Kujdes i Dedikuar

Shëndetësor

Staf i Kualifikuar

Ndërkombëtar

Teknologji bashkëkohore

Në Shqipëri

Rr. Ali Demi tek ish kombinati Poligrafik

Sindroma Ramsay Hunt: Çfarë duhet të dini?

Tabela e kontentit

Sindroma Ramsay Hunt

Sindroma Ramsay Hunt (herpes zoster oticus) ndodh kur një shpërthim herpes prek nervin e fytyrës pranë njërit prej veshëve tuaj. Përveç skuqjes së dhimbshme të herpesit, sindroma Ramsay Hunt mund të shkaktojë paralizë të fytyrës dhe humbje të dëgjimit në veshin e prekur.

Sindroma Ramsay Hunt shkaktohet nga i njëjti virus që shkakton linë e dhenve. Pas largimit të lisë së dhenve, virusi ende jeton në nervat tuaja. Vite më vonë, mund të riaktivizohet. Kur ndodh, mund të ndikojë në nervat tuaja të fytyrës.

Trajtimi i shpejtë i sindromës Ramsay Hunt mund të zvogëlojë rrezikun e komplikimeve, të cilat mund të përfshijnë dobësi të përhershme të muskujve të fytyrës dhe shurdhim.

Simptomat

Dy shenjat dhe simptomat kryesore të sindromës Ramsay Hunt janë:

 • Një skuqje e kuqe e dhimbshme me flluska të mbushura me lëng në, në dhe rreth njërit vesh
 • Dobësi ose paralizë e fytyrës në të njëjtën anë me veshin e prekur

Zakonisht, skuqja dhe paraliza e fytyrës ndodhin në të njëjtën kohë. Ndonjëherë njëra mund të ndodhë para tjetrës. Herë të tjera, skuqja nuk shfaqet kurrë.

Nëse keni sindromën Ramsay Hunt, mund të përjetoni gjithashtu:

 • Dhimbje veshi
 • Humbja e dëgjimit
 • Tringëllimë në veshët tuaj (tinitus)
 • Vështirësi për të mbyllur njërin sy
 • Një ndjesi rrotullimi ose lëvizjeje (vertigo)
 • Një ndryshim në perceptimin e shijes ose humbje e shijes
 • Tharja e gojës dhe e syve

Kur të shihni një mjek

Telefononi mjekun tuaj nëse keni paralizë të fytyrës ose skuqje të herpesit në fytyrë. Trajtimi që fillon brenda tre ditëve nga fillimi i shenjave dhe simptomave mund të ndihmojë në parandalimin e komplikimeve afatgjata.

Shkaqet

Sindroma Ramsay Hunt shfaqet te njerëzit që kanë pasur lijë. Pasi të shëroheni nga lija e dhenve, virusi qëndron në trupin tuaj – ndonjëherë duke u riaktivizuar në vitet e mëvonshme për të shkaktuar herpesin, një skuqje të dhimbshme me flluska të mbushura me lëngje.

Sindroma Ramsay Hunt është një shpërthim i herpesit që prek nervin e fytyrës pranë njërit prej veshëve tuaj. Mund të shkaktojë gjithashtu paralizë të njëanshme të fytyrës dhe humbje të dëgjimit.

Faktorët e rrezikut

Sindroma Ramsay Hunt mund të ndodhë tek kushdo që ka pasur lijën e dhenve. Është më e zakonshme tek të rriturit e moshuar, zakonisht prek njerëzit më të vjetër se 60 vjeç. Sindroma Ramsay Hunt është e rrallë tek fëmijët.

Sindroma Ramsay Hunt nuk është ngjitëse. Megjithatë, riaktivizimi i virusit varicella-zoster mund të shkaktojë linë e dhenve te njerëzit që nuk kanë pasur më parë linë e dhenve ose nuk janë vaksinuar për të. Infeksioni mund të jetë serioz për njerëzit që kanë probleme me sistemin imunitar.

Derisa flluska e skuqjes të kalojë, shmangni kontaktin fizik me:

 • Kushdo që nuk ka patur kurrë linë e dhenve ose që nuk e ka pasur kurrë vaksinën kundër lisë së dhenve
 • Kushdo që ka një sistem imunitar të dobët
 • Të porsalindurit
 • Gratë shtatzëna

Komplikimet

Komplikimet e sindromës Ramsay Hunt mund të përfshijnë:

 • Humbje e përhershme e dëgjimit dhe dobësi e fytyrës. Për shumicën e njerëzve, humbja e dëgjimit dhe paraliza e fytyrës e lidhur me sindromën Ramsay Hunt është e përkohshme. Megjithatë, ajo mund të bëhet e përhershme.
 • Dëmtimi i syve. Dobësia e fytyrës e shkaktuar nga sindroma Ramsay Hunt mund ta bëjë të vështirë për ju mbylljen e qepallës. Kur kjo ndodh, kornea, e cila mbron syrin tuaj, mund të dëmtohet. Ky dëmtim mund të shkaktojë dhimbje në sy dhe shikim të paqartë.
 • Neuralgjia postherpetike. Kjo gjendje e dhimbshme ndodh kur një infeksion i herpesit dëmton fibrat nervore. Mesazhet e dërguara nga këto fibra nervore bëhen të ngatërruara dhe të ekzagjeruara, duke shkaktuar dhimbje që mund të zgjasë shumë pasi shenjat dhe simptomat e tjera të sindromës Ramsay Hunt janë zbehur.

Parandalimi

Fëmijët tani vaksinohen në mënyrë rutinore kundër lisë së dhenve, gjë që redukton në masë të madhe shanset për t’u infektuar me virusin e dhenve. Rekomandohet gjithashtu një vaksinë kundër herpesit për njerëzit e moshës 50 vjeç ose më të vjetër.

Diagnoza

Mjekët shpesh mund të identifikojnë sindromën Ramsay Hunt bazuar në historinë mjekësore, një ekzaminim fizik dhe shenjat dhe simptomat dalluese të çrregullimit. Për të konfirmuar diagnozën, mjeku juaj mund të marrë një mostër lëngu nga një prej flluskave të skuqjes në veshin tuaj për testim.

Mjekimi

Trajtimi i menjëhershëm i sindromës Ramsay Hunt mund të lehtësojë dhimbjen dhe të ulë rrezikun e komplikimeve afatgjata. Medikamentet mund të përfshijnë:

 • Barnat antivirale. Medikamente të tilla si acikloviri (Zovirax), famciclovir (Famvir) ose valacyclovir (Valtrex) shpesh ndihmojnë në luftimin e virusit të lisë së dhenve.
 • Kortikosteroidet. Një regjim i shkurtër i prednizonit me dozë të lartë duket se rrit efektin e barnave antivirale në sindromën Ramsay Hunt.
 • Medikamente kundër ankthit. Droga të tilla si diazepam (Valium) mund të ndihmojnë në lehtësimin e marramendjes.
 • Qetësues dhimbjesh. Dhimbja e lidhur me sindromën Ramsay Hunt mund të jetë e rëndë. Mund të nevojiten medikamente kundër dhimbjeve me recetë.

Mënyra e jetesës dhe mjetet juridike në shtëpi

Më poshtë mund të ndihmojë në reduktimin e shqetësimit të sindromës Ramsay Hunt:

 • Mbani të pastra zonat e prekura nga skuqja.
 • Aplikoni kompresa të ftohta dhe të lagura në skuqje për të lehtësuar dhimbjen.
 • Merrni një qetësues dhimbjeje ose ilaç anti-inflamator pa recetë, si ibuprofeni (Advil, Motrin IB, të tjerë).

Nëse dobësia e fytyrës e bën të vështirë për ju mbylljen e njërit sy, ndërmerrni hapat e mëposhtëm për të mbrojtur shikimin tuaj:

 • Përdorni pika hidratuese gjatë gjithë ditës nëse syri juaj thahet.
 • Gjatë natës, aplikoni pomadën në sy dhe mbyllni qepallën me shirit ose vishni një copëz për sy.

Përgatitja për takimin tuaj

Ka të ngjarë të filloni duke parë fillimisht mjekun tuaj të familjes. Ai ose ajo mund t’ju referojë te një mjek i specializuar në çrregullimet e sistemit nervor (neurolog) ose te një specialist i veshit, hundës dhe fytit (otolaringolog).

Çfarë mund të bëni?

Përpara takimit tuaj, mund të dëshironi të shkruani një listë me përgjigje për pyetjet e mëposhtme:

 • Cilat janë simptomat tuaja? Kur filluan?
 • A keni pasur ndjesinë se dhoma po rrotullohet (vertigo)?
 • A është ndikuar dëgjimi juaj?
 • A keni vënë re një ndryshim në sensin tuaj të shijes?
 • A keni bërë vaksinën kundër lisë së dhenve (varicellës)? Kur?
 • A keni pasur ndonjëherë lisë dhenve? Kur?
 • A jeni duke u trajtuar për ndonjë gjendje shëndetësore kronike? Nëse po, çfarë trajtimesh po merrni?
 • A jeni shtatzënë?

Çfarë të prisni nga mjeku juaj?

Gjatë ekzaminimit fizik, mjeku juaj do të ekzaminojë nga afër fytyrën tuaj për të kontrolluar për prova të paralizës së njëanshme ose një skuqje të herpesit në, ose rreth veshit tuaj.

Keni të njëjtat shqetësime?

Kontaktoni Spitalin CONTINENTAL në një nga format e kontaktit

Tabela e kontentit

Shperndaj:

Poste te tjera

NA KONTAKTONI

Kontakto

Telefononi ne numrat tane te kontaktit +355 69 700 4000  / +355 69 700 1000 ose plotesoni formen dhe merrni pergjigje profesionale ne nje kohe te shkurter

Duke shtypur butonin "Dergo" une pranoj qe nje nga specialistet e Spital Kontanental do te me kontaktoj ne nje nga format e kontaktit te lena nga une ne lidhje me problematiken e kerkuar.

Kontakto

Duke shtypur butonin "Dergo" une pranoj qe nje nga specialistet e Spital Kontanental do te me kontaktoj ne nje nga format e kontaktit te lena nga une ne lidhje me problematiken e kerkuar.