Kujdes i Dedikuar

Shëndetësor

Staf i Kualifikuar

Ndërkombëtar

Teknologji bashkëkohore

Në Shqipëri

Rr. Ali Demi tek ish kombinati Poligrafik

Arterioskleroza: Simptomat, Diagnostifikimi & Trajtimi

Tabela e kontentit

Arterioskleroza, ngurtesimi i arterieve

Arterioskleroza është termi mjekësor që përdoret për të përshkruar ngurtësimin e arterieve. Ka tre lloje të arteriosklerozës, duke përfshirë aterosklerozën (ngurtësim nga grumbullimi i pllakave). Ju mund të mos shfaqni simptoma derisa sëmundja të sjellë probleme si infarkti ose tromboza. Medikamentet dhe ndryshimet në stilin e jetës mund të përmirësojnë qarkullimin e gjakut dhe të ulin rrezikun e komplikimeve.

Simptomat e arteriosklerozes

Çfarë është arterioskleroza?

Arterioskleroza do të thotë “ngurtësim i arterieve”. Është një term i përgjithshëm mjekësor që i referohet ngurtësimit të mureve të arterieve të cilat normalisht janë elastike. Arteriet janë enë gjaku që dërgojnë gjak të pasur me oksigjen nga zemra në të gjitha organet dhe indet në trupin tuaj. Ngurtësimi i arterieve tuaja mund të ndërhyjë në qarkullimin e gjakut duke prishur funksionimin normal të sistemit të qarkullimit të gjakut.

Arterioskleroza është një proces gradual që ndodh gjatë shumë viteve. Ajo mund të jetë e rrezikshme sepse zhvillohet në heshtje! Ju mund të mos shfaqni simptoma për një kohë të gjatë derisa ngurtësimi i arterieve tuaja të çojë në komplikime. Arterioskleroza rrit rrezikun për zhvillimin e një game të gjerë sëmundjesh kardiovaskulare (sëmundje që prekin zemrën dhe enët e gjakut).

Njerëzit shpesh përdorin “arteriosklerozën” në mënyrë të ndërsjellë me “aterosklerozën”. Sidoqoftë, këto fjalë kanë përkufizime paksa të ndryshme.

Arterioskleroza është forcimi i arterieve nga çdo shkak. Ateroskleroza është forcimi që ndodh për shkak të grumbullimit të pllakave tek muret e arterieve. Është një lloj specifik i arteriosklerozës, dhe ndoshta ai për të cilin keni dëgjuar më shumë. Është e dobishme të mësoni për llojet e tjera të arteriosklerozës, gjithashtu, dhe se si ato mund të ndikojnë në trupin tuaj.

Llojet e arteriosklerozës

Ekzistojnë tre lloje kryesore të arteriosklerozës:

Ateroskleroza

Ateroskleroza është grumbullimi gradual i pllakave (atheroma) tek muret e arterieve tuaja, si:

 • Aorta.
 • Arteriet koronare.
 • Arteriet karotide.
 • Arteriet femorale.
 • Arteriet iliake.

Pllaka ndërtohet në shtresën më të brendshme të murit të arteries suaj (tunica intima).

Kjo zakonisht nuk shkakton probleme ose simptoma në fazat e hershme. Por ndërsa pllaka rritet, ajo gradualisht ngushton hapjen (lumenin) e arteries suaj. Kjo krijon më pak hapësirë ​​për rrjedhjen e gjakut. Grumbullimi i pllakave gjithashtu rrit rrezikun për mpiksjen e gjakut, e cila mund të bllokojë plotësisht rrjedhjen e gjakut. Mpiksjet mund të shkaktojnë urgjenca mjekësore si një infarkt në zemër ose goditje në tru!

Arterioloskleroza

Ndërsa ateroskleroza prek arteriet e mesme ose të mëdha, arterioloskleroza prek arteriet e vogla. Këto quhen arteriolat tuaja, dhe ato janë lidhësit midis arterieve më të mëdha dhe kapilarëve. Ato luajnë një rol të rëndësishëm në kontrollin e presionit të gjakut, ose në mënyrën se si gjaku lëviz me forcë nëpër trupin tuaj.

Arterioloskleroza është trashja e mureve të arteriolave. Kjo mund të ndikojë në arteriolat në të gjithë trupin tuaj, duke përfshirë ato në veshka ose tru. Kur muret e arteriolave ​​tuaja janë shumë të trasha, ato nuk mund ta bëjnë punën e tyre siç duhet. Gjaku mund të mos jetë në gjendje të arrijë organet tuaja, duke sjellë komplikime serioze në shëndet.

Skleroza kalcifike mediale Mönckeberg

Një emër tjetër për këtë gjendje është kalcifikimi arterial medial. Kjo do të thotë se ka akumulim kalciumi në shtresën e mesme të murit të arteries (tunica media). Kalcifikimi i kësaj shtrese të mesme bën që muri i arteries të ngurtësohet. Kjo ndodh shpesh tek njerëzit në moshë mbi 50 vjeç, por mund të ndodhë më shpejt nëse keni probleme të caktuara mjekësore (si sëmundje kronike të veshkave).

Kjo sëmundje mund të shkaktojë probleme të qarkullimit të gjakut dhe të rrisë rrezikun për komplikime kardiovaskulare.

Vizita me mjekun kardiolog per arteriosklerozen

Simptomat dhe Shkaqet

Cilat janë simptomat?

Arterioskleroza zakonisht nuk shkakton simptoma deri në momentin që sjell komplikime. Simptomat ndryshojnë në varësi të problemit dhe mund të përfshijnë:

 • Djegie ose dhimbje në këmbë në pushim.
 • Ndryshime në shpeshtinë e urinimit.
 • Dhimbje ose parehati në gjoks.
 • Marramendje.
 • Lëkurë e thatë, kruarje ose mpirje.
 • Lodhje.
 • Palpitacione në zemër.
 • Dhimbje në këmbë (klaudikacion intermitent).
 • Nauze ose të vjella.
 • Frymëmarrje e shkurtër.
 • Të folur të paqartë ose probleme në komunikim.
 • Plagë në këmbë.
 • Ënjtje (edemë).
 • Humbja e shikimit në njërin sy.
 • Dobësi në njërën anë të trupit tuaj.

Telefononi Urgjencën e Spitalit CONTINENTAL për emergjenca mjekësore si:

 • Ishemi akute mezenterike.
 • Infarkt në zemër.
 • Emboli pulmonare (PE).
 • Goditje në tru.
 • Sulm ishemik kalimtar (TIA).

Çfarë e shkakton arteriosklerozën?

Ndryshimet në muret e arteries tuaj shkaktojnë arteriosklerozë. Këto ndryshime në fillim janë mikroskopike dhe ndodhin në nivelin e qelizës. Për shembull, dëmtimi i murit të brendshëm të arteries (endoteli) shkakton aterosklerozë.

Shpesh, ndryshime të tilla ndodhin me kalimin  e moshës. Nuk ka asgjë që mund të bëni për të parandaluar rrezikun e moshës. Kjo është arsyeja pse është e rëndësishme të mësoni për faktorë të tjerë rreziku dhe të kryeni vizita kardiologjike të rregullta!

Faktorët e rrezikut për arteriosklerozë

Faktorët që çojnë në zhvillimin e arteriosklerozës përfshijnë:

 • Sëmundja kronike e veshkave.
 • Tensioni i lartë i gjakut.
 • Kolesterol i lartë.
 • Plakja.
 • Mungesa e aktivitetit fizik.
 • Sindroma metabolike.
 • Duhanpirja.
 • Diabeti i tipit 2.

Konsultohuni me një mjek kardiolog në Spitalin CONTINENTAL për të identifikuar faktorët tuaj të rrezikut. Marrja e medikamenteve të duhura dhe ndryshimet në stilin e jetesës mund t’ju ndihmojnë të ruani shëndetin e sistemit tuaj kardiovaskular.

Komplikacionet e arteriosklerozes

Cili është ndikimi i arteriosklerozës?

Arterioskleroza prish qarkullimin normal të gjakut nëpër trupin tuaj. Kur arteriet janë shumë të ngurtësuara, është më e vështirë që oksigjeni dhe lëndët ushqyese të arrijnë tek organet dhe indet tuaja. Prandaj, forcimi i arterieve mund të sjellë komplikime serioze, duke përfshirë:

 • Aneurizmat.
 • Sëmundja e arteries karotide.
 • Semundje e arteries koronare.
 • Ishemia kritike e gjymtyrëve.
 • Infarkt në zemër.
 • Dështimi i veshkave.
 • Ishemia mezenterike.
 • Sëmundja e arterieve periferike.
 • Emboli pulmonare.
 • Stenoza e arteries renale.
 • Goditje në tru.
 • Tromboza.
 • Sulmi ishemik kalimtar.

Është e mundur që të kemi më shumë se një lloj arterioskleroze dhe efektet e tyre të kombinuara mund të bëjnë që problemet të shfaqen më shpejt se zakonisht.

Për shembull, disa kërkime sugjerojnë se kalcifikimi i arterieve mediale mund të përshpejtojë procesin e ngushtimit të arterieve kur keni aterosklerozë. Kjo ndodh sepse muri i arteries suaj normalisht i përgjigjet formimit të pllakës në murin e saj të brendshëm (intima) duke u zgjeruar nga jashtë. Kjo lejon që hapja e arteries suaj të jetë ende mjaft e gjerë për rrjedhjen e gjakut.

Por nëse shtresa e mesme (media) është e ngurtë, muri i arteries suaj nuk është mjaft fleksibël për t’u zgjeruar nga jashtë. Si rezultat, grumbullimi i pllakave në intimë prek lumenin dhe e bën atë të ngushtohet.

Diagnostikimi i arteriosklerozes

Diagnoza dhe analizat

Si diagnostikohet arterioskleroza? Ofruesit e kujdesit shëndetësor mund ta diagnostikojnë këtë sëmundje duke:

 • Kryer e një ekzaminim fizik.
 • Bërë pyetje në lidhje me historinë tuaj biologjike të familjes, mënyrën e jetesës dhe simptomat.
 • Kryer teste për diagnostikimin e arteriosklerozës.

Mjeku kardiolog mund të kërkojë realizimin e disa testeve për të kontrolluar shëndetin e enëve tuaja të gjakut, për të vlerësuar rrjedhën e gjakut dhe për të vlerësuar funksionin e zemrës suaj. Testet e mundshme përfshijnë:

 • Analizat e gjakut. Testet e gjakut zakonisht bëhen për të kontrolluar nivelet e sheqerit dhe kolesterolit në gjak. Nivelet e larta të sheqerit në gjak dhe kolesterolit rrisin rrezikun e aterosklerozës. Një test i proteinës C-reaktive (CRP) gjithashtu mund të bëhet për të kontrolluar një proteinë të lidhur me inflamacionin e arterieve.
 • Elektrokardiogramë (EKG ose EKG). Ky test i shpejtë dhe pa dhimbje mat aktivitetin elektrik të zemrës. Gjatë një EKG-je, disa sensorë (elektroda) ngjiten në gjoks dhe ndonjëherë në krahë ose këmbë. Telat lidhin sensorët me një makinë, e cila shfaq ose printon rezultatet. Një EKG mund të ndihmojë për të vlerësuar nëse ka qarkullim të reduktuar të gjakut në zemër.
 • Prova ushtrimore. Nëse simptomat tuaja zakonisht shfaqen gjatë stërvitjes, mjeku kardiolog mund të rekomandojë realizimin e këtij testi të thjeshtë por efektiv. Ju do të ecni ose do të ngasni një biçikletë të palëvizshme ndërsa zemra juaj monitorohet. Për shkak se stërvitja e bën zemrën të pompojë më fort dhe më shpejt sesa gjatë shumicës së aktiviteteve të përditshme, një test i provës ushtrimore mund të identifikojë probleme të ndryshme të zemrës. Nëse nuk mund të ushtroheni, mund t’ju jepet një ilaç që imiton efektin e ushtrimeve në zemrën tuaj.
 • Ekokardiograma. Ky test përdor valët e zërit për të treguar qarkullimin e gjakut në zemër. Ndonjëherë kjo bëhet me testin e provës ushtrimore.
 • Ekografia Doppler. Mjeku kardiolog mund të përdorë një pajisje speciale me ultratinguj (ekografi Doppler) për të matur presionin tuaj të gjakut në pika të ndryshme përgjatë krahëve ose këmbëve. Këto matje tregojnë shpejtësinë e rrjedhjes së gjakut nëpër arterie.
 • Indeksi i kyçit të këmbës-brachial (ABI). Ky test krahason presionin e gjakut në kyçin e këmbës me atë në krah. Bëhet për të kontrolluar për aterosklerozë në arteriet në këmbë. Një ndryshim midis matjeve të kyçit të këmbës dhe krahut mund të jetë për shkak të sëmundjes vaskulare periferike, e cila zakonisht shkaktohet nga ateroskleroza.
 • Kateterizimi i zemrës dhe angiogrami. Ky test mund të tregojë nëse arteriet koronare janë ngushtuar ose bllokuar. Një tub fleksibël i gjatë dhe i hollë (kateter) futet në një enë gjaku, zakonisht në ijë ose kyç, dhe drejtohet në zemër. Bojë rrjedh përmes kateterit në arteriet në zemër. Bojë ndihmon arteriet të shfaqen më qartë tek imazhet e marra gjatë testit.
 • Skanimi i kalciumit koronar. I quajtur gjithashtu skanim i zemrës, ky test përdor tomografinë e kompjuterizuar (CT) për të krijuar fotografi të detajuara të zemrës. Mund të tregojë depozita kalciumi në muret e arterieve. Rezultatet e testit jepen si pikë. Kur kalciumi është i pranishëm, sa më i lartë të jetë rezultati, aq më i lartë është rreziku i sëmundjeve të zemrës.
 • Teste të tjera imazherike. Angiografia me rezonancë magnetike (MRA) ose tomografia me emetim pozitron (PET) mund të përdoret gjithashtu për të studiuar arteriet. Këto teste mund të tregojnë forcim dhe ngushtim të arterieve të mëdha, si dhe aneurizmave.

Menaxhimi dhe Trajtimi

Trajtimi i arteriosklerozës përfshin:

 • Ndryshimet e stilit të jetesës (si ushtrimet, ushqimi i shëndetshëm ose lënia e duhanit).
 • Medikamente.
 • Procedurat apo operacionet.

Mjeku kardiolog do të përshtatë trajtimin sipas nevojave tuaja. Ai do të zhvillojë një plan për të përmirësuar funksionimin e sistemit tuaj të qarkullimit të gjakut, për të ulur rrezikun e komplikimeve dhe për të menaxhuar simptomat tuaja. Bisedoni me mjekun tuaj për të mësuar më shumë rreth trajtimit të duhur për situatën tuaj specifike.

Parandalimi

A mund të parandalohet arterioskleroza? Nuk është gjithmonë e mundur të parandaloni ngurtësimin e arterieve. Por ju mund të ulni rrezikun tuaj duke:

 • Shmangur duhanpirjen.
 • Konsumuar një dietë të shëndetshme për zemrën, siç është dieta mesdhetare.
 • Kyrer aktivitet fizik për të paktën 30 minuta në ditë.
 • Mbajtur një peshë që është e shëndetshme për ju.
 • Menaxhuar sëmundje të tjera mjekësore.
Vizita kardiologjike per arteriosklerozen

Perspektiva për të ardhmen

Çfarë mund të pres nëse kam arteriosklerozë? Nëse nuk trajtohet, arterioskleroza mund të sjellë komplikime kërcënuese për jetën. Por me diagnozën dhe trajtimin e hershëm, ju mund ta menaxhoni këtë sëmundje dhe të jetoni një jetë të gjatë dhe të shëndetshme. Bisedoni me mjekun kardiolog për të mësuar më shumë rreth asaj që mund të prisni. Një specialist do të shqyrtojë me kujdes stilin tuaj të jetesës dhe historinë tuaj mjekësore për të identifikuar planin e trajtimit më të mirë për ju.

Kur duhet të rezervoj një vizitë me mjekun kardiolog?

Kryeni një vizitë kardiologjike dhe një ekzaminim fizik vjetor dhe sigurohuni që të ndiqni të gjitha këshillat e mjekut tuaj.

Kontaktoni mjekun tuaj kardiolog sa herë që:

 • Keni simptoma të reja ose ndryshim të simptomave ekzistuese.
 • Keni pyetje në lidhje me planin tuaj të trajtimit.
 • Përjetoni efekte anësore nga trajtimi.

Nuk ka asnjë kurë magjike e cila do t’i rinojë arteriet tuaja. Ato plaken së bashku me pjesën tjetër të trupit. Kjo do të thotë që arteriet tuaja natyralisht do të bëhen gradualisht më të forta dhe më pak fleksibël. Megjithatë disa faktorë rreziku mund ta përshpejtojnë atë proces.

Lajmi i mirë është se me ndihmën e një mjeku kardiolog ju mund të identifikoni se çfarë ju vë në rrezik për formimin e arteriosklerozës. Konsultohuni me një mjek kardiolog në Spitalin CONTINENTAL, kërkoni informacion mbi shëndetin e arterieve tuaja, çdo simptomë shqetësuese dhe mësoni çfarë mund të bëni për të parandaluar komplikimet. Profesionistët tanë do t’ju rekomandojnë ndryshime në stilin e jetesës, një dietë ushqimore adekuate dhe medikamentet e duhura për të mbajtur arteriet tuaja sa më të shëndetshme për një kohë të gjatë!

Keni të njëjtat shqetësime?

Kontaktoni Spitalin CONTINENTAL në një nga format e kontaktit

Tabela e kontentit

Shperndaj:

Poste te tjera

Shkaqet E Lindjes Së Parakohshme

Lindja e parakohshme është një problem i rëndësishëm shëndetësor që ndikon miliona foshnja dhe familje në të gjithë botën. Ajo ndodh kur një foshnje lind

NA KONTAKTONI

Kontakto

Telefononi ne numrat tane te kontaktit +355 69 700 4000  / +355 69 700 1000 ose plotesoni formen dhe merrni pergjigje profesionale ne nje kohe te shkurter

Duke shtypur butonin "Dergo" une pranoj qe nje nga specialistet e Spital Kontanental do te me kontaktoj ne nje nga format e kontaktit te lena nga une ne lidhje me problematiken e kerkuar.

Kontakto

Duke shtypur butonin "Dergo" une pranoj qe nje nga specialistet e Spital Kontanental do te me kontaktoj ne nje nga format e kontaktit te lena nga une ne lidhje me problematiken e kerkuar.