Kujdes i Dedikuar

Shëndetësor

Staf i Kualifikuar

Ndërkombëtar

Teknologji bashkëkohore

Në Shqipëri

Rr. Ali Demi tek ish kombinati Poligrafik

Vaginoza Bakteriale: Simptomat, Diagnoza, Shkaqet Dhe Trajtimi

Tabela e kontentit

Foto qe ilustron shendetin gjinekologjik

Vaginoza bakteriale, shkurt VB, është një shqetësim i përhapur që prek shumë gra në botë. Pavarësisht se mund të ngatërrohet si një infeksion seksualisht i transmetueshëm për shkak të simptomave të njëjta, nuk është i tillë. Vaginoza Bakteriale ndodh për shkak të rritjes së tepërt të baktereve “të këqija” në vaginë, duke shkaktuar një çekuilibër në balancën e mikrobeve. Simptomat e saj mund të varijojnë, por zakonisht përfshijnë një rrjedhje jo normale vaginale që mund të duket e hollë dhe e bardhë në gri, e shoqëruar nga një erë e fortë dhe e pakëndshme. Përveç sekrecioneve jonormale, disa gra mund të përjetojnë edhe kruajtje, djegie ose acarim në zonën gjenitale.

Është e rëndësishme të dini se edhe pse vaginoza bakteriale nuk është një infeksion seksualisht i transmetueshëm, seksi i pambrojtur ose të pasurit shumë partnerë seksualë mund të rrisë rrezikun e zhvillimit të këtij inflamacioni. Shkaqe të tjera mund të jenë përdorimi i sapunit, higjiena jo e duhur dhe vendosja e një pajisjeje intrauterine (IUD). 

Foto qe ilustron prekjen nga vaginoza bakteriale

Nga Se Shkaktohet Vaginoza Bakteriale?

Vagina përmban një shumëllojshmëri bakteresh “të mira” dhe “të këqija”, duke përfshirë laktobacilet, të cilët luajnë një rol kritik në ruajtjen e ekuilibrit të shëndetshëm të mikroorganizmave. Këto baktere ndihmojnë në parandalimin e rritjes së baktereve të dëmshme që mund të shkaktojnë infeksione. Megjithatë, ndonjëherë ky ekuilibër mund të prishet, duke shkaktuar kështu vaginozën bakteriale.

Vaginoza bakteriale ndodh kur sasia normale e laktobacileve në vaginë zvogëlohet, duke lejuar që llojet e tjera të baktereve të rriten. Ky infeksion mund të shkaktojë simptoma të tilla si shtimi i sekrecioneve të pazakonta dhe me erë të fortë. Disa njerëz mund të përjetojnë gjithashtu kruajtje, djegie dhe acarim në zonën gjenitale.

Edhe pse vaginoza bakteriale nuk klasifikohet si infeksion seksualisht i transmetueshëm, ajo është më e zakonshme tek individët që janë seksualisht aktivë. Disa nga shkaqet e saj përfshijnë të paturit e një partneri të ri seksual ose partnerëve të shumtë seksualë, pirjen e duhanit, përdorimin e sapunëve me aromë ose banjot me flluska, pastrimin dhe përdorimin e larësve vaginal. Përveç këtyre faktorëve, larja e të brendshmeve me detergjentë të fortë mund të rrisë gjithashtu rrezikun e vaginozës bakteriale.

Edhe përse ky infeksion nuk është ngjitës dhe nuk mund të transmetohet nga personi në person përmes kontaktit seksual, është e rëndësishme të kërkoni kujdes mjekësor nëse po hasni ndonjë simptomë. Me diagnozën dhe trajtimin e duhur, vaginoza bakteriale mund të trajtohet dhe menaxhohet shumë lehtë.

Simptomat e vaginozës bakteriale

Ka raste kur vaginoza bakteriale mund të jetë asimptomatike, që do të thotë se nuk do të ketë simpotma të dukshme. Megjithatë, në shumicën e rasteve gratë e prekura mund të përjetojnë ndryshime në sekrecionet e tyre vaginale që mund të tregojnë çekuilibrimin e baktereve. 

Simptoma më e zakonshme e vaginozës bakteriale janë sekrecione jonormale vaginale që mund të jenë të holla dhe me ngjyrë të bardhë ose gri. Këto sekrecione mund të kenë një erë të fortë dhe të pakëndshme e cila ndihet më shumë pas seksit dhe gjatë menstruacioneve. Ndryshe nga infeksionet e tjera vaginale, vaginoza bakteriale zakonisht nuk shkakton kruajtje ose acarim.Megjithatë, disa gra mund të përjetojnë siklet të lehtë ose djegie gjatë urinimit.

Është e rëndësishme të theksohet se disa nga simptomat që lidhen me vaginozën bakteriale mund të shkaktohen edhe nga infeksione të tjera, të tilla si infeksionet mykotike ose infeksionet seksualisht të transmetueshme. Nëse shihni ndonjë ndryshim në sekrecionet tuaja, është e rëndësishme të vizitoni një mjek/e gjinekolog/e për të përcaktuar shkakun dhe për të marrë trajtimin e duhur.

Foto qe ilustron viziten me mjekun gjinekolog per vaginozen bakteriale

Kur Duhet Të Vizitoni Një Mjek

Caktoni një vizitë me mjekun gjinekolog nëse vëreni një ose më shumë nga shqetësimet e më poshtme:

  • Nëse vëreni se sekrecionet kanë një erë të pazakontë ose të pakëndshme, gjinekologu juaj mund t’ju ndihmojë në identifikimin e shkakut të këtyre simptomave dhe të mundësoj trajtimin e duhur për ju.
  • Ju keni pasur probleme me infeksionet vaginale më parë, por këtë herë karakteristikat e sekrecioneve duken ndryshe ose të pazakonta.
  • Kohët e fundit keni një partner të ri seksual ose keni partnerë të ndryshëm. Ndonjëherë, simptomat e infeksioneve seksualisht të transmetueshme (IST) mund të jenë të ngjashme me ato të vaginozës bakteriale, kështu që është e rëndësishme të testoheni dhe të trajtoheni nëse është e nevojshme.
  • Nëse fillimisht keni menduar se keni pasur një infeksion maja dhe keni tentuar ta trajtoni vetë, por simptomat kanë vazhduar, është e rëndësishme të konsultoheni me një profesionist të kujdesit shëndetësor për të gjetur diagnozën dhe trajtimin e duhur.

Mos hezitoni të kërkoni ndihmë mjekësore nëse po përjetoni ndonjë nga këto shqetësime, dhe mbani mend se diagnostikimi dhe trajtimi i hershëm mund të jenë vendimtar për shëndetin dhe mirëqenien tuaj.

Diagnoza Dhe Analizat E Vaginozës Bakteriale

Nëse dyshoni se mund të keni vaginozë bakteriale, është e rëndësishme të vizitoni një mjek gjinekolog. Gjatë vizitës, infermierja ose mjeku juaj mund të kryejnë një ekzaminim të brendshëm për të kontrolluar për shenja të vaginozës bakteriale dhe për të mbledhur një mostër të sekrecioneve vaginale për testim të mëtejshëm. Mostra mblidhet duke përdorur një shkop, i cila duket si një syth pambuku. Ky proces do të zgjas vetëm disa minuta.Procedura e marrjes së mostrës nuk është e dhimbshme dhe do të shkaktojë shqetësim vetëm për një moment të shkurtër. 

Në disa raste, mjeku mund ta diagnostikojë vaginozën bakteriale menjëherë duke u bazuar në pamjen e sekrecioneve. Megjithatë, mënyra e duhur për të konfirmuar diagnozën, është dërgimi i mostra në laborator për testime të mëtejshme. Është e rëndësishme të vizitoheni nëse dyshoni se mund të keni vaginozë bakteriale, pasi ky infeksion mund të çojë në komplikime të mëtejshme nëse nuk trajtohet. Zakonisht gjinekologu juaj do t’ju rekomandojë marrjen e antibiotikëve për të trajtuar këtë problem.

Foto qe ilustron nje vizite gjinekologjike per vaginozen bakteriale

Trajtimi I Vaginozës Bakteriale

Siç thamë dhe më sipër vaginoza bakteriale është një infeksion i zakonshëm vaginal që shkaktohet nga rritja e tepërt e baktereve “të këqija” në këtë zonë. Trajtimi më efektiv i këtij infeksioni janë antibiotikët, të cilët mund të merren nga goja në formën e tabletave ose të futen në vaginë në formën e një kremi ose xheli. 

Zgjedhja e metodës së trajtimit varet nga disa faktorë, duke përfshirë ashpërsinë e infeksionit, historinë mjekësore të pacientit dhe preferencat e tyre. Nëse jeni duke përjetuar simptoma të vaginozës bakteriale, është e rëndësishme të vizitoni një gjinekolog për të përcaktuar diagnozën dhe trajtimin e duhur. Gjithashtu nëse jeni shtatzënë ose jeni duke ushqyer me gji informoni doktorin tuaj. Këta faktorë mund të ndikojnë në llojin e antibiotikëve të përshkruar ose dozën e rekomanduar. 

Antibiotikët janë përgjithësisht të sigurt dhe efektiv në trajtimin e vaginozës bakteriale. Megjithatë, si me çdo ilaç, ato mund të ketë efekte anësore. Është e rëndësishme të ndiqni me kujdes udhëzimet e mjekut tuaj dhe ti përfundoni antibiotikët plotësisht për të siguruar trajtimin e plotë. Nëse simptomat vazhdojnë edhe pas përfundimit të medikamenteve, kontaktoni me mjekun për vlerësim dhe trajtim të mëtejshëm.

Përsëritja E Vaginozës Bakteriale

Duhet të keni parasysh se vaginoza bakteriale mund të përsëritet prap pas disa kohësh dhe në fakt kjo ndodh në rreth 30% të grave brenda tre muajve nga përfundimi i trajtimit. Megjithatë, shumica e përsëritjeve mund të trajtohen në mënyrë efektive me të njëjtët antibiotikë të përdorur për të trajtuar infeksionin fillestar.

Nëse përjetoni përsëritje të infeksionit, është e rëndësishme të flisni me gjinekologun tuaj pasi ai mund t’ju rekomandojë një kurs më të gjatë antibiotikësh ose një metodë tjetër trajtimi për të ndihmuar në parandalimin e përsëritjeve në të ardhmen. Për më tepër, higjena e duhur dhe shmangia e produkteve me aromë mund të ndihmojnë në zvogëlimin e rreziqeve të zhvillimit të vaginozës bakteriale ose të përsërites së tyre.

Foto qe ilustron shendetin e sistemit riprodhues tek femrat

Shmangni Transmetimin E Vaginozës Bakteriale Te Partneri

Ju mund të vazhdoni të kryeni aktivitet seksual gjatë trajtimit të vaginozës bakteriale pasi ky infeksion nuk është seksualisht i transmetueshëm, por duhet të keni parasysh se antibiotikët dhe kremrat topikale të përshkruara për trajtimin e këtij infeksioni mund të ndikojnë në efikasitetin e prezervativëve dhe formave të tjera të kontracepsionit. 

Është e këshillueshme që të konsultoheni me doktorin tuaj ose farmacistin për informacion dhe udhëzim më të detajuar në lidhje me mënyrën se si metoda juaj e zgjedhur e kontracepsionit mund të ndikohet nga trajtimi juaj. Ata mund t’ju japin rekomandime specifike për të siguruar trajtim dhe kontracepsion efektiv  gjatë kësaj periudhe.

Komplikimet E Mundshme

Në më të shumtën e rasteve vaginoza bakteriale nuk shkakton komplikime të rënda por ndonjëherë mund të ndikojë në:

Infeksionet Seksualisht Të Transmetueshme

Nëse vuani nga vaginoza bakteriale, keni rrezik më të lartë për të marrë një IST. IST-të përfshijnë HIV-in, virusin herpes simplex, klamidian ose gonorrean etj. Nëse keni HIV, vaginoza bakteriale gjithashtu rrit rrezikun e kalimit të virusit te partneri juaj.

Rreziku I Infeksioneve Pas Operacioneve Gjinekologjike 

Nëse keni vaginozë bakteriale rreziku i zhvillimit të infeksioneve pas operacioneve gjinekologjike si histerektomia ose zgjerimi dhe kuretazhi, është më i lartë.

Sëmundja Inflamatore E Legenit (PID)

Vaginoza bakteriale ndonjëherë mund të shkaktojë sëmundjen inflamatore të legenit dhe ky infeksion i mitrës dhe tubave fallopiane do të rris rrezikun e infertilitetit.

Problemet Gjatë Shtatzënisë

Studimet e fundit kanë treguar një lidhje të mundshme midis vaginozës bakteriale dhe problemeve të  lidhura me shtatzaninë duke përfshirë këtu lindjen e parakohshme dhe peshën e ulët të fëmijës. Është e rëndësishmë të testoheni nëse vëreni simptoma të vaginozës bakteriale gjatë shtatzënisë dhe nëse ndodh të jeni pozitive, mjeku juaj mund të zgjedhë trajtimin më të mirë për ju.

Masat Që Duhet Të Merrni Për Të Ulur Rrezikun E Prekjes Nga Vaginoza Bakteriale

Shkaqet e vaginozës bakteriale ende nuk janë kuptuar plotësisht, gjë që mund ta bëjë më të vështirë parandalimin e saj. Megjithatë, edhe përse nuk ka mënyrë ekzakte të për ta shmangur atë plotësisht, ka masa që mund të merrni parasysh për të ulur rrezikun e zhvillimit të vaginozës bakteriale. 

Disa nga këto masa mund të përfshijnë ruajtjen e higjienës së mirë vaginale duke shmangur përdorimin e tepërt të sapunëve aromatike, larësve dhe irrituesve të tjerë që mund të prishin ekuilibrin natyror të baktereve në vaginë. Gjithashtu këshillohet përdorimi i mbrojtjes gjatë aktivitetit seksual për të zvogëluar rrezikun e baktereve të reja. Gjithashtu, të pasurit një stil jetese të shëndetshme me një dietë të ekuilibruar dhe ushtrime të rregullta mund të kontribuojë në mirëqenien e përgjithshme, e cila mund të luajë një rol në zvogëlimin e gjasave të zhvillimit të vaginozës bakteriale. 

Foto qe ilustron sapunet qe duhen shmangur per parandalimin e vaginozes bakteriale

Shmangni Sapunët Me Aroma Të Forta Dhe Banjot Me Larës Aromatik

Shumë sapunë aromatikë dhe produkte larëse përmbajnë aroma dhe kimikate që mund të prishin ekuilibrin natyror të pH të vaginës. Zgjidhni sapunë pa aromë dhe të butë për rutinën tuaj të përditshme të higjienës për të shmangur infeksionet e mundshme.

Hiqni Dorë Nga Larësit Vaginal

Larësit vaginalë, ndërsa shiten si zgjidhje për kontrollin e aromave, shpesh mund të bëjnë më shumë dëm sesa mirë. Ato mund të irritojnë indet delikate vaginale dhe të çojnë në çekuilibrimin e florës vaginale.

Mos Përdorni Solucione Pasturese

Solucionet pastruese mund të kenë për qëllim pastrimin e pjesëve të brendshme të vaginës, por në të vërtetë ato thjeshtë do të nxjerrin jashtë bakteret e shëndetshme dhe do të prishin ekuilibrin natyror tw saj. Është më mirë të lini mekanizmat e vetëpastrimit të trupit tuaj të bëjnë punën e tyre.

Përdorni Detergjentë Të Butë Dhe Pa Aromë

Kur lani të brendshmet, zgjidhni detergjentë të butë dhe pa aromë. Detergjentët e ashpër mund të lënë mbetje në veshjet tuaja që mund të irritojnë zonën vaginale.

Keni të njëjtat shqetësime?

Kontaktoni Spitalin CONTINENTAL në një nga format e kontaktit

Tabela e kontentit

Shperndaj:

Poste te tjera

NA KONTAKTONI

Kontakto

Telefononi ne numrat tane te kontaktit +355 69 700 4000  / +355 69 700 1000 ose plotesoni formen dhe merrni pergjigje profesionale ne nje kohe te shkurter

Duke shtypur butonin "Dergo" une pranoj qe nje nga specialistet e Spital Kontanental do te me kontaktoj ne nje nga format e kontaktit te lena nga une ne lidhje me problematiken e kerkuar.

Kontakto

Duke shtypur butonin "Dergo" une pranoj qe nje nga specialistet e Spital Kontanental do te me kontaktoj ne nje nga format e kontaktit te lena nga une ne lidhje me problematiken e kerkuar.