Kujdes i Dedikuar

Shëndetësor

Staf i Kualifikuar

Ndërkombëtar

Teknologji bashkëkohore

Në Shqipëri

Rr. Ali Demi tek ish kombinati Poligrafik

Cirroza Hepatike: Simptomat dhe shkaqet

Tabela e kontentit

Cirroza hepatike

Cirroza është një fazë e vonë e cikatricës (fibrozës) e mëlçisë e shkaktuar nga shumë forma të sëmundjeve dhe gjendjeve të mëlçisë, si hepatiti dhe alkoolizmi kronik.

Sa herë që mëlçia juaj lëndohet – qoftë nga sëmundje, konsumimi i tepërt i alkoolit apo ndonjë shkak tjetër – ajo përpiqet të riparohet. Në këtë proces, formohet indi mbresë. Ndërsa cirroza përparon, gjithnjë e më shumë formohen inde mbresë, duke e bërë të vështirë funksionimin e mëlçisë (cirozë e dekompensuar). Cirroza e avancuar është kërcënuese për jetën.

Dëmtimi i mëlçisë i shkaktuar nga cirroza në përgjithësi nuk mund të zhbëhet. Por nëse cirroza e mëlçisë diagnostikohet herët dhe shkaku trajtohet, dëmtimi i mëtejshëm mund të kufizohet dhe, rrallëherë, të kthehet.

Simptomat

Cirroza shpesh nuk ka shenja ose simptoma derisa dëmtimi i mëlçisë është i gjerë. Kur shfaqen shenja dhe simptoma, ato mund të përfshijnë:

 • Lodhja
 • Me gjakderdhje ose mavijosje të lehtë
 • Humbje e oreksit
 • Nauze
 • Ënjtje në këmbë, këmbë ose kyçe (edemë)
 • Humbje peshe
 • Lëkura e kruar
 • Ndryshim i ngjyrës së verdhë në lëkurë dhe sy (verdhëz)
 • Akumulimi i lëngjeve në bark (ascit)
 • Enët e gjakut si merimangë në lëkurën tuaj
 • Skuqje në pëllëmbët e duarve
 • Për gratë, mungesa ose humbja e periodave që nuk lidhen me menopauzën
 • Për meshkujt, humbja e dëshirës seksuale, zmadhimi i gjoksit (gjinekomastia) ose atrofia e testikujve
 • Konfuzion, përgjumje dhe të folur të paqartë (encefalopati hepatike)

Shkaqet

Një gamë e gjerë sëmundjesh dhe gjendjesh mund të dëmtojnë mëlçinë dhe të çojnë në cirrozë.

Disa nga shkaqet përfshijnë:

 • Abuzimi kronik i alkoolit
 • Hepatiti kronik viral (hepatiti B, C dhe D)
 • Akumulimi i yndyrës në mëlçi (sëmundja e mëlçisë dhjamore joalkoolike)
 • Akumulimi i hekurit në trup (hemokromatoza)
 • Fibroza cistike
 • Bakri i grumbulluar në mëlçi (sëmundja Wilson)
 • Kanalet biliare të formuara dobët (atresia biliare)
 • Mungesa e antitripsinës alfa-1
 • Çrregullime të trashëguara të metabolizmit të sheqerit (galaktosemia ose sëmundja e depozitimit të glikogjenit)
 • Çrregullimi gjenetik i tretjes (sindroma Alagille)
 • Sëmundja e mëlçisë e shkaktuar nga sistemi imunitar i trupit tuaj (hepatiti autoimun)
 • Shkatërrimi i kanaleve biliare (ciroza primare biliare)
 • Ngurtësimi dhe dhëmbëzimi i kanaleve biliare (kolangiti primar sklerozues
 • Infeksione, të tilla si sifilizi ose bruceloza
 • Medikamente, duke përfshirë metotreksatin ose izoniazidin

Faktorët e rrezikut

 • Pirja e tepërt e alkoolit. Konsumimi i tepërt i alkoolit është një faktor rreziku për cirrozë.
 • Të qenit mbipeshë. Të qenit i trashë rrit rrezikun e sëmundjeve që mund të çojnë në cirrozë, të tilla si sëmundja e mëlçisë yndyrore joalkoolike dhe steatohepatiti joalkoolik.
 • Duke pasur hepatit viral. Jo të gjithë me hepatit kronik do të zhvillojnë cirrozë, por është një nga shkaqet kryesore të sëmundjes së mëlçisë në botë.

Parandalimi

Zvogëloni rrezikun e cirrozës duke marrë këto hapa për t’u kujdesur për mëlçinë tuaj:

 • Mos pini alkool nëse keni cirrozë. Nëse keni sëmundje të mëlçisë, duhet të shmangni alkoolin.
 • Hani një dietë të shëndetshme. Zgjidhni një dietë me bazë bimore që është plot me fruta dhe perime. Zgjidhni drithërat dhe burimet e ligët të proteinave. Reduktoni sasinë e ushqimeve të yndyrshme dhe të skuqura që hani.
 • Mbani një peshë të shëndetshme. Një sasi e tepërt e yndyrës në trup mund të dëmtojë mëlçinë tuaj. Bisedoni me mjekun tuaj për një plan për humbje peshe nëse jeni obezë ose mbipeshë.
 • Zvogëloni rrezikun e hepatitit. Ndarja e gjilpërave dhe kryerja e marrëdhënieve seksuale të pambrojtura mund të rrisë rrezikun e hepatitit B dhe C. Pyesni mjekun tuaj për vaksinat kundër hepatitit.

Diagnoza

Testet

Mjeku juaj mund të urdhërojë një ose më shumë teste që mund të sugjerojnë një problem me mëlçinë tuaj, duke përfshirë:

 • Testet laboratorike. Mjeku juaj mund të urdhërojë analiza gjaku për të kontrolluar shenjat e mosfunksionimit të mëlçisë, të tilla si bilirubina e tepërt, si dhe për disa enzima që mund të tregojnë dëmtim të mëlçisë. Për të vlerësuar funksionin e veshkave, gjaku juaj kontrollohet për kreatininë. Ju do të kontrolloheni për viruset e hepatitit. Raporti juaj i normalizuar ndërkombëtar (INR) kontrollohet gjithashtu për aftësinë e gjakut për t’u mpiksur.
 • Bazuar në rezultatet e testit të gjakut, mjeku juaj mund të jetë në gjendje të diagnostikojë shkakun themelor të cirrozës. Ai ose ajo mund të përdorë gjithashtu teste gjaku për të ndihmuar në identifikimin e asaj se sa serioze është cirroza juaj.
 • Testet imazherike. Mund të rekomandohet elastografia me rezonancë magnetike (MRE). Ky test imazherie i avancuar joinvaziv zbulon ngurtësimin ose ngurtësimin e mëlçisë. Mund të bëhen edhe teste të tjera imazherike, si MRI, CT dhe ultratinguj.
 • Biopsi. Një mostër indi (biopsi) nuk është domosdoshmërisht e nevojshme për diagnozë. Megjithatë, mjeku juaj mund ta përdorë atë për të identifikuar ashpërsinë, shtrirjen dhe shkakun e dëmtimit të mëlçisë.

Nëse keni cirrozë, mjeku juaj ka të ngjarë të rekomandojë teste të rregullta diagnostikuese për të monitoruar shenjat e përparimit të sëmundjes ose komplikimet, veçanërisht variçet e ezofagut dhe kancerin e mëlçisë. Testet joinvazive po bëhen gjithnjë e më të disponueshme për monitorim.

Mjekimi

Trajtimi për cirrozën varet nga shkaku dhe shkalla e dëmtimit të mëlçisë tuaj. Qëllimet e trajtimit janë të ngadalësojë përparimin e indit të mbresë në mëlçi dhe të parandalojë ose trajtojë simptomat dhe komplikimet e cirrozës. Ju mund të keni nevojë të shtroheni në spital nëse keni dëmtim të rëndë të mëlçisë.

Trajtimi për shkakun themelor të cirrozës

Në cirrozën e hershme, mund të jetë e mundur të minimizohet dëmtimi i mëlçisë duke trajtuar shkakun themelor. Opsionet përfshijnë:

 • Trajtimi për varësinë nga alkooli. Njerëzit me cirrozë të shkaktuar nga përdorimi i tepërt i alkoolit duhet të përpiqen të ndalojnë pirjen. Nëse ndalimi i përdorimit të alkoolit është i vështirë, mjeku juaj mund të rekomandojë një program trajtimi për varësinë ndaj alkoolit. Nëse keni cirrozë, është e rëndësishme të ndaloni së piri pasi çdo sasi e alkoolit është toksike për mëlçinë.
 • Humbje peshe. Njerëzit me cirrozë të shkaktuar nga sëmundja e mëlçisë yndyrore joalkoolike mund të bëhen më të shëndetshëm nëse humbin peshë dhe kontrollojnë nivelet e sheqerit në gjak.
 • Medikamente për të kontrolluar hepatitin. Medikamentet mund të kufizojnë dëmtimin e mëtejshëm të qelizave të mëlçisë të shkaktuar nga hepatiti B ose C nëpërmjet trajtimit specifik të këtyre viruseve.
 • Medikamente për të kontrolluar shkaqet dhe simptomat e tjera të cirrozës. Medikamentet mund të ngadalësojnë përparimin e disa llojeve të cirrozës së mëlçisë. Për shembull, për njerëzit me cirrozë primare biliare që diagnostikohet herët, mjekimi mund të vonojë ndjeshëm përparimin në cirrozë.

Medikamente të tjera mund të lehtësojnë simptoma të caktuara, si kruajtje, lodhje dhe dhimbje. Suplementet ushqimore mund të përshkruhen për të luftuar kequshqyerjen e lidhur me cirrozën dhe për të parandaluar kockat e dobëta (osteoporozën).

Mënyra e jetesës dhe mjetet juridike në shtëpi

Nëse keni cirrozë, jini të kujdesshëm për të kufizuar dëmtimin shtesë të mëlçisë:

 • Mos pini alkool. Nëse cirroza juaj është shkaktuar nga përdorimi kronik i alkoolit ose ndonjë sëmundje tjetër, shmangni alkoolin. Pirja e alkoolit mund të shkaktojë dëme të mëtejshme të mëlçisë.
 • Hani një dietë me natrium të ulët. Kripa e tepërt mund të bëjë që trupi juaj të mbajë lëngje, duke përkeqësuar ënjtjen në bark dhe në këmbë. Përdorni barishte për erëza në ushqimin tuaj, në vend të kripës. Zgjidhni ushqime të përgatitura me përmbajtje të ulët natriumi.
 • Hani një dietë të shëndetshme. Njerëzit me cirrozë mund të përjetojnë kequshqyerje. Luftoni këtë me një dietë të shëndetshme me bazë bimore që përfshin një shumëllojshmëri frutash dhe perimesh. Zgjidhni proteina pa yndyrë, të tilla si bishtajore, shpendë ose peshk. Shmangni ushqimet e detit të papërpunuara.
 • Shmangni infeksionet. Cirroza e bën më të vështirë për ju që të luftoni infeksionet. Mbroni veten duke shmangur njerëzit që janë të sëmurë dhe duke larë duart shpesh. Vaksinohuni për hepatitin A dhe B, gripin dhe pneumoninë.
 • Përdorni me kujdes barnat pa recetë. Cirroza e bën më të vështirë për mëlçinë tuaj të përpunojë ilaçet. Për këtë arsye, pyesni mjekun tuaj përpara se të merrni ndonjë medikament, duke përfshirë barnat pa recetë. Shmangni barnat si aspirina dhe ibuprofeni (Advil, Motrin IB, të tjerët). Nëse keni dëmtim të mëlçisë, mjeku juaj mund t’ju rekomandojë të shmangni acetaminofen (Tylenol, të tjerë) ose ta merrni në doza të ulëta për lehtësimin e dhimbjes.

Keni të njëjtat shqetësime?

Kontaktoni Spitalin CONTINENTAL në një nga format e kontaktit

Tabela e kontentit

Shperndaj:

Poste te tjera

NA KONTAKTONI

Kontakto

Telefononi ne numrat tane te kontaktit +355 69 700 4000  / +355 69 700 1000 ose plotesoni formen dhe merrni pergjigje profesionale ne nje kohe te shkurter

Duke shtypur butonin "Dergo" une pranoj qe nje nga specialistet e Spital Kontanental do te me kontaktoj ne nje nga format e kontaktit te lena nga une ne lidhje me problematiken e kerkuar.

Kontakto

Duke shtypur butonin "Dergo" une pranoj qe nje nga specialistet e Spital Kontanental do te me kontaktoj ne nje nga format e kontaktit te lena nga une ne lidhje me problematiken e kerkuar.