Kujdes i Dedikuar

Shëndetësor

Staf i Kualifikuar

Ndërkombëtar

Teknologji bashkëkohore

Në Shqipëri

Rr. Ali Demi tek ish kombinati Poligrafik

6 Llojet e zakonshme të çrregullimeve të të ngrënit (dhe simptomat e tyre)

Tabela e kontentit

Eating disorders

Edhe pse termi “ngrënie” është në emër, çrregullimet e të ngrënit kanë të bëjnë më shumë se me ushqimin. Ato janë kushte komplekse të shëndetit mendor që shpesh kërkojnë ndërhyrjen e ekspertëve mjekësorë dhe psikologjikë për të ndryshuar kursin e tyre.

Këto çrregullime përshkruhen në Manualin Diagnostik dhe Statistikor të Çrregullimeve Mendore të Shoqatës Amerikane të Psikiatrisë, botimi i pestë (DSM-5).

Vetëm në Shtetet e Bashkuara, rreth 28 milionë amerikanë kanë ose kanë pasur një çrregullim të të ngrënit në një moment të jetës së tyre.

Ky artikull përshkruan gjashtë nga llojet më të zakonshme të çrregullimeve të të ngrënit dhe simptomat e tyre.

Çfarë është një çrregullim i të ngrënit?

Çrregullimet e të ngrënit janë një sërë kushtesh psikologjike që shkaktojnë zhvillimin e zakoneve jo të shëndetshme të të ngrënit. Ata mund të fillojnë me një obsesion me ushqimin, peshën trupore ose formën e trupit.

Në disa raste, çrregullimet e të ngrënit mund të shkaktojnë pasoja të rënda shëndetësore dhe madje mund të rezultojnë në vdekje nëse nuk trajtohen. Në fakt, çrregullimet e të ngrënit janë ndër sëmundjet mendore më vdekjeprurëse, të dyta pas mbidozës së opioideve.

Njerëzit me çrregullime të të ngrënit mund të kenë një sërë simptomash. Simptomat e zakonshme përfshijnë kufizim të rëndë të ushqimit dhe sjellje pastrimi si të vjella ose ushtrime të tepërta.

Edhe pse çrregullimet e të ngrënit mund të prekin njerëzit e çdo gjinie në çdo fazë të jetës, ato janë gjithnjë e më të zakonshme tek meshkujt dhe tek njerëzit jokonform gjinor. Këto popullata shpesh kërkojnë trajtim me norma më të ulëta ose mund të mos raportojnë fare simptomat e tyre të çrregullimit të të ngrënit.

Cilat janë shenjat e një çrregullimi të të ngrënit?

Llojet e ndryshme të çrregullimeve të të ngrënit kanë simptoma të ndryshme, por çdo kusht përfshin një fokus ekstrem në çështjet që lidhen me ushqimin dhe të ngrënit, dhe disa përfshijnë një fokus ekstrem në peshë.

Ky preokupim me ushqimin dhe peshën mund ta bëjë të vështirë fokusimin në aspekte të tjera të jetës.

Shenjat mendore dhe të sjelljes mund të përfshijnë:

 • humbje dramatike në peshë
 • shqetësimi për të ngrënë në publik
 • preokupimi me peshën, ushqimin, kaloritë, gramët e yndyrës ose dietën
 • ankesa për kapsllëk, intolerancë ndaj të ftohtit, dhimbje barku, letargji ose energji të tepërt
 • justifikime për të shmangur kohën e vaktit
 • frikë e fortë nga shtimi në peshë ose të qenurit “i shëndoshë”
 • veshje me shtresa për të fshehur humbjen e peshës ose për të qëndruar ngrohtë
 • kufizimi i ashpër i sasisë dhe llojeve të ushqimit të konsumuar
 • refuzimi për të ngrënë disa ushqime
 • mohimi i ndjenjës së urisë
 • shprehja e nevojës për të “djegur” kalori
 • peshimi vazhdimisht i vetes
 • modelet e ngrënies së tepërt dhe pastrimit
 • zhvillimi i ritualeve rreth ushqimit
 • ushtrimi i tepërt
 • gatimi i vakteve për të tjerët pa ngrënë për vete
 • mungesa e periudhave menstruale (te njerëzit që zakonisht kanë menstruacione)

Shenjat fizike mund të përfshijnë:

 • ngërçe në stomak dhe simptoma të tjera gastrointestinale
 • vështirësi në përqendrim
 • rezultate atipike të testeve laboratorike (anemi, nivele të ulëta të tiroides, nivele të ulëta hormonesh, kalium të ulët, numërim të ulët të qelizave të gjakut, ritëm të ngadaltë të zemrës)
 • marramendje
 • të fikët
 • ndjesi të ftohti gjatë gjithë kohës
 • parregullsitë e gjumit
 • parregullsi menstruale
 • kallot nëpër majat e nyjeve të gishtave (një shenjë e nxitjes së të vjellave)
 • lëkurë të thatë
 • thonjtë e thatë, të hollë
 • flokë të holluar
 • dobësi e muskujve
 • shërim i dobët i plagëve
 • funksioni i dobët i sistemit imunitar

Çfarë i shkakton çrregullimet e të ngrënit?

Ekspertët besojnë se një sërë faktorësh mund të kontribuojnë në çrregullimet e të ngrënit.

Një nga këto është gjenetika. Njerëzit që kanë një vëlla ose një prind me një çrregullim të të ngrënit duket se janë në një rrezik në rritje për të zhvilluar një të tillë.

Tiparet e personalitetit janë një tjetër faktor. Në veçanti, neurotizmi, perfeksionizmi dhe impulsiviteti janë tre tipare të personalitetit që shpesh lidhen me një rrezik më të lartë të zhvillimit të një çrregullimi të të ngrënit, sipas një rishikimi kërkimor të vitit 2015.

Shkaqe të tjera të mundshme përfshijnë presionet e perceptuara për të qenë të dobëta, preferencat kulturore për dobësinë dhe ekspozimi ndaj mediave që promovojnë këto ideale.

Kohët e fundit, ekspertët kanë propozuar që ndryshimet në strukturën e trurit dhe biologjinë mund të luajnë gjithashtu një rol në zhvillimin e çrregullimeve të të ngrënit. Në veçanti, nivelet e kimikateve të mesazheve të trurit, serotonin dhe dopamina mund të jenë faktorë.

Megjithatë, nevojiten më shumë studime përpara se të nxirren përfundime të forta.

Llojet e çrregullimeve të të ngrënit

Çrregullimet e të ngrënit janë një grup kushtesh të lidhura që përfshijnë çështje ekstreme të ushqimit dhe peshës, por secili çrregullim ka simptoma dhe kritere të veçanta diagnostikuese. Këtu janë gjashtë nga çrregullimet më të zakonshme të të ngrënit dhe simptomat e tyre.

1. Anoreksia nervore

Anoreksia nervore ka të ngjarë të jetë çrregullimi më i njohur i të ngrënit.

Zakonisht zhvillohet gjatë adoleshencës ose moshës madhore të re dhe ka tendencë të prekë më shumë femra sesa meshkuj.

Njerëzit me anoreksi në përgjithësi e shohin veten si mbipeshë, edhe nëse janë nën peshë të rrezikshme. Ata priren të monitorojnë vazhdimisht peshën e tyre, të shmangin ngrënien e disa llojeve të ushqimeve dhe të kufizojnë ashpër marrjen e kalorive.

Simptomat e zakonshme të anoreksisë nervore përfshijnë:

 • modele shumë të kufizuara të të ushqyerit
 • frikë e fortë nga shtimi në peshë ose sjellje të vazhdueshme për të shmangur shtimin në peshë, pavarësisht se janë nën peshë
 • një kërkim i pamëshirshëm për dobësim dhe mungesë vullneti për të mbajtur një peshë të shëndetshme
 • një ndikim i madh i peshës trupore ose formës së perceptuar të trupit në vetëvlerësimin
 • një imazh i shtrembëruar i trupit, duke përfshirë mohimin e të qenit seriozisht nënpeshë

Megjithatë, është e rëndësishme të theksohet se pesha nuk duhet të jetë fokusi kryesor i diagnostikimit të dikujt me anoreksi.

Përdorimi i indeksit të masës trupore si faktor në diagnozë është i vjetëruar, sepse njerëzit që kategorizohen si “normalë” ose “mbipeshë” mund të kenë të njëjtat rreziqe.

Në anoreksi atipike, për shembull, një person mund të plotësojë kriteret për anoreksi, por të mos jetë nën peshë pavarësisht humbjes së konsiderueshme në peshë.

Simptomat obsesive-kompulsive janë gjithashtu shpesh të pranishme. Për shembull, shumë njerëz me anoreksi janë të preokupuar me mendime të vazhdueshme për ushqimin dhe disa mund të mbledhin me obsesion receta ose të grumbullojnë ushqime.

Ata gjithashtu mund të kenë vështirësi të hanë në publik dhe të shfaqin një dëshirë të fortë për të kontrolluar mjedisin e tyre, duke kufizuar aftësinë e tyre për të qenë spontan.

Anoreksia kategorizohet zyrtarisht në dy nëntipe – lloji kufizues dhe lloji i ngrënies së tepërt dhe pastrimit.

Individët me llojin kufizues humbin peshë vetëm nëpërmjet dietës, agjërimit ose stërvitjes së tepërt.

Individët me llojin e ngrënjes së tepërt dhe pastrimit mund të hanë sasi të mëdha ushqimi ose të hanë shumë pak. Në të dyja rastet, pasi hanë, pastrohen duke përdorur aktivitete të tilla si të vjella ose marrja e laksativëve ose diuretikëve.

Anoreksia mund të jetë shumë e dëmshme për trupin. Me kalimin e kohës, individët që jetojnë me të mund të përjetojnë rrallim të kockave, infertilitet dhe flokë dhe thonjtë e brishtë.

Në raste të rënda, anoreksia mund të rezultojë në dështim të zemrës, trurit ose shumë organeve dhe vdekje.

2. Bulimia nervore

Bulimia nervore është një tjetër çrregullim i njohur i të ngrënit.

Ashtu si anoreksia, bulimia priret të zhvillohet gjatë adoleshencës dhe moshës madhore të hershme dhe duket të jetë më pak e zakonshme tek meshkujt sesa tek femrat.

Njerëzit me bulimi shpesh hanë sasi jashtëzakonisht të mëdha ushqimi në një periudhë të caktuar kohe.

Çdo episod i ngrënies së tepërt zakonisht vazhdon derisa personi të ngopet me dhimbje. Gjatë një qejfi, personi zakonisht ndjen se nuk mund të ndalojë së ngrëni ose të kontrollojë se sa po ha.

Tensionet mund të ndodhin me çdo lloj ushqimi, por më së shpeshti ndodhin me ushqimet që individi zakonisht do të shmangte.

Individët me bulimi pastaj përpiqen të pastrohen për të kompensuar kaloritë e konsumuara dhe për të lehtësuar shqetësimin e zorrëve.

Sjelljet e zakonshme të pastrimit përfshijnë të vjella të detyruara, agjërim, laksativë, diuretikë, klizma dhe ushtrime të tepruara.

Simptomat mund të duken shumë të ngjashme me ato të ngrënies së tepërt ose pastrimit të nënllojeve të anoreksisë nervore. Megjithatë, individët me bulimi zakonisht mbajnë një peshë relativisht tipike në vend që të humbin një sasi të madhe të peshës.

Simptomat e zakonshme të bulimia nervore përfshijnë:

 • episodet e përsëritura të ngrënies së tepërt me ndjenjën e mungesës së kontrollit
 • episodet e përsëritura të sjelljeve të papërshtatshme të pastrimit për të parandaluar shtimin në peshë
 • vetëvlerësimi i ndikuar tepër nga forma dhe pesha e trupit
 • frika e shtimit në peshë, pavarësisht se ka një peshë tipike

Efektet anësore të bulimisë mund të përfshijnë fytin e përflakur dhe dhimbje të fytit, gjëndrat e pështymës së fryrë, smaltin e dhëmbëve të konsumuar, prishjen e dhëmbëve, refluksin e acidit, acarimin e zorrëve, dehidratimin e rëndë dhe shqetësimet hormonale.

Në raste të rënda, bulimia mund të krijojë gjithashtu një çekuilibër në nivelet e elektroliteve, si natriumi, kaliumi dhe kalciumi. Kjo mund të shkaktojë një goditje në tru ose sulm në zemër.

3. Çrregullimi i ngrënies së tepërt

Çrregullimi i ngrënies së tepërt është forma më e përhapur e çrregullimit të të ngrënit dhe një nga sëmundjet kronike më të zakonshme tek adoleshentët.

Zakonisht fillon gjatë adoleshencës dhe moshës madhore të hershme, megjithëse mund të zhvillohet më vonë.

Individët me këtë çrregullim kanë simptoma të ngjashme me ato të bulimisë ose nënllojit të anoreksisë së ngrënies së tepërt.

Për shembull, ata zakonisht hanë sasi jashtëzakonisht të mëdha ushqimi në periudha relativisht të shkurtra kohore dhe ndjejnë mungesë kontrolli gjatë qejfeve.

Njerëzit me çrregullim të ngrënies së tepërt nuk i kufizojnë kaloritë ose nuk përdorin sjellje pastruese, të tilla si të vjellat ose ushtrimet e tepërta, për të kompensuar qejfin e tyre.

Simptomat e zakonshme të çrregullimit të ngrënies së tepërt përfshijnë:

 • ngrënia e sasive të mëdha të ushqimit me shpejtësi, në fshehtësi dhe derisa të ngopet në mënyrë të pakëndshme, pavarësisht se nuk ndihet i uritur
 • ndjenja e mungesës së kontrollit gjatë episodeve të ngrënies së tepërt
 • ndjenjat e shqetësimit, të tilla si turpi, neveri ose faji, kur mendoni për sjelljen e tepruar të ngrënies
 • mos përdorimi i sjelljeve pastruese, të tilla si kufizimi i kalorive, të vjellat, ushtrimet e tepërta ose përdorimi laksativ ose diuretik, për të kompensuar ngrënien e tepërt

Njerëzit me çrregullim të ngrënies së tepërt shpesh konsumojnë një sasi të tepërt ushqimi dhe mund të mos bëjnë zgjedhje ushqimore me vlera ushqyese. Kjo mund të rrisë rrezikun e tyre për komplikime mjekësore si sëmundjet e zemrës, goditjet në tru dhe diabeti i tipit 2.

4. Pica

Pica është një çrregullim i të ngrënit që përfshin ngrënien e gjërave që nuk konsiderohen ushqim dhe që nuk ofrojnë vlera ushqyese.

Individët me pica dëshirojnë substanca jo ushqimore si akull, papastërti, dhe, shkumës, sapun, letër, flokë, leckë, lesh, guralecë, detergjent rrobash ose niseshte misri.

Pica mund të ndodhë tek të rriturit, fëmijët dhe adoleshentët.

Më së shpeshti shihet tek individët me kushte që ndikojnë në funksionimin e përditshëm, duke përfshirë aftësitë e kufizuara intelektuale, kushtet e zhvillimit si çrregullimi i spektrit të autizmit dhe gjendjet e shëndetit mendor si skizofrenia.

Individët me pica mund të jenë në një rrezik të shtuar të helmimit, infeksioneve, dëmtimeve të zorrëve dhe mangësive ushqyese. Në varësi të substancave të gëlltitura, pica mund të jetë fatale.

Megjithatë, që gjendja të konsiderohet pica, ngrënia e substancave jo ushqimore nuk duhet të jetë pjesë tipike e kulturës ose fesë së dikujt. Për më tepër, ajo nuk duhet të konsiderohet një praktikë e pranueshme shoqërore nga bashkëmoshatarët e një personi.

5. Çrregullimi i përtypjes

Çrregullimi i përtypjes është një tjetër çrregullim i të ngrënit i njohur rishtazi.

Ai përshkruan një gjendje në të cilën një person rigurgiton ushqimin që e ka përtypur dhe gëlltitur më parë, e ripërtyp atë dhe më pas ose e gëlltitet përsëri ose e pështynë.

Ky përtypje zakonisht ndodh brenda 30 minutave të para pas një vakti.

Ky çrregullim mund të zhvillohet gjatë foshnjërisë, fëmijërisë ose moshës madhore. Tek foshnjat, ajo tenton të zhvillohet midis moshës 3 dhe 12 muajsh dhe shpesh zhduket vetë. Fëmijët dhe të rriturit me këtë gjendje zakonisht kërkojnë terapi për ta zgjidhur atë.

Nëse nuk zgjidhet tek foshnjat, çrregullimi i përtypjes mund të rezultojë në humbje peshe dhe kequshqyerje të rëndë që mund të jetë fatale.

Të rriturit me këtë çrregullim mund të kufizojnë sasinë e ushqimit që hanë, veçanërisht në publik. Kjo mund t’i çojë ata të humbin peshë dhe të bëhen nënpeshë.

6. Çrregullim shmangës/kufizues i marrjes së ushqimit

Çrregullimi shmangës/kufizues i marrjes së ushqimit (ARFID) është një emër i ri për një çrregullim të vjetër.

Termi ka zëvendësuar termin “çrregullim i të ushqyerit të foshnjërisë dhe fëmijërisë së hershme”, një diagnozë e rezervuar më parë për fëmijët nën moshën 7.

Individët me këtë çrregullim përjetojnë ushqim të shqetësuar për shkak të mungesës së interesit për të ngrënë ose për shkak të neverisë për disa erëra, shije, ngjyra, tekstura ose temperatura.

Simptomat e zakonshme të ARFID përfshijnë:

 • shmangia ose kufizimi i marrjes së ushqimit që e pengon personin të hajë mjaft kalori ose lëndë ushqyese
 • zakonet e të ngrënit që ndërhyjnë në funksionet tipike shoqërore, të tilla si ngrënia me të tjerët
 • humbje peshe ose zhvillim i dobët për moshën dhe gjatësinë
 • mungesa e lëndëve ushqyese ose varësia nga suplementet ose ushqyerja me tuba

Është e rëndësishme të theksohet se ARFID shkon përtej sjelljeve të zakonshme, të tilla si ngrënia e kujdesshme tek të vegjlit ose marrja më e ulët e ushqimit tek të rriturit e moshuar.

Për më tepër, ai nuk përfshin shmangien ose kufizimin e ushqimeve për shkak të mungesës së disponueshmërisë ose praktikave fetare ose kulturore.

Çrregullime të tjera të të ngrënit

Përveç gjashtë çrregullimeve të të ngrënit të mësipërm, ekzistojnë edhe çrregullime të tjera më pak të njohura ose më pak të zakonshme.

Këto përfshijnë:

 • Çrregullimi i pastrimit. Individët me çrregullim pastrimi shpesh përdorin sjellje pastruese, të tilla si të vjella, laksativë, diuretikë ose ushtrime të tepërta, për të kontrolluar peshën ose formën e tyre.
 • Sindroma e të ngrënit gjatë natës. Individët me këtë sindromë hanë shpesh gjatë natës, shpesh pas zgjimit nga gjumi.
 • Çrregullime të tjera të specifikuara të ushqyerjes ose të ngrënit (OSFED). Ndërsa nuk gjendet në DSM-5, kjo kategori përfshin çdo gjendje tjetër që ka simptoma të ngjashme me ato të një çrregullimi të të ngrënit, por që nuk përshtatet me asnjë nga çrregullimet e mësipërme.
 • Një çrregullim që aktualisht mund të jetë nën OSFED është ortoreksia. Megjithëse ortoreksia përmendet gjithnjë e më shumë në media dhe në studimet shkencore, DSM ende nuk e njeh atë si një çrregullim të veçantë të të ngrënit.

Individët me ortoreksi priren të kenë një fokus obsesiv në ushqimin e shëndetshëm në një masë që prish jetën e tyre të përditshme. Ata mund të kontrollojnë me detyrim listat e përbërësve dhe etiketat ushqimore dhe të ndjekin me obsesion llogaritë e “mënyrës së shëndetshme të jetesës” në mediat sociale.

Dikush me këtë gjendje mund të eliminojë grupe të tëra ushqimore, nga frika se nuk janë të shëndetshëm. Kjo mund të çojë në kequshqyerje, humbje të rëndë në peshë, vështirësi në të ngrënë jashtë shtëpisë dhe shqetësim emocional.

Individët me ortoreksi rrallë janë të fokusuar në humbjen e peshës. Në vend të kësaj, vetëvlerësimi, identiteti ose kënaqësia e tyre varet nga sa mirë janë në përputhje me rregullat e dietës së vetë-imponuar.

Si e dini nëse keni një çrregullim të të ngrënit?

Nëse keni një çrregullim të të ngrënit, identifikimi i gjendjes dhe kërkimi i trajtimit më shpejt do të përmirësojë shanset tuaja për t’u rikuperuar. Të qenit i vetëdijshëm për shenjat dhe simptomat paralajmëruese mund t’ju ndihmojë të vendosni nëse keni nevojë të kërkoni ndihmë.

Jo të gjithë do të kenë çdo shenjë ose simptomë menjëherë, por disa sjellje mund të sinjalizojnë një problem, të tilla si:

 • sjelljet dhe qëndrimet që tregojnë se humbja e peshës, dieta dhe kontrolli mbi ushqimin po bëhen shqetësimet kryesore
 • preokupimi me peshën, ushqimin, kaloritë, yndyrnat, gramët dhe dietën
 • refuzimi për të ngrënë disa ushqime
 • siklet me të ngrënit pranë të tjerëve
 • ritualet e ushqimit (mos lejimi i prekjes së ushqimeve, ngrënia vetëm e grupeve të caktuara ushqimore)
 • anashkalimi i vakteve ose ngrënja vetëm e pjesëve të vogla
 • dietat e shpeshta ose dietat e modës
 • shqetësim ekstrem me madhësinë, formën dhe pamjen e trupit
 • kontrolli i shpeshtë në pasqyrë për të meta të perceptuara në pamje
 • luhatje ekstreme të humorit

Nëse këto simptoma rezonojnë me ju dhe mendoni se mund të keni një çrregullim të të ngrënit, është e rëndësishme të kontaktoni një profesionist për ndihmë.

Marrja e vendimit për të filluar rikuperimin e çrregullimeve të të ngrënit mund të ndihet e frikshme ose dërrmuese, por kërkimi i ndihmës nga profesionistët, grupet mbështetëse të rikuperimit të çrregullimeve të të ngrënit dhe komuniteti juaj mund ta bëjnë shërimin më të lehtë.

Trajtimi i çrregullimeve të të ngrënit

Planet e trajtimit të çrregullimeve të të ngrënit janë të përshtatura në mënyrë specifike për çdo person dhe mund të përfshijnë një kombinim të terapive të shumta.

Trajtimi zakonisht do të përfshijë terapi bisede, si dhe kontrolle të rregullta shëndetësore me një mjek.

Është e rëndësishme të kërkoni trajtim herët për çrregullimet e të ngrënit, pasi rreziku i komplikimeve mjekësore dhe vetëvrasjes është i lartë.

Opsionet e trajtimit përfshijnë:

 • Psikoterapi individuale, grupore ose familjare. Një lloj psikoterapie e quajtur terapia konjitive e sjelljes (CBT) mund të rekomandohet për të ndihmuar në reduktimin ose eliminimin e sjelljeve të çrregullta të tilla si ngrënia e tepërt, pastrimi dhe kufizimi. CBT përfshin të mësuarit se si të njohësh dhe ndryshosh modelet e mendimit të shtrembëruar ose jo të dobishëm.
 • Medikamente. Një mjek mund të rekomandojë trajtim me medikamente të tilla si ilaqet kundër depresionit, antipsikotikët ose stabilizuesit e humorit për të ndihmuar në trajtimin e një çrregullimi të të ngrënit ose kushteve të tjera që mund të ndodhin në të njëjtën kohë, si depresioni ose ankthi.
 • Këshillim për të ushqyerit. Kjo përfshin punën me një dietolog për të mësuar zakonet e duhura të ushqyerjes dhe të ushqyerit dhe gjithashtu mund të përfshijë rivendosjen ose menaxhimin e peshës së një personi nëse ai ka përjetuar ndryshime të rëndësishme në peshë. Studimet sugjerojnë se kombinimi i terapisë ushqimore me terapinë njohëse mund të përmirësojë ndjeshëm rezultatet e trajtimit.

Si të ndihmoni dikë me një çrregullim të të ngrënit

Nëse mendoni se dikush në jetën tuaj ka një çrregullim të të ngrënit, zgjedhja juaj më e mirë është ta mbështesni dhe inkurajoni që të kërkojnë ndihmë nga një profesionist i kujdesit shëndetësor.

Kjo mund të jetë jashtëzakonisht e vështirë për dikë që jeton me një çrregullim të të ngrënit, por mbështetja e tyre në mënyra të tjera do t’i ndihmojë ata të ndihen të kujdesur dhe të inkurajuar në shërimin e tyre.

Shërimi nga një çrregullim i të ngrënit mund të zgjasë shumë dhe ky person mund të ketë periudha të rikthimit të sjelljeve të vjetra, veçanërisht gjatë periudhave të stresit. Nëse jeni afër këtij personi, është e rëndësishme të jeni pranë tij dhe të jeni të duruar gjatë gjithë shërimit të tyre.

Mënyrat për të mbështetur dikë me një çrregullim të të ngrënit përfshijnë:

 • Duke i dëgjuar ata. Marrja e kohës për të dëgjuar mendimet e tyre mund t’i ndihmojë ata të ndihen të dëgjuar, të respektuar dhe të mbështetur. Edhe nëse nuk jeni dakord me atë që thonë ata, është e rëndësishme që ata të dinë që ju jeni aty për ta dhe se ata kanë dikë për t’i besuar.
 • Përfshirja e tyre në aktivitete. Mund t’i afroheni dhe t’i ftoni ata në aktivitete dhe ngjarje shoqërore ose t’i pyesni nëse duan të shoqërohen një me një. Edhe nëse ata nuk duan të jenë socialë, është e rëndësishme të kontrolloni dhe t’i ftoni që t’i ndihmoni të ndihen të vlerësuar dhe më pak të vetmuar.
 • Duke u përpjekur për të ndërtuar vetëvlerësimin e tyre. Sigurohuni që ata e dinë se vlerësohen dhe vlerësohen, veçanërisht për arsye jo fizike. Kujtojuni atyre pse jeni shoku i tyre dhe pse vlerësohen.

Në fund të fundit

Kategoritë e mësipërme kanë për qëllim të ofrojnë një kuptim më të mirë të çrregullimeve më të zakonshme të të ngrënit dhe të shpërndajnë mitet rreth tyre.

Çrregullimet e të ngrënit janë gjendje të shëndetit mendor që zakonisht kërkojnë trajtim. Ato gjithashtu mund të jenë të dëmshme për trupin nëse nuk trajtohen.

Nëse keni një çrregullim të të ngrënit ose njihni dikë që mund të ketë një të tillë, mund të kërkoni ndihmë nga një profesionist i kujdesit shëndetësor i specializuar në çrregullimet e të ngrënit.

Keni të njëjtat shqetësime?

Kontaktoni Spitalin CONTINENTAL në një nga format e kontaktit

Tabela e kontentit

Shperndaj:

Poste te tjera

NA KONTAKTONI

Kontakto

Telefononi ne numrat tane te kontaktit +355 69 700 4000  / +355 69 700 1000 ose plotesoni formen dhe merrni pergjigje profesionale ne nje kohe te shkurter

Duke shtypur butonin "Dergo" une pranoj qe nje nga specialistet e Spital Kontanental do te me kontaktoj ne nje nga format e kontaktit te lena nga une ne lidhje me problematiken e kerkuar.

Kontakto

Duke shtypur butonin "Dergo" une pranoj qe nje nga specialistet e Spital Kontanental do te me kontaktoj ne nje nga format e kontaktit te lena nga une ne lidhje me problematiken e kerkuar.