres të rëndësishëm emocional pak para fillimit të simptomave.

Cilat Janë Pasojat e Sindromës së Lodhjes Kronike?

Sindroma e Lodhjes Kronike (C.F.S.) përjetohet nga miliona njerëz në mbarë botën. Sidomos në ditët e sotme, për shkak të faktorëve të shtuar të stresit, ndaj të cilëve ne e ekspozojmë trupin tonë çdo ditë.

“Sëmundja e padukshme”, si sindroma e lodhjes kronike (CFS), gjithashtu funksionon (për sa kohë që është e padiagnostikuar) si një pararendës i sëmundjeve kronike, si diabeti, obeziteti dhe pesha e tepërt, hipertensioni, si dhe depresioni nga sëmundjet e zemrës.

Cili është Trajtimi i Sindromës së Lodhjes Kronike?

Nuk ka asnjë kurë që çon në një kurim të plotë të kësaj sindrome. Trajtimi fokusohet në lehtësimin e simptomave. Simptomat më të bezdisshme ose paaftësuese duhet të trajtohen së pari.

Medikamente

Disa probleme që lidhen me sindromën e lodhjes kronike mund të përmirësohen me disa medikamente, si për shembull:

  • Depresioni: Shumë njerëz me probleme shëndetësore afatgjata, si sindroma e lodhjes kronike, janë gjithashtu pjesë e depresionit. Trajtimi i depresionit mund ta bëjë më të lehtë për ju që të përballeni me problemet që lidhen me sindromën e lodhjes kronike. Doza të ulëta të disa antidepresantëve mund të ndihmojnë gjithashtu në përmirësimin e gjumit dhe lehtësimin e dhimbjes.
  • Intoleranca ortostatike: Disa pacientë, veçanërisht adoleshentët, përjetojnë gjendjen e rënit të fikët ose të përziera gjatë qëndrimit në këmbë. Medikamentet për të rregulluar presionin e gjakut ose rrahjet e zemrës mund të jenë të dobishme.
  • Dhimbja: Nëse medikamentet pa recetë, si ibuprofeni dhe naprokseni i natriumit nuk ndihmojnë sa duhet, atëherë ka disa medikamente me recetë që mund të ndihmojnë. Këto përfshijnë pregabalin, duloxetine, amitriptyline dhe gabapentin.

Shumë pacientë përfitojnë gjithashtu nga qasjet e mëposhtme:

  • Problemet me gjumin: Mungesa e gjumit mund ta bëjë më të vështirë trajtimin e simptomave të tjera. Mjeku juaj mund të sugjerojë shmangien e kafeinës ose ndryshimin e rutinës së gjumit. Apnea e gjumit mund të trajtohet me një ventilator të posaçëm mekanik gjatë kohës që flini.
  • Ushtrimi: Regjimet agresive të ushtrimeve shpesh çojnë në përkeqësim të simptomave. Megjithatë çdo aktivitet që përgjithësisht tolerohet nga trupi duhet të mbahet. Llojet e ushtrimeve që fillojnë me një intensitet shumë të ulët dhe rriten shumë gradualisht me kalimin e kohës mund të jenë të dobishme në përmirësimin e performancës afatgjatë.

Sëmundje pas stërvitjes

Njerëzit me sindromën e lodhjes kronike përjetojnë përkeqësim të simptomave të tyre pas përpjekjeve fizike, mendore apo edhe emocionale. Kjo quhet keqtrajtim pas stërvitjes dhe mund të zgjasë me ditë, apo edhe javë pas procesit të stërvitjes.

Pacientët që përjetojnë keqtrajtim pas stërvitjes shpesh e kanë të vështirë të gjejnë një ekuilibër të mirë midis aktivitetit dhe pushimit. Qëllimi kryesor është të qëndroni aktiv pa e tepruar.

Është thelbësore të mbani një ditar të përditshëm të aktiviteteve tuaja, si dhe simptomave, në mënyrë që të mbani shënim se sa aktivitet është i tepërt për ju, organizmin tuaj dhe shëndetin tuaj të përgjithshëm. Kjo mund t’ju ndihmojë të shmangni presionin e tepërt në ditët kur ndiheni mirë, gjë që mund të çojë në një “rënie të mprehtë” më vonë.

Keni të njëjtat shqetësime?

Kontaktoni Spitalin CONTINENTAL në një nga format e kontaktit

Tabela e kontentit

Shperndaj:

Poste te tjera

NA KONTAKTONI

Kontakto

Telefononi ne numrat tane te kontaktit +355 69 700 4000  / +355 69 700 1000 ose plotesoni formen dhe merrni pergjigje profesionale ne nje kohe te shkurter

Duke shtypur butonin "Dergo" une pranoj qe nje nga specialistet e Spital Kontanental do te me kontaktoj ne nje nga format e kontaktit te lena nga une ne lidhje me problematiken e kerkuar.

Kontakto

Duke shtypur butonin "Dergo" une pranoj qe nje nga specialistet e Spital Kontanental do te me kontaktoj ne nje nga format e kontaktit te lena nga une ne lidhje me problematiken e kerkuar.