Kujdes i Dedikuar

Shëndetësor

Staf i Kualifikuar

Ndërkombëtar

Teknologji bashkëkohore

Në Shqipëri

Rr. Ali Demi tek ish kombinati Poligrafik

Çfarë është Demenca? Simptomat, Shkaqet dhe Trajtimi

Tabela e kontentit

Foto qe ilustron nje te moshuar me demencia.

Demenca është një term që përdoret për të përshkruar një grup simptomash që prekin kujtesën, të menduarit dhe aftësitë sociale aq rëndë sa të ndërhyjnë në jetën tuaj të përditshme. Nuk është një sëmundje specifike, por disa sëmundje mund të shkaktojnë demencë. Megjithëse demenca në përgjithësi përfshin humbje të kujtesës, humbja e kujtesës ka shkaqe të ndryshme. Vetëm humbja e kujtesës nuk do të thotë se keni demencë, megjithëse shpesh është një nga shenjat e hershme të gjendjes. Sëmundja e Alzheimerit është shkaku më i zakonshëm i një demence progresive tek të moshuarit, por ka një sërë shkaqesh të tjera të demencës. Në varësi të shkakut, disa simptoma të demencës mund të jenë të kthyeshme.

Simptomat

Simptomat e demencës ndryshojnë në varësi të shkakut, por shenjat dhe simptomat e zakonshme përfshijnë:

Ndryshimet kognitive

 • Humbja e kujtesës, e cila zakonisht vërehet nga dikush tjetër
 • Vështirësi në komunikimin ose gjetjen e fjalëve
 • Vështirësi me aftësitë vizuale dhe hapësinore, të tilla si humbja gjatë ngarjes së makinës
 • Vështirësi në arsyetimin ose zgjidhjen e problemeve
 • Vështirësi në trajtimin e detyrave komplekse
 • Vështirësi në planifikim dhe organizim
 • Vështirësi me koordinimin dhe funksionet motorike
 • Konfuzion dhe çorientim

Ndryshimet psikologjike

 • Ndryshimet e personalitetit
 • Depresioni
 • Ankthi
 • Sjellje e papërshtatshme
 • Paranoja
 • Agjitacion
 • Halucinacionet

Shkaqet

Demenca shkaktohet nga dëmtimi ose humbja e qelizave nervore dhe lidhjeve të tyre në tru. Në varësi të zonës së trurit që është dëmtuar, demenca mund të prekë njerëzit ndryshe dhe të shkaktojë simptoma të ndryshme.

Demencat shpesh grupohen sipas asaj që kanë të përbashkët, të tilla si proteinat e depozituara në tru ose pjesa e trurit që është prekur. Disa sëmundje duken si demenca, të tilla si ato të shkaktuara nga një reagim ndaj ilaçeve ose mungesës së vitaminave, dhe ato mund të përmirësohen me trajtim.

Demencat progresive

Llojet e demencës që përparojnë dhe nuk janë të kthyeshme përfshijnë:

Sëmundja e Alzheimerit. Ky është shkaku më i zakonshëm i demencës. Edhe pse jo të gjitha shkaqet e sëmundjes së Alzheimerit janë të njohura, ekspertët e dinë se një përqindje e vogël lidhen me mutacionet e tre gjeneve, të cilat mund të kalojnë nga prindi tek fëmija. Ndërsa disa gjene janë ndoshta të përfshirë në sëmundjen e Alzheimerit, një gjen i rëndësishëm që rrit rrezikun është apolipoproteina E4 (APOE). Pacientët me sëmundjen Alzheimer kanë pllaka dhe ngatërrime në trurin e tyre. Pllakat janë grumbuj të një proteine të quajtur beta-amiloide, dhe ngatërrimet janë gërshetime fibroze të përbëra nga proteina tau. Mendohet se këto grumbuj dëmtojnë neuronet e shëndetshme dhe fibrat që i lidhin ato.

Demenca vaskulare. Kjo lloj demence shkaktohet nga dëmtimi i enëve që furnizojnë trurin tuaj me gjak. Problemet e enëve të gjakut mund të shkaktojnë goditje ose të ndikojnë në tru në mënyra të tjera, si për shembull duke dëmtuar fibrat në lëndën e bardhë të trurit. Shenjat më të zakonshme të demencës vaskulare përfshijnë vështirësi në zgjidhjen e problemeve, të menduarit të ngadalësuar dhe humbje të fokusit dhe organizimit. Këto priren të jenë më të dukshme se humbja e kujtesës.

Demenca e trupit Lewy. Trupat Lewy janë grumbuj anormalë të proteinave si tullumbace që janë gjetur në trurin e njerëzve me demencë të trupit Lewy, sëmundjen e Alzheimerit dhe sëmundjen e Parkinsonit. Kjo është një nga llojet më të zakonshme të demencës progresive. Shenjat dhe simptomat e zakonshme përfshijnë shfaqjen e ëndrrave të dikujt në gjumë, shikimin e gjërave që nuk janë aty (halucinacione vizuale) dhe probleme me fokusin dhe vëmendjen. Shenja të tjera përfshijnë lëvizje të pakoordinuara ose të ngadalta, dridhje dhe ngurtësi (parkinsonizëm).

Demenca frontotemporale. Kjo është një grup sëmundjesh që karakterizohen nga prishja e qelizave nervore dhe lidhjet e tyre në lobet ballore dhe temporale të trurit. Këto janë fushat që zakonisht lidhen me personalitetin, sjelljen dhe gjuhën. Simptomat e zakonshme ndikojnë në sjelljen, personalitetin, të menduarit, gjykimin dhe gjuhën dhe lëvizjen.

Demenca e përzier. Studimet autopsike të trurit të njerëzve 80 vjeç e lart që kishin demencë tregojnë se shumë prej tyre kishin një kombinim të disa shkaqeve, si sëmundja e Alzheimerit, demenca vaskulare dhe demenca e trupit Lewy. Studimet janë në vazhdim për të përcaktuar se si demencia e përzier ndikon në simptomat dhe trajtimet.

Gjendje të ngjashme me demencën që mund të kthehen

Disa shkaqe të demencës ose simptomave të ngjashme me demencën mund të kthehen me trajtim. Ato përfshijnë:

 • Infeksionet dhe çrregullimet e imunitetit. Simptomat e ngjashme me demencën mund të rezultojnë nga ethet ose efektet e tjera anësore të përpjekjes së trupit tuaj për të luftuar një infeksion. Skleroza e shumëfishtë dhe kushtet e tjera të shkaktuara nga sistemi imunitar i trupit që sulmon qelizat nervore gjithashtu mund të shkaktojnë çmenduri.
 • Probleme metabolike dhe anomali endokrine. Njerëzit me probleme të tiroides, sheqer të ulët në gjak (hipoglicemia), shumë pak ose shumë natrium ose kalcium, ose probleme me thithjen e vitaminës B-12 mund të zhvillojnë simptoma të ngjashme me demencën ose ndryshime të tjera të personalitetit.
 • Mangësitë ushqyese. Mos pirja e mjaftueshëm e lëngjeve (dehidratim); mosmarrja e mjaftueshme e tiaminës (vitamina B-1), e cila është e zakonshme tek njerëzit me alkoolizëm kronik; dhe mosmarrja e mjaftueshme e vitaminave B-6 dhe B-12 në dietën tuaj mund të shkaktojë simptoma të ngjashme me demencën. Mungesa e bakrit dhe vitaminës E gjithashtu mund të shkaktojë simptoma të demencës.
 • Efektet anësore të mjekimit. Efektet anësore të medikamenteve, një reagim ndaj një medikamenti ose një ndërveprim i disa ilaçeve mund të shkaktojnë simptoma të ngjashme me demencën.
 • Hematomat subdurale. Gjakderdhja midis sipërfaqes së trurit dhe mbulesës mbi trurin, e cila është e zakonshme tek të moshuarit pas rënies, mund të shkaktojë simptoma të ngjashme me ato të demencës.
 • Tumoret e trurit. Rrallëherë, demenca mund të rezultojë nga dëmtimi i shkaktuar nga një tumor i trurit.
 • Hidrocefalus me presion normal. Kjo gjendje, e cila shkaktohet nga ventrikujt e zmadhuar në tru, mund të rezultojë në probleme në ecje, vështirësi urinare dhe humbje të kujtesës.

Faktorët e rrezikut

Shumë faktorë mund të kontribuojnë në demencë. Disa faktorë, si mosha, nuk mund të ndryshohen. Të tjerët mund të adresohen për të zvogëluar rrezikun tuaj.

Faktorët e rrezikut që nuk mund të ndryshohen

 • Mosha. Rreziku rritet me kalimin e moshës, veçanërisht pas moshës 65 vjeç. Megjithatë, demenca nuk është pjesë normale e plakjes dhe demenca mund të ndodhë tek të rinjtë.
 • Historia familjare. Pasja e një historie familjare të demencës ju vë në rrezik më të madh për të zhvilluar këtë gjendje. Megjithatë, shumë njerëz me një histori familjare nuk zhvillojnë kurrë simptoma dhe shumë njerëz pa histori familjare i zhvillojnë. Ka teste për të përcaktuar nëse keni mutacione të caktuara gjenetike.
 • Sindroma Down. Nga mosha e mesme, shumë njerëz me sindromën Down zhvillojnë sëmundjen e hershme të Alzheimerit.

Faktorët e rrezikut që mund të ndryshoni

Ju mund të jeni në gjendje të kontrolloni faktorët e mëposhtëm të rrezikut për demencën.

 • Dietë dhe ushtrime. Hulumtimet tregojnë se mungesa e stërvitjes rrit rrezikun e demencës. Dhe ndërsa nuk dihet një dietë specifike që redukton rrezikun e demencës, hulumtimet tregojnë një incidencë më të madhe të demencës tek njerëzit që hanë një dietë jo të shëndetshme në krahasim me ata që ndjekin një dietë të stilit Mesdhetar të pasur me prodhime, drithëra, arra dhe fara.
 • Përdorimi i tepërt i alkoolit. Pirja e sasive të mëdha të alkoolit është njohur prej kohësh se shkakton ndryshime në tru. Disa studime dhe rishikime të mëdha zbuluan se çrregullimet e përdorimit të alkoolit ishin të lidhura me një rrezik në rritje të demencës, veçanërisht demencës së hershme.
 • Faktorët e rrezikut kardiovaskular. Këto përfshijnë presionin e lartë të gjakut (hipertension), kolesterolin e lartë, grumbullimin e yndyrave në muret e arterieve tuaja (aterosklerozë) dhe obezitetin.
 • Depresioni. Edhe pse ende nuk është kuptuar mirë, depresioni në fund të jetës mund të tregojë zhvillimin e demencës.
 • Diabeti. Diabeti mund të rrisë rrezikun e demencës, veçanërisht nëse nuk kontrollohet.
 • Pirja e duhanit. Pirja e duhanit mund të rrisë rrezikun e zhvillimit të demencës dhe sëmundjeve të enëve të gjakut.
 • Ndotja e ajrit. Studimet në kafshë kanë treguar se grimcat e ndotjes së ajrit mund të përshpejtojnë degjenerimin e sistemit nervor. Dhe studimet njerëzore kanë zbuluar se ekspozimi ndaj ndotjes së ajrit – veçanërisht nga tymërat e trafikut dhe djegia e drurit – lidhet me rrezik më të madh të demencës.
 • Trauma e kokës. Njerëzit që kanë pasur një traumë të rëndë në kokë kanë një rrezik më të madh të sëmundjes së Alzheimerit. Disa studime zbuluan se te njerëzit e moshës 50 vjeç ose më të vjetër që kishin një dëmtim traumatik të trurit (TBI), rreziku i demencës dhe sëmundjes së Alzheimerit u rrit. Rreziku rritet te njerëzit me TBI më të rënda dhe të shumëfishta. Disa studime tregojnë se rreziku mund të jetë më i madh brenda gjashtë muajve të parë deri në dy vjet pas TBI.
 • Çrregullime të gjumit. Njerëzit që kanë apnea të gjumit dhe shqetësime të tjera të gjumit mund të jenë në rrezik më të lartë të zhvillimit të demencës.
 • Mungesa e vitaminave dhe ushqyesve. Nivelet e ulëta të vitaminës D, vitaminës B-6, vitaminës B-12 dhe folatit mund të rrisin rrezikun e demencës.
 • Medikamente që mund të përkeqësojnë kujtesën. Përpiquni të shmangni ndihmat e gjumit pa recetë që përmbajnë difenhidraminë (Advil PM, Aleve PM) dhe medikamente të përdorura për trajtimin e urgjencës urinare si oksibutinina (Ditropan XL).
 • Kufizoni gjithashtu qetësuesit dhe tabletat e gjumit dhe bisedoni me mjekun tuaj nëse ndonjë nga ilaçet që merrni mund ta përkeqësojë kujtesën tuaj.

Komplikacione

Demenca mund të ndikojë në shumë sisteme të trupit dhe, për rrjedhojë, në aftësinë për të funksionuar. Demenca mund të çojë në:

 • Të ushqyerit e dobët. Shumë njerëz me çmenduri përfundimisht reduktojnë ose ndalojnë së ngrëni, duke ndikuar në marrjen e tyre të lëndëve ushqyese. Në fund të fundit, ata mund të mos jenë në gjendje të përtypin dhe të gëlltisin.
 • Pneumoni. Vështirësia në gëlltitje rrit rrezikun e mbytjes ose aspirimit të ushqimit në mushkëri, gjë që mund të bllokojë frymëmarrjen dhe të shkaktojë pneumoni.
 • Pamundësia për të kryer detyra të vetë-kujdesit. Ndërsa demenca përparon, ajo mund të ndërhyjë në larjen, veshjen, larjen e flokëve ose dhëmbëve, përdorimin e pavarur të tualetit dhe marrjen e medikamenteve sipas udhëzimeve.
 • Sfidat e sigurisë personale. Disa situata të përditshme mund të paraqesin probleme sigurie për njerëzit me demencë, duke përfshirë drejtimin e automjetit, gatimin, ecjen dhe jetesën vetëm.
 • Vdekja. Demenca në fazën e vonë rezulton në koma dhe vdekje, shpesh nga infeksioni.

Testet kognitive dhe neuropsikologjike

Mjekët do të vlerësojnë aftësinë tuaj të të menduarit. Një numër testesh matin aftësitë e të menduarit, si kujtesa, orientimi, arsyetimi dhe gjykimi, aftësitë gjuhësore dhe vëmendja.

Vlerësimi neurologjik

Mjekët vlerësojnë kujtesën tuaj, gjuhën, perceptimin vizual, vëmendjen, zgjidhjen e problemeve, lëvizjen, shqisat, ekuilibrin, reflekset dhe fusha të tjera.

Skanimet e trurit

 • CT ose MRI. Këto skanime mund të kontrollojnë për prova të goditjes ose gjakderdhjes ose tumorit ose hidrocefalusit.
 • Skanimet PET. Këto mund të tregojnë modele të aktivitetit të trurit dhe nëse proteina amiloide ose tau, shenja dalluese të sëmundjes së Alzheimerit, janë depozituar në tru.

Testet laboratorike

Testet e thjeshta të gjakut mund të zbulojnë probleme fizike që mund të ndikojnë në funksionin e trurit, të tilla si mungesa e vitaminës B-12 ose një gjëndër tiroide joaktive. Ndonjëherë lëngu kurrizor ekzaminohet për infeksion, inflamacion ose shënues të disa sëmundjeve degjenerative.

Vlerësimi psikiatrik

Një profesionist i shëndetit mendor mund të përcaktojë nëse depresioni ose një gjendje tjetër e shëndetit mendor po kontribuon në simptomat tuaja.

Diagnoza

Diagnostikimi i demencës dhe llojit të saj mund të jetë sfidues. Për të diagnostikuar shkakun e demencës, mjeku duhet të njohë modelin e humbjes së aftësive dhe funksionit dhe të përcaktojë se çfarë është ende në gjendje të bëjë një person. Kohët e fundit, biomarkerët janë bërë të disponueshëm për të bërë një diagnozë më të saktë të sëmundjes Alzheimer.

Mjeku juaj do të shqyrtojë anamnezën dhe simptomat tuaja mjekësore dhe do të kryejë një ekzaminim fizik. Ai ose ajo ka të ngjarë të pyesë dikë afër jush edhe për simptomat tuaja.

Asnjë test i vetëm nuk mund të diagnostikojë demencën, kështu që mjekët ka të ngjarë të kryejnë një numër testesh që mund të ndihmojnë në përcaktimin e problemit.

Mënyra e jetesës dhe mjetet juridike në shtëpi

Simptomat e demencës dhe problemet e sjelljes do të përparojnë me kalimin e kohës. Kujdestarët dhe partnerët e kujdesit mund të provojnë sugjerimet e mëposhtme:

 • Përmirësoni komunikimin. Kur flisni me të dashurin tuaj, mbani kontaktin me sy. Flisni ngadalë me fjali të thjeshta dhe mos e nxitoni përgjigjen. Paraqisni një ide ose udhëzim në të njëjtën kohë. Përdorni gjeste dhe sinjalizime, të tilla si duke treguar objektet.
 • Inkurajoni ushtrimet. Përfitimet kryesore të ushtrimeve te njerëzit me demencë përfshijnë përmirësimin e forcës, ekuilibrit dhe shëndetit kardiovaskular. Ushtrimi mund të ndihmojë gjithashtu me simptoma të tilla si shqetësimi. Ka prova në rritje që stërvitja gjithashtu mbron trurin nga demenca, veçanërisht kur kombinohet me një dietë të shëndetshme dhe trajtim për faktorët e rrezikut për sëmundjet kardiovaskulare. Disa kërkime tregojnë gjithashtu se aktiviteti fizik mund të ngadalësojë përparimin e të menduarit të dëmtuar tek njerëzit me sëmundjen Alzheimer dhe mund të zvogëlojë simptomat e depresionit.
 • Angazhojini në aktivitet. Planifikoni aktivitetet që personi me çmenduri gëzon dhe mund të bëjë. Kërcimi, piktura, kopshtaria, gatimi, këndimi dhe aktivitete të tjera mund të jenë argëtuese, mund t’ju ndihmojnë të lidheni me të dashurin tuaj dhe mund ta ndihmojnë të dashurin tuaj të përqëndrohet në atë që ai ose ajo ende mund të bëjë.
 • Krijoni një ritual gjatë natës. Sjellja shpesh është më e keqe gjatë natës. Mundohuni të vendosni rituale të gjumit që janë qetësuese dhe larg zhurmës së televizorit dhe anëtarëve aktivë të familjes. Lërini dritat e natës ndezur në dhomën e gjumit, sallën dhe banjën për të parandaluar çorientimin. Kufizimi i kafeinës, dekurajimi i dremitjes dhe ofrimi i mundësive për stërvitje gjatë ditës mund të lehtësojë shqetësimin gjatë natës.
 • Mbani një kalendar. Një kalendar mund ta ndihmojë të dashurin tuaj të kujtojë ngjarjet e ardhshme, aktivitetet e përditshme dhe oraret e mjekimit. Merrni parasysh të ndani një kalendar me të dashurin tuaj.
 • Planifikoni për të ardhmen. Zhvilloni një plan me të dashurin tuaj ndërsa ai ose ajo është në gjendje të marrë pjesë, që identifikon qëllimet për kujdesin e ardhshëm. Grupet mbështetëse, këshilltarët ligjorë, anëtarët e familjes dhe të tjerët mund të jenë në gjendje të ndihmojnë.

Keni të njëjtat shqetësime?

Kontaktoni Spitalin CONTINENTAL në një nga format e kontaktit

Tabela e kontentit

Shperndaj:

Poste te tjera

NA KONTAKTONI

Kontakto

Telefononi ne numrat tane te kontaktit +355 69 700 4000  / +355 69 700 1000 ose plotesoni formen dhe merrni pergjigje profesionale ne nje kohe te shkurter

Duke shtypur butonin "Dergo" une pranoj qe nje nga specialistet e Spital Kontanental do te me kontaktoj ne nje nga format e kontaktit te lena nga une ne lidhje me problematiken e kerkuar.

Kontakto

Duke shtypur butonin "Dergo" une pranoj qe nje nga specialistet e Spital Kontanental do te me kontaktoj ne nje nga format e kontaktit te lena nga une ne lidhje me problematiken e kerkuar.