Kujdes i Dedikuar

Shëndetësor

Staf i Kualifikuar

Ndërkombëtar

Teknologji bashkëkohore

Në Shqipëri

Rr. Ali Demi tek ish kombinati Poligrafik

Skleroza Multiple: Si Ta Kuptojmë Atë?

Tabela e kontentit

Skleroza multiple

Skleroza e shumëfishtë (MS) shkakton dëmtim të fibrave nervore në sistemin nervor qendror. Me kalimin e kohës, mund të çojë në probleme me shikimin, dobësi të muskujve, humbje të ekuilibrit ose mpirje. Disa terapi medikamentoze mund të kufizojnë dëmtimin nervor dhe të ngadalësojnë përparimin e sëmundjes.

Skleroza multiple tek personat ne moshe

Çfarë Është Skleroza Multiple (MS)?

Skleroza multiple (MS) është një sëmundje autoimune. Me këto kushte, sistemi juaj imunitar gabimisht sulmon qelizat e shëndetshme. Tek njerëzit me MS, sistemi imunitar sulmon qelizat në mielin, mbështjellësin mbrojtës që rrethon nervat në tru dhe palcën kurrizore.

Dëmtimi i mbështjellësit të mielinës ndërpret sinjalet nervore nga truri juaj në pjesë të tjera të trupit tuaj. Dëmtimi mund të çojë në simptoma që prekin trurin, palcën kurrizore dhe sytë.

Ekzistojnë katër lloje të sklerozës multiple:

 • Sindroma e izoluar klinikisht (CIS): Kur dikush ka një episod të parë të simptomave të MS, mjekët shpesh e kategorizojnë atë si CIS. Jo të gjithë ata që kanë CIS vazhdojnë të zhvillojnë sklerozë multiple.
 • MS rikthim-remitente (RRMS): Kjo është forma më e zakonshme e sklerozës multiple. Njerëzit me RRMS kanë shpërthime – të quajtura gjithashtu rikthim ose përkeqësim – të simptomave të reja ose përkeqësuese. Pasojnë periudhat e lehtësimit (kur simptomat stabilizohen ose largohen).
 • MS primare progresive (PPMS): Njerëzit e diagnostikuar me PPMS kanë simptoma që ngadalë dhe gradualisht përkeqësohen pa asnjë periudhë rikthimi ose lehtësimi.
 • MS progresive sekondare (SPMS): Në shumë raste, njerëzit e diagnostikuar fillimisht me RRMS përfundimisht kalojnë në SPMS. Me sklerozën multiple sekondare progresive, ju vazhdoni të pësoni dëmtime nervore. Simptomat tuaja përkeqësohen në mënyrë progresive. Ndërsa mund të përjetoni ende disa rikthime ose shpërthime (kur simptomat përkeqësohen), nuk keni më periudha të lehtësimit më pas (kur simptomat stabilizohen ose largohen).

Çfarë E Shkakton Sklerozën Multiple (MS)?

Ekspertët ende nuk e dinë me siguri se çfarë e shkakton sklerozën multiple. Hulumtimet janë në vazhdim për të ndihmuar në identifikimin e asaj që shkakton sëmundjen. Faktorët që mund të shkaktojnë MS përfshijnë:

 • Ekspozimi ndaj disa viruseve ose baktereve: Disa kërkime sugjerojnë se ekspozimi ndaj infeksioneve të caktuara (si virusi Epstein-Barr) mund të shkaktojë MS më vonë në jetë.
 • Vendi ku jetoni: Mjedisi juaj mund të luajë një rol në rrezikun tuaj për zhvillimin e MS. Disa pjesë të botës kanë shkallë dukshëm më të lartë të sëmundjes se të tjerat. Zonat më larg nga ekuatori kanë shkallë më të lartë të MS. Kjo mund të jetë për shkak se këto rajone marrin diell më pak intensiv. Njerëzit që marrin më pak diell kanë nivele më të ulëta të vitaminës D, një faktor rreziku për zhvillimin e MS.
 • Mënyra si funksionon sistemi juaj imunitar: Skleroza multiple është një sëmundje autoimune. Studiuesit po punojnë për të kuptuar se çfarë i bën qelizat imune të disa njerëzve të sulmojnë gabimisht qelizat e shëndetshme.
 • Mutacionet e gjeneve: Të kesh një anëtar të familjes me MS rrit rrezikun e sëmundjes. Por është ende e paqartë saktësisht se si dhe cilat gjene luajnë një rol në nxitjen e sklerozës multiple.
Shenjat e sklerozes multiple

Cilat Janë Simptomat E Sklerozës Multiple?

Problemet e shikimit – të tilla si neuriti optik (turbullira dhe dhimbje në njërin sy) – janë shpesh një nga shenjat e para të sklerozës multiple. Simptoma të tjera të zakonshme përfshijnë:

 • Ndryshime në ecje.
 • Lodhje.
 • Humbje e ekuilibrit ose koordinimit.
 • Spazëm muskulore.
 • Dobësi muskulore.
 • Ndjesi shpimi gjilpërash ose mpirje, veçanërisht në këmbë ose krahë.

Cilat Janë Ndërlikimet E Sklerozës Multiple?

Nëse MS përparon, përkeqësimi i simptomave mund të çojë në komplikacione të tilla si:

 • Vështirësi në ecje që mund të rezultojë në nevojën për bastun ose karrige me rrota.
 • Humbje e kontrollit të zorrëve ose fshikëzës.
 • Probleme me memorien.
 • Vështirësi gjatë seksit.

Kush E Diagnostikon Sklerozën Multiple (MS)?

Shumë kushte mund të shkaktojnë simptoma të ngjashme neurologjike. Përcaktimi i një diagnoze të saktë ndonjëherë është e vështirë. Disa njerëz vizitojnë mjekë të shumtë gjatë viteve përpara se të marrin një diagnozë. Ndërsa kërkimi mund të jetë zhgënjyes, është e rëndësishme të vazhdoni të kërkoni përgjigje. Identifikimi dhe trajtimi i MS sa më shpejt që të jetë e mundur mund të ndihmojë në ngadalësimin e përparimit të sëmundjes.

Nëse mjeku juaj i familjes dyshon se mund të keni MS, do t’ju duhet të shihni një neurolog. Një neurolog është një mjek i specializuar në trajtimin e kushteve që ndikojnë në sistemin nervor, i cili përfshin trurin dhe palcën kurrizore.

Konsulta me mjekun per sklerozen

Si Diagnostikohet Skleroza Multiple?

Asnjë test nuk mund të japë një diagnozë përfundimtare të MS. Për të kuptuar se çfarë i shkakton simptomat, mjeku juaj do të bëjë një ekzaminim fizik. Ju gjithashtu mund të bëni analiza gjaku dhe teste imazherike, të tilla si MRI. Një MRI kërkon prova të lezioneve (zonave të dëmtimit) në tru ose në palcën kurrizore që tregojnë sklerozë multiple. Lezionet zhvillohen si rezultat i dëmtimit të mbështjellësit të mielinës që rrethon nervat. Mund të duhet gjithashtu të bëhet një trokitje e shtyllës kurrizore (punksion lumbal).

Nëse këto teste nuk japin një përgjigje të qartë, neurologu juaj mund të rekomandojë një test të potencialeve të evokuara. Ky test kontrollon funksionin tuaj nervor duke matur aktivitetin elektrik në tru dhe palcën kurrizore.

Si Menaxhohet Apo Trajtohet Skleroza Multiple (MS)?

Aktualisht nuk ka kurë për MS. Trajtimi fokusohet në menaxhimin e simptomave, reduktimin e rikthimeve (periudhave kur simptomat përkeqësohen) dhe ngadalësimin e përparimit të sëmundjes. Plani juaj gjithëpërfshirës i trajtimit mund të përfshijë:

 • Terapitë modifikuese të sëmundjes (DMT): Disa medikamente kanë miratimin e FDA për trajtimin afatgjatë të MS. Këto barna ndihmojnë në reduktimin e rikthimeve (të quajtura edhe shpërthime ose sulme). Ata ngadalësojnë përparimin e sëmundjes. Dhe ato mund të parandalojnë formimin e lezioneve të reja në tru dhe palcën kurrizore.
 • Medikamente për menaxhimin e rikthimit: Nëse keni një atak të rëndë, neurologu juaj mund të rekomandojë një dozë të lartë kortikosteroide. Ilaçi mund të zvogëlojë shpejt inflamacionin. Ata ngadalësojnë dëmtimin e mbështjellësit të mielinës që rrethon qelizat tuaja nervore.
 • Rehabilitimi fizik: Skleroza multiple mund të ndikojë në funksionin tuaj fizik. Qëndrimi fizikisht i aftë dhe i fortë do t’ju ndihmojë të ruani lëvizshmërinë tuaj.
 • Këshillimi për shëndetin mendor: Përballja me një gjendje kronike mund të jetë emocionalisht sfiduese. Dhe MS ndonjëherë mund të ndikojë në kujtesën tuaj. Puna me një neuropsikolog ose marrja e mbështetjes tjetër emocionale është një pjesë thelbësore e menaxhimit të sëmundjes.
Diagnostikimi i sklerozes multiple

Si Mund Ta Parandaloj Një Shpërthim Të Sklerozës Multiple?

Terapitë modifikuese të sëmundjes janë mënyra më efektive për të reduktuar numrin e shpërthimeve (të quajtura edhe rikthime ose sulme) që përjetoni. Një stil jetese i shëndetshëm është gjithashtu i rëndësishëm. Zgjedhjet që bëni mund të ndihmojnë në ngadalësimin e përparimit të sëmundjes. Kujdesi i mirë gjithashtu mund të zvogëlojë simptomat tuaja dhe të përmirësojë cilësinë e jetës tuaj.

Ndryshimet e stilit të jetesës që mund të përmirësojnë gjendjen tuaj përfshijnë:

 • Konsumimi i një diete të shëndetshme: Nuk ka një dietë magjike për MS. Ekspertët rekomandojnë një dietë të ekuilibruar që përfshin shumë fruta dhe perime, drithëra të plota, yndyrna të shëndetshme dhe proteina pa yndyrë. Ju gjithashtu duhet të kufizoni marrjen e sheqernave të shtuara, yndyrave të pashëndetshme dhe ushqimeve të përpunuara.
 • Kryerja e rregullt e ushtrimeve: Skleroza multiple mund të shkaktojë dobësi të muskujve, humbje të ekuilibrit dhe vështirësi në ecje. Ushtrimet aerobike, fleksibiliteti dhe trajnimi i forcës janë thelbësore për të ndihmuar në mbajtjen e muskujve të fortë dhe ruajtjen e funksionit fizik.
 • Menaxhimi i stresit: Stresi mund të ketë pasoja fizike dhe emocionale. Gjithashtu mund të ndërhyjë tek gjumi, gjë që mund të përkeqësojë lodhjen e lidhur me MS. Është e rëndësishme të gjesh mënyra për të menaxhuar stresin – të tilla si joga, meditimi, stërvitja dhe puna me një mjek të shëndetit mendor.
 • Mos pirja e duhanit dhe kufizimi i marrjes së alkoolit: Pirja e duhanit dhe alkoolit janë të lidhura me përkeqësimin e simptomave të MS dhe mund të përshpejtojnë përparimin e sëmundjes. Lënia e duhanit do të mbështesë shëndetin tuaj.

Cila Është Prognoza (Perspektiva) Për Njerëzit Me Sklerozë Multiple (MS)?

Në disa raste, skleroza multiple çon në paaftësi dhe humbje të disa funksioneve fizike ose mendore. Por falë përparimeve në trajtim, shumica e njerëzve me MS do të vazhdojnë të bëjnë jetë të plotë, aktive dhe produktive. Ndërmarrja e hapave për të menaxhuar shëndetin dhe stilin tuaj të jetës mund të ndihmojë në përmirësimin e rezultatit tuaj afatgjatë.

A Është E Zakonshme Që Njerëzit Me Sklerozë Multiple (MS) Të Përjetojnë Depresion?

Depresioni është shumë i zakonshëm tek njerëzit me sklerozë multiple (MS). Në fakt, simptomat e depresionit mjaft të rënda për të kërkuar ndërhyrje mjekësore prekin deri në gjysmën e të gjithë njerëzve me MS në një moment gjatë sëmundjes së tyre. Depresioni mund të jetë rezultat i një situate të vështirë ose stresi. Është e lehtë të kuptohet se si MS, me potencialin e saj për të përparuar në paaftësi të përhershme, mund të sjellë depresion.

Depresioni mund të shkaktohet në të vërtetë nga MS. MS mund të ndikojë në mielinën izoluese që rrethon nervat që transmetojnë sinjale që ndikojnë në humor. Depresioni është gjithashtu një efekt anësor i disa ilaçeve që përdoren për trajtimin e MS, të tilla si steroidet ose interferoni.

Si Ndikon Nxehtësia Ose Lagështia Te Njerëzit Me Sklerozë Multiple (MS)?

Nxehtësia ose lagështia e lartë mund të bëjnë që shumë njerëz me MS të përjetojnë një përkeqësim të përkohshëm të simptomave të tyre. Mjekët besojnë se kjo ndodh sepse nxehtësia bën që nervat (mbulesa e mielinës së të cilëve është hequr nga MS) të përcjellin sinjalet elektrike me më pak efikasitet.

Për arsye që nuk kuptohen mirë, temperaturat jashtëzakonisht të ftohta dhe ndryshimet e temperaturës mund të shkaktojnë gjithashtu shfaqjen e simptomave të MS, zakonisht spasticitet (ngurtësi muskulore).

Vizita me mjekun per sklerozen multiple

Kur Duhet Të Telefonoj Mjekun?

Ju duhet të telefononi mjekun tuaj nëse përjetoni:

 • Ndjenja e paqëndrueshmërisë ose jashtë ekuilibrit.
 • Probleme me memorien.
 • Mpirje ose ndjesi shpimi gjilpërash, veçanërisht në krahët ose këmbët tuaja.
 • Ndryshime të papritura të shikimit.
 • Dobësi në krahët ose këmbët tuaja.

Një Shënim Nga Spitali Continental

Skleroza multiple është një sëmundje që prek sistemin nervor qendror (trurin, palcën kurrizore dhe nervat optikë). Është një sëmundje autoimune që bën që qelizat tuaja imune të sulmojnë gabimisht qelizat tuaja nervore të shëndetshme. Këto sulme çojnë në inflamacion dhe dëmtim të mbështjellësit të mielinës që mbulon dhe mbron qelizat tuaja nervore. Ky dëmtim shkakton simptoma neurologjike – të tilla si humbja e ekuilibrit, problemet e shikimit dhe dobësia e muskujve. Ekzistojnë disa trajtime efektive për MS. Këto medikamente reduktojnë rikthimet dhe ndihmojnë në ngadalësimin e përparimit të sëmundjes. Shumica e njerëzve me MS janë në gjendje të menaxhojnë simptomat e tyre dhe të bëjnë jetë të plotë dhe aktive.

Keni të njëjtat shqetësime?

Kontaktoni Spitalin CONTINENTAL në një nga format e kontaktit

Tabela e kontentit

Shperndaj:

Poste te tjera

NA KONTAKTONI

Kontakto

Telefononi ne numrat tane te kontaktit +355 69 700 4000  / +355 69 700 1000 ose plotesoni formen dhe merrni pergjigje profesionale ne nje kohe te shkurter

Duke shtypur butonin "Dergo" une pranoj qe nje nga specialistet e Spital Kontanental do te me kontaktoj ne nje nga format e kontaktit te lena nga une ne lidhje me problematiken e kerkuar.

Kontakto

Duke shtypur butonin "Dergo" une pranoj qe nje nga specialistet e Spital Kontanental do te me kontaktoj ne nje nga format e kontaktit te lena nga une ne lidhje me problematiken e kerkuar.