Kujdes i Dedikuar

Shëndetësor

Staf i Kualifikuar

Ndërkombëtar

Teknologji bashkëkohore

Në Shqipëri

Rr. Ali Demi tek ish kombinati Poligrafik

Çfarë Duhet Të Dimë Për Insuficiencën Kardiake?

Tabela e kontentit

Vizita kardiologjike per iInsuficiencen kardiake

Insuficenca kardiake është një gjendje mjekësore në të cilën zemra nuk është në gjendje të pompojë gjakun në mënyrë efektive, duke çuar në qarkullim të crregullt të oksigjenit dhe nutrientëve në të gjitha indet e trupit. Kjo gjendje mund të shkaktohet nga çështje të ndryshme shëndetësore, si sëmundja e arterieve koronare, tensioni i lartë i gjakut, ose dëmtimi i muskulit të zemrës. Kjo mund të shkaktojë grumbullim të lëngut në mushkëri, duke rezultuar në mungesë të frymës. Kushtet si arteriet e ngushta të zemrës dhe tensioni i lartë i gjakut mund të kontribuojnë në këtë problem.

Trajtimi i duhur mund të lehtësojë simptomat dhe të përmirësojë cilësinë e jetës. Ndryshimet në stilin e jetesës, përfshirë humbjen e peshës, ushtrimet, uljen e konsumit të kripës, dhe menaxhimin e stresit, do të përmirësojnë gjendjen dhe simptomat. Megjithatë, pavarësisht masave të marra, insuficenca kardiake ndonjëherë mund të jetë shumë serioze, me simptoma mjaft të rënda që mund të kërkojnë transplantim të zemrës ose vendosjen e një pajisje për ndihmë në pompim të gjakut. Insuficenca kardiake njihet gjithashtu si insuficencë kardiako-konjestive.

Dhimbja e kraharorit nga insuficienca kardiake

Simptomat E Insuficiencës Kardiake

Insuficenca kardiake ndodh kur zemra nuk është në gjendje të sigurojë mjaftueshëm gjak për të përmbushur nevojat e trupit. Simptomat e insuficencës kardiake mund të zhvillohen gradualisht ose, në disa raste, të fillojnë papritur. Simptomat e zakonshme përfshijnë frymëmarrje të vështirë gjatë aktivitetit fizik apo gjatë gjumit, ndjenja e lodhjes dhe dobësisë, fryrje në këmbë, rrahje zemre të shpeshta, pamundësi për të ushtruar dhe kollitje të vazhdueshme, e cila mund të prodhojë mukus të bardhë ose shenja rozë me pika gjaku.

Simptoma të tjera mund të përfshijnë edhe fryrje në zonën e barkut, shtim të shpejtë të peshës si rezultat i mbushjes së trupit me lëngje, marrje mendsh, mungesë oreksi ose vështirësi në përqendrim. Në raste kur insufinca kardiake vjen si pasojë e një ataku në zemër, mund të keni gjithashtu dhe dhimbje në gjoks. Njohja e këtyre simptomave është e rëndësishme për të kërkuar ndihmë mjekësore kohën e duhur dhe për ndërhyrje në kohën e përshtatshme për të menaxhuar sa më mirë insuficencën kardiake.

Kur Duhet Të Konsultoheni Me Një Kardiolog

Nëse dyshoni se keni simptoma të insuficencës kardiake, është shumë e rëndësishme të konsultoheni me mjekun tuaj të përgjithshëm, Megjithatë, kontaktoni shërbimet e emergjencës nëse përjetoni dhembje në gjoks, humbje ndjenjash, dobësi, rrahje të shpejtë ose të shpeshta të zemrës shoqëruar nga vështirësi në frymëmarrje, dhembje në kraharor, ose humbje ndjenjash, ose kollitje të shpeshta dhe të rënda me myk në nghyrë të bardhë ose rozë. 

Në urgjencë, doktorët do të kryejnë teste për të përcaktuar nëse simptomat tuaja janë të shkaktuara nga insuficenca kardiake apo një problem shëndetësor tjetër. Për individët të diagnostikuar me insuficencë kardiake, është e rëndësishme të kontaktojnë ofruesin e kujdesit shëndetësor menjëherë nëse simptomat përkeqësohen papritur ose nëse zhvillohen simptoma të reja brenda disa ditësh. Këto ndryshime mund të tregojnë për një përkeqësim në insuficencën ekzistuese kardiake ose tregojnë se plani aktual i trajtimit ka nevojë për ndryshim. Komunikimi i rregullt me kardiologun është shumë i rëndësishëm për menaxhimin efektiv të këtij problemi.

Kolesteroli i larte, shkak i semundjes se zemres

Shkaqet E Insuficiencës Kardiake

Një sërë sëmundjesh, gjendjesh dhe faktorësh të stilit të jetesës kontribuojnë në rritjen e rrezikut për insuficencën kardiake. Sëmundja e arterieve koronare, e karakterizuar nga ngushtimi i arterieve që kufizon qarkullimin e gjakut të pasur me oksigjen, mund të dobësojë muskujt e zemrës me kalimin e kohës. Ataku i zemrës dhe shfaqja e papritur e sëmundjes së arterieve koronare, mund të çojë në dëmtim të pashmangshëm të muskujve, duke kufizuar kapacitetin e pompimit të saj. Sëmundjet e valvulave të zemrës, tensioni i lartë i gjakut, ritmet e crregullta të zemrës, defektet kongjenitale të zemrës, diabeti dhe apnea e gjumit janë ndër problemet e ndryshme që rrisin rrezikun e zhvillimit të insuficencës kardiake. Obeziteti, infeksionet virale që prekin muskujt e zemrës, plakja, konsumi i tepërt i alkoolit, dhe pirja e duhanit janë faktorë të tjerë rreziku që mund të kontribuojnë në përkeqësimin e insuficencës kardiake.

Disa medikamente gjithashtu mund të rrisin rrezikun e insuficencës kardiake. Barna të ndryshme që përdoren për trajtimin e diabetit, si roziglitozoni (Avandia) dhe pioglitazoni (Actos), mund të lidhen me këtë problem. Përveç kësaj, medikamente të tjera të përdorura për trajtimin e sëmundjeve si tensioni i lartë i gjakut, kanceri, sëmundjet e gjakut, aritmia e zemrës, sëmundjet e sistemit nervor, crregullimet mendore, problemet e mushkërive dhe urinës, dhe infeksionet mund të kontribuojnë gjithashtu në insuficencën kardiake.

Plakja ka gjithashtu një rol të rëndësishëm në uljen e efikasitetit të zemrës, edhe në individët e shëndetshëm. Konsumi i tepërt i alkoolit mund të dobësojë muskujt e zemrës, ndërsa përdorimi i duhanit dhe cigareve elektronike, rrit rrezikun e sëmundjeve të zemrës dhe të insuficencës kardiake. Për të zvogëluar këto rreziqe, rregullimi i stilit të jetesës, vizitat e rregullta mjekësore janë jetike. Kuptimi dhe adresimi i këtyre faktorëve janë hapa thelbësorë në parandalimin ose menaxhimin efektiv të insuficencës kardiake.

Faktorët e Rrezikut

Disa sëmundje, probleme dhe faktorë të stilit të jetesës kontribuojnë në rritjen e rrezikut për insuficencën kardiake. Këtu përfshihet sëmundja e arterieve koronare, e karakterizuar nga arteriet e ngushta që kufizojnë furnizimin me gjak të pasur me oksigjen, duke dobësuar kështu muskujt e zemrës. Ataku në zemër, një manifestim i papritur i sëmundjes së arterieve koronare, mund të çojë në dëmtim të muskujve të zemrës, duke kufizuar efikasitetin e pompimit të saj. Valvulat e zemrës që nuk funksionojnë si duhet, tensioni i lartë i gjakut dhe ritmet e shpeshta të zemrës gjithashtu paraqesin rreziqe të konsiderueshme, pasi mund të dobësojnë muskujt e zemrës në një kohë të shkurtër.

Sëmundja kongjenitale e zemrës, e pranishme që nga lindja, mund të rezultojë në çështje strukturore ose funksionale që kontribuojnë në insuficencën kardiake. Diabeti rrit rrezikun e tensionit të lartë të gjakut dhe sëmundjes së arterieve koronare, duke shtuar më tej mundësinë e insuficencës kardiake. Apnea e gjumit, e shoqëruar nga vështirësitë në frymëmarrje gjatë gjumit, zvogëlon nivelet e oksigjenit në gjak, rrit rrezikun e ritmeve të pavendosura të zemrës dhe më pas të insuficencës kardiake. Obeziteti gjithashtu lidhet me një rrezik më të lartë për zhvillimin e insuficencës kardiake, dhe me disa infeksione virale të cilët mund të dëmtojnë muskujt e zemrës.

Në lidhje me medikamentet, disa barna për diabet, si roziglitozoni (Avandia) dhe pioglitazoni (Actos), mund të rrisin rrezikun e insuficencës kardiake te disa individë. Përveç kësaj, barnat anti-inflamatore (NSAIDs) dhe disa medikamente për tensionin e lartë të gjakut, kancerin, sëmundjet e gjakut, ritmet e shpeshta të zemrës, sëmundjet e sistemit nervor, crregullimet mendore, problemet e mushkërive dhe urinës, dhe infeksionet gjithashtu mund të kontribuojnë në insuficencën kardiake.

Faktorë të tjerë rreziku përfshijnë plakjen. Funksioni i zemrës zvogëlohet me kalimin e kohës, me anë të konsumit të tepërt të alkoolit, që mund të dobësojë muskujt e zemrës, dhe pirjen ose përdorimin e duhanit, e cila është e njohur për rritjen e  rrezikun e sëmundjes së zemrës dhe më pas të insuficencës kardiake. Menaxhimi i këtyre faktorëve përmes rregullimit të stilit të jetesës dhe ndërhyrjeve mjekësore është shumë i rëndësishëm për parandalimin ose zvogëlimin e rrezikut të insuficencës kardiake. Vizitat e rregullta mjekësore dhe përdorimi i një stili të jetesës të shëndetshëm luajnë gjithashtu një rol kyç në ruajtjen e shëndetit të zemrës.

Trajtimi per semundjet e zemres

Komplikacionet

Nëse vuani nga insuficenca kardiake, është e rëndësishme të kryeni kontrolle shëndetësore të rregullta, edhe nëse simptomat fillojnë të përmirësohen. Komplikacionet e insuficencës kardiake varen nga mosha juaj, gjendja e përgjithshme shëndetësore dhe niveli i sëmundjes së zemrës. Këto komplikacione përfshijnë:

  • Dëmtim ose dështim i veshkave. Insuficenca kardiake mund të reduktojë fluksin e gjakut në veshka. Nëse nuk trajtohet, kjo mund të shkaktojë edhe dështim veshkash. Dëmtimi i veshkave nga insuficenca kardiake mund të ketë nevojë të trajtohet me anë të dializës.
  • Probleme të tjera të zemrës. Insuficenca kardiake mund të shkaktojë ndryshime në madhësinë dhe funksionin e zemrës. Këto ndryshime mund të dëmtojnë valvulat e zemrës dhe të shkaktojnë ritme të crregullta.
  • Dëmtim i mëlçisë. Insuficenca kardiake mund të shkaktojë mbledhjen e lëngjeve duke vënë presion të tepërt në mëlçi. Kjo mbledhje e lëngjeve mund të çojë në shkëputje, duke bërë më të vështirë punën e mëlçisë.

Parandalimi

Një mënyrë për të menaxhuar insuficencën kardiake është trajtimi dhe kontrolli i shkaktarëve të saj. Shkaqet më të shpeshta përfshijnë sëmundjen e arterieve koronare, tensionin e lartë të gjakut, diabetin dhe obezitetin. Disa ndryshime në stilin e jetesës të përdorura për të menaxhuar këto shkaktar mund të ndihmojnë edhe në parandalimin e insuficencës kardiake. Disa nga këshillat më të vlefshme për të mbajtur zemrën sa më të shëndetshme janë:

  • Mos pini duhan.
  • Bëni mjaft ushtrime.
  • Hani ushqime të shëndetshme.
  • Mbani një peshë të shëndetshme.
  • Zvogëloni dhe menaxhoni stresin.
  • Merrni barnat sipas udhëzimeve.

Diagnoza

Për të diagnozuar insuficencën kardiake, doktori juaj do të ekzaminojë kraharorin dhe do t’ju bëjë pyetje në lidhje me simptomat dhe historinë tuaj mjekësore. Ai gjithashtu do t’ju kontrollojë për të parë nëse keni sëmundje tjera të cilat mund të kontribuojnë në insuficencën kardiake, si tensioni i lartë të gjakut, sëmundja e arterieve koronare ose diabeti.

Doktori juaj do të ekzaminojë mushkëritë dhe zemrën tuaj me një pajisje të quajtur stetoskop. Ai gjithashtu mund të ekzaminojë venat në qafën tuaj dhe të kontrollojë për fryrje në këmbë dhe në bark.

Diagnostikimi i semundjeve te zemres

Testet Diagnostikuese

Për të diagnozuar insuficencën kardiake, doktori mund të zhvillojë disa teste për të vlerësuar aspektet e ndryshme të funksionit të zemrës. Testet e gjakut përdoren për identifikimin e sëmundjeve që prekin zemrën, dhe gjithashtu mund të zbulojnë një proteinë specifike të prodhuar nga zemra dhe enët e gjakut, që tregojnë insuficencën kardiake. Röntgenët e gjoksit ofrojnë pamje në gjendjen e mushkërive dhe zemrës, ndërsa elektrokardiograma (ECG ose EKG) regjistron sinjalet elektrike të zemrës, duke zbuluar ritmin dhe shpejtësinë e rrahjeve të saj.

Ekokardiogramat përdorin tingujt e zërit për të krijuar imazhe të rrehjeve të zemrës, duke ofruar gjithashtu informacion për madhësinë, strukturën, valvulat dhe modelet e rrjedhjes së gjakut. Fraksioni i daljes, një matje kritike që tregon përqindjen e gjakut që lë zemrën me çdo kontraktim, do të ëkzaminohet gjithashtu gjatë ekokardiogramës. Testet e ushtrimeve ose stresit përfshijnë aktivitet fizik, siç është ecja në një pistë vrapi, për të monitoruar se si reagon zemra. Nëse ushtrimi fizik nuk është i mundur doktori mund të rekomandojë barna.

Teknikat e avancuara të imagjinimit si skanerët CT dhe MRI kardiake ofrojnë pamje të detajuara në drejtim të tre dimensioneve të zemrës, duke ndihmuar në një ekzaminim të gjerë. Angiogramat koronare përdoren për të zbuluar bllokimet në arteriet e zemrës, duke përfshirë futjen e një katetër për të injektuar bojë dhe për të përmirësuar vizualizimin në skaner. Biopsitë miokardike, ku shembuj të vogël të muskujve të zemrës shqyrtohen, mund të diagnozojnë sëmundje specifike të muskujve të zemrës që çojnë në insuficencën kardiake.

Pas këtyre testeve, doktorët mund të përcaktojnë fazën e insuficencës kardiake për të gjetur trajtimin e duhur. Duke përdorur këto mjete diagnostike, kardiologët mund të kuptojnë më mirë funksionin e zemrës, duke e bërë më të thjeshtë diagnostikimin e saktë dhe menaxhimin e mëtejshëm të insuficencës kardiake.

Trajtimi per insuficiencen kardiake

Trajtimi I Insuficiencës Kardiake

Trajtimi i insuficiencës së zemrës është shumëdimensional dhe duhet të përshtatet me shkakun bazë. Modifikimet e stilit të jetesës dhe barnat janë një pjesë e rëndësishme e menaxhimit të këtij problemi. Ndryshimet në stilin e jetesës shpesh përfshijnë rregullime në dietën tuaj, aktivitetin fizik dhe masa për uljen e stresit. Barnat luajnë një rol kyç në adresimin e simptomave dhe shkaqeve të insuficiencës së zemrës. Përfshirë këtu medikamente për përmirësimin e funksionit të zemrës dhe menaxhimin e presionit të gjakut.

Në raste kur një problem tjetër shëndetësor identifikohet si shkaku kryesor i insuficiencës së zemrës, trajtimi dhe adresimi i këtij probelmi mund të jetë hapi i parë drejt trajtimit. Identifikimi dhe menaxhimi i faktorëve kontribues si sëmundja e arterieve koronare, tensioni i lartë i gjakut, apo diabeti janë shumë të rëndësishëm përplanin e trajtimit.

Në disa raste të rënda ndërhyrjet kirurgjikale janë të nevojshme për individët që vuajn nga ky problem. Procedurat si shpërndarja e anastomoza të arterieve koronare (CABG) mund të kryhen për të hapur arteriet e bllokuara, duke përmirësuar rrjedhën e gjakut në muskujt e zemrës. Gjithashtu, vendosja e pajisjeve si defibrilatorët (ICDs) ose pajisje të terapisë së rihapur të zemrës (CRT) mund të rekomandohen për të përmirësuar efikasitetin e pompimit të zemrës.

Monitorimi i rregullt dhe konsultimi me një mjek kardiolog janë të nevojshme për të ndjekur progresionin e insuficiencës së zemrës dhe për të përshtatur plane trajtimi sipas nevojave. Me trajtim të menjëhershëm dhe të përgjithshëm, simptomat e insuficiencës së zemrës mund të menaxhohen në mënyrën e duhur duke e bërë jetesën më të lehtë. 

Keni të njëjtat shqetësime?

Kontaktoni Spitalin CONTINENTAL në një nga format e kontaktit

Tabela e kontentit

Shperndaj:

Poste te tjera

Shkaqet E Lindjes Së Parakohshme

Lindja e parakohshme është një problem i rëndësishëm shëndetësor që ndikon miliona foshnja dhe familje në të gjithë botën. Ajo ndodh kur një foshnje lind

NA KONTAKTONI

Kontakto

Telefononi ne numrat tane te kontaktit +355 69 700 4000  / +355 69 700 1000 ose plotesoni formen dhe merrni pergjigje profesionale ne nje kohe te shkurter

Duke shtypur butonin "Dergo" une pranoj qe nje nga specialistet e Spital Kontanental do te me kontaktoj ne nje nga format e kontaktit te lena nga une ne lidhje me problematiken e kerkuar.

Kontakto

Duke shtypur butonin "Dergo" une pranoj qe nje nga specialistet e Spital Kontanental do te me kontaktoj ne nje nga format e kontaktit te lena nga une ne lidhje me problematiken e kerkuar.