Kujdes i Dedikuar

Shëndetësor

Staf i Kualifikuar

Ndërkombëtar

Teknologji bashkëkohore

Në Shqipëri

Rr. Ali Demi tek ish kombinati Poligrafik

Kanceri I Vezoreve: Rëndësia E Diagnostikimit Të Hershëm

Tabela e kontentit

Kanceri i vezoreve tek femrat

Vetëm rreth 20% e kancereve të vezoreve zbulohen në një fazë të hershme. Kur kanceri ovarian zbulohet herët, rreth 94% e pacientëve jetojnë më shumë se 5 vjet pas diagnozës.

Kanceri i vezoreve

Mënyrat Për Të Diagnostikuar Kancerin E Vezoreve Herët

Ekzaminimet E Rregullta Shëndetësore Të Grave

Gjatë një ekzaminimi të pelvisit, mjeku ndjen vezoret dhe mitrën për madhësinë, formën dhe qëndrueshmërinë. Një ekzaminim i pelvisit mund të jetë i dobishëm sepse mund të zbulojë disa kancere në një fazë të hershme, por shumica e tumoreve të hershme të vezoreve janë të vështira ose të pamundura për t’u ndjerë. Megjithatë, ekzaminimet e pelvisit mund të ndihmojnë në zbulimin e kancereve të tjera. Gratë duhet të diskutojnë nevojën për këto ekzaminime me mjekun e tyre.

Testet e depistimit të përdorura për kancerin e qafës së mitrës, të tilla si PAP testi ose testi HPV (papilomavirusi njerëzor) nuk janë teste efektive për kancerin ovarian. Rrallëherë, kanceret e vezoreve zbulohen përmes PAP testit, por zakonisht ato janë në një fazë të avancuar.

Vizitoni Një Mjek Nëse Keni Simptoma

Kanceri i hershëm i vezoreve shpesh nuk shkakton simptoma. Simptomat e kancerit ovarian mund të shkaktohen edhe nga kushte të tjera, më pak serioze. Në kohën kur kanceri i vezoreve konsiderohet si një shkak i mundshëm i këtyre simptomave, ai zakonisht është përhapur tashmë. Gjithashtu, disa lloje të kancerit ovarian mund të përhapen me shpejtësi në organet e afërta. Vëmendja e menjëhershme ndaj simptomave mund të përmirësojë shanset për diagnostikim të hershëm dhe trajtim të suksesshëm. Nëse keni simptoma të ngjashme me ato të kancerit ovarian pothuajse çdo ditë për më shumë se disa javë, raportojini ato menjëherë te profesionisti juaj i kujdesit shëndetësor.

Testet e depistimit per kancerin e vezores

Testet E Depistimit Për Kancerin Ovarian

Testet e depistimit dhe ekzaminimet përdoren për të zbuluar një sëmundje, si kanceri, te njerëzit që nuk kanë asnjë simptomë. (Për shembull, një mamografi shpesh mund të zbulojë kancerin e gjirit në fazën e tij më të hershme, madje edhe para se një mjek ta ndjejë kancerin.)

Ka pasur shumë kërkime për të zhvilluar një test depistimi për kancerin ovarian, por nuk ka pasur shumë sukses deri më tani. Dy testet që përdoren më shpesh (përveç një ekzaminimi të plotë të legenit) për të kontrolluar kancerin ovarian janë ultrazërit transvaginal (TVUS) dhe testi i gjakut CA-125.

 • TVUS (ekografia transvaginale) është një test që përdor ultratingujt për të parë mitrën, tubat fallopiane dhe vezoret duke futur një shkop ultratingulli në vaginë. Mund të ndihmojë në gjetjen e një mase (tumorale) në vezore, por në fakt nuk mund të tregojë nëse një masë është kancerogjene apo beninje. Kur përdoret për depistim, shumica e masave të gjetura nuk janë kanceroze.
 • Testi i gjakut CA-125 mat sasinë e një proteine të quajtur CA-125 në gjak. Shumë gra me kancer ovarian kanë nivele të larta të CA-125. Ky test mund të jetë i dobishëm si një shënues tumori për të ndihmuar në drejtimin e trajtimit te gratë e njohura se kanë kancer ovarian, sepse një nivel i lartë shpesh ulet nëse trajtimi funksionon. Por kontrollimi i niveleve të CA-125 nuk është gjetur të jetë aq i dobishëm sa një test depistimi për kancerin ovarian. Problemi me përdorimin e këtij testi për depistimit e kancerit ovarian është se nivelet e larta të CA-125 shkaktohen më shpesh nga kushte të zakonshme si endometrioza dhe sëmundja inflamatore e pelvisit. Gjithashtu, jo të gjithë ata që kanë kancer ovarian kanë një nivel të lartë CA-125. Kur dikush që nuk dihet se ka kancer ovarian ka një nivel jonormal CA-125, mjeku mund ta përsërisë testin (për t’u siguruar që rezultati është i saktë) dhe mund të marrë në konsideratë urdhërimin e një testi me ultratinguj transvaginal.

Mënyra më të mira për të kontrolluar kancerin ovarian janë duke u hulumtuar, por aktualisht nuk ka teste të besueshme depistimi. Shpresojmë që, përmirësimet në testet e depistimit do të çojnë në më pak vdekje nga kanceri ovarian.

Konsulta me mjekun gjinekolog per kancerin e vezoreve

Nëse Jeni Në Një Rrezik Mesatar

Nuk ka teste të rekomanduara depistimi për kancerin ovarian për gratë që nuk kanë simptoma dhe nuk janë në rrezik të lartë të zhvillimit të kancerit ovarian. Në studimet e grave me rrezik mesatar të kancerit të vezoreve, përdorimi i TVUS dhe CA-125 për depistim çoi në më shumë testime dhe ndonjëherë më shumë operacione, por nuk uli numrin e vdekjeve të shkaktuara nga kanceri ovarian. Për këtë arsye, asnjë organizatë e madhe mjekësore ose profesionale nuk rekomandon përdorimin rutinë të TVUS ose testit të gjakut CA-125 për të kontrolluar kancerin ovarian te gratë me rrezik mesatar.

Nëse Jeni Në Rrezik Të Lartë

Disa organizata deklarojnë se TVUS dhe CA-125 mund të ofrohen për të ekzaminuar gratë që kanë një rrezik të lartë të kancerit ovarian për shkak të një sindromi gjenetik të trashëguar si sindroma Lynch, mutacionet e gjeneve BRCA ose një histori e fortë familjare të kancerit të gjirit dhe vezoreve. Megjithatë, edhe tek këto gra, nuk është vërtetuar se përdorimi i këtyre testeve për depistim ul shanset e tyre për të vdekur nga kanceri ovarian.

Shenjat Dhe Simptomat E Kancerit Të Vezoreve

Kanceri i vezoreve mund të shkaktojë disa shenja dhe simptoma. Gratë kanë më shumë gjasa të kenë simptoma nëse sëmundja është përhapur, por edhe kanceri i vezoreve në fazën e hershme mund t’i shkaktojë ato. Simptomat më të zakonshme përfshijnë:

 • Fryrje
 • Dhimbje të pelvisit ose të abdomenit (barkut).
 • Probleme me të ngrënit ose të ndjeheni të ngopur shpejt
 • Simptoma urinare (ndjeheni gjithmonë sikur duhet të shkoni në tualet) ose frekuenca e rritur (duhet të shkoni shpesh)

Këto simptoma zakonisht shkaktohen gjithashtu nga sëmundje beninje (jo kanceroze) dhe nga kancere të organeve të tjera. Kur shkaktohen nga kanceri ovarian, ato priren të jenë të vazhdueshme dhe të ndryshojnë nga normalja – për shembull, ato ndodhin më shpesh ose janë më të rënda. Këto simptoma kanë më shumë gjasa të shkaktohen nga kushte të tjera, dhe shumica e tyre ndodhin po aq shpesh tek gratë që nuk kanë kancer ovarian. Por nëse i keni këto simptoma më shumë se 12 herë në muaj, vizitoni mjekun tuaj në mënyrë që problemi të gjendet dhe të trajtohet nëse është e nevojshme.

Simptoma të tjera të kancerit ovarian mund të përfshijnë:

 • Lodhje (ekstreme)
 • Stomak të brishtë
 • Dhimbje shpine
 • Dhimbje gjatë seksit
 • Kapsllëk
 • Ndryshime në ciklin menstrual, të tilla si gjakderdhje më e rëndë se normalisht ose gjakderdhje e parregullt
 • Ënjtje e barkut por me humbje peshe
Simptomat e kancerit te vezoreve

Testet Për Kancerin E Vezoreve

Nëse mjeku juaj zbulon diçka të dyshimtë gjatë një ekzaminimi të pelvisit, ose nëse keni simptoma që mund të jenë për shkak të kancerit të vezoreve, mjeku juaj do t’ju rekomandojë ekzaminime dhe teste për të gjetur shkakun.

Historia Mjekësore (Anamneza) Dhe Ekzaminimi Fizik

Mjeku juaj do të pyesë për historinë tuaj mjekësore për të mësuar rreth faktorëve të mundshëm të rrezikut, duke përfshirë historinë tuaj familjare. Ju gjithashtu do të pyeteni nëse keni ndonjë simptomë, kur kanë filluar dhe sa kohë keni që i keni ato. Mjeku juaj ka të ngjarë të bëjë një ekzaminim të pelvisit për të kontrolluar për një vezore të zgjeruar ose shenja të lëngut në bark (i cili quhet ashit).

Nëse ka arsye për të dyshuar se mund të keni kancer ovarian bazuar në simptomat tuaja dhe/ose ekzaminimin fizik, mjeku juaj do të urdhërojë disa teste për të kontrolluar më tej.

Konsultimi Me Një Specialist

Nëse rezultatet e ekzaminimit të pelvisit ose testeve të tjera sugjerojnë se mund të keni kancer ovarian, do t’ju duhet një mjek ose kirurg i specializuar në trajtimin e grave me këtë lloj kanceri. Një onkolog gjinekologjik është një mjek obstetër/gjinekolog i cili është i trajnuar posaçërisht në trajtimin e kancereve të sistemit riprodhues të femrës. Trajtimi nga një onkolog gjinekologjik ndihmon për të siguruar që ju të merrni llojin më të mirë të operacionit për kancerin tuaj. Gjithashtu është treguar se ndihmon pacientët me kancer ovarian të jetojnë më gjatë. Kushdo që dyshohet se ka kancer ovarian duhet të vizitojë këtë lloj specialisti përpara se të kryejë operacionin.

Testet imazherike per kancerin e vezoreve

Testet Imazherike

Mjekët përdorin teste imazherike për të bërë fotografi të pjesës së brendshme të trupit tuaj. Testet imazherike mund të tregojnë nëse një masë pelvike është e pranishme, por ato nuk mund të konfirmojnë nëse masa është kanceroze. Këto teste janë gjithashtu të dobishme nëse mjeku juaj kërkon të shohë nëse kanceri ovarian është përhapur (metastazuar) në inde dhe organe të tjera.

Ultratingujt

Ultratingujt (ultrasonografia) përdorin valët e zërit për të krijuar një imazh në një ekran video. Ultratingujt lëshohen nga një sondë e vogël e futur në vaginë dhe një instrument i vogël i ngjashëm me mikrofonin i quajtur transduktor lëshon valë zanore dhe merr jehonat ndërsa ato dalin nga organet. Një kompjuter i kthen këto jehona në një imazh në ekran.

Ultratingujt janë shpesh testi i parë që kryhet nëse dyshohet për një problem me vezoret. Mund të përdoret për të gjetur një tumor ovarian dhe për të kontrolluar nëse është një masë e ngurtë (tumorale) apo një cist i mbushur me lëngje. Mund të përdoret gjithashtu për të parë më mirë vezoren për të parë sa e madhe është dhe si duket brenda. Kjo e ndihmon mjekun të vendosë se cilat masa apo ciste janë më shqetësuese.

Skanimet E Tomografisë Së Kompjuterizuar (CT)

Skanimi CT është një test me rreze X që merr imazhe të detajuara të trupit tuaj. Testi mund të ndihmojë të tregojë nëse kanceri ovarian është përhapur në organe të tjera.

Skanimet CT nuk tregojnë mirë tumoret e vogla ovariane, por ato mund të shohin tumore më të mëdha dhe mund të jenë në gjendje të shohin nëse tumori po rritet në strukturat e afërta. Një skanim CT mund të gjejë gjithashtu nyje limfatike të zmadhuara, shenja të përhapjes së kancerit në mëlçi ose organe të tjera, ose shenja që një tumor ovarian po prek veshkat ose fshikëzën tuaj.

Skanimet CT zakonisht nuk përdoren për të kryer biopsinë e një tumori të vezores, por ato mund të përdoren për një biopsi të një metastaze të dyshuar. Për këtë procedurë, e quajtur biopsi me gjilpërë e drejtuar me CT, pacienti qëndron mbi tryezën e skanimit të CT, ndërsa një radiolog lëviz një gjilpërë biopsie drejt masës. Skanimet CT përsëriten derisa mjekët të jenë të sigurt se gjilpëra është futur në masë. Një mostër biopsie me gjilpërë të imët (fragment i vogël indi) ose një mostër biopsie me gjilpërë bërthamore (një cilindër i hollë indi rreth 1/2 inç i gjatë dhe më pak se 1/8 inç në diametër) hiqet dhe ekzaminohet në laborator.

Eko per kancerin e vezoreve

Klizma Me Barium

Një klizmë me barium është një test për të parë nëse kanceri ka pushtuar zorrën e trashë ose rektumin. Ky test përdoret rrallë për gratë me kancer ovarian. Në vend të kësaj mund të bëhet kolonoskopia.

Skanimet E Rezonancës Magnetike (MRI)

Skanimet MRI krijojnë gjithashtu fotografi me prerje tërthore të brendësisë suaj. Por MRI përdor magnet të fortë për të kryer imazhet – jo rrezet X. Një material kontrasti i quajtur gadolinium mund të injektohet në venë përpara skanimit për të parë më mirë detajet.

Skanimet MRI nuk përdoren shpesh për të kërkuar kancerin ovarian, por ato janë veçanërisht të dobishme për të ekzaminuar trurin dhe palcën kurrizore ku kanceri mund të përhapet.

Rrezet X Të Gjoksit

Një radiografi mund të kryhet për të përcaktuar nëse kanceri ovarian është përhapur (metastazuar) në mushkëri. Kjo përhapje mund të shkaktojë një ose më shumë tumore në mushkëri dhe më shpesh shkakton grumbullimin e lëngjeve rreth mushkërive. Ky lëng, i quajtur derdhje pleurale, mund të shihet me rrezet X të gjoksit si dhe me lloje të tjera skanimesh.

Teste Të Tjera

Laparoskopia

Kjo procedurë përdor një tub të hollë, përmes të cilit një mjek mund të shikojë vezoret dhe organet dhe indet e tjera të pelvisit në zonë. Tubi futet përmes një prerjeje të vogël në pjesën e poshtme të barkut dhe i transmeton imazhet e legenit ose të barkut në një video monitor. Laparoskopia ofron një pamje të organeve që mund të ndihmojnë në planifikimin e operacionit ose trajtimeve të tjera dhe mund të ndihmojnë mjekët të konfirmojnë fazën (sa shumë është përhapur tumori) e kancerit. Gjithashtu, mjekët mund të manipulojnë instrumente të vogla përmes prerjeve laparoskopike për të kryer biopsi.

Kolonoskopia

Kolonoskopia është një mënyrë për të ekzaminuar pjesën e brendshme të zorrës së trashë (kolonit). Mjeku shikon përgjatë gjithë gjatësinë e zorrës së trashë dhe rektumit me një kolonoskop, një tub të hollë, fleksibël me një videokamerë të vogël në fund. Ai futet përmes anusit dhe në rektum dhe në zorrën e trashë. Çdo zonë anormale e parë mund t’i nënshtrohet biopsisë. Kjo procedurë përdoret më shpesh për të kërkuar kancerin kolorektal.

Biopsia per kancerin e vezoreve

Biopsia

Mënyra e vetme për të përcaktuar me siguri nëse një rritje është kancer është të hiqni një pjesë të saj dhe ta ekzaminoni atë në laborator. Kjo procedurë quhet biopsi. Për kancerin ovarian, biopsia më së shpeshti bëhet duke hequr tumorin gjatë operacionit.

Në raste të rralla, një kanceri të dyshuar ovarian mund t’i kryhet biopsi gjatë një procedure laparoskopie ose me një gjilpërë të vendosur direkt në tumor përmes lëkurës së barkut. Zakonisht gjilpëra do të udhëhiqet nga ultratingujt ose skanimi CT. Kjo bëhet vetëm nëse nuk mund të kryeni operacion për shkak të kancerit të avancuar ose ndonjë gjendje tjetër të rëndë mjekësore, sepse ekziston shqetësimi se një biopsi mund të përhapë kancerin.

Nëse keni ashit (akumulim të lëngjeve brenda abdomenit), mostrat e lëngut mund të përdoren gjithashtu për të diagnostikuar kancerin. Në këtë procedurë, të quajtur paracentezë, lëkura e barkut mpihet dhe një gjilpërë e ngjitur në një shiringë kalohet përmes murit të barkut në lëngun në zgavrën e barkut. Ultratingujt mund të përdoren për të drejtuar gjilpërën. Lëngu merret në shiringë dhe më pas dërgohet për analizë për të parë nëse përmban qeliza kanceroze.

Në të gjitha këto procedura, indi ose lëngu i marrë dërgohet në laborator. Atje ekzaminohet nga një patolog, një mjek i specializuar në diagnostikimin dhe klasifikimin e sëmundjeve duke ekzaminuar qelizat nën mikroskop dhe duke përdorur teste të tjera laboratorike.

Analizat e gjakut per kancerin e vezoreve

Analizat E Gjakut

Mjeku juaj do të urdhërojë teste të numërimit të gjakut për t’u siguruar që keni mjaft qeliza të kuqe të gjakut, qeliza të bardha të gjakut dhe trombocite (qeliza që ndihmojnë në ndalimin e gjakderdhjes). Do të ketë gjithashtu teste për të matur funksionin e veshkave dhe të mëlçisë, si dhe shëndetin tuaj të përgjithshëm.

Mjeku do të urdhërojë gjithashtu një test CA-125. Gratë që kanë një nivel të lartë CA-125 shpesh referohen te një onkolog gjinekologjik, por çdo grua me kancer të dyshuar ovarian duhet të vizitojë gjithashtu një onkolog gjinekologjik.

Disa kancere të qelizave germinale mund të shkaktojnë nivele të ngritura në gjak të shënuesve tumoralë të gonadotropinës korionike njerëzore (HCG), alfa-fetoproteinës (AFP) dhe/ose laktat dehidrogjenazës (LDH). Këto mund të kontrollohen nëse mjeku juaj dyshon se tumori juaj ovarian mund të jetë një tumor i qelizave germinale.

Disa tumore stromale ovariane bëjnë që nivelet e gjakut të një substance të quajtur inhibin dhe hormoneve të tilla si estrogjeni dhe testosteroni të rriten. Këto nivele mund të kontrollohen nëse mjeku juaj dyshon se keni këtë lloj tumori.

Fazat e kancerit te vezoreve

Fazat E Kancerit Të Vezoreve

Pasi një grua të diagnostikohet me kancer ovarian, mjekët do të përpiqen të kuptojnë nëse është përhapur, dhe nëse po, deri ku. Ky proces quhet stadim. Faza e kancerit përshkruan sasinë e kancerit në trup. Ndihmon në përcaktimin se sa serioz është kanceri dhe sa duhet të trajtohet. Mjekët përdorin gjithashtu fazën e kancerit kur flasin për statistikat e mbijetesës.

Fazat e kancerit ovarian variojnë nga faza I deri në IV. Si rregull, sa më i ulët të jetë numri, aq më pak është përhapur kanceri. Një numër më i lartë, siç është faza IV, do të thotë se kanceri është përhapur shumë. Megjithëse përvoja e kancerit të çdo personi është unike, kanceret me stade të ngjashme priren të kenë një pamje të ngjashme dhe shpesh trajtohen në të njëjtën mënyrë.

Një nga qëllimet e operacionit për kancerin ovarian është marrja e mostrave të indeve për diagnostikim dhe stadim. Për të caktuar fazën e kancerit, mostrat e indeve merren nga pjesë të ndryshme të pelvisit dhe barkut dhe ekzaminohen në laborator.

Si Përcaktohet Faza e Kancerit Të Vezores?

Dy janë sistemet e përdorura për stadifikimin e kancerit ovarian, sistemi FIGO (Federata Ndërkombëtare e Gjinekologjisë dhe Obstetrikës) dhe sistemi i stadifikimit të AJCC (Komiteti i Përbashkët Amerikan për Kancerin), të cilat janë në thelb të njëjta.

Të dy përdorin 3 faktorë për të skeduar (klasifikuar) këtë kancer:

 • Shtrirja (madhësia) e tumorit (T): A është përhapur kanceri jashtë vezores ose tubit fallopian? A ka arritur kanceri në organet e afërta të pelviait si mitra apo fshikëza?
 • Përhapja në nyjet limfatike të afërta (N): A është përhapur kanceri në nyjet limfatike në pelvis ose rreth aortës (arteria kryesore që shkon nga zemra poshtë përgjatë pjesës së pasme të barkut dhe pelvisit)? Quhen edhe nyjet limfatike para-aortike.
 • Përhapja (metastaza) në vendet e largëta (M): A është përhapur kanceri në lëngjet rreth mushkërive (derdhje malinje pleural) ose në organe të largëta si mëlçia ose kockat?

Numrat ose shkronjat pas T, N dhe M japin më shumë detaje për secilin prej këtyre faktorëve. Shifra më të larta do të thotë se kanceri është më i avancuar. Pasi të jenë përcaktuar kategoritë T, N dhe M të një personi, ky informacion kombinohet në një proces të quajtur grupimi i fazave për të caktuar një fazë të përgjithshme.

Shkalla E Mbijetesës Për Kancerin E Vezoreve

Shkalla e mbijetesës mund t’ju japë një ide se sa përqind e njerëzve me të njëjtin lloj dhe stad të kancerit janë ende gjallë një kohë të caktuar (zakonisht 5 vjet) pasi u diagnostikuan. Ata nuk mund t’ju tregojnë se sa do të jetoni, por mund t’ju ndihmojnë të kuptoni më mirë se sa ka gjasa që trajtimi juaj të jetë i suksesshëm.

Mbani në mend se normat e mbijetesës janë vlerësime dhe shpesh bazohen në rezultatet e mëparshme të një numri të madh njerëzish që kishin një kancer specifik, por ata nuk mund të parashikojnë se çfarë do të ndodhë në rastin e një personi të caktuar. Këto statistika mund të jenë konfuze dhe mund t’ju bëjnë të keni më shumë pyetje. Pyesni mjekun tuaj se si mund të kuptohen këto numra për ju.

Keni të njëjtat shqetësime?

Kontaktoni Spitalin CONTINENTAL në një nga format e kontaktit

Tabela e kontentit

Shperndaj:

Poste te tjera

NA KONTAKTONI

Kontakto

Telefononi ne numrat tane te kontaktit +355 69 700 4000  / +355 69 700 1000 ose plotesoni formen dhe merrni pergjigje profesionale ne nje kohe te shkurter

Duke shtypur butonin "Dergo" une pranoj qe nje nga specialistet e Spital Kontanental do te me kontaktoj ne nje nga format e kontaktit te lena nga une ne lidhje me problematiken e kerkuar.

Kontakto

Duke shtypur butonin "Dergo" une pranoj qe nje nga specialistet e Spital Kontanental do te me kontaktoj ne nje nga format e kontaktit te lena nga une ne lidhje me problematiken e kerkuar.