Kujdes i Dedikuar

Shëndetësor

Staf i Kualifikuar

Ndërkombëtar

Teknologji bashkëkohore

Në Shqipëri

Rr. Ali Demi tek ish kombinati Poligrafik

Tetanozi: Simptomat dhe si transmetohet

Tabela e kontentit

Vaksina e tetanozit

Tetanozi është një sëmundje serioze e sistemit nervor e shkaktuar nga një bakter që prodhon toksina. Sëmundja shkakton kontraktime të muskujve, veçanërisht të muskujve të nofullës dhe qafës. Tetanozi njihet zakonisht si nofulla.

Komplikimet e rënda të tetanozit mund të jenë kërcënuese për jetën. Nuk ka kurë për tetanozin. Trajtimi fokusohet në menaxhimin e simptomave dhe komplikimeve derisa efektet e toksinës së tetanozit të zgjidhen.

Për shkak të përdorimit të gjerë të vaksinave, rastet e tetanozit janë të rralla në Shtetet e Bashkuara dhe pjesë të tjera të botës së zhvilluar. Sëmundja mbetet një kërcënim për njerëzit që nuk janë të azhurnuar në lidhje me vaksinat e tyre. Është më e zakonshme në vendet në zhvillim.

Simptomat

Koha mesatare nga infektimi deri në shfaqjen e shenjave dhe simptomave (periudha e inkubacionit) është 10 ditë. Periudha e inkubacionit mund të variojë nga 3 deri në 21 ditë.

Lloji më i zakonshëm i tetanozit quhet tetanoz i gjeneralizuar. Shenjat dhe simptomat fillojnë gradualisht dhe më pas përkeqësohen gradualisht gjatë dy javësh. Zakonisht fillojnë nga nofulla dhe përparojnë poshtë në trup.

Shenjat dhe simptomat e tetanozit të gjeneralizuar përfshijnë:

 • Spazma të dhimbshme të muskujve dhe muskuj të ngurtë dhe të palëvizshëm (ngurtësi muskulore) në nofullën tuaj
 • Tensioni i muskujve rreth buzëve tuaja, ndonjëherë duke prodhuar një buzëqeshje të vazhdueshme
 • Spazma të dhimbshme dhe ngurtësi në muskujt e qafës
 • Vështirësi në gëlltitje
 • Muskujt e ngurtë të barkut

Përparimi i tetanozit rezulton në spazma të përsëritura të dhimbshme, të ngjashme me konvulsione, që zgjasin për disa minuta (spazma të gjeneralizuara). Zakonisht, qafa dhe harku i shpinës, këmbët bëhen të ngurtë, krahët tërhiqen drejt trupit dhe grushtat janë të shtrënguar. Ngurtësia e muskujve në qafë dhe bark mund të shkaktojë vështirësi në frymëmarrje.

Këto spazma të rënda mund të shkaktohen nga ngjarje të vogla që stimulojnë shqisat – një tingull i lartë, një prekje fizike, një rrymë ose dritë.

Ndërsa sëmundja përparon, shenja dhe simptoma të tjera mund të përfshijnë:

 • Tensioni i lartë i gjakut
 • Presioni i ulët i gjakut
 • Rrahje të shpejta të zemrës
 • Ethe
 • Djersitje ekstreme

Tetanozi i lokalizuar

Kjo formë e pazakontë e tetanozit rezulton në spazma të muskujve pranë vendit të plagës. Ndërsa zakonisht është një formë më pak e rëndë e sëmundjes, ajo mund të përparojë në tetanoz të përgjithësuar.

Tetanozi cefalik

Kjo formë e rrallë e tetanozit rezulton nga një plagë në kokë. Rezulton në dobësim të muskujve të fytyrës dhe spazma të muskujve të nofullës. Gjithashtu mund të përparojë në tetanoz të gjeneralizuar.

Kur të shihni një mjek

Tetanozi është një sëmundje kërcënuese për jetën. Nëse keni shenja ose simptoma të tetanozit, kërkoni kujdes urgjent.

Nëse keni një plagë të thjeshtë dhe të pastër – dhe keni bërë një vaksinë tetanozi brenda 10 viteve – mund të kujdeseni për plagën tuaj në shtëpi.

Kërkoni kujdes mjekësor në rastet e mëposhtme:

 • Ju nuk keni bërë një vaksinë tetanozi brenda 10 viteve.
 • Nuk jeni të sigurt se kur keni bërë për herë të fundit një vaksinë tetanozi.
 • Keni një plagë shpimi, një objekt të huaj në plagë, një pickim kafshe ose një prerje të thellë.
 • Plaga juaj është e ndotur me papastërti, tokë, fece, ndryshk ose pështymë – ose keni ndonjë dyshim nëse e keni pastruar mjaftueshëm një plagë pas një ekspozimi të tillë. Plagët e kontaminuara kërkojnë një përforcues vaksinimi nëse kanë kaluar pesë ose më shumë vjet nga vaksinimi i fundit i tetanozit.

Shkaqet

Bakteri që shkakton tetanozin quhet Clostridium tetani. Bakteri mund të mbijetojë në gjendje të fjetur në tokë dhe jashtëqitjet e kafshëve. Në thelb është mbyllur derisa të zbulojë një vend për të lulëzuar.

Kur bakteret e fjetura hyjnë në një plagë – një gjendje e mirë për rritje – qelizat “zgjohen”. Ndërsa rriten dhe ndahen, ato lëshojnë një toksinë të quajtur tetanospasmin. Toksina dëmton nervat në trup që kontrollojnë muskujt.

Faktorët e rrezikut

Faktori më i madh i rrezikut për infeksionin e tetanozit është mos vaksinimi ose mospërputhja me vaksinat përforcuese 10-vjeçare.

Faktorë të tjerë që rrisin rrezikun e infeksionit të tetanozit janë:

 • Prerje ose plagë të ekspozuara ndaj tokës ose plehut organik
 • Një trup i huaj në një plagë, të tilla si një gozhdë ose copëza
 • Një histori e kushteve mjekësore që shtypin imunitetin
 • Lezione të infektuara të lëkurës tek njerëzit që jetojnë me diabet
 • Një kordon kërthizor i infektuar kur një nënë nuk është plotësisht e vaksinuar
 • Gjilpëra të përbashkëta dhe josanitare për përdorim të paligjshëm të drogës

Komplikimet

Komplikimet e infeksionit të tetanozit mund të përfshijnë:

 • Probleme me frymëmarrjen. Problemet e frymëmarrjes kërcënuese për jetën mund të ndodhin nga shtrëngimi i kordave vokale dhe ngurtësia e muskujve në qafë dhe bark, veçanërisht gjatë një spazme të gjeneralizuar.
 • Bllokimi i një arterie pulmonare (emboli pulmonare). Një mpiksje gjaku që ka udhëtuar nga diku tjetër në trupin tuaj mund të bllokojë arterien kryesore të mushkërive ose një nga degët e saj.
 • Pneumoni. Një infeksion i mushkërive i shkaktuar nga thithja aksidentale e diçkaje në mushkëri (pneumonia aspirative) mund të jetë një ndërlikim i spazmave të gjeneralizuara.
 • Kocka te thyera. Spazmat e përgjithësuara mund të shkaktojnë fraktura të shtyllës kurrizore ose kockave të tjera.
 • Vdekja. Vdekja nga tetanozi shpesh shkaktohet nga një rrugë ajrore e bllokuar gjatë spazmave ose dëmtimit të nervave që rregullojnë frymëmarrjen, rrahjet e zemrës ose funksionet e organeve të tjera.

Parandalimi

Ju mund të parandaloni tetanozin duke u vaksinuar.

Vaksinimi për fëmijët

Vaksina e tetanozit u jepet fëmijëve si pjesë e toksoideve të difterisë dhe tetanozit dhe vaksinës acellulare të kollës së mirë (DTaP). Difteria është një infeksion serioz bakterial i hundës dhe fytit. Kollë e mirë e keqe qelizore, e quajtur edhe kolla e mirë, është një infeksion shumë ngjitës i frymëmarrjes.

Fëmijët që nuk e tolerojnë vaksinën e kollës së mirë mund të marrin vaksinën alternative të quajtur DT.

DTaP është një seri prej pesë goditjesh që zakonisht jepen në krah ose kofshë për fëmijët në moshat:

 • 2 muaj
 • 4 muaj
 • 6 muaj
 • 15 deri në 18 muaj
 • 4 deri në 6 vjet

Vaksinimi për fëmijët nga 7 deri në 18 vjeç

Një vaksinë përforcuese rekomandohet për fëmijët në moshën 11 ose 12 vjeç. Ky përforcues quhet vaksina Tdap. Nëse fëmija juaj nuk ka marrë një vaksinë përforcuese në këtë moshë, bisedoni me mjekun tuaj për opsionet e duhura.

Vaksinimi për të rriturit 19 vjeç e lart

Një injeksion përforcues rekomandohet për të rriturit një herë në 10 vjet. Kjo mund të jetë një nga dy vaksinat, Tdap ose Td. Nëse nuk jeni vaksinuar kundër tetanozit si fëmijë ose nuk jeni të sigurt për statusin tuaj të vaksinimit, shihni mjekun tuaj për marrjen e vaksinës Tdap.

Vaksinimi gjatë shtatzanisë

Një përforcues rekomandohet gjatë tremujorit të tretë të shtatzanisë, pavarësisht nga orari i vaksinimit të nënës.

Diagnoza

Mjekët diagnostikojnë tetanozin në bazë të një ekzaminimi fizik, historisë mjekësore dhe vaksinimit, si dhe shenjave dhe simptomave të spazmave të muskujve, ngurtësisë dhe dhimbjes së muskujve. Një test laboratorik ka të ngjarë të përdoret vetëm nëse mjeku juaj dyshon se një gjendje tjetër shkakton shenjat dhe simptomat.

Mjekimi

Nuk ka kurë për tetanozin. Një infeksion tetanoz kërkon kujdes urgjent dhe afatgjatë, ndërsa sëmundja vazhdon rrjedhën e saj. Trajtimi konsiston në kujdesin e plagës, medikamente për të lehtësuar simptomat dhe kujdesin mbështetës, zakonisht në një njësi të kujdesit intensiv.

Sëmundja përparon për rreth dy javë, dhe shërimi mund të zgjasë rreth një muaj.

Kujdesi për plagën

Kujdesi për plagën tuaj kërkon pastrim për të hequr papastërtitë, mbeturinat ose objektet e huaja që mund të mbajnë baktere. Mjeku juaj gjithashtu do të pastrojë plagën nga çdo ind i vdekur që mund të sigurojë një mjedis në të cilin mund të rriten bakteret.

Medikamentet

 • Terapia me antitoksina përdoret për të synuar toksinat që ende nuk kanë sulmuar indet nervore. Ky trajtim, i quajtur imunizimi pasiv, është një antitrup njerëzor ndaj toksinës.
 • Qetësuesit që ngadalësojnë funksionin e sistemit nervor mund të ndihmojnë në kontrollin e spazmave të muskujve.
 • Vaksinimi me një nga vaksinat standarde të tetanozit ndihmon sistemin tuaj imunitar të luftojë toksinat.
 • Antibiotikët, të dhënë ose me gojë ose me injeksion, mund të ndihmojnë në luftimin e baktereve të tetanozit.
 • Droga të tjera. Medikamente të tjera mund të përdoren për të rregulluar aktivitetin e pavullnetshëm të muskujve, të tilla si rrahjet e zemrës dhe frymëmarrja. Morfina mund të përdoret për këtë qëllim, si dhe për qetësim.

Mënyra e jetesës dhe mjetet juridike në shtëpi

Kujdesi i duhur i plagës është i rëndësishëm për çdo prerje ose plagë. Kërkoni kujdes mjekësor nëse keni një plagë të shpuar, një prerje të thellë, një pickim kafshësh, një objekt të huaj në plagën tuaj ose një plagë të kontaminuar me papastërti, tokë, feces, ndryshk ose pështymë.

Nëse nuk jeni i sigurt se kur keni bërë për herë të fundit një vaksinë kundër tetanusit, kërkoni kujdes mjekësor. Plagët e kontaminuara ose më serioze kërkojnë një përforcues vaksinimi nëse kanë kaluar pesë ose më shumë vjet nga vaksinimi i fundit i tetanozit.

Nëse nuk jeni i sigurt se kur keni bërë për herë të fundit një vaksinë kundër tetanusit, kërkoni kujdes mjekësor. Plagët e kontaminuara ose më serioze kërkojnë një përforcues vaksinimi nëse kanë kaluar pesë ose më shumë vjet nga vaksinimi i fundit i tetanozit.

Nëse keni një plagë të vogël, këto hapa do të ndihmojnë në parandalimin e infeksioneve:

 • Kontrolloni gjakderdhjen. Ushtroni presion të drejtpërdrejtë për të ndaluar gjakderdhjen.
 • Pastroni plagën. Pasi të ndalojë gjakderdhja, shpëlajeni plagën me një solucion të kripur, ujë në shishe ose ujë të rrjedhshëm të pastër.
 • Përdorni antibiotikë. Aplikoni një shtresë të hollë të një kremi ose vaji antibiotik për të dekurajuar rritjen e baktereve dhe infeksionin.
 • Mbuloni plagën. Fashat mund ta mbajnë plagën të pastër dhe të mbajnë jashtë bakteret e dëmshme. Mbajeni plagën të mbuluar derisa të formohet një kore. Nëse nuk mund ta pastroni plotësisht plagën, mos e mbuloni dhe kërkoni kujdes mjekësor.
 • Ndryshoni veshjen. Shpëlajeni plagën, aplikoni pomadë antibiotike dhe zëvendësoni fashën të paktën një herë në ditë ose sa herë që veshja laget ose ndotet.
 • Menaxhoni reagimet negative. Nëse antibiotiku shkakton skuqje, ndaloni përdorimin e tij. Nëse jeni alergjik ndaj ngjitësit të përdorur në shumicën e fashave, kaloni në veshje pa ngjitës ose garzë sterile dhe shirit letre.

Keni të njëjtat shqetësime?

Kontaktoni Spitalin CONTINENTAL në një nga format e kontaktit

Tabela e kontentit

Shperndaj:

Poste te tjera

NA KONTAKTONI

Kontakto

Telefononi ne numrat tane te kontaktit +355 69 700 4000  / +355 69 700 1000 ose plotesoni formen dhe merrni pergjigje profesionale ne nje kohe te shkurter

Duke shtypur butonin "Dergo" une pranoj qe nje nga specialistet e Spital Kontanental do te me kontaktoj ne nje nga format e kontaktit te lena nga une ne lidhje me problematiken e kerkuar.

Kontakto

Duke shtypur butonin "Dergo" une pranoj qe nje nga specialistet e Spital Kontanental do te me kontaktoj ne nje nga format e kontaktit te lena nga une ne lidhje me problematiken e kerkuar.