Kujdes i Dedikuar

Shëndetësor

Staf i Kualifikuar

Ndërkombëtar

Teknologji bashkëkohore

Në Shqipëri

Rr. Ali Demi tek ish kombinati Poligrafik

Si të ulim tensionin e lartë të gjakut: Këshilla për dietën, ushtrimet dhe trajtimin 

Tabela e kontentit

Vizita me mjekun kardiolog per problemet me tensionin

Presioni i lartë i gjakut është një gjendje e zakonshme që prek arteriet e trupit. Quhet edhe hipertension. Nëse keni presion të lartë të gjakut, forca e gjakut që shtyn kundër mureve të arterieve është vazhdimisht shumë e lartë. Zemra duhet të punojë më shumë për të pompuar gjakun.

Foto qe ilustron matjen e tensionit te gjakut

Presioni i gjakut matet në milimetra merkur (mm Hg). Në përgjithësi, hipertensioni është një tregues i presionit të gjakut prej 130/80 mm Hg ose më i lartë.

 • Presioni normal i gjakut. Presioni i gjakut është 120/80 mm Hg ose më i ulët.
 • Tensioni i ngritur i gjakut. Numri i lartë varion nga 120 në 129 mm Hg dhe numri i poshtëm është nën, jo mbi, 80 mm Hg.
 • Faza 1 e hipertensionit. Numri i lartë varion nga 130 në 139 mm Hg ose numri i poshtëm është midis 80 dhe 89 mm Hg.
 • Faza 2 e hipertensionit. Numri i sipërm është 140 mm Hg ose më i lartë ose numri i poshtëm është 90 mm Hg ose më i lartë.

Presioni i gjakut më i lartë se 180/120 mm Hg konsiderohet një emergjencë hipertensionale ose krizë. Kërkoni ndihmë mjekësore urgjente për këdo që ka këto numra të presionit të gjakut.

Tensioni i lartë i gjakut i patrajtuar rrit rrezikun e sulmit në zemër, goditjes në tru dhe problemeve të tjera serioze shëndetësore. Është e rëndësishme të kontrolloni presionin e gjakut të paktën çdo dy vjet duke filluar nga mosha 18 vjeç. Disa njerëz kanë nevojë për kontrolle më të shpeshta.

Zakonet e jetesës së shëndetshme – të tilla si mos pirja e duhanit, stërvitja dhe ushqimi i mirë – mund të ndihmojnë në parandalimin dhe trajtimin e presionit të lartë të gjakut. Disa njerëz kanë nevojë për ilaçe për të trajtuar presionin e lartë të gjakut.

Foto qe ilustron trajtimin per tensionin e larte

Simptomat

Shumica e njerëzve me presion të lartë të gjakut nuk kanë simptoma, edhe nëse leximet e presionit të gjakut arrijnë nivele të larta të rrezikshme. Mund të keni presion të lartë të gjakut për vite pa asnjë simptomë.

Disa njerëz me presion të lartë të gjakut mund të kenë:

 • Dhimbje koke
 • Frymëmarrje të shkurtër
 • Gjakderdhje nga hunda

Megjithatë, këto simptoma nuk janë specifike. Zakonisht ato nuk ndodhin derisa presioni i lartë i gjakut të ketë arritur një fazë të rëndë ose kërcënuese për jetën.

Kur të shihni një mjek

Ekzaminimi i presionit të gjakut është një pjesë e rëndësishme e kujdesit të përgjithshëm shëndetësor. Sa shpesh duhet të kontrolloni presionin e gjakut varet nga mosha dhe shëndeti juaj i përgjithshëm.

Kërkojini mjekut tuaj për matjen e presionit të gjakut të paktën çdo dy vjet duke filluar nga mosha 18 vjeç. Nëse jeni 40 vjeç e lart, ose jeni 18 deri në 39 vjeç me një rrezik të lartë të presionit të lartë të gjakut, kërkoni kontrollin e presionit të gjakut çdo vit .

Mjeku juaj ka të ngjarë të rekomandojë lexime më të shpeshta nëse keni presion të lartë të gjakut ose faktorë të tjerë rreziku për sëmundje të zemrës.

Fëmijëve të moshës 3 vjeç e lart mund të matet presioni i gjakut si pjesë e kontrolleve të tyre vjetore.

Nëse nuk vizitoni rregullisht një mjek, mund të jeni në gjendje të bëni një kontroll falas të presionit të gjakut në një panair të burimeve shëndetësore ose në vende të tjera në komunitetin tuaj. Në disa dyqane dhe farmaci gjenden gjithashtu makina falas për presionin e gjakut. Saktësia e këtyre makinave varet nga disa gjëra, të tilla si madhësia e duhur e manshetës dhe përdorimi i duhur i makinerive. Pyesni mjekun tuaj për këshilla për përdorimin e makinerive publike të presionit të gjakut.

Foto qe ilustron mjekim per tensionin e larte te gjakut

Shkaqet

Presioni i gjakut përcaktohet nga dy gjëra: sasia e gjakut që pompon zemra dhe sa e vështirë është që gjaku të lëvizë nëpër arterie. Sa më shumë gjak të pompojë zemra dhe sa më të ngushta të jenë arteriet, aq më i lartë është presioni i gjakut.

Ekzistojnë dy lloje kryesore të presionit të lartë të gjakut.

Hipertensioni primar, i quajtur edhe hipertension esencial

Për shumicën e të rriturve, nuk ka asnjë shkak të identifikueshëm të presionit të lartë të gjakut. Ky lloj presioni i lartë i gjakut quhet hipertension primar ose hipertension esencial. Ka tendencë të zhvillohet gradualisht gjatë shumë viteve. Grumbullimi i pllakave në arterie, i quajtur aterosklerozë, rrit rrezikun e presionit të lartë të gjakut.

Foto qe ilustron aparaturat mjekesore per matjen e tensionit te gjakut

Hipertensioni sekondar

Ky lloj presioni i lartë i gjakut shkaktohet nga një gjendje themelore. Ka tendencë të shfaqet papritur dhe të shkaktojë presion më të lartë të gjakut sesa hipertensioni primar. Kushtet dhe ilaçet që mund të çojnë në hipertension sekondar përfshijnë:

 • Tumoret e gjëndrës mbiveshkore
 • Problemet e enëve të gjakut të pranishme në lindje, të quajtura edhe defekte të lindura të zemrës
 • Medikamente për kollën dhe ftohjen, disa qetësues dhimbjesh, pilula kontraceptive dhe barna të tjera me recetë
 • Droga të paligjshme, si kokaina dhe amfetaminat
 • Sëmundja e veshkave
 • Apnea obstruktive e gjumit
 • Probleme me tiroiden

Ndonjëherë vetëm kryerja e një kontrolli shëndetësor shkakton rritjen e presionit të gjakut. Ky quhet hipertension i shtresës së bardhë.

Foto qe ilustron matjen e tensionit te gjakut tek mjeku

Faktorët e rrezikut

Presioni i lartë i gjakut ka shumë faktorë rreziku, duke përfshirë:

 • Mosha. Rreziku i presionit të lartë të gjakut rritet me moshën. Deri rreth moshës 64 vjeç, presioni i lartë i gjakut është më i zakonshëm tek meshkujt. Gratë kanë më shumë gjasa të zhvillojnë presion të lartë të gjakut pas moshës 65 vjeçare.
 • Raca. Presioni i lartë i gjakut është veçanërisht i zakonshëm tek njerëzit me ngjyrë. Zhvillohet në një moshë më të hershme tek zezakët sesa tek të bardhët.
 • Historia familjare. Ju keni më shumë gjasa të zhvilloni presion të lartë të gjakut nëse keni një prind ose vëlla me këtë gjendje.
 • Obeziteti ose mbipesha. Pesha e tepërt shkakton ndryshime në enët e gjakut, veshkat dhe pjesë të tjera të trupit. Këto ndryshime shpesh rrisin presionin e gjakut. Të qenit mbipeshë ose obeziteti rrit gjithashtu rrezikun e sëmundjeve të zemrës dhe faktorëve të tyre të rrezikut, siç është kolesteroli i lartë.
 • Mungesa e ushtrimeve. Mos ushtrimi mund të shkaktojë shtim në peshë. Rritja e peshës rrit rrezikun e presionit të lartë të gjakut. Njerëzit që janë joaktivë gjithashtu priren të kenë rrahje më të larta të zemrës.
 • Përdorimi i duhanit. Pirja e duhanit ngre menjëherë presionin e gjakut për një kohë të shkurtër. Pirja e duhanit dëmton muret e enëve të gjakut dhe përshpejton procesin e ngurtësimit të arterieve. Nëse pini duhan, pyesni mjekun tuaj për strategji për t’ju ndihmuar të lini duhanin.
 • Shumë kripë. Shumë kripë – e quajtur edhe natrium – në trup mund të bëjë që trupi të mbajë lëngje. Kjo rrit presionin e gjakut.
 • Nivele të ulëta të kaliumit. Kaliumi ndihmon në balancimin e sasisë së kripës në qelizat e trupit. Një ekuilibër i duhur i kaliumit është i rëndësishëm për shëndetin e mirë të zemrës. Nivelet e ulëta të kaliumit mund të jenë për shkak të mungesës së kaliumit në dietë ose kushteve të caktuara shëndetësore, duke përfshirë dehidratimin.
 • Pirja e tepërt e alkoolit. Përdorimi i alkoolit është lidhur me rritjen e presionit të gjakut, veçanërisht te meshkujt.
 • Stresi. Nivelet e larta të stresit mund të çojnë në një rritje të përkohshme të presionit të gjakut. Zakonet e lidhura me stresin si ngrënia më shumë, përdorimi i duhanit ose pirja e alkoolit mund të çojnë në rritje të mëtejshme të presionit të gjakut.
 • Disa gjendje kronike. Sëmundjet e veshkave, diabeti dhe apnea e gjumit janë disa nga kushtet që mund të çojnë në presion të lartë të gjakut.
 • Shtatzënia. Ndonjëherë shtatzënia shkakton presion të lartë të gjakut.

Presioni i lartë i gjakut është më i zakonshëm tek të rriturit. Por edhe fëmijët mund të kenë presion të lartë të gjakut. Presioni i lartë i gjakut tek fëmijët mund të shkaktohet nga problemet me veshkat ose zemrën. Por për një numër në rritje të fëmijëve, presioni i lartë i gjakut është për shkak të zakoneve të jetesës, të tilla si një dietë jo e shëndetshme dhe mungesa e stërvitjes.

Foto e nje pacienti i cili merr mjekim per tensionin e gjakut

Komplikimet

Presioni i tepërt në muret e arterieve i shkaktuar nga presioni i lartë i gjakut mund të dëmtojë enët e gjakut dhe organet e trupit. Sa më i lartë të jetë presioni i gjakut dhe sa më gjatë të jetë i pakontrolluar, aq më i madh është dëmtimi.

Presioni i lartë i pakontrolluar i gjakut mund të çojë në komplikime, duke përfshirë:

 • Sulmi në zemër ose goditje në tru. Forcimi dhe trashja e arterieve për shkak të presionit të lartë të gjakut ose faktorëve të tjerë mund të çojë në një atak në zemër, goditje në tru ose komplikime të tjera.
 • Aneurizma. Rritja e presionit të gjakut mund të shkaktojë dobësimin dhe fryrjen e një ene gjaku, duke formuar një aneurizëm. Nëse një aneurizëm shpërthen, mund të jetë kërcënuese për jetën.
 • Infrakt. Kur keni presion të lartë të gjakut, zemra duhet të punojë më shumë për të pompuar gjakun. Tendosja shkakton trashjen e mureve të dhomës së pompimit të zemrës. Kjo gjendje quhet hipertrofia e ventrikulit të majtë. Përfundimisht, zemra nuk mund të pompojë mjaftueshëm gjak për të plotësuar nevojat e trupit, duke shkaktuar dështimin e zemrës.
 • Probleme me veshkat. Presioni i lartë i gjakut mund të shkaktojë ngushtimin ose dobësimin e enëve të gjakut në veshka. Kjo mund të çojë në dëmtim të veshkave.
 • Probleme me sytë. Rritja e presionit të gjakut mund të shkaktojë trashje, ngushtim ose këputje të enëve të gjakut në sy. Kjo mund të rezultojë në humbje të shikimit.
 • Sindroma metabolike. Kjo sindromë është një grup çrregullimesh të metabolizmit të trupit. Ai përfshin ndarjen e parregullt të sheqerit, i quajtur gjithashtu glukozë. Sindroma përfshin rritje të madhësisë së belit, trigliceride të larta, ulje të kolesterolit të lipoproteinës me densitet të lartë (HDL ose “të mirë”), presion të lartë të gjakut dhe nivele të larta të sheqerit në gjak. Këto kushte ju bëjnë më shumë gjasa të zhvilloni diabet, sëmundje të zemrës dhe goditje në tru.
 • Ndryshimet me kujtesën ose të kuptuarit. Presioni i lartë i pakontrolluar i gjakut mund të ndikojë në aftësinë për të menduar, mbajtur mend dhe mësuar.
 • Demenca. Arteriet e ngushtuara ose të bllokuara mund të kufizojnë rrjedhjen e gjakut në tru. Kjo mund të shkaktojë një lloj të caktuar demence të quajtur çmenduri vaskulare. Një goditje që ndërpret rrjedhjen e gjakut në tru gjithashtu mund të shkaktojë demencë vaskulare.
Foto qe ilustron trajtim per tensionin e larte te gjakut

Diagnoza

Për të diagnostikuar presionin e lartë të gjakut, mjeku juaj ju ekzaminon dhe ju bën pyetje në lidhje me historinë tuaj mjekësore dhe çdo simptomë. Mjeku juaj dëgjon zemrën tuaj duke përdorur një pajisje të quajtur stetoskop.

Presioni juaj i gjakut matet duke përdorur një “prangë”, e vendosur zakonisht rreth krahut tuaj. Është e rëndësishme që pranga të përshtatet. Nëse është shumë i madh ose shumë i vogël, leximet e presionit të gjakut mund të ndryshojnë. Mansheta fryhet duke përdorur një pompë të vogël dore ose një makinë.

Herën e parë që kontrollohet tensioni juaj i gjakut, ai duhet të matet në të dy krahët për të parë nëse ka ndonjë ndryshim. Pas kësaj, duhet të përdoret krahu me leximin më të lartë.

Presioni i gjakut matet në milimetra merkur (mm Hg). Leximi i presionit të gjakut ka dy numra.

 • Numri më i lartë, i quajtur presion sistolik. Numri i parë, ose i sipërm, mat presionin në arterie kur zemra rreh.
 • Numri i poshtëm, i quajtur presion diastolik. Numri i dytë, ose më i ulët, mat presionin në arterie midis rrahjeve të zemrës.
Foto qe ilustron nje pacient i cili mjekohet per tensionin e gjakut

Presioni i lartë i gjakut (hipertensioni) diagnostikohet nëse leximi i presionit të gjakut është i barabartë ose më i madh se 130/80 mm Hg. Diagnoza e presionit të lartë të gjakut zakonisht bazohet në mesataren e dy ose më shumë leximeve të marra në raste të veçanta.

Presioni i gjakut grupohet sipas nivelit të lartë të tij. Kjo quhet skenë. Skenimi ndihmon në drejtimin e trajtimit.

 • Faza 1 e hipertensionit. Numri i lartë është midis 130 dhe 139 mm Hg ose numri i poshtëm është midis 80 dhe 89 mm Hg.
 • Faza 2 e hipertensionit. Numri i sipërm është 140 mm Hg ose më i lartë ose numri i poshtëm është 90 mm Hg ose më i lartë.

Ndonjëherë leximi i poshtëm i presionit të gjakut është normal (më pak se 80 mm Hg), por numri lart është i lartë. Ky quhet hipertension sistolik i izoluar. Është një lloj i zakonshëm i presionit të lartë të gjakut tek njerëzit më të vjetër se 65 vjeç.

Testet

Nëse jeni diagnostikuar me presion të lartë të gjakut, mjeku juaj mund të rekomandojë teste për të kontrolluar një shkak.

 • Monitorimi ambulator. Një test më i gjatë i monitorimit të presionit të gjakut mund të bëhet për të kontrolluar presionin e gjakut në kohë të rregullta gjatë gjashtë ose 24 orëve. Ky quhet monitorim ambulator i presionit të gjakut. Megjithatë, pajisjet e përdorura për testin nuk janë të disponueshme në të gjitha qendrat mjekësore. 
 • Testet laboratorike. Testet e gjakut dhe të urinës bëhen për të kontrolluar gjendjet që mund të shkaktojnë ose përkeqësojnë presionin e lartë të gjakut. Për shembull, bëhen teste për të kontrolluar nivelet e kolesterolit dhe sheqerit në gjak. Ju gjithashtu mund të bëni teste laboratorike për të kontrolluar funksionin e veshkave, mëlçisë dhe tiroides.
 • Elektrokardiogramë (EKG ose EKG). Ky test i shpejtë dhe pa dhimbje mat aktivitetin elektrik të zemrës. Mund të tregojë sa shpejt ose sa ngadalë rreh zemra. Gjatë një EKG, sensorë të quajtur elektroda ngjiten në gjoks dhe ndonjëherë në krahë ose këmbë. Telat lidhin sensorët me një makinë, e cila printon ose shfaq rezultatet.
 • Ekokardiograma. Ky ekzaminim joinvaziv përdor valët e zërit për të krijuar imazhe të detajuara të zemrës që rrahë. Ajo tregon se si gjaku lëviz përmes zemrës dhe valvulave të zemrës.

Matja e presionit të gjakut në shtëpi

Mjeku juaj mund t’ju kërkojë të kontrolloni rregullisht presionin e gjakut në shtëpi. Monitorimi në shtëpi është një mënyrë e mirë për të mbajtur nën kontroll presionin e gjakut. Ai ndihmon mjekun tuaj të dijë nëse ilaçi juaj po funksionon ose nëse gjendja juaj po përkeqësohet.

Foto qe ilustron konsulten me mjekun kardiolog per tensionin e gjakut

Mjekimi

Ndryshimi i stilit të jetesës mund të ndihmojë në kontrollin dhe menaxhimin e presionit të lartë të gjakut. Mjeku juaj mund t’ju rekomandojë të bëni ndryshime në stilin e jetës duke përfshirë:

 • Ngrënia e një diete të shëndetshme për zemrën me më pak kripë
 • Marrja e rregullt e aktivitetit fizik
 • Mbajtja e një peshe të shëndetshme ose humbja e peshës
 • Kufizimi i alkoolit
 • Nuk pi duhan
 • Të flini 7 deri në 9 orë në ditë

Ndonjëherë ndryshimet në stilin e jetës nuk janë të mjaftueshme për të trajtuar presionin e lartë të gjakut. Nëse nuk ju ndihmojnë, mjeku juaj mund t’ju rekomandojë ilaçe për të ulur presionin e gjakut.

Foto qe ilustron nje pacient me probleme me tensionin e gjakut

Medikamente

Lloji i ilaçit që përdoret për trajtimin e hipertensionit varet nga shëndeti juaj i përgjithshëm dhe sa i lartë është presioni i gjakut. Dy ose më shumë ilaçe për presionin e gjakut shpesh funksionojnë më mirë se një. Mund të duhet pak kohë për të gjetur ilaçin ose kombinimin e barnave që funksionon më mirë për ju.

Kur merrni ilaçe për presionin e gjakut, është e rëndësishme të dini nivelin e synuar të presionit të gjakut. Ju duhet të synoni për një objektiv të trajtimit të presionit të gjakut më pak se 130/80 mm Hg nëse:

 • Ju jeni një i rritur i shëndetshëm 65 vjeç e lart
 • Ju jeni një i rritur i shëndetshëm më i ri se 65 vjeç me një rrezik 10% ose më të lartë për të zhvilluar sëmundje kardiovaskulare në 10 vitet e ardhshme
 • Ju keni sëmundje kronike të veshkave, diabet ose sëmundje të arterieve koronare

Objektivi ideal i presionit të gjakut mund të ndryshojë me moshën dhe kushtet shëndetësore, veçanërisht nëse jeni më i vjetër se 65 vjeç.

Ilaçet e përdorura për trajtimin e presionit të lartë të gjakut përfshijnë:

 • Pilula uji (diuretikë). Këto barna ndihmojnë në largimin e natriumit dhe ujit nga trupi. Ata janë shpesh barnat e para që përdoren për trajtimin e presionit të lartë të gjakut.

Ka klasa të ndryshme të diuretikëve, duke përfshirë tiazidin dhe kursimin e kaliumit. Çfarë rekomandon mjeku juaj varet nga matjet tuaja të presionit të gjakut dhe kushteve të tjera shëndetësore, të tilla si sëmundja e veshkave ose dështimi i zemrës. Diuretikët që përdoren zakonisht për trajtimin e presionit të gjakut përfshijnë klortalidonin, hidroklorotiazidin (Microzide) dhe të tjerë.

Një efekt anësor i zakonshëm i diuretikëve është rritja e urinimit. Urinimi i shumtë mund të ulë nivelet e kaliumit. Një ekuilibër i mirë i kaliumit është i nevojshëm për të ndihmuar zemrën të rrahë saktë. Nëse keni nivel të ulët të kaliumit (hipokalemi), mjeku juaj mund të rekomandojë një diuretik që kursen kalium që përmban triamteren.

 • Frenuesit e enzimës konvertuese të angiotenzinës (ACE). Këto barna ndihmojnë në relaksimin e enëve të gjakut. Ata bllokojnë formimin e një kimikati natyror që ngushton enët e gjakut. Shembujt përfshijnë lisinopril (Prinivil, Zestril), benazepril (Lotensin), kaptopril dhe të tjerë.
 • Bllokuesit e receptorit të angiotenzinës II (ARB). Këto barna gjithashtu relaksojnë enët e gjakut. Ata bllokojnë veprimin, jo formimin, të një kimikati natyror që ngushton enët e gjakut. ARB-të përfshijnë candesartan (Atacand), losartan (Cozaar) dhe të tjerë.
 • Bllokuesit e kanaleve të kalciumit. Këto barna ndihmojnë në relaksimin e muskujve të enëve të gjakut. Disa ju ngadalësojnë rrahjet e zemrës. Ato përfshijnë amlodipin (Norvasc), diltiazem (Cardizem, Tiazac) dhe të tjerë. Bllokuesit e kanalit të kalciumit mund të funksionojnë më mirë për njerëzit e moshuar dhe zezakët sesa vetëm frenuesit ACE.
 • Mos hani ose pini produkte qitro kur merrni bllokues të kanalit të kalciumit. Qitro rrit nivelet në gjak të disa bllokuesve të kanaleve të kalciumit, gjë që mund të jetë e rrezikshme. Flisni me mjekun ose farmacistin tuaj nëse jeni të shqetësuar për ndërveprimet.
Foto qe ilustron konsulten me mjekun kardiolog per problemet me tensionin

Ilaçe të tjera përdoren ndonjëherë për të trajtuar presionin e lartë të gjakut

Nëse keni probleme për të arritur objektivin tuaj të presionit të gjakut me kombinime të barnave të mësipërme, mjeku juaj mund të përshkruajë:

 • Alfa bllokuesit. Këto ilaçe reduktojnë sinjalet nervore në enët e gjakut. Ato ndihmojnë në uljen e efekteve të kimikateve natyrore që ngushtojnë enët e gjakut. Alfa bllokuesit përfshijnë doxazosin (Cardura), prazosin (Minipress) dhe të tjerë.
 • Alfa-beta bllokuesit. Bllokuesit alfa-beta bllokojnë sinjalet nervore në enët e gjakut dhe ngadalësojnë rrahjet e zemrës. Ato zvogëlojnë sasinë e gjakut që duhet të pompohet nëpër enët. Alfa-beta bllokuesit përfshijnë carvedilol (Coreg) dhe labetalol (Trandate).
 • Beta bllokues. Këto ilaçe reduktojnë ngarkesën në zemër dhe zgjerojnë enët e gjakut. Kjo ndihmon zemrën të rrahë më ngadalë dhe me më pak forcë. Bllokuesit beta përfshijnë atenolol (Tenormin), metoprolol (Lopressor, Toprol-XL, Kap Spargo sprinkle) dhe të tjerë.

Beta-bllokuesit zakonisht nuk rekomandohen si i vetmi ilaç i përshkruar. Ato mund të funksionojnë më mirë kur kombinohen me barna të tjera të presionit të gjakut.

 • Antagonistët e aldosteronit. Këto barna mund të përdoren për trajtimin e hipertensionit rezistent. Ata bllokojnë efektin e një kimikati natyror që mund të çojë në grumbullimin e kripës dhe lëngjeve në trup. Shembuj janë spironolaktoni (Aldactone) dhe eplerenoni (Inspra).
 • Frenuesit e reninës. Aliskiren (Tekturna) ngadalëson prodhimin e reninës, një enzimë e prodhuar nga veshkat që fillon një zinxhir hapash kimikë që rrit presionin e gjakut.

Për shkak të rrezikut të komplikimeve serioze, duke përfshirë goditjen në tru, nuk duhet të merrni aliskiren me frenues ACE ose ARB.

 • Vazodilatatorët. Këto ilaçe ndalojnë shtrëngimin e muskujve në muret e arterieve. Kjo parandalon ngushtimin e arterieve. Shembujt përfshijnë hydralazine dhe minoxidil.
 • Agjentë me veprim qendror. Këto ilaçe parandalojnë trurin që t’i thotë sistemit nervor që të rrisë rrahjet e zemrës dhe të ngushtojë enët e gjakut. Shembujt përfshijnë klonidinën (Catapres, Kapvay), guanfacinën (Intuniv) dhe metildopa.
Foto qe ilustron viziten per hipertensionin

Gjithmonë merrni ilaçe për presionin e gjakut siç përshkruhet. Asnjëherë mos e anashkaloni një dozë ose mos ndaloni papritur marrjen e barnave për presionin e gjakut. Ndalimi i papritur i disa prej tyre, si beta-bllokuesit, mund të shkaktojë një rritje të mprehtë të presionit të gjakut të quajtur hipertension rikthim.

Nëse i kaloni dozat për shkak të kostos, efekteve anësore ose harresës, bisedoni me mjekun tuaj për zgjidhjet. Mos e ndryshoni trajtimin tuaj pa udhëzimin e mjekut tuaj.

Trajtimi i hipertensionit rezistent

Ju mund të keni hipertension rezistent nëse:

 • Ju merrni të paktën tre ilaçe të ndryshme për presionin e gjakut, duke përfshirë një diuretik. Por presioni juaj i gjakut mbetet kokëfortë i lartë.
 • Ju jeni duke marrë katër ilaçe të ndryshme për të kontrolluar presionin e lartë të gjakut. Mjeku juaj duhet të kontrollojë për një shkak të dytë të mundshëm të presionit të lartë të gjakut.

Të kesh hipertension rezistent nuk do të thotë që presioni i gjakut nuk do të ulet kurrë. Nëse ju dhe mjeku juaj mund të përcaktoni shkakun, mund të krijohet një plan trajtimi më efektiv.

Trajtimi i hipertensionit rezistent mund të përfshijë shumë hapa, duke përfshirë:

 • Ndryshimi i barnave për presionin e gjakut për të gjetur kombinimin dhe dozën më të mirë.
 • Rishikimi i të gjitha barnave tuaja, përfshirë ato të blera pa recetë.
 • Kontrollimi i presionit të gjakut në shtëpi për të parë nëse takimet mjekësore shkaktojnë presion të lartë të gjakut. Ky quhet hipertension i shtresës së bardhë.
 • Të ushqeheni shëndetshëm, të menaxhoni peshën dhe të bëni ndryshime të tjera të rekomanduara në stilin e jetës.
Foto qe ilustron viziten per tensionin gjate shtatzanise

Presioni i lartë i gjakut gjatë shtatzënisë

Nëse keni presion të lartë të gjakut dhe jeni shtatzënë, diskutoni me mjekun tuaj se si të kontrolloni presionin e gjakut gjatë shtatzënisë.

Trajtime të mundshme në të ardhmen

Studiuesit kanë studiuar përdorimin e nxehtësisë për të shkatërruar nerva të veçantë në veshka që mund të luajnë një rol në hipertensionin rezistent. Metoda quhet denervim i veshkave. Studimet e hershme treguan disa përfitime. Por studimet më të forta zbuluan se nuk ul ndjeshëm presionin e gjakut tek njerëzit me hipertension rezistent. Më shumë kërkime janë duke u zhvilluar për të përcaktuar se çfarë roli, nëse ka, kjo terapi mund të ketë në trajtimin e hipertensionit.

Mënyra e jetesës dhe kurat në kushte shtëpie

Një angazhim për një mënyrë jetese të shëndetshme mund të ndihmojë në parandalimin dhe menaxhimin e presionit të lartë të gjakut. Provoni këto strategji për shëndetin e zemrës:

 • Hani ushqime të shëndetshme. Hani një dietë të shëndetshme. Provoni dietën e metodave dietike për të ndaluar hipertensionin (DASH). Zgjidhni frutat, perimet, drithërat, shpendët, peshkun dhe ushqimet e qumështit me pak yndyrë. Merrni shumë kalium nga burimet natyrore, të cilat mund të ndihmojnë në uljen e presionit të gjakut. Hani më pak yndyra të ngopura dhe yndyra trans.
 • Përdorni më pak kripë. Mishrat e përpunuar, ushqimet e konservuara, supat komerciale, darkat e ngrira dhe bukë të caktuara mund të jenë burime të fshehta të kripës. Kontrolloni etiketat e ushqimeve për përmbajtjen e natriumit. Kufizoni ushqimet dhe pijet me përmbajtje të lartë natriumi. Një marrje natriumi prej 1500 mg në ditë ose më pak konsiderohet ideale për shumicën e të rriturve. Por pyesni mjekun tuaj se çfarë është më e mira për ju.
 • Kufizoni alkoolin. Edhe nëse jeni të shëndetshëm, alkooli mund të rrisë presionin e gjakut. Nëse vendosni të pini alkool, bëjeni me moderim. Për të rriturit e shëndetshëm, kjo do të thotë deri në një pije në ditë për gratë dhe deri në dy pije në ditë për burrat. Një pije është e barabartë me 12 ons birrë, 5 ons verë ose 1,5 ons pije alkoolike 80.
 • Mos pi duhan. Duhani dëmton muret e enëve të gjakut dhe përshpejton procesin e ngurtësimit të arterieve. Nëse pini duhan, pyesni mjekun tuaj për strategji për t’ju ndihmuar të lini duhanin.
 • Mbani një peshë të shëndetshme. Nëse jeni mbipeshë ose keni obezitet, humbja e peshës mund të ndihmojë në kontrollin e presionit të gjakut dhe në uljen e rrezikut të komplikimeve. Pyesni mjekun tuaj se cila peshë është më e mira për ju. Në përgjithësi, presioni i gjakut bie me rreth 1 mm Hg me çdo 2,2 paund (1 kilogram) peshë të humbur. Tek njerëzit me presion të lartë të gjakut, rënia e presionit të gjakut mund të jetë edhe më e rëndësishme për kilogram peshë të humbur.
 • Bëni më shumë ushtrime. Ushtrimi i rregullt e mban trupin të shëndetshëm. Mund të ulë presionin e gjakut, të lehtësojë stresin, të menaxhojë peshën dhe të zvogëlojë rrezikun e sëmundjeve kronike. Synoni të merrni të paktën 150 minuta në javë aktivitet aerobik të moderuar ose 75 minuta në javë aktivitet të fuqishëm aerobik, ose një kombinim i të dyjave.
 • Nëse keni presion të lartë të gjakut, stërvitjet e vazhdueshme me intensitet të moderuar deri në të lartë mund të ulin leximin e presionit të lartë të gjakut me rreth 11 mm Hg dhe numrin e poshtëm me rreth 5 mm Hg
 • Praktikoni zakonet e mira të gjumit. Gjumi i dobët mund të rrisë rrezikun e sëmundjeve të zemrës dhe kushteve të tjera kronike. Të rriturit duhet të synojnë të flenë 7 deri në 9 orë në ditë. Fëmijët shpesh kanë nevojë për më shumë. Shkoni në shtrat dhe zgjohuni në të njëjtën kohë çdo ditë, duke përfshirë edhe fundjavat. Nëse keni probleme me gjumin, bisedoni me mjekun tuaj për strategjitë që mund të ndihmojnë.
 • Menaxhoni stresin. Gjeni mënyra për të ndihmuar në uljen e stresit emocional. Të bësh më shumë stërvitje, të praktikosh vëmendjen dhe të lidhesh me të tjerët në grupet mbështetëse janë disa mënyra për të reduktuar stresin.
 • Provoni frymëmarrje të ngadaltë dhe të thellë. Praktikoni marrjen e frymëmarrjeve të thella dhe të ngadalta për t’ju ndihmuar të relaksoheni. Disa kërkime tregojnë se frymëmarrja e ngadaltë dhe me ritëm (5 deri në 7 frymëmarrje të thella në minutë) e kombinuar me teknikat e ndërgjegjes mund të ulë presionin e gjakut. Ka pajisje të disponueshme për të nxitur frymëmarrjen e ngadaltë dhe të thellë. 
Foto qe ilustron mjekim per problemet me tensionin

Mjekësi alternative

Dieta dhe stërvitja janë mënyrat më të mira për të ulur presionin e gjakut. Por disa suplemente promovohen si të shëndetshme të zemrës. Këto suplemente përfshijnë:

 • Fibra, të tilla si krunde gruri
 • Mineralet, si magnezi, kalciumi dhe kaliumi
 • Acidi folik
 • Suplemente ose produkte që rrisin oksidin nitrik ose zgjerojnë enët e gjakut – të quajtur vazodilatorë – të tilla si kakao, koenzima Q10, L-arginina dhe hudhra
 • Acidet yndyrore omega-3, që gjenden në peshkun yndyror, suplementet me dozë të lartë të vajit të peshkut dhe farat e lirit

Studiuesit po studiojnë gjithashtu nëse vitamina D mund të ulë presionin e gjakut, por provat janë kontradiktore. Nevojiten më shumë kërkime.

Bisedoni me mjekun tuaj përpara se të shtoni ndonjë suplement në trajtimin tuaj të presionit të gjakut. Disa mund të ndërveprojnë me ilaçe, duke shkaktuar efekte anësore të dëmshme që mund të jenë kërcënuese për jetën.

Frymëmarrja e thellë ose ndërgjegjja janë teknika alternative të mjekësisë që mund t’ju ndihmojnë të relaksoheni. Këto praktika mund të ulin përkohësisht presionin e gjakut.

Keni të njëjtat shqetësime?

Kontaktoni Spitalin CONTINENTAL në një nga format e kontaktit

Tabela e kontentit

Shperndaj:

Poste te tjera

NA KONTAKTONI

Kontakto

Telefononi ne numrat tane te kontaktit +355 69 700 4000  / +355 69 700 1000 ose plotesoni formen dhe merrni pergjigje profesionale ne nje kohe te shkurter

Duke shtypur butonin "Dergo" une pranoj qe nje nga specialistet e Spital Kontanental do te me kontaktoj ne nje nga format e kontaktit te lena nga une ne lidhje me problematiken e kerkuar.

Kontakto

Duke shtypur butonin "Dergo" une pranoj qe nje nga specialistet e Spital Kontanental do te me kontaktoj ne nje nga format e kontaktit te lena nga une ne lidhje me problematiken e kerkuar.