Kujdes i Dedikuar

Shëndetësor

Staf i Kualifikuar

Ndërkombëtar

Teknologji bashkëkohore

Në Shqipëri

Rr. Ali Demi tek ish kombinati Poligrafik

Parandalimi i Trombozës Dhe Njohja E Shenjave

Tabela e kontentit

Tromboza ose mpiksja e gjakut

Tromboza është një gjendje serioze ku një ose më shumë mpiksje gjaku formohen në enët e gjakut ose në zemër. Kur kjo ndodh, koagula mund të bllokojë rrjedhën e gjakut aty ku është formuar, ose mund të shkëputet dhe të zhvendoset diku tjetër në trupin tuaj. Nëse një koagulë në lëvizje ngec në një zonë kritike, mund të shkaktojë kushte kërcënuese për jetën si goditje në tru dhe sulm në zemër.

Mpiksja e gjakut dhe tromboza

Çfarë Është Tromboza?

Tromboza është formimi i një koagule gjaku (trombi) brenda një prej enëve tuaja të gjakut ose një dhomë të zemrës suaj. Koagulat mund të bllokojnë rrjedhën e gjakut në enët tuaja të gjakut ose të çlirohen dhe të zhvendosen diku tjetër në trupin tuaj. Nëse një koagulë ngec në një vend kritik si mushkëritë ose truri juaj, mund të prishë rrjedhjen e gjakut në atë organ dhe të rezultojë në një urgjencë kërcënuese për jetën. Simptomat ndryshojnë në bazë të vendndodhjes së koagulës dhe mund të përfshijnë dhimbje gjoksi, probleme me frymëmarrjen dhe ndryshime të lëkurës.

Disa njerëz përballen me një rrezik më të lartë të trombozës për shkak të kushteve mjekësore ose faktorëve të tjerë. Kuptimi i rrezikut tuaj mund t’ju ndihmojë të parandaloni trombozën dhe të mësoni simptomat mund t’ju ndihmojë të dalloni problemet nëse ato ndodhin.

Tromboza është një gjendje serioze dhe mund të bëhet më e rrezikshme me kalimin e kohës. Mund të kthehet shpejt në një urgjencë mjekësore. Sa më shpejt të kërkoni kujdes për trombozën, aq më të mira janë shanset për një rezultat të mirë.

Komplikacionet E Trombozës

Tromboza mund të çojë në shumë komplikiacione të ndryshme në varësi të vendit ku formohet ose zhvendoset mpiksja e gjakut. Grafiku i mëposhtëm rendit disa shembuj.

Vendndodhja e mpiksjes së gjakutKomplikacionet
MushkëritëEmboli pulmonare
TruriSulm ishemik kalimtar (TIA) ose goditje në tru
Zemra (Arteria Koronare)Atak në zemër
Qafë (Arteria Karotide)TIA ose goditje në tru
Bark (Arteria Mezenterike E Sipërme Ose Një Nga Degët E Saj)Ishemi mezenterike
Tabelë me komplikacionet e mpiksjes së gjakut.

Llojet E Trombozës

Dy llojet kryesore të trombozës janë:

 • Tromboza arteriale. Kjo është kur një koagulë gjaku formohet në një arterie. Arteriet tuaja bartin gjak nga zemra në pjesën tjetër të trupit tuaj. Tromboza arteriale është shkaku më i zakonshëm i infarkteve në zemër dhe goditjeve në tru.
 • Tromboza venoze. Kjo është kur një koagulë gjaku formohet në një venë. Venat e çojnë gjakun nga trupi në zemrën tuaj. Tromboza venoze është shkaku më i zakonshëm i një embolie pulmonare (tromboza e gjakut në mushkëri).

Tromboza është e rrezikshme në të dyja lokacionet (arterie ose vena) sepse mund:

 • Të shkaktojë një bllokim aty ku formohet. Koagula mund të qëndrojë në vend dhe të rritet derisa të jetë mjaft e madhe për të bllokuar rrjedhën e gjakut. Ashpërsia e këtij bllokimi varet nga vendi ku formohet koagula dhe sa e madhe bëhet.
 • Të shkaktojë një bllokim diku tjetër. Koagula mund të shkëputet nga origjina e saj dhe të transformohet në emboli. Më pas mund të udhëtojë në gjak dhe të ngecë në një enë gjaku më të vogël, duke krijuar një bllokim (emboli). Kjo është zakonisht ajo që shkakton kushte si goditje në tru dhe emboli pulmonare.
Ilustrim i kolesterolit te larte

Sa E Shpeshtë Është Tromboza?

Tromboza është jashtëzakonisht e shpeshtë dhe është shkaku themelor i 1 në 4 vdekjeve në mbarë botën. Kjo për shkak se tromboza mund të çojë në kushte të rrezikshme si atak në zemër, goditje në tru ose emboli pulmonare.

Tromboza është më e zakonshme tek njerëzit me kushte të caktuara mjekësore, duke përfshirë:

 • Fibrilacion atrial.
 • Kancer.
 • Semundje të arteries koronare.
 • Diabet.
 • Çrregullime të koagulimit si sindroma antifosfolipide.
 • Përdorim të duhanit.

Cilat Janë Simptomat E Trombozës?

Simptomat e trombozës varen nga madhësia e koagulës, vendndodhja e saj (ku formohet ose ngec) dhe ndërlikimet që shkakton. Bllokimi ka më shumë gjasa të ndodhë në zonat me enë gjaku shumë të vogla, veçanërisht në mushkëri, tru dhe më poshtë në këmbë dhe krahë. Grafiku i mëposhtëm zbërthen simptomat sipas vendndodhjes.

Vendndodhja e koagulimitSimptomat
MushkëriSimptomat e një embolie pulmonare, të cilat përfshijnë:
Dhimbje të forta në gjoks dhe në zonat përreth (nofulla, qafë, shpatull, shpinë ose krahë).Dhimbje kur merrni frymë.Probleme të papritura me frymëmarrjen kur jeni aktiv ose në pushim.
Tru ose qafëSimptomat e një ataku ishemik kalimtar (TIA) ose goditje në tru, të cilat përfshijnë:
Dobësi ose probleme me kontrollin e muskujve në njërën anë të trupit tuaj.Të folurit të ngatërruar.Rënie e dukshme dhe mungesë e kontrollit të muskujve në njërën anë të fytyrës.Konfuzion, agjitacion ose ndryshe ndryshime të pazakonta të sjelljes.
ZemërSimptomat e një ataku në zemër, të cilat përfshijnë:
Dhimbje ose shqetësim në gjoks (anginë).Probleme me frymëmarrjen.Marramendje ose dobësi.
Femrat shpesh kanë simptoma shtesë.
BarkSimptomat e ishemisë mezenterike, të cilat përfshijnë:
Dhimbje të forta stomaku ose barku, veçanërisht pas ngrënies.Fryrje, të përziera dhe të vjella.Diarre, e cila mund të përmbajë gjak.Ethe.
Arterie në krah apo këmbëLëkurë që duket më e zbehtë se zonat e tjera.Lëkurë që ndihet e ftohtë në prekje.Dobësi dhe pamundësi për të lëvizur pjesën e prekur të trupit.Mpirje ose ndjesi shpimi gjilpërash (gjilpërat dhe gjilpërat), mundësisht me dhimbje.Flluska ose plagë.Therje e lëkurës, e cila ndodh kur lëkura largohet nga indi poshtë.Nekrozë, ose vdekja e indeve.
Vena në krah apo këmbëLëkurë që duket më e kuqe ose më e errët se zonat e tjera.Dhimbje, veçanërisht rreth zonës së prekur.Ënjtje nga grumbullimi i lëngjeve.Lëkurë që ndihet e ngrohtë në prekje.
Tabelë me simptomat e trombozës.
Simptomat e trombozes

Çfarë E Shkakton Trombozën?

Tromboza ndodh kur diçka dëmton rreshtimin e brendshëm të enëve të gjakut (endoteli) ose ngadalëson rrjedhën e gjakut. Në secilin rast, qelizat në gjakun tuaj fillojnë të ngjiten së bashku kur nuk duhet.

Normalisht, shumë qeliza në gjakun tuaj bashkëjetojnë në harmoni dhe bashkohen kur nevojiten për një punë të caktuar. Për shembull, nëse keni një plagë, trombocitet dhe proteinat bashkohen së bashku në vendin e lëndimit për të shërbyer si një tapë. Ky proces shumëfazor (hemostaza) formon një koagulë të nevojshme që ju ndalon të humbni shumë gjak. Koagula shpërndahet kur plaga juaj shërohet. Është si një takim urgjent në punë kur të gjithë mblidhen në një tavolinë. Kur problemi zgjidhet, të gjithë largohen dhe shkojnë në rrugët e tyre.

Por kushte të ndryshme mjekësore, medikamente dhe faktorë të tjerë mund të bëjnë që përbërësit e gjakut tuaj të grumbullohen së bashku kur nuk kanë nevojë ose të dështojnë të treten kur duhet. Si rezultat, një koagulë gjaku (tromb) mund të formohet nga grumbujt e komponentëve të koagulimit të gjakut dhe potencialisht të bëhet më i madh. Ajo gjithashtu mund të shkëputet dhe të udhëtojë përmes qarkullimit të gjakut derisa të ngecë në një enë gjaku më të vogël (emboli).

Të dyja këto situata mund të çojnë në komplikacione të rrezikshme – apo edhe kërcënuese për jetën. Kjo është arsyeja pse është e rëndësishme të mësoni se çfarë mund t’ju vërë në rrezik.

Cilët Janë Faktorët E Rrezikut?

Çdo gjë që ndërhyn në aftësinë e gjakut për të rrjedhur lirshëm ose për të mpiksur normalisht mund të rrisë rrezikun për trombozë. Kjo përfshin shumë kushte, medikamente dhe faktorë të stilit të jetesës.

Faktorët specifikë të rrezikut përfshijnë:

 • Aterosklerozën.
 • Fibrilacionin atrial.
 • Të qenurit mbi 60 vjeç.
 • Çrregullime të koagulimit të gjakut.
 • Kancerin.
 • Kimioterapinë.
 • Diabetin.
 • Historinë familjare të mpiksjes së gjakut.
 • Kryerjen e operacioneve ose procedurave të caktuarae.
 • Infraktin.
 • Sëmundjen e valvulave të zemrës.
 • Presionin e lartë të gjakut.
 • Kolesterolin e lartë.
 • Sëmundjet inflamatore ose autoimune.
 • Obezitetin.
 • Paralizën e një këmbë.
 • Shtatzëninë.
 • Sulmin e mëparshëm në zemër ose goditjen në tru.
 • Qëndrimin ulur për një kohë të gjatë për arsye të ndryshme, duke përfshirë fluturimet e gjata ose pushimin në shtrat.
 • Përdorimin e duhanit.
 • Përdorimin e pilulave kontraceptive që përmbajnë estrogjen.
 • Përdorimin e zëvendësimit të hormoneve për simptomat e menopauzës.
Diagnostikimi i trombozes

Si Diagnostikohet Tromboza?

Mjekët diagnostikojnë trombozën bazuar në:

 • Ekzaminim fizik.
 • Teste imazherike.
 • Analizat e gjakut.

Ekzaminimi Fizik

Gjatë një ekzaminimi fizik, një mjek do të:

 • Ju bëjë pyetje në lidhje me simptomat dhe historinë tuaj mjekësore.
 • Shikojë zona të ndryshme të trupit tuaj për shenja të dukshme të trombozës.
 • Ndjejë zonat shqetësuese për të kontrolluar për ënjtje, ndryshime të indeve ose ndryshime të temperaturës.
 • Përdorë një stetoskop për të dëgjuar zemrën, frymëmarrjen dhe sistemin tuaj të tretjes.
 • Kontrollojë pulset në krahët ose këmbët tuaja.

Testet Imazherike

Testet imazherike lejojnë mjekun tuaj të shohë brenda trupit tuaj. Testet e mundshme që mund t’ju nevojiten përfshijnë:

 • Skanimet e tomografisë së kompjuterizuar (CT).
 • Imazhe me rezonancë magnetike (MRI).
 • Ultratinguj.
 • Rrezet X të enëve tuaja të gjakut (angiogram ose venogram).

Analizat E Gjakut

Analizat e gjakut mund të tregojnë nëse gjaku juaj mpikset shumë lehtë dhe të ndihmojë ofruesin tuaj të kuptojë pse. Këto analiza zakonisht kërkojnë sa vijon:

 • Komponentët e gjakut. Disa analiza matin disa lloje të qelizave të gjakut si trombocitet dhe komponimet kimike, veçanërisht ato që ndikojnë në mpiksje.
 • Shenjat e formimit të koagulave. Këto janë kimikate që zakonisht shfaqen në gjakun tuaj vetëm nëse keni një koagulë në atë kohë. Ata mund të ndihmojnë mjekët të konfirmojnë ose përjashtojnë një koagulë aktive.
 • Shenjat e dëmtimit të zemrës. Një shembull i kësaj është troponina, një proteinë në qelizat e muskujve. Qelizat e muskujve tuaj të zemrës përmbajnë një lloj troponine shumë specifike që nuk gjendet diku tjetër në trupin tuaj. Dëmtimi i qelizave të zemrës suaj, si për shembull nga një atak në zemër, bën që troponina të rrjedhë në gjakun tuaj. Testet e Troponinës mund të ndihmojnë në konfirmimin ose përjashtimin e sulmeve në zemër, të cilat shpesh ndodhin për shkak të trombozës. Një koagulë  gjaku në mushkëri gjithashtu mund të rezultojë në një rritje të troponinës për shkak të rritjes së tendosjes në zemër, sepse ajo pompon gjakun nëpër mushkëri.
Trajtim per trombozen

Si Trajtohet Tromboza?

Trajtimet e trombozës përfshijnë medikamente, procedura minimale invazive dhe operacione. Mjeku juaj do të përshtatë trajtimin sipas nevojave tuaja.

Trajtimet e mundshme përfshijnë:

 • Hollues gjaku. Këto medikamente e pengojnë gjakun tuaj të mpikset shumë lehtë. Ata nuk mund të heqin qafe një koagulë ekzistuese, por mund ta parandalojnë rritjen e saj. Ka dy klasa të holluesve të gjakut: ilaçet kundër trombociteve dhe antikoagulantët.
 • Terapia trombolitike. Terapia trombolitike përdor medikamente për të shpërndarë mpiksjen e gjakut. Të tilla “medikamente kundër mpiksjes” janë veçanërisht të dobishme për koagula në zona kritike. Ato shërbejnë si trajtim urgjent për sulmet në zemër, goditjet në tru dhe komplikime të tjera të trombozës.
 • Trombektomia. Një nga mënyrat më të drejtpërdrejta për të hequr një koagulë është që një kirurg ta aksesojë atë dhe ta heqë atë. Kjo është ajo që ndodh me trombektominë. Kirurgët përdorin teknika të hapura ose minimalisht invazive.

Ju gjithashtu mund të keni nevojë për trajtime shtesë për komplikimet e trombozës. Mjeku juaj mund të shpjegojë se çfarë mund t’ju nevojitet dhe pse është e nevojshme.

Sa Kohë Pas Trajtimit Do Të Ndihem Më Mirë?

Shumica e njerëzve që marrin trajtim ndihen më mirë ndërsa trajtohen, veçanërisht kur gjaku kthehet në zonat e bllokuara më parë. Kjo mund të ndodhë në minuta ose orë, në varësi të vendndodhjes dhe madhësisë së koagulës dhe trajtimeve specifike.

Në rastet kur keni pasur efekte të rënda nga një koagulë, si sulm në zemër ose goditje në tru, mund të kalojnë disa ditë para se të filloni të ndiheni më mirë. Kjo është veçanërisht e vërtetë nëse keni nevojë për kirurgji ose procedura dhe kujdes më intensiv.

Mjeku juaj është personi që e kupton më mirë rastin tuaj. Ata mund t’ju tregojnë më shumë se çfarë të prisni në rrethanat tuaja specifike.

Parandalimi i trombozes

Si Mund Ta Parandaloj Trombozën?

Kur e dini se jeni në rrezik për koagula, parandalimi është shumë më i lehtë. Mënyra më e mirë për të ditur për rrezikun tuaj është të bëni një vizitë fizike vjetore (kontroll). Mjeku juaj mund të zbulojë shumë kushte që rrisin rrezikun tuaj për trombozë shumë kohë përpara se të formohen koagulat dhe të ofrojë udhëzime për parandalimin.

Mjeku juaj mund të rekomandojë:

 • Medikamente për presionin e gjakut. Me kalimin e kohës, presioni i lartë i gjakut shkakton shumë stres në brendësi të enëve të gjakut. Ky lloj konsumimi mund ta bëjë më të lehtë formimin dhe rritjen e mpiksjes së gjakut në muret e enëve tuaja. Medikamentet për presionin e gjakut parandalojnë koagulën duke mos u dhënë atyre vende të reja për të formuar.
 • Medikamente për hollimin e gjakut. Këto medikamente parandalojnë koagulimin shumë të lehtë të gjakut. Mjekët përdorin lloje të ndryshme për të parandaluar dhe trajtuar trombozën.
 • Medikamente për uljen e kolesterolit. Nivelet tuaja të kolesterolit ndikojnë në ndërtimin e pllakave në arteriet tuaja dhe pllakat rrisin rrezikun për trombozë. Ulja e kolesterolit tuaj kufizon atë grumbullim.
 • Menaxhoni peshën tuaj me dietë dhe stërvitje. Mundohuni të hani një dietë të shëndetshme për zemrën (si dieta mesdhetare). Plus, bëni mjaftueshëm ushtrime (150 minuta aktivitet me intensitet të moderuar në javë). Të bërit e kësaj mund t’ju ndihmojë të mbani një peshë që është e shëndetshme për ju.
 • Lëvizni më shumë. Qëndrimi ulur për një kohë të gjatë rrit rrezikun për trombozë. Nëse puna juaj ju mban ulur ose në këmbë për periudha të gjata, bëni pushime të shkurtra. Edhe qëndrimi në këmbë dhe shtrirja për disa minuta mund të ndihmojë. Nëse nuk jeni në gjendje të ngriheni në këmbë ose të lëvizni për shkak të kushteve shëndetësore ose rrethanave të tjera, pyesni mjekun tuaj për mënyra alternative për të mbajtur gjakun tuaj në lëvizje me aktivitet.
 • Lënia e duhanit. Pirja e duhanit dhe format e tjera të përdorimit të duhanit (si vape dhe cigaret elektronike) rrisin shumë rrezikun për trombozë. Kërkojini mjekut tuaj burime për t’ju ndihmuar të hiqni dorë. Dhe nëse aktualisht nuk përdorni duhan, mos e filloni.

Çfarë Mund Të Pres Nëse Vuaj Nga Tromboza?

Diagnoza dhe trajtimi i hershëm mund të rivendosë qarkullimin e gjakut dhe të ulë mundësinë e komplikacioneve. Nëse një ndërlikim (si sulmi në zemër ose goditja në tru) çon në diagnozën tuaj, mjeku juaj do ta trajtojë atë gjendje dhe do të bëjë gjithçka që është e mundur për të rivendosur funksionin e organeve dhe indeve të prekura.

Sa Zgjat Tromboza?

Kohëzgjatja varet nga shkaku themelor, trajtimet dhe sa shpejt kërkoni kujdes mjekësor. Tromboza mund të jetë jetëshkurtër me trajtim të menjëhershëm. Megjithatë, kushtet që e shkaktojnë mund të jenë kronike ose të përjetshme. Për shembull, çrregullimet e koagulimit të gjakut me të cilat keni lindur mund t’ju vënë në rrezik për trombozë gjatë gjithë jetës. Mjeku juaj mund t’ju ndihmojë të menaxhoni kushtet themelore për të ulur rrezikun tuaj.

Cila Është Perspektiva Për Njerëzit Që Vuajnë Nga Tromboza?

Perspektiva ose prognoza juaj varet nga shumë faktorë, duke përfshirë:

 • Sa shpejt kërkoni trajtim.
 • Ku formohet koagula.
 • Nëse koagula qëndron në një vend ose zhvendoset në qarkullimin e gjakut.
 • Nëse ndodhin kompliacione.

Një koagulë që qëndron në vend është një problem, por zakonisht është më pak e rrezikshme sesa një koagulë që udhëton në qarkullimin tuaj të gjakut. Perspektiva për trombozën mund të përkeqësohet kur një koagulë e lirshme përfundon në një organ kritik si zemra, truri ose mushkëritë tuaja.

Mjeku juaj mund t’ju tregojë më shumë për prognozën tuaj bazuar në situatën tuaj individuale.

Kujdesi per parandalimin e mpiksjes se gjakut

Si Të Kujdesem Për Veten?

Nëse keni pasur trombozë në të kaluarën ose jeni në rrezik për të patur një, është thelbësore që:

 • Të merrni barnat tuaja saktësisht siç ju thotë mjeku juaj. Rreziku i komplikacioneve rritet ndjeshëm nëse papritmas ndaloni marrjen e medikamenteve që parandalojnë trombozën, veçanërisht holluesit e gjakut. Është gjithashtu e rrezikshme të merrni më shumë se sasia e rekomanduar (si p.sh. doza e dyfishtë pasi keni harruar të merrni një dozë).
 • Vizitoni mjekun tuaj rregullisht. Mjeku juaj do t’ju tregojë se sa shpesh duhet të vini për takime. Shkoni në të gjitha takimet tuaja në mënyrë që mjeku juaj të mund të monitorojë gjendjen tuaj.
 • Kryeni ndryshime në stilin e jetës. Pyetni mjekun tuaj se cilat ndryshime janë më të rëndësishme për ju dhe kërkoni burime për t’ju mbështetur gjatë rrugës.
 • Kontaktoni të tjerë. Biseda me të tjerët që vuajnë nga e njëjta gjë mund të ndihmojë në menaxhimin e çdo shqetësimi ose ankthi që mund të ndjeni. Mjeku juaj mund t’ju ndihmojë të gjeni komunitete ku mund të kontaktoni personalisht ose në internet.

Një Shënim Nga Spitali Continental

Tromboza është një gjendje që mund të kthehet shpejt në një emergjencë kërcënuese për jetën. Gjëja më e rëndësishme që mund të bëni është të përpiqeni të parandaloni trombozën. Ndërsa nuk mund ta parandaloni gjithmonë, njohja e simptomave mund t’ju ndihmojë të kuptoni se kur duhet të kërkoni kujdes të menjëhershëm mjekësor.

Nëse keni pasur trombozë në të kaluarën, mund të shqetësoheni për atë që do të sjellë e ardhmja. Ndani pyetjet dhe shqetësimet tuaja me mjekun tuaj. Ata janë burimi juaj më i mirë i informacionit për atë që mund të prisni në situatën tuaj specifike.

Keni të njëjtat shqetësime?

Kontaktoni Spitalin CONTINENTAL në një nga format e kontaktit

Tabela e kontentit

Shperndaj:

Poste te tjera

NA KONTAKTONI

Kontakto

Telefononi ne numrat tane te kontaktit +355 69 700 4000  / +355 69 700 1000 ose plotesoni formen dhe merrni pergjigje profesionale ne nje kohe te shkurter

Duke shtypur butonin "Dergo" une pranoj qe nje nga specialistet e Spital Kontanental do te me kontaktoj ne nje nga format e kontaktit te lena nga une ne lidhje me problematiken e kerkuar.

Kontakto

Duke shtypur butonin "Dergo" une pranoj qe nje nga specialistet e Spital Kontanental do te me kontaktoj ne nje nga format e kontaktit te lena nga une ne lidhje me problematiken e kerkuar.