Çfarë Duhet Të Dini Për Infeksionet Seksualisht Të Transmetueshme (IST)

Foto qe ilustron semundjet seksualisht te transmetueshme

Infeksionet Seksualisht të Transmetueshme (IST), të njohura gjithashtu si Sëmundjet Seksualisht të Transmetueshme (SST), janë infeksione që përhapen kryesisht përmes kontaktit seksual. Ato përfshijnë një gamë të gjerë sëmundjesh me simptoma dhe pasoja të ndryshme. Kuptimi dhe trajtimi i IST-ve është i rëndësishëm për shëndetin seksual dhe mirëqenien e përgjithshme të çdo individi.  Çfarë Janë […]

10 Mënyra Për Të Menaxhuar Ankthin

Foto qe ilustron ankthin dhe simptomat e tij

Ndryshimet në stilin e jetesës, si kufizimi i kafeinës, meditimi dhe ngrënia e një diete të ekuilibruar mund të ndihmojnë shumë për të lehtësuar simptomat e ankthit. Ankthi ose stresi i nivelit të ulët janë pjesë normale e jetës dhe i ndodhin çdo kujt, duke e bërë atë një mekanizëm i cili ju bën të […]

Cistet ovariane pas menopauzës: Çfarë duhet të dini

Foto qe ilustron viziten gjinekologjike per cistet ovariane

Pas menopauzës, gratë nuk përjetojnë më cikël menstrual dhe kjo ndodh nga ndryshimet hormonale në trup. Disa gra mund të përballen me sfida të tilla si cistet ovariane, të cilat janë qese të mbushura me lëng të ndodhura në mitër. Është e rëndësishme të dini se shumica e cisteve ovariane në periudhën pasmenopauzale janë të […]

Gjithçka që duhet të dini për hipotensionin arterial

Foto qe ilustron viziten kardiologjike per tensionin e ulet

Hipotensioni arterial, i referuar zakonisht si presion i ulët i gjakut ose tensioni i ulët, është një gjendje mjekësore e karakterizuar nga rënia e vazhdueshme e presionit të gjakut, veçanërisht nga forca me të cilën gjaku pompohet nëpër arterie. Ndryshe nga hipertensioni (presioni i lartë i gjakut), hipotensioni mund të jetë po aq shqetësues dhe […]

Vaginoza Bakteriale: Simptomat, Diagnoza, Shkaqet Dhe Trajtimi

Foto qe ilustron shendetin gjinekologjik

Vaginoza bakteriale, shkurt VB, është një shqetësim i përhapur që prek shumë gra në botë. Pavarësisht se mund të ngatërrohet si një infeksion seksualisht i transmetueshëm për shkak të simptomave të njëjta, nuk është i tillë. Vaginoza Bakteriale ndodh për shkak të rritjes së tepërt të baktereve “të këqija” në vaginë, duke shkaktuar një çekuilibër […]

HIV/ AIDS (SIDA): Parandalimi, Testimi, Dhe Opsionet E Trajtimit

Foto qe ilustron analizat e gjakut per diagnostikimin e HIV.

Sindroma e mungesës së imunitetit të fituar (SIDA) është një gjendje kronike, potencialisht kërcënuese për jetën e shkaktuar nga virusi i mungesës së imunitetit njerëzor (HIV). Duke dëmtuar sistemin tuaj imunitar, HIV ndërhyn në aftësinë e trupit tuaj për të luftuar infeksionet dhe sëmundjet. HIV është një infeksion seksualisht i transmetueshëm (IST). Mund të përhapet […]

Artriti: Këshilla Për Menaxhimin E Dhimbjes Së Nyjeve

Foto qe ilustron diagnostikimin e artritit prane mjekut reumatolog.

Artriti është një çrregullim i zakonshëm që prek nyjet tuaja. Mund të shkaktojë dhimbje dhe inflamacion, duke e bërë të vështirë lëvizjen ose qëndrimin aktiv. Ka shumë lloje të artritit. Çdo formë e tij shkakton simptoma të ndryshme dhe mund të ketë nevojë për trajtime të ndryshme. Ndërsa artriti zakonisht prek të rriturit e moshuar, […]

Sëmundja E Alzheimerit: Shenjat E Hershme Dhe Trajtimi

Foto qe ilustron nje pacient me semundjen e Alzheimerit.

Sëmundja e Alzheimerit shkakton një rënie në memorie, aftësitë e të menduarit, të të mësuarit dhe organizimit me kalimin e kohës. Është shkaku më i zakonshëm i demencës dhe zakonisht prek njerëzit mbi moshën 65 vjeç. Nuk ka kurë për Alzheimerin, por disa medikamente dhe terapi mund të ndihmojnë në menaxhimin e simptomave, përkohësisht. Çfarë […]

Si Të Forconi Sistemin Tuaj Imunitar?

Foto qe ilustron mbrojtjen e sistemit imunitar nga viruset dhe bakteret.

Si mund ta përmirësoni sistemin tuaj imunitar? Në përgjithësi, sistemi juaj imunitar bën një punë të jashtëzakonshme për t’ju mbrojtur kundër mikroorganizmave që shkaktojnë sëmundje. Por ndonjëherë dështon: një mikrob pushton me sukses dhe ju bën të sëmureni. A është e mundur të ndërhyni në këtë proces dhe të forconi sistemin tuaj imunitar? Po sikur […]

Sëmundjet Infektive: Llojet, Shkaqet Dhe Trajtimet

Foto qe ilustron lloje virusi pergjegjes per semundje infektive

Sëmundjet infektive janë sëmundje të shkaktuara nga agjentë të dëmshëm (patogjenë) që hyjnë në trupin tuaj. Shkaktarët më të zakonshëm janë viruset, bakteret, kërpudhat dhe parazitët. Sëmundjet infektive zakonisht përhapen nga njëri individ te tjetri, përmes ushqimit ose ujit të kontaminuar dhe përmes pickimeve të insekteve. Disa sëmundje infektive janë të vogla dhe disa janë […]