Kujdes i Dedikuar

Shëndetësor

Staf i Kualifikuar

Ndërkombëtar

Teknologji bashkëkohore

Në Shqipëri

Rr. Ali Demi tek ish kombinati Poligrafik

Simptomat dhe opsionet e trajtimit për Sindromën e Lodhjes Kronike

Tabela e kontentit

Sindroma e lodhjes kronike

Sindroma e lodhjes kronike, e njohur gjithashtu si encefalomielit mialgjik ose ME/CFS, është një çrregullim i ndërlikuar. Shkakton lodhje ekstreme që zgjat të paktën gjashtë muaj. Simptomat përkeqësohen me aktivitetin fizik ose mendor, por nuk përmirësohen plotësisht me pushim.

Shkaku i sindromës së lodhjes kronike është i panjohur, megjithëse ka shumë teori. Ekspertët besojnë se mund të shkaktohet nga një kombinim faktorësh. Nuk ka asnjë test të vetëm për të konfirmuar diagnozën e sindromës së lodhjes kronike. Ju mund të keni nevojë për një sërë testesh mjekësore për të përjashtuar probleme të tjera shëndetësore që kanë simptoma të ngjashme. Trajtimi për këtë gjendje fokusohet në lehtësimin e simptomave.

Foto qe ilustron sindromen e lodhjes kronike

Simptomat

Simptomat e sindromës së lodhjes kronike mund të ndryshojnë nga personi në person dhe ashpërsia e simptomave mund të luhatet nga dita në ditë. Përveç lodhjes, simptomat mund të përfshijnë:

 • Lodhje ekstreme pas ushtrimeve fizike ose mendore.
 • Probleme me kujtesën ose aftësitë e të menduarit.
 • Marramendje që përkeqësohet me lëvizjen nga shtrirja ose ulja.
 • Dhimbje muskujsh ose kyçesh.

Disa njerëz me sindromën e lodhjes kronike kanë dhimbje koke, dhimbje të fytit dhe nyje limfatike të ndjeshme në qafë ose sqetull. Njerëzit me këtë gjendje gjithashtu mund të bëhen tepër të ndjeshëm ndaj dritës, zërit, aromave, ushqimit dhe ilaçeve.

Kur të shihni një mjek

Lodhja mund të jetë simptomë e shumë sëmundjeve. Në përgjithësi, shihni mjekun tuaj nëse keni lodhje të vazhdueshme ose të tepruar.

Foto qe ilustron simptomat e sindromes se lodhjes kronike

Shkaqet

Shkaku i sindromës së lodhjes kronike është ende i panjohur. Mund të përfshihet një kombinim faktorësh, duke përfshirë:

 • Gjenetika. Sindroma e lodhjes kronike duket se shfaqet në disa familje, kështu që disa njerëz mund të lindin me një probabilitet më të lartë për të zhvilluar këtë çrregullim.
 • Infeksionet. Disa njerëz zhvillojnë simptoma të sindromës së lodhjes kronike pasi përmirësohen nga një infeksion viral ose bakterial.
 • Trauma fizike ose emocionale. Disa njerëz raportojnë se kanë përjetuar një lëndim, operacion ose stres të konsiderueshëm emocional pak para fillimit të simptomave të tyre.
 • Probleme me përdorimin e energjisë. Disa njerëz me sindromën e lodhjes kronike kanë probleme me konvertimin e karburantit të trupit, kryesisht yndyrnat dhe sheqernat, në energji.
Foto qe ilustron nje pacient i cili vuan nga sindroma e lodhjes kronike

Faktorët e rrezikut

Faktorët që mund të rrisin rrezikun e sindromës së lodhjes kronike përfshijnë:

 • Mosha. Sindroma e lodhjes kronike mund të ndodhë në çdo moshë, por më së shpeshti prek të rinjtë deri tek të rriturit e moshës së mesme.
 • Gjinia. Gratë diagnostikohen me sindromën e lodhjes kronike shumë më shpesh sesa burrat, por mund të ndodhë që gratë thjesht kanë më shumë gjasa t’i raportojnë simptomat e tyre te mjeku.
 • Probleme të tjera mjekësore. Njerëzit që kanë një histori të problemeve të tjera komplekse mjekësore, të tilla si fibromialgjia ose sindroma e takikardisë ortostatike posturale, mund të kenë më shumë gjasa të zhvillojnë sindromën e lodhjes kronike.

Komplikacione

Simptomat e sindromës së lodhjes kronike mund të vijnë dhe të shkojnë, dhe shpesh shkaktohen nga aktiviteti fizik ose stresi emocional. Kjo mund ta bëjë të vështirë për njerëzit që të mbajnë një orar të rregullt pune apo edhe të kujdesen për veten në shtëpi.

Shumë njerëz mund të jenë shumë të dobët për t’u ngritur nga shtrati në pika të ndryshme gjatë sëmundjes së tyre. Disa mund të kenë nevojë të përdorin një karrige me rrota.

Foto qe ilustron shenjat e sindromes se lodhjes kronike

Diagnoza

Nuk ka asnjë test të vetëm për të konfirmuar diagnozën e sindromës së lodhjes kronike. Simptomat mund të imitojnë ato të shumë problemeve të tjera shëndetësore, duke përfshirë:

 • Çrregullime të gjumit. Lodhja mund të shkaktohet nga çrregullimet e gjumit. Një studim i gjumit mund të përcaktojë nëse pushimi juaj është i shqetësuar nga çrregullime të tilla si apnea obstruktive e gjumit, sindroma e këmbëve të shqetësuara ose pagjumësia.
 • Probleme të tjera mjekësore. Lodhja është një simptomë e zakonshme në disa kushte mjekësore, të tilla si anemia, diabeti dhe tiroidja joaktive. Testet laboratorike mund të kontrollojnë gjakun tuaj për prova të disa prej të dyshuarve kryesorë.
 • Çështjet e shëndetit mendor. Lodhja është gjithashtu një simptomë e një sërë problemesh të shëndetit mendor, si depresioni dhe ankthi. Një këshilltar mund të ndihmojë në përcaktimin nëse një nga këto probleme po shkakton lodhjen tuaj.

Është gjithashtu e zakonshme që njerëzit që kanë sindromën e lodhjes kronike të kenë edhe probleme të tjera shëndetësore në të njëjtën kohë, siç janë çrregullimet e gjumit, sindroma e zorrës së irrituar ose fibromialgjia.

Në fakt, ka kaq shumë simptoma të mbivendosura midis sindromës së lodhjes kronike dhe fibromialgjisë, saqë disa studiues i konsiderojnë të dy çrregullimet si aspekte të ndryshme të së njëjtës sëmundje.

Foto qe ilustron efektet e sindromes se lodhjes kronike ne pune

Kriteret diagnostike

 • Aq e rëndë sa pengon aftësinë për t’u përfshirë në aktivitete para sëmundjes.
 • Me fillim të ri ose të përcaktuar.
 • Nuk lehtësohet ndjeshëm nga pushimi.
 • Përkeqësohet nga sforcimi fizik, mendor ose emocional.

Për të përmbushur kriteret diagnostikuese të Institutit të Mjekësisë për sindromën e lodhjes kronike, një person do të duhet gjithashtu të përjetojë të paktën një nga këto dy simptoma:

 • Vështirësi me kujtesën, fokusin dhe përqendrimin.
 • Marramendje që përkeqësohet me lëvizjen nga shtrirja.

Këto simptoma duhet të zgjasin për të paktën gjashtë muaj dhe të shfaqen të paktën gjysmën e kohës me intensitet të moderuar, të konsiderueshëm ose të rëndë.

Mjekimi

Nuk ka kurë për sindromën e lodhjes kronike. Trajtimi fokusohet në lehtësimin e simptomave. Simptomat më shkatërruese ose paaftësuese duhet të trajtohen së pari.

Foto qe ilustron efektet e sindromes se lodhjes kronike

Medikamente

Disa probleme që lidhen me sindromën e lodhjes kronike mund të përmirësohen me ilaçe të caktuara. Shembujt përfshijnë:

 • Dhimbje. Nëse ilaçet si ibuprofeni (Advil, Motrin IB, të tjerë) dhe naprokseni i natriumit (Aleve) nuk ndihmojnë sa duhet, barnat me recetë që përdoren ndonjëherë për të trajtuar fibromialgjinë mund të jenë opsione për ju. Këto përfshijnë pregabalin (Lyrica), duloxetine (Cymbalta), amitriptilin ose gabapentin (Neurontin).
 • Intoleranca ortostatike. Disa njerëz me sindromën e lodhjes kronike, veçanërisht adoleshentët, ndiejnë të fikët ose të përzier kur qëndrojnë në këmbë. Medikamentet për të rregulluar presionin e gjakut ose ritmet e zemrës mund të jenë të dobishme.
 • Depresioni. Shumë njerëz me probleme shëndetësore afatgjata, të tilla si sindroma e lodhjes kronike, janë gjithashtu në depresion. Trajtimi i depresionit tuaj mund ta bëjë më të lehtë për ju që të përballeni me problemet që lidhen me të paturit e një sëmundje kronike. Doza të ulëta të disa antidepresantëve gjithashtu mund të ndihmojnë në përmirësimin e gjumit dhe lehtësimin e dhimbjes.
Foto qe ilustron pasojat e sindromes se lodhjes kronike

Ritmi për sëmundje pas ushtrimit

Njerëzit me sindromën e lodhjes kronike kanë një përkeqësim të simptomave të tyre pas përpjekjeve fizike, mendore ose emocionale. Kjo quhet sëmundje pas ushtrimit. Zakonisht fillon brenda 12 deri në 24 orë pas aktivitetit dhe mund të zgjasë për ditë ose javë.

Njerëzit që kanë sëmundje pas ushtrimit shpesh përpiqen të gjejnë një ekuilibër të mirë midis aktivitetit dhe pushimit. Qëllimi është të qëndroni aktiv pa e tepruar. Kjo quhet edhe ritmi.

Qëllimi i ritmit është të reduktojë sëmundjen pas ushtrimit, në vend që të kthehet në të njëjtin nivel aktiviteti që kishit kur ishit të shëndetshëm. Ndërsa përmirësoheni, mund të jeni në gjendje të angazhoheni në mënyrë të sigurtë në më shumë aktivitete pa shkaktuar sëmundje pas ushtrimit.

Mund të ndihmojë të mbani një ditar të përditshëm të aktiviteteve dhe simptomave tuaja, në mënyrë që të mund të gjurmoni se sa aktivitet është i tepërt për ju.

Trajtimi i problemeve të gjumit

Mungesa e gjumit mund ta bëjë më të vështirë trajtimin e simptomave të tjera. Ekipi juaj i kujdesit shëndetësor mund të sugjerojë shmangien e kafeinës ose ndryshimin e rutinës tuaj të gjumit. Apnea e gjumit mund të trajtohet duke përdorur një makinë që jep presionin e ajrit përmes një maske ndërsa flini.

Foto qe ilustron lodhjen kronike

Mjekësi alternative

Shumë terapi alternative janë promovuar për sindromën e lodhjes kronike, por shumë pak kanë prova që ato funksionojnë. Pacientët me sindromën e lodhjes kronike mund të jenë të ndjeshëm ndaj medikamenteve, duke përfshirë produktet bimore dhe suplementet. Trajtimet që janë të shtrenjta ose potencialisht të dëmshme duhet të shmangen.

Përballimi dhe mbështetja

Përvoja e sindromës së lodhjes kronike ndryshon nga personi në person. Mbështetja emocionale dhe këshillimi mund t’ju ndihmojnë ju dhe të dashurit tuaj të përballeni me pasiguritë dhe kufizimet e këtij çrregullimi.

Biseda me një këshilltar mund të ndihmojë në ndërtimin e aftësive për t’u përballur me sëmundjet kronike, për të adresuar kufizimet në punë ose në shkollë dhe për të përmirësuar dinamikën e familjes. Mund të jetë gjithashtu e dobishme nëse keni të bëni me simptoma të depresionit.

Mund t’ju ndihmojë të bashkoheni me një grup mbështetës dhe të takoni njerëz të tjerë me gjendjen tuaj. Grupet mbështetëse nuk janë për të gjithë dhe mund të zbuloni se një grup mbështetës ju shton stresin në vend që ta lehtësojë atë. Eksperimentoni dhe përdorni gjykimin tuaj për të përcaktuar se çfarë është më e mira për ju.

Foto qe ilustron sindromen e lodhjes kronike dhe simptomat e saj

Përgatitja për takimin tuaj

Nëse keni shenja dhe simptoma të sindromës së lodhjes kronike, ka të ngjarë të filloni duke parë mjekun e familjes suaj.

Çfarë mund të bëni

Përpara takimit tuaj, mund të dëshironi të shkruani një listë që përfshin:

 • Shenjat dhe simptomat tuaja. Jini konkretë. Ndërsa lodhja mund t’ju prekë më shumë, simptoma të tjera – të tilla si problemet e kujtesës ose dhimbje koke – gjithashtu janë të rëndësishme për t’u ndarë.
 • Informacioni kryesor personal. Ndryshimet e fundit ose stresorët kryesorë në jetën tuaj mund të luajnë një rol shumë real në mirëqenien tuaj fizike.
 • Informacion shëndetësor. Rendisni çdo gjendje tjetër për të cilën jeni duke u trajtuar dhe emrat e çdo medikamenti, vitamine ose suplementi që merrni rregullisht.
 • Pyetje për t’i bërë ekipit tuaj të kujdesit shëndetësor. Krijimi i listës suaj të pyetjeve paraprakisht mund t’ju ndihmojë të shfrytëzoni sa më shumë kohën tuaj gjatë takimit tuaj.

Keni të njëjtat shqetësime?

Kontaktoni Spitalin CONTINENTAL në një nga format e kontaktit

Tabela e kontentit

Shperndaj:

Poste te tjera

NA KONTAKTONI

Kontakto

Telefononi ne numrat tane te kontaktit +355 69 700 4000  / +355 69 700 1000 ose plotesoni formen dhe merrni pergjigje profesionale ne nje kohe te shkurter

Duke shtypur butonin "Dergo" une pranoj qe nje nga specialistet e Spital Kontanental do te me kontaktoj ne nje nga format e kontaktit te lena nga une ne lidhje me problematiken e kerkuar.

Kontakto

Duke shtypur butonin "Dergo" une pranoj qe nje nga specialistet e Spital Kontanental do te me kontaktoj ne nje nga format e kontaktit te lena nga une ne lidhje me problematiken e kerkuar.