Kujdes i Dedikuar

Shëndetësor

Staf i Kualifikuar

Ndërkombëtar

Teknologji bashkëkohore

Në Shqipëri

Rr. Ali Demi tek ish kombinati Poligrafik

Kanceri kolorektal (Kolonit): Simptomat, fazat dhe trajtimi

Tabela e kontentit

Kanceri kolorektal (Kolonit): Simptomat, fazat dhe trajtimi

Kanceri i zorrës së trashë zhvillohet nga polipet (rritje) në rreshtimin e brendshëm të zorrës së trashë. Mjekët kanë teste depistimi dhe trajtime që zbulojnë dhe heqin polipet parakanceroze. Nëse nuk trajtohet, kanceri i zorrës së trashë mund të përhapet në zona të tjera të trupit tuaj. Falë këtyre testeve, trajtimit të hershëm dhe llojeve të reja të trajtimit, më pak njerëz po vdesin nga kanceri i zorrës së trashë.

Cilat janë simptomat e kancerit të zorrës së trashë?

Mund të keni kancer të zorrës së trashë pa simptoma. Nëse keni simptoma, mund të mos jeni të sigurt nëse ndryshimet në trupin tuaj janë shenja të kancerit të zorrës së trashë. Kjo për shkak se disa simptoma të kancerit të zorrës së trashë janë të ngjashme me simptomat e kushteve më pak serioze. Simptomat e zakonshme të kancerit të zorrës së trashë përfshijnë:

 • Gjak në jashtëqitje: Flisni me një mjek nëse vëreni gjak në tualet pasi keni jashtëqitur ose pas fshirjes, ose nëse jashtëqitja juaj duket e errët ose e kuqe e ndezur. Është e rëndësishme të mbani mend gjakun në jashtëqitjen nuk do të thotë se keni kancer të zorrës së trashë. Gjëra të tjera – nga hemorroidet tek lotët anal e deri te ngrënia e panxharit – mund të ndryshojnë pamjen e jashtëqitjes suaj. Por është gjithmonë më mirë të konsultoheni me një mjek sa herë që vëreni gjak në jashtëqitjen tuaj.
 • Ndryshime të vazhdueshme në zakonet tuaja të jashtëqitjes (si bëni jashtëqitjen): Flisni me një mjek nëse keni kapsllëk të vazhdueshëm dhe/ose diarre, ose nëse ndiheni sikur keni ende nevojë të bëni jashtëqitje edhe pasi të shkoni në tualet.
 • Dhimbje barku: Flisni me një mjek nëse keni dhimbje barku pa ndonjë shkak të njohur, që nuk largohet ose dhemb shumë. Shumë gjëra mund të shkaktojnë dhimbje barku, por është gjithmonë më mirë të kontrolloni me një mjek nëse keni dhimbje të pazakonta ose të shpeshta të barkut.
 • Bark i fryrë: Ashtu si dhimbja e barkut, ka shumë gjëra që mund t’ju bëjnë të ndiheni të fryrë. Flisni me një mjek nëse barku juaj i fryrë zgjat më shumë se një javë, përkeqësohet ose keni simptoma të tjera si të vjella ose gjak në jashtëqitje.
 • Humbje peshe e pashpjegueshme: Kjo është një rënie e dukshme në peshën tuaj trupore kur nuk po përpiqeni të humbni peshë.
 • Të vjella: Flisni me një mjek nëse keni të vjella periodikisht pa ndonjë arsye të njohur ose nëse villni shumë brenda 24 orëve.
 • Lodhje dhe marrje fryme: Këto janë simptoma të anemisë. Anemia mund të jetë një shenjë e kancerit të zorrës së trashë.

Çfarë e shkakton kancerin e zorrës së trashë?

Ashtu si të gjitha llojet e kancerit, kanceri i zorrës së trashë ndodh kur qelizat rriten dhe ndahen në mënyrë të pakontrolluar. Të gjitha qelizat në trupin tuaj vazhdimisht rriten, ndahen dhe vdesin. Kështu trupi juaj mbetet i shëndetshëm dhe funksionon siç duhet. Në kancerin e zorrës së trashë, qelizat që rreshtojnë zorrën e trashë dhe rektumin tuaj vazhdojnë të rriten dhe ndahen edhe kur supozohet të vdesin. Këto qeliza kanceroze mund të vijnë nga polipet në zorrën e trashë.

Studiuesit mjekësorë nuk janë të sigurt pse disa njerëz zhvillojnë polipe prekanceroze të zorrës së trashë që shndërrohen në kancer të zorrës së trashë. Ata e dinë se disa faktorë rreziku rrisin shanset e njerëzve për të zhvilluar polipe prekanceroze dhe kancer të zorrës së trashë.

Këta faktorë rreziku përfshijnë kushte të caktuara mjekësore, duke përfshirë kushtet e trashëguara dhe zgjedhjet e stilit të jetesës. Të kesh një ose më shumë faktorë rreziku për kancerin e zorrës së trashë nuk do të thotë që do të zhvillosh gjendjen. Thjesht do të thotë që ju keni rrezik në rritje. Kuptimi i faktorëve të rrezikut mund t’ju ndihmojë të vendosni nëse duhet të flisni me një mjek për rrezikun e zhvillimit të kancerit të zorrës së trashë (kolorektal).

Kushtet mjekësore që rrisin rrezikun e kancerit të zorrës së trashë

 • Sëmundja inflamatore e zorrëve: Njerëzit që kanë kushte si koliti ulceroz kronik dhe koliti i Crohn-it, të cilat shkaktojnë inflamacion në rreshtimin e zorrës së trashë, mund të kenë një rrezik në rritje të kancerit të zorrës së trashë. Rreziku rritet nëse keni sëmundje inflamatore të zorrëve që zgjat më shumë se shtatë vjet dhe prek pjesë të mëdha të zorrës së trashë.
 • Kushtet e trashëguara: Disa kushte si sindroma e Lynch dhe polipoza adenomatoze familjare mund të rrisin rrezikun e zhvillimit të kancerit të zorrës së trashë. Kanceri i zorrës së trashë mund të ndodhë nëse trashëgoni një gjen që shkakton kancer.
 • Një histori familjare e kancerit të zorrës së trashë dhe llojeve të tjera të kancerit: Nëse një anëtar i ngushtë i familjes ka kancer të zorrës së trashë, ju mund të keni një rrezik në rritje për të zhvilluar këtë gjendje. Anëtarët e ngushtë të familjes përfshijnë prindërit tuaj biologjikë, vëllezërit e motrat dhe fëmijët. Rreziku juaj mund të jetë më i lartë nëse ndonjë anëtar biologjik i familjes zhvillon kancer të zorrës së trashë para moshës 45 vjeç.
 • Një histori familjare e polipeve: Nëse prindi, vëllai ose fëmija juaj kanë një polip të avancuar, mund të keni një rrezik në rritje për t’u prekur nga kanceri i zorrës së trashë. Një polip i avancuar mund të jetë një polip i madh. Patologët mjekësorë mund ta karakterizojnë një polip si të avancuar nëse shohin disa ndryshime në polip kur e shikojnë atë nën një mikroskop që janë shenja se polipi mund të përmbajë qeliza kanceroze.
 • Shumë polipe: Njerëzit me polipe të shumta të zorrës së trashë – duke përfshirë adenomat, polipet e dhëmbëzuara ose lloje të tjera polipesh – shpesh kanë një rrezik në rritje të zhvillimit të polipeve dhe kancerit të zorrës së trashë. Njerëzit mund të trashëgojnë një tendencë për të pasur shumë polipe të zorrës së trashë.

Si e diagnostikojnë mjekët kancerin e zorrës së trashë?

Mjekët përdorin disa teste për të diagnostikuar kancerin e zorrës së trashë. Këto teste përfshijnë:

 • Numërimin e plotë të gjakut (CBC).
 • Panelin gjithëpërfshirës metabolik (CMP).
 • Analizën e antigjenit karcinoembrional (CEA): Qelizat e kancerit dhe qelizat normale lëshojnë CEA në qarkullimin tuaj të gjakut. Nivelet e larta të CEA mund të jenë shenjë e kancerit të zorrës së trashë.
 • Rrezet X.
 • Skanimin e tomografisë së kompjuterizuar (CT).
 • Skanimin e rezonancës magnetike (MRI).
 • Skanimin etomografisë me emetim pozitron (PET).
 • Ultratingujt.
 • Biopsinë.

Cilat janë testet e zakonshme të shqyrtimit të kancerit të zorrës së trashë?

Kolonoskopia është testi më i zakonshëm i shqyrtimit për kancerin e zorrës së trashë. Teste të tjera përfshijnë:

 • Testi imunokimik fekal (FIT): Ky test zbulon gjakun e fshehur në jashtëqitjen tuaj. Patologët mjekësorë testojnë mostrat e jashtëqitjes tuaj për gjak që mund të mos i vini re vetëm duke parë.
 • Testi i gjakut okult fekal me bazë Guaiac (gFOBT): Ashtu si FIT, ky test kërkon gjak në jashtëqitjen që mund të mos jetë i dukshëm.
 • Testi i ADN-së fekale: Ky test kërkon shenja të mutacioneve gjenetike dhe produkteve të gjakut në jashtëqitjen tuaj.
 • Sigmoidoskopia fleksibël: Mjekët përdorin një fushë fleksibël të quajtur sigmoidoskop për të parë brenda zorrës së trashë dhe rektumit tuaj.
 • Kolonoskopia virtuale: Një kolonoskopi virtuale është një rreze X që kërkon polipe, tumore dhe ulçera (plagë) në zorrën e trashë dhe në rektum.

Cilat janë fazat e kancerit të zorrës së trashë?

Ka pesë faza të kancerit të zorrës së trashë. Tre nga katër fazat kanë tre nën-faza. Sistemi i fazës së kancerit të zorrës së trashë përfshin sa vijon:

 • Faza 0: Mjekët mund t’i referohen kësaj si karcinoma in situ. Kur e bëjnë këtë, ata po flasin për qeliza jonormale ose prekanceroze në mukozën tuaj, shtresa më e brendshme e murit të zorrës së trashë.
 • Faza I: Kanceri kolorektal i fazës I është rritur në murin e zorrëve, por nuk është përhapur përtej shtresës muskulore ose në nyjet limfatike të afërta.
 • Faza II: Kanceri është përhapur më larg në murin e zorrëve, por nuk është përhapur në nyjet limfatike aty pranë. Ekzistojnë tre lloje të kancerit të zorrës së trashë në fazën II:
 1. Faza IIA: Kanceri është përhapur në pjesën më të madhe të murit të zorrës së trashë, por nuk është rritur në shtresën e jashtme të murit.
 2. Faza IIB: Kanceri është përhapur në shtresën e jashtme të murit të zorrës së trashë ose përmes murit.
 3. Faza IIC: Kanceri është përhapur në një organ aty pranë.
 • Faza III: Në këtë fazë, kanceri i zorrës së trashë është përhapur në nyjet limfatike. Ashtu si kanceri i zorrës së trashë në fazën II, ekzistojnë tre nën-faza të kancerit të zorrës së trashë në fazën III:
 1. Faza IIIA: Ka kancer në shtresën e parë ose të dytë të murit të zorrës së trashë dhe është përhapur në një deri në katër nyjet limfatike.
 2. Faza IIIB: Kanceri prek më shumë shtresa të murit të zorrës së trashë, por prek vetëm një deri në tre nyjet limfatike. Kanceri që prek më pak shtresa të murit të zorrës së trashë, por është përhapur në katër ose më shumë nyje limfatike, është gjithashtu një kancer i zorrës së trashë në fazën IIIB.
 3. Faza IIIC: Ka kancer në shtresën e jashtme ose shtresën tjetër më të jashtme të zorrës së trashë dhe në katër ose më shumë nyje limfatike. Kanceri që përhapet në një organ afër dhe në një ose më shumë nyje limfatike është gjithashtu një kancer i zorrës së trashë në fazën IIIC.
 • Faza IV: Kanceri është përhapur (metastazuar) në zona të tjera të trupit tuaj, si mëlçia, mushkëritë ose vezoret:
 1. Faza IVA: Në këtë fazë, kanceri është përhapur në një organ ose në nyjet limfatike që janë më larg nga zorra e trashë.
 2. Faza IVB: Kanceri është zhvendosur në më shumë se një organ të largët dhe në më shumë nyje limfatike.
 3. Faza IVC: Kanceri prek organet e largëta, nyjet limfatike dhe indet e barkut.

Si e trajtojnë mjekët kancerin e zorrës së trashë?

Kirurgjia është trajtimi më i zakonshëm i kancerit të zorrës së trashë. Ekzistojnë operacione dhe procedura të ndryshme të kancerit të zorrës së trashë:

 • Polipektomia: Ky operacion heq polipet kancerogjene.
 • Kolektomia e pjesshme: Kjo quhet edhe kirurgjia e rezeksionit të zorrës së trashë. Kirurgët heqin pjesën e zorrës së trashë që përmban një tumor dhe disa inde të shëndetshme përreth. Ata do të rilidhin seksione të shëndetshme të zorrës së trashë në një procedurë të quajtur anastomozë.
 • Rezeksioni kirurgjik me kolostomi: Ashtu si një kolektomi, kirurgët heqin pjesën e zorrës së trashë që përmban një tumor. Në këtë operacion, megjithatë, ata nuk mund të lidhin seksione të shëndetshme të zorrës së trashë. Në vend të kësaj, ata bëjnë një kolostomi. Në një kolostomi, zorra juaj zhvendoset në një vrimë në murin e barkut, kështu që jashtëqitja juaj mblidhet në një qese.
 • Ablacioni me radiofrekuencë: Kjo procedurë përdor nxehtësinë për të shkatërruar qelizat e kancerit.

Mjekët mund të kombinojnë kirurgjinë me terapinë ndihmëse. Ky është trajtimi i kancerit që bëhet para ose pas operacionit. Ata gjithashtu mund t’i përdorin këto trajtime për kancerin e zorrës së trashë që është përhapur ose rikthyer. Trajtimet mund të përfshijnë:

 • Kimioterapia: Mjekët mund të përdorin ilaçe kimioterapie për të zvogëluar tumoret dhe për të lehtësuar simptomat e kancerit të zorrës së trashë.
 • Terapia e synuar: Ky trajtim synon gjenet, proteinat dhe indet që ndihmojnë qelizat e kancerit të zorrës së trashë të rriten dhe të shumohen. Mjekët shpesh përdorin një lloj terapie të synuar të quajtur terapi me antitrupa monoklonale. Kjo terapi përdor antitrupa të krijuar në laborator që ngjiten në objektiva specifike në qelizat e kancerit ose qelizat që ndihmojnë qelizat e kancerit të rriten. Antitrupat vrasin qelizat e kancerit.

A mund të parandalohet kanceri i zorrës së trashë?

Ju mund të mos jeni në gjendje të parandaloni kancerin e zorrës së trashë, por mund të zvogëloni rrezikun e zhvillimit të gjendjes duke menaxhuar faktorët e rrezikut:

 • Shmangni duhanin. Nëse pini duhan dhe dëshironi ndihmë për ta lënë duhanin, bisedoni me një mjek për programet e lënies së duhanit.
 • Moderoni pirjen e pijeve që përmbajnë alkool.
 • Mbani një peshë të shëndetshme.
 • Hani një dietë të shëndetshme. Shtoni fruta dhe perime në dietën tuaj dhe reduktoni konsumimin e ushqimeve të përpunuara me mish të kuq, si dhe ushqimet me shumë yndyrë dhe kalori. Pirja e kafesë mund të ulë rrezikun e zhvillimit të kancerit të zorrës së trashë.
 • Mbani gjurmët e historisë suaj mjekësore familjare. Kanceri i zorrës së trashë mund të shfaqet në familje. Tregojini mjekut tuaj nëse prindërit tuaj biologjikë, vëllezërit e motrat ose fëmijët kanë kancer të zorrës së trashë ose një polip të avancuar ose nëse ndonjë nga familja juaj ka kancer para moshës 45 vjeç.
 • Ndiqni udhëzimet për shqyrtimin e kancerit të zorrës së trashë. Pyesni mjekun tuaj se kur duhet të bëni shqyrtimin e kancerit të zorrës së trashë. Nëse keni sëmundje kronike të zorrës së irrituar ose një histori familjare të kancerit të zorrës së trashë, mjeku juaj mund t’ju rekomandojë të filloni ekzaminimin më herët se mosha 45 vjeç.

Keni të njëjtat shqetësime?

Kontaktoni Spitalin CONTINENTAL në një nga format e kontaktit

Tabela e kontentit

Shperndaj:

Poste te tjera

NA KONTAKTONI

Kontakto

Telefononi ne numrat tane te kontaktit +355 69 700 4000  / +355 69 700 1000 ose plotesoni formen dhe merrni pergjigje profesionale ne nje kohe te shkurter

Duke shtypur butonin "Dergo" une pranoj qe nje nga specialistet e Spital Kontanental do te me kontaktoj ne nje nga format e kontaktit te lena nga une ne lidhje me problematiken e kerkuar.

Kontakto

Duke shtypur butonin "Dergo" une pranoj qe nje nga specialistet e Spital Kontanental do te me kontaktoj ne nje nga format e kontaktit te lena nga une ne lidhje me problematiken e kerkuar.