Kujdes i Dedikuar

Shëndetësor

Staf i Kualifikuar

Ndërkombëtar

Teknologji bashkëkohore

Në Shqipëri

Rr. Ali Demi tek ish kombinati Poligrafik

Çfarë Duhet Të Dimë Për Diabetin E Fshehur? Shenjat E Para

Tabela e kontentit

Kontrolli i nivelit te sheqerit ne gjak per diabetin e fshehur

Diabeti, nëse një person ka edhe një predispozitë gjenetike; mund të ndodhë si rezultat i zakoneve të gabuara të të ngrënit dhe një jete pa aktivitet fizik. Megjithëse në disa raste nuk shkakton simptoma klinike të dukshme, diabeti mund të zhvillohet në një fazë të hershme kur ekuilibri i trupit fillon të përkeqësohet.

Kjo periudhë shpesh quhet diabeti i fshehur. Njerëzit me faktorë të caktuar rreziku kanë më shumë gjasa të kenë diabet të fshehur. Simptomat e diabetit të fshehur mund të ndryshojnë në varësi të personit. Diabeti i fshehur do të thotë që niveli i sheqerit në gjak i një personi është më i lartë se normalja, por jo aq i lartë sa për t’u diagnostikuar me diabet të tipit 2.

Diabeti i fshehur sjell rrezik të lartë për zhvillimin e diabetit që njohim të gjithë. Është e rëndësishme që të merren masat e nevojshme, duke pasur parasysh mundësinë që kjo sëmundje të kthehet në diabet. Diabeti i fshehur manifestohet me faktin se sheqeri në gjak në gjendje urie është normal, ndërsa pas konsumimit të ushqimit nuk është në vlera normale.

Për diagnozën e diabetit të fshehur nuk mjafton të shikohen vetëm vlerat e sheqerit në gjak. Sidomos pas konsumimit të karbohidrateve, ushqimeve të yndyrshme dhe me sheqer, analizat japin rezultate më të sakta.

Matja e sheqerit ne gjak per diabetin e fshehur

Çfarë është diabeti i fshehur?

Diabeti i fshehur është emri që i jepet një gjendjeje në të cilën sheqeri në gjak i një personi është mbi normalen, por jo aq i lartë sa për t’u diagnostikuar si diabet. Me fjalë të tjera, sheqeri në gjak i një personi është mbi normalen. 

Diabeti i fshehur quhet edhe para-diabet. Këta individë gjatë kësaj periudhe para diabetit konsiderohen diabetikë të fshehur. Me fjalë të tjera, kjo është periudha kur mund të merren masa që kjo gjendje të mos kthehet në diabet.

Në mënyrë që diabeti i fshehur të mos kthehet në diabet, këta persona duhet të humbin peshë, të ushqehen shëndetshëm, të ushtrohen dhe të përdorin medikamente me recetë nga një mjek specialist endokrinolog.

Individët me diabet të fshehur mund të parandalojnë dhe vonojnë shfaqjen e diabetit duke ndryshuar stilin e tyre të jetesës. Sipas disa studimeve, shumë njerëz me sheqer të fshehur zhvillojnë diabetin e tipit 2 pas 10 vjetësh.

Nëse këta individë ndryshojnë stilin e tyre të jetesës, shkalla e zhvillimit të diabetit mund të ulet ndjeshëm. Duhet theksuar se njerëzit me këtë sëmundje kanë një rrezik në rritje për sëmundjet e zemrës.

Raportohet se rreziku i sëmundjeve kardiovaskulare është 1.5 herë më i lartë tek personat me diabet të fshehur krahasuar me personat me sheqer normal në gjak, ndërsa kjo normë mund të jetë 2-4 herë më e lartë tek personat me diabet. Nëse keni diabet të fshehur, duhet të jeni të kujdesshëm edhe përsa i përket sëmundjeve kardiovaskulare.

A është e mundur të kemi diabet të fshehur?

Termi diabet i fshehur përdoret pikërisht kur nivelet e sheqerit në gjak janë më të larta se sa duhet, por jo në një nivel që do të konsiderohej diabetik. Me fjalë të tjera, rezultatet e analizave të gjakut nuk tregojnë vlera normale. Diabeti i fshehur që shkakton diabetin në fazat e tij të mëvonshme nuk ka shenja të dukshme dhe simptoma dalluese, siç është diabeti.

Për shkak se diabeti i fshehur zakonisht shfaqet pa simptoma, është e vështirë të diagnostikohet. Shpesh vihet re nga analizat e gjakut kur konsultohet me mjekun për një sëmundje tjetër.

Simptomat dhe shenjat e diabetit te fshehur

Simptomat e diabetit të fshehur

Diabeti i fshehur, i cili shpesh nuk shfaq simptoma serioze, sjell edhe disa dëme, pasi mund të kthehet në diabet në periudha të mëvonshme. Arsyeja për këtë është se shumë sëmundje shkaktohen nga diabeti.

Kur zbulohet diabeti i fshehur, bëhet një krahasim duke parë si vlerat e sheqerit në gjak në gjendje urie ashtu edhe vlerat e sheqerit në gjak në gjendjen e ngopjes.

Në pacientë të tillë vlerat në analizën e sheqerit në gjak të kryer në rast urie janë normale, ndërsa në rast ngopjeje vlerat e analizës së përsëritur të gjakut janë jashtë kufijve të duhur. Në këtë mënyrë, diabeti i fshehur mund të kontrollohet nga një dietë e ekuilibruar.

Simptomat kryesore të diabetit të fshehur:

  • Dëshira e vazhdueshme për të ngrënë ëmbëlsira, uri e papritur,
  • Norma jo normale të sheqerit në gjak gjatë shtatzënisë,
  • Shtim ose rënie në peshë,
  • Nevojë e pakontrollueshme për të fjetur gjatë ditës,
  • Acarim dhe gjendje zemërimi e papritur,
  • Djersitje e shtuar, djersitje natën, 
  • Dobësi, lodhje, mërzitje, ndryshime psikologjike,
  • Nëna, babai ose vëllezërit e motrat kanë diabet.
Trajtimi i diabetit prane mjekut endokrinolog

Trajtimi i diabetit të fshehur

Metoda që jep rezultatet më të mira për trajtimin e diabetit të fshehur është programi i të ushqyerit që pacienti duhet të ndjekë domosdoshmërisht. Duhet theksuar se lista e dietave që do të krijohet për diabetikët e fshehur ndryshon nga listat e dietave që përdoren për dobësim.

Dieta për diabetin e fshehur është një metodë e krijuar për trajtimin e sëmundjes që synon ruajtjen e niveleve të glukozës në një nivel të caktuar.

Një pacient i diagnostikuar me para-diabet mund të zhvillojë diabet më vonë. Por duke qenë se diabeti i fshehur është një sëmundje që mund të trajtohet, rreziku që para-diabeti të kthehet në diabet mund të reduktohet ose eliminohet me ndërhyrje në kohë!

Diabeti i fshehur është një problem shëndetësor që lidhet drejtpërdrejt me të ushqyerit. Krijimi i një programi të personalizuar të ushqyerjes me ndihmën e një dietologu të specializuar ka një rëndësi të madhe për trajtimin e sëmundjes. Qëllimi kryesor i dietës për diabetin e fshehur është zvogëlimi i peshës trupore me 5% deri në 10%.

Për këtë arsye, pacientët këshillohen të shmangin karbohidratet e thjeshta dhe sheqerin, si mielli i bardhë, i cili shkakton rezistencë ndaj insulinës. Në programin e ushqyerjes së pacientëve, prioritet duhet t’u jepet ushqimeve që treten ngadalë dhe sjellin ngopje, si drithërat dhe bishtajoret.

Përveç kësaj, shmangni ushqimet e yndyrshme që mund të sjellin formimin e kolesterolit. Njerëzit me diabet të fshehur shpesh mund të kenë uri dhe për këtë arsye kohët e pushimit midis vakteve duhet të mbahen të shkurtra. 

Pacientët që konsumojnë shumë ushqime dhe ëmbëlsira me sheqer duhet të qëndrojnë sa më larg këtyre ushqimeve. Sipas studimeve, njerëzit që kryejnë terapi dietike të kombinuar me ushtrime fizike gjatë periudhës së para-diabetit tregojnë një shkallë mjaft të lartë rikuperimi.

Krahas dietës, pacientit duhet t’i sigurohen ushtrime të rregullta dhe të krijohet një program i përshtatshëm sportiv. Të paktën gjysmë ore ushtrime të rregullta në ditë mund të parandalojnë pasoja negative të shkaktuara nga diabeti i fshehur.

Nëse dyshoni se keni diabet të fshehur ose keni histori familjare të personave me diabet, mos hezitoni të kryeni një konsultë me mjekët tanë endokrinolog! Spitali CONTINENTAL punon me një staf të specializuar si dhe disponon pajisjet më moderne për realizimin e të gjitha analizave që ju nevojiten.

Keni të njëjtat shqetësime?

Kontaktoni Spitalin CONTINENTAL në një nga format e kontaktit

Tabela e kontentit

Shperndaj:

Poste te tjera

Shkaqet E Lindjes Së Parakohshme

Lindja e parakohshme është një problem i rëndësishëm shëndetësor që ndikon miliona foshnja dhe familje në të gjithë botën. Ajo ndodh kur një foshnje lind

NA KONTAKTONI

Kontakto

Telefononi ne numrat tane te kontaktit +355 69 700 4000  / +355 69 700 1000 ose plotesoni formen dhe merrni pergjigje profesionale ne nje kohe te shkurter

Duke shtypur butonin "Dergo" une pranoj qe nje nga specialistet e Spital Kontanental do te me kontaktoj ne nje nga format e kontaktit te lena nga une ne lidhje me problematiken e kerkuar.

Kontakto

Duke shtypur butonin "Dergo" une pranoj qe nje nga specialistet e Spital Kontanental do te me kontaktoj ne nje nga format e kontaktit te lena nga une ne lidhje me problematiken e kerkuar.