Kujdes i Dedikuar

Shëndetësor

Staf i Kualifikuar

Ndërkombëtar

Teknologji bashkëkohore

Në Shqipëri

Rr. Ali Demi tek ish kombinati Poligrafik

Sëmundjet Infektive: Llojet, Shkaqet Dhe Trajtimet

Tabela e kontentit

Foto qe ilustron lloje virusi pergjegjes per semundje infektive

Sëmundjet infektive janë sëmundje të shkaktuara nga agjentë të dëmshëm (patogjenë) që hyjnë në trupin tuaj. Shkaktarët më të zakonshëm janë viruset, bakteret, kërpudhat dhe parazitët. Sëmundjet infektive zakonisht përhapen nga njëri individ te tjetri, përmes ushqimit ose ujit të kontaminuar dhe përmes pickimeve të insekteve. Disa sëmundje infektive janë të vogla dhe disa janë shumë serioze.

Çfarë Janë Sëmundjet Infektive?

Sëmundjet infektive janë sëmundje të shkaktuara nga organizma të dëmshëm (patogjenë) që hyjnë në trupin tuaj nga jashtë. Patogjenët që shkaktojnë sëmundje infektive janë viruset, bakteret, kërpudhat, parazitët dhe rrallë, prionët. Ju mund të merrni sëmundje infektive nga njerëz të tjerë, kafshime insektesh dhe ushqimi, uji ose toka e kontaminuar.

Cili Është Ndryshimi Midis Sëmundjeve Infektive Dhe Sëmundjeve Joinfektive?

Sëmundjet infektive shkaktohen nga organizma të dëmshëm që hyjnë në trupin tuaj nga jashtë, si viruset dhe bakteret. Sëmundjet joinfektive nuk shkaktohen nga organizma të jashtëm, por nga gjenetika, dallimet anatomike, plakja dhe mjedisi ku jetoni. Nuk mund të merrni sëmundje joinfektive nga njerëzit e tjerë, duke kafshuar një insekt ose nga ushqimi juaj.

Gripi, fruthi, HIV, COVID-19 dhe salmonela janë të gjitha shembuj të sëmundjeve infektive. Kanceri, diabeti, dështimi kongjestiv i zemrës dhe sëmundja e Alzheimerit janë të gjitha shembuj të sëmundjeve joinfektive.

Foto qe ilustron perhapjen e semundjeve infektive.

Cilat Janë Llojet E Sëmundjeve Infektive?

Sëmundjet infektive mund të jenë infeksione virale, bakteriale, parazitare ose kërpudhore. Ekziston gjithashtu një grup i rrallë sëmundjesh infektive të njohura si encefalopatitë spongiforme të transmetueshme (TSE).

 • Infeksionet virale. Viruset janë një pjesë e informacionit (ADN ose ARN) brenda një guaske mbrojtëse (kapsidi). Viruset janë shumë më të vogla se qelizat tuaja dhe nuk kanë asnjë mënyrë për t’u riprodhuar vetë. Ata futen brenda qelizave tuaja dhe përdorin makinerinë e qelizave tuaja për të krijuar kopje të tyre.
 • Infeksionet bakteriale. Bakteret janë organizma njëqelizorë me udhëzimet e tyre të shkruara në një pjesë të vogël të ADN-së. Bakteret janë kudo rreth nesh, duke përfshirë brenda trupit tonë dhe në lëkurën tonë. Shumë baktere janë të padëmshme apo edhe të dobishme, por disa baktere çlirojnë toksina që mund t’ju bëjnë të sëmureni.
 • Infeksionet mykotike. Ashtu si bakteret, ka shumë kërpudha të ndryshme. Ata jetojnë në trupin tuaj. Kur kërpudhat tuaja rriten shumë ose kur kërpudhat e dëmshme hyjnë në trupin tuaj përmes gojës, hundës ose një prerje në lëkurë, ju mund të sëmureni.
 • Infeksionet parazitare. Parazitët përdorin trupat e organizmave të tjerë për të jetuar dhe t’u riprodhuar. Parazitët përfshijnë krimbat (helminthët) dhe disa organizma njëqelizorë (protozoarët).
 • Encefalopatitë spongiforme të transmetueshme (TSE/ sëmundjet e prionëve). TSE-të shkaktohen nga prionet – proteina të gabuara që bëjnë që proteinat e tjera në trupin tuaj, zakonisht në tru, të transformohen gjithashtu në të gabuara. Trupi juaj nuk është në gjendje t’i përdorë këto proteina ose t’i heqë qafe ato, kështu që ato grumbullohen dhe ju sëmurin. Prionët janë një shkaktar jashtëzakonisht i rrallë i sëmundjeve infektive.

Cilat Janë Simptomat E Sëmundjeve Infektive?

Simptomat e sëmundjeve infektive varen nga lloji i sëmundjes. Infeksionet fungale (kërpudhore) zakonisht shkaktojnë simptoma të lokalizuara, si skuqje dhe kruajtje. Infeksionet virale dhe bakteriale mund të kenë simptoma në shumë zona të trupit tuaj, si:

 • Ethe.
 • Të dridhura.
 • Bllokim.
 • Kollë.
 • Lodhje.
 • Dhimbje muskulare dhe dhimbje koke.
 • Simptoma gastrointestinale (diarre, nauze, të vjella).

Është e rëndësishme të shihni një mjek nëse keni simptoma kronike (të vazhdueshme) që përkeqësohen me kalimin e kohës.

Çfarë I Shkakton Sëmundjet Infektive?

Sëmundjet infektive shkaktohen nga një sërë agjentësh që pushtojnë trupin tuaj nga jashtë. Kjo përfshin:

 • Viruset.
 • Bakteret.
 • Kërpudhat.
 • Parazitët.
 • Prionet.

Ju mund të zhvilloni simptoma kur qelizat tuaja dëmtohen ose shkatërrohen nga organizmi pushtues dhe kur sistemi juaj imunitar reagon ndaj infeksionit.

Foto qe ilustron perdorimin e maskave per parandalimin e semundjeve infektive.

Si Përhapen Sëmundjet Infektive?

Në varësi të llojit të infeksionit, ka shumë mënyra se si mund të përhapen sëmundjet infektive. Për fat të mirë, në shumicën e rasteve, ka mënyra të thjeshta për të parandaluar infeksionin.

Goja juaj, hunda dhe prerjet në lëkurën tuaj janë vende të zakonshme ku patogjenët hyjnë në trupin tuaj. Sëmundjet mund të përhapen:

 • Nga një individ te tjetri gjatë kollitjes ose teshtitjes. Në disa raste, pikat nga kollitja ose teshtitja mund të mbeten në ajër.
 • Nga kontakti i ngushtë me një person tjetër, si puthja ose seksi oral, anal ose vaginal.
 • Duke ndarë enët ose gotat me njerëz të tjerë.
 • Në sipërfaqe të tilla si dorezat e dyerve, telefonat dhe tavanet.
 • Nëpërmjet kontaktit me jashtëqitjen e një personi ose kafshe me sëmundje infektive.
 • Përmes insekteve (mushkonjave ose rriqnave) ose kafshimeve të kafshëve.
 • Nga ushqimi ose uji i kontaminuar ose i përgatitur në mënyrë jo të duhur.
 • Nga puna me tokë ose rërë të kontaminuar (si kopshtaria).
 • Nga një grua shtatzënë tek fetusi.
 • Nga transfuzionet e gjakut, transplantet e organeve/ indeve apo procedura të tjera mjekësore.
Foto qe ilustron analiza per diagnostikimin e semundjeve infektive.

Si Diagnostikohen Sëmundjet Infektive?

Mjeku juaj zakonisht diagnostikon sëmundjet infektive duke përdorur një ose më shumë teste laboratorike. Ai/ ajo mund të kërkojë shenja të sëmundjes përmes:

 • Marrjes së sekrecioneve nga hunda ose fyti.
 • Marrjes së mostrave të gjakut, urinës, jashtëqitjes ose pështymës.
 • Marrjes së një biopsie ose gërvishtjes së një kampioni të vogël të lëkurës ose indeve të tjera.
 • Imazherive (rrezeve X, skanimeve CT ose MRI) të pjesëve të prekura të trupit tuaj.

Disa rezultate të testit, si ato nga sekrecionet e hundës, kthehen shpejt nga laboratori, por rezultatet e tjera mund të marrin më shumë kohë. Për shembull, ndonjëherë bakteret duhet të rriten në një laborator (të kultivohen) nga një mostër përpara se të merrni rezultatin e testit.

Si Trajtohen Sëmundjet Infektive?

Trajtimi varet nga ajo që shkakton infeksionin. Ndonjëherë mjeku juaj do të rekomandojë monitorimin e simptomave tuaja në vend që të merrni ilaçe.

 • Infeksionet bakteriale mund të trajtohen me antibiotikë. Antibiotiku i duhur varet nga bakteret që shkaktojnë infeksionin.
 • Ju mund të menaxhoni shumicën e infeksioneve virale me medikamente pa recetë për simptomat tuaja derisa të ndiheni më mirë. Nëse keni grip, mjeku mund të përshkruajë oseltamivir fosfat në disa raste. Disa infeksione virale kanë medikamente të veçanta për t’i trajtuar, si terapia antiretrovirale për HIV.
 • Infeksionet mykotike mund të trajtohen me medikamente antifungale. Ju mund t’i merrni ato nga goja, si flukonazoli ose t’i vendosni në lëkurën tuaj pikërisht aty ku është kërpudhat, si clotrimazole.
 • Parazitët mund të trajtohen me medikamente antiparazitare, si mebendazoli.
 • Nuk ka trajtime për sëmundjet e prionit.
Foto qe ilustron analiza per semundje infektive.

A Mund Të Parandalohen Sëmundjet Infektive?

Ka shumë mënyra të thjeshta për të reduktuar rrezikun e sëmundjeve infektive dhe madje edhe për të parandaluar fare sëmundje të caktuara. Ndërsa secila prej këtyre ndihmon për të reduktuar rrezikun e marrjes dhe përhapjes së sëmundjeve infektive, shpesh nuk ka asnjë mënyrë të vetme që është 100% efektive në parandalimin e sëmundjeve. Kjo është arsyeja pse është e rëndësishme të keni shumë zakone për të reduktuar rrezikun tuaj.

Mund ta mendoni si rreshtimin e fetave të djathit zviceran, një model i sugjeruar nga James Reason, PhD. Aty ku disa feta kanë vrima, feta të tjera japin mbrojtje. Marrja e vaksinimeve të rekomanduara dhe zakonet e thjeshta si praktikimi i trajtimit të sigurt të ushqimit dhe larja e duarve, punojnë së bashku për t’ju dhënë shtresa mbrojtjeje.

Vaksina

Vaksinat zvogëlojnë rrezikun për të marrë një sëmundje infektive duke trajnuar sistemin tuaj imunitar për të njohur dhe luftuar infeksionet nga pushtuesit e dëmshëm. Ndërsa njerëzit ndonjëherë ende sëmuren me një sëmundje pasi janë vaksinuar për të, simptomat tuaja janë zakonisht më pak të rënda se sa do të kishin qenë pa vaksinimin.

Vaksinat, zakonisht jepen si një injeksion ose një seri injeksionesh (ose, më rrallë, si spraj nazal), vaksinat janë të disponueshme për shumë sëmundje të zakonshme infektive, duke përfshirë:

 • Linë e dhenve.
 • COVID 19.
 • Difterinë, tetanozin dhe pertusisin (kollën e mirë).
 • Hepatitin A.
 • Hepatitin B.
 • Papillomavirusin e njeriut (HPV).
 • Gripin.
 • Malarian.
 • Fruthin, shytat dhe rubeolën.
 • Polion.
 • Rotavirusin.
 • Tërbimin.
 • Herpesin.
 • Tuberkulozin.

Trajtimi I Sigurt I Ushqimit

Zakonet e trajtimit të sigurt të ushqimit ndihmojnë në parandalimin e disa sëmundjeve infektive.

 • Lani duart me sapun dhe ujë para, gjatë dhe pas përgatitjes së ushqimit.
 • Qëroni ose lani mirë të gjitha frutat dhe perimet.
 • Ngrijeni mishin në 0⁰F (-18⁰C) derisa të jetë gati për shkrirje.
 • Gatuani mishin në një temperaturë të sigurt përpara se ta hani.
 • Pas përdorimit, lani sipërfaqet dhe enët e përgatitjes së ushqimit me ujë dhe sapun.
 • Mos hani ushqim deti të papjekur (krudo).
 • Mos pini ujë të patrajtuar.
 • Mos pini qumësht të papasterizuar.
Foto qe ilustron nje maske dhe dizinfektues per parandalimin e semundjeve infektive.

Mënyra Të Tjera Për Të Ndihmuar Në Parandalimin E Sëmundjeve Infektive

Përveç vaksinave dhe zakoneve të trajtimit të sigurt të ushqimit, ju mund të zvogëloni rrezikun për të prekur ose përhapur një sëmundje infektive me disa praktika të përditshme.

 • Lani duart me sapun dhe ujë. Larja e plotë e duarve është veçanërisht e rëndësishme përpara përgatitjes së një vakti, pas përdorimit të banjës, pas kontaktit me jashtëqitje (qoftë e kafshëve ose njerëzve) dhe pas kopshtarisë ose punës me papastërti.
 • Mbuloni hundën dhe gojën kur teshtini ose kolliteni.
 • Dezinfektoni sipërfaqet e prekura shpesh në shtëpinë dhe vendin tuaj të punës.
 • Shmangni kontaktin me njerëzit që janë të sëmurë me një sëmundje infektive ose ndani sendet personale me ta.
 • Shmangni kontaktin me të tjerët kur jeni të sëmurë me një sëmundje infektive.
 • Mos pini ose notoni në ujë që mund të jetë i ndotur.
 • Vini një maskë rreth të tjerëve kur jeni të sëmurë.
 • Përdorni prezervativ gjatë çdo lloj seksi.
 • Për të zvogëluar rrezikun e pickimit të rriqnave ose mushkonjave, përdorni repelent kundër insekteve, të miratuar për rriqnat dhe mushkonjat, mbuloni sa më shumë lëkurë të ekspozuar me veshje dhe kontrolloni për rriqna pasi keni qenë në pyll ose zona me bar të gjatë.

Një Shënim Nga Spitali Continental

Ne bashkëjetojmë me viruset, bakteret, kërpudhat dhe parazitët çdo ditë. Në fakt, ju keni 10 herë më shumë baktere brenda trupit tuaj sesa qeliza njerëzore – ne nuk do mund të jetonim pa to!

Disa nga organizmat që hasim mund të jenë të dëmshëm. Për fat të mirë, ka shumë gjëra të thjeshta që mund të bëni për të mbajtur veten të shëndetshëm.

Është gjithashtu e rëndësishme të mbani mend se mund të ketë njerëz rreth jush që nuk janë në gjendje të luftojnë lehtësisht infeksionet. Larja e duarve, mbulimi i gojës kur kolliteni ose teshtitni dhe zakone të tjera të thjeshta mund të ndihmojnë në mbrojtjen e të tjerëve nga sëmundja e rëndë. Një zakon i vogël për ju mund të shpëtojë jetën e dikujt tjetër.

Keni të njëjtat shqetësime?

Kontaktoni Spitalin CONTINENTAL në një nga format e kontaktit

Tabela e kontentit

Shperndaj:

Poste te tjera

NA KONTAKTONI

Kontakto

Telefononi ne numrat tane te kontaktit +355 69 700 4000  / +355 69 700 1000 ose plotesoni formen dhe merrni pergjigje profesionale ne nje kohe te shkurter

Duke shtypur butonin "Dergo" une pranoj qe nje nga specialistet e Spital Kontanental do te me kontaktoj ne nje nga format e kontaktit te lena nga une ne lidhje me problematiken e kerkuar.

Kontakto

Duke shtypur butonin "Dergo" une pranoj qe nje nga specialistet e Spital Kontanental do te me kontaktoj ne nje nga format e kontaktit te lena nga une ne lidhje me problematiken e kerkuar.