Kujdes i Dedikuar

Shëndetësor

Staf i Kualifikuar

Ndërkombëtar

Teknologji bashkëkohore

Në Shqipëri

Rr. Ali Demi tek ish kombinati Poligrafik

Gjithcka që duhet të dini rreth infeksioneve parazitare

Tabela e kontentit

Infeksion parazitar

Parazitët janë organizma që jetojnë jashtë organizmave të tjerë, ose bujtësve, për të mbijetuar. Disa parazitë nuk prekin dukshëm bujtësit e tyre. Të tjerë rriten, riprodhohen ose pushtojnë sistemet e organeve që sëmurin bujtësit e tyre, duke rezultuar në një infeksion parazitar.

Infeksionet parazitare janë një problem i madh në rajonet tropikale dhe subtropikale të botës. Malaria është një nga sëmundjet parazitare më vdekjeprurëse. Infeksionet parazitare mund të ndodhin edhe në Shqipëri, prandaj Spitali Continental ka gjetur zgjdihjen për to. 

Më poshtë janë infeksionet më të zakonshme parazitare të gjetura në Shqipëri:

 • trikomoniaza
 • giardiasis
 • kriptosporidioza
 • toksoplazmoza

Cilat janë simptomat e infeksioneve parazitare?

Simptomat e infeksioneve parazitare ndryshojnë në varësi të organizmit. Për shembull:

 • Trichomoniasis është një infeksion seksualisht i transmetueshëm i shkaktuar nga një parazit që shpesh nuk prodhon simptoma. Në disa raste, mund të shkaktojë kruajtje, skuqje, acarim dhe një rrjedhje të pazakontë në zonën tuaj gjenitale.
 • Giardiasis mund të shkaktojë diarre, gazra, stomak të mërzitur, jashtëqitje të yndyrshme dhe dehidrim.
 • Kriptosporidioza mund të shkaktojë ngërçe në stomak, dhimbje stomaku, nauze, të vjella, dehidrim, humbje peshe dhe ethe.
 • Toksoplazmoza mund të shkaktojë simptoma të ngjashme me gripin, duke përfshirë ënjtje të nyjeve limfatike dhe dhimbje ose dhimbje muskulore që mund të zgjasin për më shumë se një muaj.

Çfarë i shkakton infeksionet parazitare?

Infeksionet parazitare mund të shkaktohen nga tre lloje organizmash:

 • protozoarët
 • helmintet
 • ektoparazitët

Protozoarët janë organizma njëqelizorë që mund të jetojnë dhe të shumohen brenda trupit tuaj. Disa infeksione të shkaktuara nga protozoa përfshijnë giardiasis. Ky është një infeksion serioz që mund ta merrni nga uji i pijshëm i infektuar me protozoar Giardia.

Helmintet janë organizma shumëqelizorë që mund të jetojnë brenda ose jashtë trupit tuaj. Ata njihen më shpesh si krimba. Ato përfshijnë krimbat e sheshtë, shiritat, krimbat me kokë gjemba dhe krimbat e rrumbullakët.

Ektoparazitët janë organizma shumëqelizorë që jetojnë ose ushqehen me lëkurën tuaj. Ato përfshijnë disa insekte dhe arachnids, të tilla si mushkonjat, pleshtat, rriqrat dhe marimangat.

Infeksionet parazitare mund të përhapen në shumë mënyra. Për shembull, protozoarët dhe helmintet mund të përhapen përmes ujit të kontaminuar, ushqimit, mbeturinave, tokës dhe gjakut. Disa mund të kalojnë përmes kontaktit seksual. Disa parazitë përhapen nga insektet që veprojnë si bartës të sëmundjes. Për shembull, malaria shkaktohet nga protozoarët parazitarë që transmetohen nga mushkonjat.

Kush rrezikohet nga infeksionet parazitare?

Çdokush mund të marrë një infeksion parazitar. Por disa njerëz janë në rrezik më të madh se të tjerët. Ju keni më shumë gjasa të kontraktoni një infeksion parazitar nëse:

 • keni një sistem imunitar të komprometuar ose jeni tashmë të sëmurë me një sëmundje tjetër
 • jetoni ose udhëtoni në rajone tropikale ose subtropikale të botës
 • mungesa e furnizimit të pastër me ujë të pijshëm
 • notoni në liqene, lumenj ose pellgje ku Giardia ose parazitë të tjerë janë të zakonshëm
 • punoni në kujdesin e fëmijëve, punoni me dheun rregullisht ose punoni në vende të tjera ku jeni në kontakt me fece në mënyrë të vazhdueshme

Macet e jashtme mund të bien në kontakt me brejtësit dhe zogjtë e infektuar. Kjo i bën pronarët e tyre më të prirur të kontraktojnë toksoplazmozë, një lloj protozoari. Toksoplazmoza mund të jetë shumë e dëmshme për gratë shtatzëna dhe foshnjat e tyre në zhvillim. Infeksioni përhapet përmes feçeve të maces. Nëse jeni shtatzënë, është e rëndësishme që dikush tjetër të pastrojë kutinë e feceve çdo ditë.

Si diagnostikohen infeksionet parazitare?

Infeksionet parazitare mund të diagnostikohen në disa mënyra. Për shembull, mjeku juaj mund të kryejë ose urdhërojë:

 • Një test gjaku
 • Një ekzaminim fekal: Në një ekzaminim të tillë, një mostër e jashtëqitjes suaj do të mblidhet dhe do të kontrollohet për parazitët dhe vezët e tyre.
 • Një endoskopi ose kolonoskopi: Këto teste mund të urdhërohen nëse rezultatet e një ekzaminimi të jashtëqitjes nuk janë përfundimtare. Ndërsa jeni të qetësuar, mjeku juaj do të kalojë një tub të hollë fleksibël përmes gojës ose rektumit dhe në sistemin tuaj të tretjes për të ekzaminuar traktin tuaj të zorrëve.
 • Rrezet X, imazhet e rezonancës magnetike (MRI) ose tomografia aksiale e kompjuterizuar (CAT): Këto skanime përdoren për të kontrolluar shenjat e lezioneve ose dëmtimeve të organeve tuaja të shkaktuara nga parazitët.

Mjeku juaj mund të urdhërojë gjithashtu teste për të kontrolluar për baktere ose gjëra të tjera që mund të shkaktojnë infeksione.

Si trajtohen infeksionet parazitare?

Plani juaj i trajtimit do të varet nga diagnoza juaj specifike. Në mënyrë tipike, mjeku juaj do të përshkruajë medikamente. Për shembull, ata mund të përshkruajnë medikamente për trajtimin e trikomoniazës, giardiazës ose kriptosporidiozës. Ata ndoshta nuk do të përshkruajnë medikamente për toksoplazmozën nëse nuk jeni shtatzënë dhe jeni të shëndetshme, përveç nëse keni një infeksion të rëndë dhe të zgjatur.

Mjeku juaj mund të rekomandojë gjithashtu trajtime të tjera për të lehtësuar simptomat tuaja. Për shembull, shumë infeksione parazitare mund të shkaktojnë diarre, e cila shpesh çon në dehidrim. Mjeku juaj ka të ngjarë t’ju inkurajojë të pini shumë lëngje për të rimbushur ato që humbisni.

Si mund të parandalohen infeksionet parazitare?

Ka disa hapa që mund të ndërmerrni për të ulur rrezikun e kontraktimit të një infeksioni parazitar:

 • Praktikoni seks të sigurt, duke përdorur prezervativ.
 • Lani duart rregullisht, veçanërisht pas trajtimit të ushqimit të papjekur ose jashtëqitjes.
 • Gatuani ushqimin në temperaturën e brendshme të rekomanduar.
 • Pini ujë të pastër, duke përfshirë ujin në shishe kur jeni duke udhëtuar.
 • Shmangni gëlltitjen e ujit nga liqenet, përrenjtë ose pellgjet.
 • Shmangni mbeturinat dhe feçet e maces kur jeni shtatzënë.

Nëse dyshoni se keni një infeksion parazitar, lini një takim me mjekun tuaj. Ata mund të ndihmojnë në diagnostikimin e shkakut të simptomave tuaja dhe të rekomandojnë një plan trajtimi. Duke marrë trajtim të hershëm, ju mund të ndihmoni në ndalimin e përhapjes së infeksionit te njerëzit e tjerë.

Keni të njëjtat shqetësime?

Kontaktoni Spitalin CONTINENTAL në një nga format e kontaktit

Tabela e kontentit

Shperndaj:

Poste te tjera

NA KONTAKTONI

Kontakto

Telefononi ne numrat tane te kontaktit +355 69 700 4000  / +355 69 700 1000 ose plotesoni formen dhe merrni pergjigje profesionale ne nje kohe te shkurter

Duke shtypur butonin "Dergo" une pranoj qe nje nga specialistet e Spital Kontanental do te me kontaktoj ne nje nga format e kontaktit te lena nga une ne lidhje me problematiken e kerkuar.

Kontakto

Duke shtypur butonin "Dergo" une pranoj qe nje nga specialistet e Spital Kontanental do te me kontaktoj ne nje nga format e kontaktit te lena nga une ne lidhje me problematiken e kerkuar.