Kujdes i Dedikuar

Shëndetësor

Staf i Kualifikuar

Ndërkombëtar

Teknologji bashkëkohore

Në Shqipëri

Rr. Ali Demi tek ish kombinati Poligrafik

Sëmundja Lyme: Simptomat, parandalimi dhe trajtimi

Tabela e kontentit

Semundja Lyme

Sëmundja Lyme është një sëmundje e shkaktuar nga bakteret borrelia. Njerëzit zakonisht marrin sëmundjen Lyme nga pickimi i rriqrës që bart bakteret.

Sëmundja Lyme është më e zakonshme në pjesën e sipërme dhe në shtetet verilindore dhe të mesme të Atlantikut. Është gjithashtu e zakonshme në Evropë dhe në jug të Kanadasë qendrore dhe juglindore.

Ju jeni në rrezik të sëmundjes Lyme nëse kaloni kohë aty ku jetojnë rriqrat, si zona me bar, shkurre ose me pyll. Marrja e masave të sigurisë në këto zona mund të ulë rrezikun e sëmundjes Lyme.

Simptomat

Një pickim rriqër mund të duket si një gungë e vogël, që kruhet në lëkurën tuaj, shumë si një pickim mushkonjash. Kjo nuk do të thotë që ju keni një sëmundje të shkaktuar nga rriqrat. Shumë njerëz nuk do të vënë re se kanë pasur një pickim rriqër.

Simptomat e sëmundjes Lyme ndryshojnë. Zakonisht shfaqen në faza. Por fazat mund të mbivendosen. Dhe disa njerëz nuk kanë simptoma të fazës tipike të hershme.

Faza 1

Simptomat e hershme të sëmundjes Lyme zakonisht ndodhin brenda 3 deri në 30 ditë pas pickimit të rriqrës. Kjo fazë e sëmundjes ka një grup të kufizuar simptomash. Kjo quhet sëmundje e hershme e lokalizuar.

Skuqja është një shenjë e zakonshme e sëmundjes Lyme. Por nuk ndodh gjithmonë. Skuqja është zakonisht një rreth i vetëm që përhapet ngadalë nga vendi i pickimit të rriqrës. Mund të bëhet e qartë në qendër dhe të duket si një objektiv ose me sy demi. Skuqja shpesh ndihet e ngrohtë në prekje, por zakonisht nuk është e dhimbshme.

Simptoma të tjera të fazës 1 përfshijnë:

 • Ethe.
 • Dhimbje koke.
 • Lodhje ekstreme.
 • Ngurtësia e kyçeve.
 • Dhimbje dhe dhimbje muskulore.
 • Nyjet limfatike të fryra.

Faza 2

Pa trajtim, sëmundja Lyme mund të përkeqësohet. Simptomat shpesh shfaqen brenda 3 deri në 10 javë pas pickimit të rriqrës. Faza 2 është shpesh më serioze dhe më e përhapur. Ajo quhet sëmundje e hershme e përhapur.

Faza 2 mund të përfshijë simptomat e fazës 1 dhe sa vijon:

 • Shumë skuqje në pjesë të tjera të trupit.
 • Dhimbje ose ngurtësi në qafë.
 • Dobësi muskulore në njërën ose të dyja anët e fytyrës.
 • Aktiviteti i sistemit imunitar në indet e zemrës që shkakton rrahje të parregullta të zemrës.
 • Dhimbje që fillon nga shpina dhe ijet dhe përhapet në këmbë.
 • Dhimbje, mpirje ose dobësi në duar ose këmbë.
 • Ënjtje e dhimbshme në indet e syrit ose qepallës.
 • Aktiviteti i sistemit imunitar në nervat e syrit që shkakton dhimbje ose humbje të shikimit.

Faza 3

Në fazën e tretë, mund të keni simptoma nga fazat e mëparshme dhe simptoma të tjera. Kjo fazë quhet sëmundje e përhapur vonë.

Gjendja më e zakonshme e kësaj faze është artriti në nyje të mëdha, veçanërisht në gjunjë. Dhimbja, ënjtja ose ngurtësimi mund të zgjasin për një kohë të gjatë. Ose simptomat mund të vijnë dhe të shkojnë. Simptomat e fazës 3 zakonisht fillojnë 2 deri në 12 muaj pas pickimit të rriqrës.

Lloji i sëmundjes Lyme i zakonshëm në Evropë mund të shkaktojë një gjendje të lëkurës të quajtur akrodermatiti atrofik kronik. Lëkura në pjesën e pasme të duarve dhe majat e këmbëve zbardhet dhe fryhet. Mund të shfaqet gjithashtu mbi bërryla dhe gjunjë. Rastet më serioze mund të shkaktojnë dëmtim të indeve ose kyçeve.

Kjo gjendje e lëkurës mund të shfaqet shumë muaj deri në shumë vite pas pickimit të rriqrës.

Kur të shihni një mjek

Shumica e njerëzve që sëmuren nga sëmundja Lyme nuk e mbajnë mend të kenë pickuar rriqrat. Dhe shumë simptoma të sëmundjes Lyme lidhen me kushte të tjera. Shikoni mjekun tuaj nëse keni simptoma të sëmundjes Lyme. Një diagnozë e hershme dhe trajtimi i duhur mund të përmirësojnë rezultatet.

Nëse e dini se keni pickuar rriqrat ose mund të keni qenë rreth rriqrave, shikoni për simptomat. Nëse shfaqen, shihni mjekun tuaj sa më shpejt të jetë e mundur.

Shkaqet

Sëmundja Lyme shkaktohet nga bakteret borrelia. Në Amerikën e Veriut, rriqrat me këmbë të zeza, i quajtur edhe rriqra e drerit, bartin kryesisht bakteret.

Në Evropë, një specie e ndryshme e borrelias shkakton sëmundjen Lyme. Rriqrat bartin bakteret. Këto rriqra njihen me disa emra, duke përfshirë rriqrën e ricinit, rriqrën e deleve ose rriqrën e drerit.

Pickimet e rriqrave

Rriqrat ushqehen me gjak duke u ngjitur në lëkurën e bujtësit. Këpusha ushqehet derisa të fryhet në shumëfishin e madhësisë së saj tipike. Rriqrat e drerit mund të ushqehen me gjakun e një bujtësi për disa ditë.

Rriqrat marrin baktere nga një bujtës, si dre ose brejtës. Ata nuk sëmuren. Por ata mund t’i kalojnë bakteret tek një pritës tjetër. Kur një rriqër i infektuar ushqehet me një person, bakteret mund të lëvizin në qarkullimin e gjakut të personit. Bakteret kanë më pak gjasa të përhapin sëmundjen Lyme nëse e hiqni rriqrën brenda 24 orëve.

Si rriqrat e rinj ashtu edhe ata të rritur mund ta bartin sëmundjen. Rriqrat e reja janë të vogla dhe të vështira për t’u dalluar. Ju nuk mund të vini re nëse një rriqër i ri ju kafshon.

Faktorët e rrezikut

Rreziku juaj për t’u prekur nga sëmundja Lyme varet nga fakti nëse kaloni kohë aty ku ka gjasa të jetojnë. Kjo përfshin:

 • Rajon. Këpushat e drerit që bartin sëmundjen Lyme janë të përhapura. Ato gjenden kryesisht në pjesën e sipërme të Midwest, në shtetet verilindore dhe të mesme të Atlantikut, dhe në jug të Kanadasë qendrore dhe juglindore. Këpusha e ricinit gjendet në të gjithë Evropën.
 • Habitati. Rriqrat jetojnë në zona të pyllëzuara, me shkurre ose me bar.
 • Koha e vitit. Rreziku i infektimit është më i madh në pranverë, verë dhe vjeshtë. Por rriqrat mund të jenë aktive sa herë që temperatura është mbi zero.

Komplikimet

Disa njerëz me sëmundjen Lyme raportojnë simptoma që vazhdojnë pas trajtimit. Këto simptoma më të gjata mund të përfshijnë:

 • Artriti që fillon me sëmundjen Lyme dhe nuk përmirësohet.
 • Dhimbje dhe dhimbje trupi.
 • Lodhje e vazhdueshme ose e shpeshtë.
 • Ankesat e kujtesës.

Këto kushte nuk kuptohen qartë. Disa njerëz me këto simptoma mund të diagnostikohen me sindromën e sëmundjes Lyme pas trajtimit, ose PTLDS. Këto probleme afatgjata mund të shkaktohen nga:

 • Trajtim jo i plotë.
 • Riinfeksioni me sëmundjen Lyme.
 • Reagimi i sistemit imunitar ndaj fragmenteve të baktereve të vrarë.
 • Aktiviteti i sistemit imunitar që dëmton indet e shëndetshme, i quajtur gjithashtu autoimunitet.
 • Gjendje të tjera përveç sëmundjes Lyme që nuk janë diagnostikuar.

Parandalimi

Mënyra më e mirë për të parandaluar sëmundjen Lyme është të shmangni pickimin e rriqrave kur jeni jashtë. Shumica e rriqrave ngjiten në pjesën e poshtme të këmbëve dhe këmbëve tuaja ndërsa ecni ose punoni në zona me bar, të pyllëzuara ose fusha të mbipopulluara. Pasi një rriqër ngjitet në trupin tuaj, ajo shpesh zvarritet lart për të gjetur një vend për të gërmuar në lëkurën tuaj.

Nëse jeni ose planifikoni të jeni në një zonë ku rriqrat ka gjasa të jetojnë, ndiqni këto këshilla për të mbrojtur veten.

Përdorni repelentë për rriqrat:

 • Spërkatni veshjet tuaja të jashtme, këpucët, tendën dhe pajisjet e tjera të kampingut me një repelent që ka 0,5% permethrinë. Disa pajisje dhe veshje mund të para-trajtohen me permetrinë.
 • Përdorni një ilaç kundër insekteve të regjistruar në Agjencinë për Mbrojtjen e Mjedisit në çdo lëkurë të ekspozuar, përveç fytyrës tuaj. Këto përfshijnë repelentë që përmbajnë DEET, picaridin, IR3535, vaj eukalipt limoni (OLE), para-mentan-diol (PMD) ose 2-undekanone.
 • Mos përdorni produkte me OLE ose PMD tek fëmijët nën moshën 3 vjeç.

Vishuni për mbrojtje:

 • Vishni veshje me ngjyra të çelura që e bëjnë më të lehtë për ju ose për të tjerët të shihni rriqrat në rrobat tuaja.
 • Shmangni këpucët me majë të hapur ose sandalet.
 • Vishni këmisha me mëngë të gjata të futura në pantallonat tuaja.
 • Vishni pantallona të gjata të futura në çorape.

Kontrolloni për rriqrat:

 • Bëni dush sa më shpejt që të jetë e mundur për të larë çdo rriqër të liruar. Kontrolloni për rriqrat që mund të jenë gërmuar.
 • Përdorni një pasqyrë për të kontrolluar mirë trupin tuaj. Kushtojini vëmendje sqetullave, flokëve dhe vijës së flokëve. Kontrolloni gjithashtu veshët, belin dhe zonën midis këmbëve, prapa gjunjëve dhe brenda barkut.
 • Kontrolloni pajisjet tuaja. Para se të lani rrobat tuaja në natyrë, vendosini në tharëse të nxehta për të paktën 10 minuta për të vrarë rriqrat.

Këshilla të tjera:

 • Bëni një inspektim ditor për rriqrat në çdo kafshë shtëpiake që kalon kohë jashtë.
 • Qëndroni në shtigje të pastra sa më shumë që të jetë e mundur në zonat e pyllëzuara dhe me bar.

Diagnoza

Nëse jetoni aty ku sëmundja Lyme është e zakonshme, skuqja mund të jetë e mjaftueshme për një diagnozë.

Diagnoza zakonisht varet nga sa vijon:

 • Një përmbledhje e të gjitha shenjave dhe simptomave.
 • Një histori e ekspozimit të njohur ose të mundshëm ndaj rriqrave.
 • Testet e gjakut për të gjetur antitrupa kundër baktereve që luftojnë sëmundjet.

Mjekimi

Antibiotikët përdoren për të trajtuar sëmundjen Lyme. Në shumicën e rasteve, shërimi do të jetë më i shpejtë dhe më i plotë sa më shpejt të fillojë trajtimi.

Pilula antibiotike

Trajtimi standard për sëmundjen Lyme është një antibiotik që merret si pilulë. Trajtimi zakonisht zgjat 10 deri në 14 ditë. Trajtimi mund të jetë më i gjatë në varësi të simptomave tuaja. Është e rëndësishme që të merrni të gjitha pilulat sipas udhëzimeve edhe nëse ndiheni më mirë.

Antibiotik IV

Mjeku juaj mund të përshkruajë një antibiotik të dhënë direkt në venë, i quajtur gjithashtu një antibiotik intravenoz (IV). Një antibiotik IV mund të përdoret për sëmundje më serioze, veçanërisht nëse keni simptoma të:

 • Artriti afatgjatë.
 • Sëmundje që prek sistemin nervor.
 • Sëmundje që prek zemrën.

Përdorimi parandalues ​​i antibiotikëve

Mjeku juaj mund të përshkruajë një antibiotik si masë parandaluese, e quajtur gjithashtu profilaksë, vetëm nëse ndodhin të tre këto kushte:

 • Dihet se rriqra kafshuese është një rriqër dreri.
 • Ju jetoni ose keni vizituar së fundmi një zonë ku sëmundja Lyme është e zakonshme.
 • Këpusha është ngjitur në lëkurë për 36 orë ose më shumë.

Antibiotikët janë i vetmi trajtim i provuar për sëmundjen Lyme. Trajtime të tjera nuk janë treguar të funksionojnë ose nuk janë testuar.

Sëmundje pas sëmundjes Lyme

Ju mund të keni dëgjuar termin “sëmundja kronike Lyme”. Disa njerëz e përdorin termin për t’iu referuar simptomave afatgjata që ata mendojnë se mund të lidhen me një rast të mëparshëm të sëmundjes Lyme. Por ky term nuk është i përcaktuar mirë. Hulumtimet kanë zbuluar se këto simptoma nuk janë të lidhura me sëmundjet e vazhdueshme të shkaktuara nga bakteret borrelia. Hulumtimet tregojnë gjithashtu se përdorimi i vazhdueshëm i antibiotikëve nuk i përmirëson këto simptoma.

Nëse keni shqetësime të reja shëndetësore ose probleme shëndetësore të vazhdueshme pas sëmundjes Lyme, bisedoni me mjekun tuaj. Simptomat mund të jenë për shkak të shumë shkaqeve të mundshme. Mjeku juaj mund t’ju ndihmojë të kuptoni shkakun e simptomave tuaja dhe të gjeni trajtimin e duhur për ju.

Mënyra e jetesës dhe mjetet juridike në shtëpi

Nëse gjeni një rriqër në trupin tuaj, ndiqni këto hapa për ta hequr atë:

 • Doreza. Nëse i keni ato, vishni doreza mjekësore ose doreza të ngjashme për të mbrojtur duart tuaja.
 • Piskatore. Përdorni piskatore me majë të imët për ta kapur rriqrën fort pranë gojës dhe sa më afër lëkurës tuaj.
 • Largimi. Tërhiqeni në mënyrë të qëndrueshme dhe ngadalë trupin e rriqrës larg nga lëkura juaj pa e tundur ose përdredhur. Nëse mbeten pjesë të gojës, hiqini me piskatore të pastër.
 • Asgjesimi. Vriteni rriqrën duke e futur në alkool. Për të shmangur ekspozimin ndaj baktereve të mundshme, mos e shtypni rriqrën. Rriqrat e ngordhura mund të hidhen në një kanal kanalizim ose tualet. Ose mund të mbështillet lehtë me shirit dhe të hidhet në kosh, ose të vendoset në një qese të mbyllur dhe të ruhet në frigorifer.
 • Magazinimi. Një rriqër mund të vlerësohet më vonë nëse mendoni se keni një sëmundje të shkaktuar nga rriqrat. Hidheni rriqrën në një enë, etiketoni me datën dhe vendoseni në frigorifer.
 • Pastrim. Pas heqjes së rriqrës, fillimisht përdorni sapun dhe ujë për të larë duart dhe vendin e pickimit të rriqrës. Më pas pastroni vendin dhe duart tuaja me alkool.
 • Mos vendosni vazelinë, manikyrin e thonjve, alkool për fërkim ose shkrepëse të nxehtë në rriqrën.

Përgatitja për takimin tuaj

Ka të ngjarë të shihni mjekun tuaj të familjes ose një mjek të dhomës së urgjencës, në varësi të simptomave tuaja. Ju gjithashtu mund të shihni një mjek të trajnuar për sëmundjet infektive.

Nëse keni mbajtur një rriqër të hequr, sillni atë në takim. Nëse kohët e fundit keni bërë aktivitete në natyrë dhe mund të keni pickuar rriqrat ose mund të keni një sëmundje të shkaktuar nga rriqrat, jini gati t’u përgjigjeni këtyre pyetjeve:

 • Nëse një rriqër ju kafshoi, kur ndodhi?
 • Kur mendoni se jeni ekspozuar ndaj rriqrave?
 • Ku keni qenë duke bërë aktivitete në natyrë?

Çfarë të prisni nga mjeku juaj?

Jini të përgatitur për t’iu përgjigjur këtyre pyetjeve shtesë dhe shkruani përgjigjet përpara takimit tuaj.

 • Çfarë simptomash keni përjetuar?
 • Kur filluan?
 • A ka përmirësuar apo përkeqësuar ndonjë gjë simptomat?
 • Cilat ilaçe, suplemente dietike, ilaçe bimore dhe vitamina merrni rregullisht?
 • A keni bërë ndonjë ndryshim të fundit në medikamente?
 • Jeni alergjik ndaj ndonjë medikamenti, apo keni ndonjë alergji tjetër?

Keni të njëjtat shqetësime?

Kontaktoni Spitalin CONTINENTAL në një nga format e kontaktit

Tabela e kontentit

Shperndaj:

Poste te tjera

NA KONTAKTONI

Kontakto

Telefononi ne numrat tane te kontaktit +355 69 700 4000  / +355 69 700 1000 ose plotesoni formen dhe merrni pergjigje profesionale ne nje kohe te shkurter

Duke shtypur butonin "Dergo" une pranoj qe nje nga specialistet e Spital Kontanental do te me kontaktoj ne nje nga format e kontaktit te lena nga une ne lidhje me problematiken e kerkuar.

Kontakto

Duke shtypur butonin "Dergo" une pranoj qe nje nga specialistet e Spital Kontanental do te me kontaktoj ne nje nga format e kontaktit te lena nga une ne lidhje me problematiken e kerkuar.