Kujdes i Dedikuar

Shëndetësor

Staf i Kualifikuar

Ndërkombëtar

Teknologji bashkëkohore

Në Shqipëri

Rr. Ali Demi tek ish kombinati Poligrafik

Gjithçka Që Duhet Të Dini Rreth Perikarditit 

Tabela e kontentit

Foto qe ilustron nje pacient me probleme me zemrën si perikarditi.

Perikarditi është një inflamacion i perikardit ose qeskës që përmban zemrën tuaj. Shumica e njerëzve bëhen mirë me trajtimin e menjëhershëm, pushimin dhe mjekimin. Të tjerë mund të kenë nevojë për një procedurë për të thithur lëngun nga perikardi i tyre. Në shumicën e rasteve, njerëzit shërohen plotësisht. Megjithatë, mund të duhen javë ose muaj.

Çfarë është perikarditi?

Perikarditi është një inflamacion i perikardit, qeskës së hollë, me dy shtresa, të mbushura me lëng që mbulon sipërfaqen e jashtme të zemrës suaj. Perikarditi zakonisht zhvillohet papritur dhe mund të zgjasë nga disa javë deri në disa muaj. Gjendja zakonisht pastrohet pas tre muajsh, por ndonjëherë sulmet mund të vijnë dhe të shkojnë për vite me rradhë. Ndonjëherë ka lëng shtesë në hapësirën midis shtresave të perikardit, gjë që merr emrin quhet derdhje perikardiale.

Llojet e perikarditit

 • Perikarditi akut: Inflamacion i perikardit që zhvillohet papritur së bashku me fillimin e papritur të simptomave.
 • Perikarditi kronik: Inflamacion i perikardit që zgjat tre muaj ose më gjatë pas sulmit akut fillestar.
 • Perikarditi konstriktiv: Një formë e rëndë e perikarditit në të cilën shtresat e përflakur të perikardit ngurtësohen, zhvillojnë indet e mbresë, trashen dhe ngjiten së bashku. Perikarditi konstriktiv ndërhyn në funksionin normal të zemrës suaj. Kjo zakonisht ndodh pas episodeve të shumta të perikarditit akut me kalimin e kohës.
 • Perikarditi infektiv: zhvillohet si rezultat i një infeksioni viral, bakterial, fungal ose parazitar.
 • Perikarditi idiopatik: Perikarditi që nuk ka një shkak të njohur.
 • Perikarditi traumatik: zhvillohet si rezultat i një dëmtimi në gjoks, si për shembull pas një aksidenti automobilistik.
 • Perikarditi uremik: zhvillohet si rezultat i dështimit të veshkave.
 • Perikarditi malinj: zhvillohet si rezultat i një kanceri që rritet në trupin tuaj.

Nga ndryshon miokarditi nga perikarditi?

Të dyja këto janë lloje të inflamacionit në zemrën tuaj, por ato janë në vende të ndryshme. Miokarditi është në muskulin tuaj të zemrës. Perikarditi ndodh në perikardin tuaj (mbështjellësi rreth zemrës suaj). Më shpesh, një virus shkakton miokardit dhe perikardit. Të dyja mund t’ju japin dhimbje gjoksi, por me perikardit, dhimbja në gjoks duhet të bëhet më mirë kur uleni dhe përkuleni përpara. Me miokardit, zakonisht do të ndiheni të lodhur dhe të dobët.

Kë prek perikarditi?

Perikarditi mund të prekë këdo, por është më i zakonshëm te meshkujt të cilët janë midis moshës 16 dhe 65 vjeç. Rreth 28 njerëz për 100,000 vuajnë nga perikarditi çdo vit.

Si ndikon perikarditi në trupin tim?

Kur keni perikardit, membrana rreth zemrës suaj është e kuqe dhe e fryrë, si lëkura rreth një prerjeje që bëhet e përflakur. Perikardi është një qeskë e hollë, me dy shtresa, e mbushur me lëng që mbulon sipërfaqen e jashtme të zemrës suaj. Ai siguron lubrifikim për zemrën tuaj, e mbron atë nga infeksionet dhe sëmundjet malinje dhe e mban zemrën tuaj në murin e gjoksit. Gjithashtu e frenon zemrën tuaj nga zgjerimi i tepërt kur rritet vëllimi i gjakut, gjë që bën që zemra të funksionojë në mënyrë efikase.

Cilat janë simptomat e perikarditit?

Simptomat e perikarditit përfshijnë dhimbje gjoksi që:

 • Është e mprehtë dhe therëse (Kjo ndodh kur zemra juaj fërkohet me perikardin).
 • Mund të përkeqësohet kur kolliteni, gëlltisni, merrni frymë thellë ose shtriheni.
 • Bëhet më mirë kur uleni dhe përkuleni përpara.

Ju gjithashtu mund të ndjeni nevojën të përkuleni ose të mbani gjoksin për të marrë frymë më rehat.

Simptoma të tjera të perikarditit përfshijnë:

 • Dhimbje në shpinë, qafë ose shpatullën e majtë.
 • Probleme me frymëmarrjen kur shtriheni.
 • Kollë e thatë.
 • Palpitacione (ndjenja sikur zemra juaj po nxiton ose rreh në mënyrë të parregullt).
 • Ankth apo lodhje.
 • Ethe.
 • Ënjtje e këmbëve dhe kyçeve në raste të rënda.

Ënjtja në këmbë, këmbë dhe kyçe ose gulçim sa herë që ushtroni mund të jetë një simptomë e perikarditit shtrëngues. Ky është një lloj i rëndë i perikarditit ku perikardi bëhet i fortë dhe/ose i trashë. Kur kjo ndodh, muskuli i zemrës nuk mund të zgjerohet, gjë që e pengon zemrën tuaj të funksionojë siç duhet. Zemra juaj mund të kompresohet, gjë që e bën gjakun të kthehet në mushkëri, bark dhe këmbë, duke çuar në ënjtje dhe duke shkaktuar simptoma të dështimit kongjestiv të zemrës. Ju gjithashtu mund të zhvilloni një ritëm jonormal të zemrës.

Çfarë e shkakton perikarditin?

Deri në 90% të rasteve, shkaku i perikarditit është i panjohur. Ky quhet perikardit idiopatik.

Ka shumë shkaqe të perikarditit:

 • Një ndërlikim i një infeksioni viral, më së shpeshti një virus gastrointestinal, shkakton perikardit viral.
 • Një infeksion bakterial, duke përfshirë tuberkulozin, shkakton perikardit bakterial.
 • Një infeksion fungal shkakton perikardit fungal.
 • Një infeksion nga një parazit shkakton perikardit parazitar.
 • Disa sëmundje autoimune, si lupusi, artriti reumatoid dhe skleroderma, mund të shkaktojnë perikardit.
 • Dëmtimi i gjoksit, si për shembull pas një aksidenti automobilistik, shkakton perikardit traumatik.
 • Dështimi i veshkave shkakton perikardit uremik.
 • Tumoret si limfoma shkaktojnë perikardit malinj.
 • Sëmundjet gjenetike të tilla si Ethet Familjare Mesdhetare (FMF).
 • Medikamente që shtypin sistemin imunitar (Kjo është e rrallë).

Rreziku juaj për perikardit është më i lartë pas:

 • Një atak në zemër.
 • Kirurgjia e zemrës së hapur (sindroma postperikardiotomike).
 • Terapia me rrezatim.
 • Trajtimi perkutan, si kateterizimi kardiak ose ablacioni me radiofrekuencë (RFA).

Në këto raste, ka të ngjarë që inflamacioni i perikardit të jetë një gabim në përgjigjen e trupit ndaj procedurës ose gjendjes. Ndonjëherë mund të duhen disa javë që simptomat e perikarditit të zhvillohen pas operacionit bypass. Flisni me kirurgun tuaj nëse jeni të shqetësuar për këtë.

Si diagnostikohet perikarditi?

Dhimbje të mprehta në gjoks dhe në shpatullat tuaja që ndiheni më mirë kur uleni dhe përkuleni përpara, dhe dhimbja e gjoksit me frymëmarrje janë dy të dhëna kryesore që mund të keni perikardit dhe jo sulm në zemër. Mjeku juaj do t’ju flasë për simptomat dhe anamnezën mjekësore (siç është nëse keni qenë së fundmi i sëmurë) dhe do të rishikojë historinë tuaj të sëmundjeve të zemrës, operacionit dhe problemeve të tjera shëndetësore që mund t’ju vënë në një rrezik më të lartë të perikarditit.

Mjeku juaj do të dëgjojë zemrën tuaj. Fërkimi i shtresës së përflakur të perikardit tuaj shkakton një tingull fërkimi ose kërcitjeje të quajtur “fërkimi perikardial”. Ata do të jenë në gjendje ta dëgjojnë më mirë kur përkuleni përpara, mbani frymën dhe merrni frymë. Në varësi se sa i keq është inflamacioni, mjeku mund të dëgjojë gjithashtu kërcitje në mushkëri, të cilat janë shenja të lëngjeve në hapësirën rreth mushkërive tuaja ose lëngjeve shtesë në perikardin tuaj.

Çfarë analizash do të bëhen për të diagnostikuar perikarditin?

Mjekët tuja përdorin një sërë mënyrash për të kontrolluar për perikarditin dhe çdo ndërlikim, të tillë si derdhja e perikardit ose perikarditi shtrëngues. Ju mund të keni nevojë për një ose më shumë teste, të tilla si:

 • X-ray të gjoksit për të parë madhësinë e zemrës suaj dhe çdo lëng në mushkëri.
 • Elektrokardiogramë (EKG) për të kërkuar ndryshime në ritmin tuaj të zemrës. Në rreth gjysmën e të gjithë njerëzve me perikardit, mjekët shohin disa ndryshime karakteristike në një ritëm normal të zemrës. Disa njerëz nuk kanë asnjë ndryshim. Nëse e bëjnë, ato mund të jenë të përkohshme.
 • Ekokardiogramë për të parë se sa mirë po punon zemra juaj dhe për të kontrolluar për lëngje (një derdhje perikardiale) rreth zemrës suaj. Një eko do të tregojë shenjat klasike të perikarditit shtrëngues, duke përfshirë një perikardium të ngurtë ose të trashë që ngushton lëvizjen normale të zemrës suaj.
 • MRI kardiake për të kontrolluar për lëngje shtesë në perikardin tuaj, inflamacion ose trashje të perikardit ose ngjeshje të zemrës suaj. Mjeku juaj do t’ju japë një agjent kontrasti të quajtur gadolinium gjatë këtij testi.
 • Skanimi CT për të kërkuar kalcium në perikardium, lëngje, inflamacion, tumore dhe sëmundje të zonave rreth zemrës suaj. Mjeku juaj përdor bojë me jod gjatë testit për të marrë më shumë informacion rreth inflamacionit. Ky është një test i rëndësishëm për pacientët që mund të kenë nevojë për kirurgji për perikarditin konstriktiv.
 • Kateterizimi kardiak për të marrë informacion në lidhje me presionet e mbushjes në zemrën tuaj. Ky test mund të konfirmojë diagnozën e perikarditit konstriktiv.
 • Testet e gjakut mund të ndihmojnë mjekun tuaj të sigurohet që ju nuk keni një atak në zemër, të shihni se sa mirë po punon zemra juaj, të testoni lëngun në perikard dhe të ndihmojnë në gjetjen e shkakut të perikarditit. Nëse keni perikardit, është e zakonshme që niveli juaj i sedimentimit (ESR) dhe nivelet e proteinës reaktive C ultra të ndjeshme (shënuesit e inflamacionit) të jenë më të larta se normalja. Ju mund të keni nevojë për teste të tjera për të kontrolluar sëmundjet autoimune si lupusi dhe artriti reumatoid.

Si trajtohet perikarditi?

Në shumicën e rasteve, njerëzit me perikardit kanë nevojë vetëm për medikamente për trajtimin e perikarditit, në varësi të shkakut të dyshuar. Megjithatë, nëse keni një grumbullim të lëngjeve në perikardin tuaj, mund t’ju duhet të kulloni lëngun. Nëse keni perikardit shtrëngues, mund t’ju duhet kirurgji.

Medikamente për perikarditin

Trajtimi për perikarditin akut mund të përfshijë ilaçe për dhimbje dhe inflamacion, të tilla si ibuprofen ose aspirinë me dozë të lartë. Në varësi të shkakut të perikarditit tuaj, mund t’ju duhet një ilaç antibiotik ose antifungal.

Nëse keni simptoma të rënda që zgjasin më shumë se dy javë, ose ato pastrohen dhe më pas kthehen, mjeku juaj mund të përshkruajë gjithashtu një ilaç anti-inflamator të quajtur colchicine (Colcrys® ose Gloperba®). Colchicina mund të ndihmojë në kontrollimin e inflamacionit dhe parandalimin e rikthimit të perikarditit disa javë apo edhe muaj më vonë. Mjeku juaj mund të përshkruajë gjithashtu një ilaç steroid të quajtur prednisone, veçanërisht nëse keni sëmundje të veshkave që e bën të vështirë për ju marrjen e ibuprofenit dhe colchicinës.

Nëse keni nevojë të merrni doza të mëdha ibuprofeni, mjeku juaj mund të përshkruajë medikamente për të lehtësuar simptomat gastrointestinale (stomak dhe tretje). Nëse merrni doza të mëdha të barnave anti-inflamatore josteroide (NSAIDs), do t’ju nevojiten takime të shpeshta për të kërkuar ndryshime në funksionin e veshkave dhe të mëlçisë.

Nëse keni perikardit kronik ose të përsëritur, mund t’ju duhet të merrni NSAID ose colchicine për disa vite, edhe nëse ndiheni mirë. Një diuretik zakonisht ndihmon në heqjen e lëngjeve shtesë që shkakton perikarditi shtrëngues. Nëse keni një problem me ritmin e zemrës, mjeku juaj do t’ju flasë për trajtimin.

Mjeku juaj mund të flasë me ju gjithashtu për trajtimin me steroide ose medikamente të tjera, të tilla si azathioprine (Azasan® ose Imuran®), imunoglobulina IV njerëzore, anakinra ose rilonacept.

Nëse perikarditi juaj shkaktohet nga një infeksion, mjeku juaj do të përshkruajë ilaçe specifike për të trajtuar atë infeksion. Nëse perikarditi juaj shkaktohet nga kanceri, trajtimi më efektiv është trajtimi i kancerit.

Procedurat dhe operacionet për perikarditin

Kur lëngu grumbullohet në hapësirën midis perikardit, mund të shkaktojë një gjendje e quajtur derdhje perikardiale. Nëse lëngu grumbullohet shpejt, mund të shkaktojë tamponadë kardiake, një shtypje e rëndë e zemrës që dëmton aftësinë e saj për të funksionuar. Tamponada kardiake është një urgjencë mjekësore që kërkon diagnozë dhe trajtim të menjëhershëm.

Ky grumbullim i papritur i lëngjeve ndërmjet shtresave të perikardit e pengon zemrën tuaj të funksionojë ashtu siç duhet dhe mund të shkaktojë uljen e presionit të gjakut. Për shkak se tamponada kardiake është kërcënuese për jetën, mjeku juaj duhet të kullojë lëngun menjëherë.

Nëse lëngu grumbullohet në perikardin tuaj (efuzion perikardial) dhe ngjesh zemrën tuaj, mund t’ju duhet një procedurë e quajtur perikardiocentezë. Mjeku juaj përdor një tub të gjatë dhe të hollë të quajtur kateter për të kulluar lëngun shtesë. Ekokardiografia ose një skanim CT ndihmon në drejtimin e kateterit dhe një gjilpërë në perikardin tuaj.

Nëse mjeku juaj nuk mund ta kullojë lëngun me një gjilpërë, ai do të kryejë një procedurë kirurgjikale minimalisht invazive të quajtur dritare perikardiale. Ai do të bëjë një hapje në perikardium përmes një prerjeje të vogël në gjoks për të kulluar lëngun nga perikardi juaj.

Nëse keni perikardit shtrëngues, mund t’ju duhet të hiqni një pjesë të perikardit tuaj. Ky operacion quhet perikardiektomi. Kirurgët e kryejnë këtë te njerëzit që zhvillojnë indet e mbresë në perikardin e tyre. Nuk është normale për njerëzit që kanë inflamacion aktiv dhe dhimbje gjoksi nga perikarditi.

Kirurgjia zakonisht nuk përdoret si trajtim për njerëzit me perikardit që vazhdon të kthehet, sepse inflamacioni e bën të vështirë shërimin pas operacionit, por mjeku juaj mund t’ju flasë për këtë nëse trajtimet e tjera nuk janë të suksesshme.

Sa kohë duhet për t’u rikuperuar nga ky trajtim?

Ju duhet t’i përgjigjeni trajtimit brenda një jave, por mund të merrni ilaçe për dy javë. Shërimi nga operacioni zgjat më shumë. Mund të duhen javë ose muaj për një shërim të plotë nga perikarditi.

Si mund ta zvogëloj rrezikun tim?

Edhe pse nuk mund ta parandaloni perikarditin akut, trajtimi i shpejtë dhe mbajtja e tij mund t’ju ndihmojë të zvogëloni rrezikun e rimarrjes së tij. Ju gjithashtu duhet të ndiqni rekomandimet e mjekut tuaj se kur të filloni përsëri stërvitjen, pasi ushtrimi i shpejtë mund të përkeqësojë perikarditin aktiv.

Çfarë mund të pres nëse e kam këtë sëmundje?

Do t’ju duhet ta merrni me lehtësi gjatë shërimit nga perikarditi. Pasi të shëroheni nga perikarditi, duhet të jeni në gjendje t’i ktheheni aktiviteteve tuaja normale pa ndonjë arsye për shqetësim. Mos u ktheni në stërvitje të fuqishme derisa mjeku juaj t’ju pastrojë. Mjeku juaj do t’ju flasë se çfarë të prisni.

Sa zgjat perikarditi?

Perikarditi akut zgjat më pak se katër deri në gjashtë javë. Perikarditi i pandërprerë zgjat më shumë se kaq, por më pak se tre muaj. Perikarditi kronik zgjat më shumë se tre muaj. Rreth 15% deri në 30% e njerëzve me perikardit kanë episode të përsëritura të perikarditit që vijnë dhe shkojnë për shumë vite.

Perspektiva për këtë sëmundje

Perspektiva është shumë e mirë për njerëzit me perikardit akut që marrin trajtim. Shumica e njerëzve shërohen plotësisht. Nëse keni një rast të lehtë, mund të përmirësohet me pushim. Pa trajtim, disa njerëz mund të përfundojnë me perikardit kronik.

Nëse bakteret ose tuberkulozi janë shkaktarë të perikarditit tuaj, mund të keni një rrezik deri në 30% të perikarditit shtrëngues. Tamponada kardiake, një ndërlikim i perikarditit, ka më shumë gjasa të ndodhë kur kanceri ose infeksioni janë shkaktarë të perikarditit tuaj.

Si të kujdesem për veten?

Është e rëndësishme të vazhdoni të merrni ilaçet që ju ka përshkruar mjeku juaj dhe të mbani të gjitha takimet pasuese që keni me mjekun tuaj.

Kur duhet të shkoj te mjeku?

Kontaktoni mjekun tuaj nëse keni simptoma të perikarditit shtrëngues, duke përfshirë:

 • Frymëmarrje të shkurtër.
 • Ënjtje në këmbë dhe këmbë.
 • Mbajtje të ujit.
 • Palpitacione të zemrës.
 • Ënjtje të rëndë të barkut tuaj.

Keni të njëjtat shqetësime?

Kontaktoni Spitalin CONTINENTAL në një nga format e kontaktit

Tabela e kontentit

Shperndaj:

Poste te tjera

NA KONTAKTONI

Kontakto

Telefononi ne numrat tane te kontaktit +355 69 700 4000  / +355 69 700 1000 ose plotesoni formen dhe merrni pergjigje profesionale ne nje kohe te shkurter

Duke shtypur butonin "Dergo" une pranoj qe nje nga specialistet e Spital Kontanental do te me kontaktoj ne nje nga format e kontaktit te lena nga une ne lidhje me problematiken e kerkuar.

Kontakto

Duke shtypur butonin "Dergo" une pranoj qe nje nga specialistet e Spital Kontanental do te me kontaktoj ne nje nga format e kontaktit te lena nga une ne lidhje me problematiken e kerkuar.